Skocz do zawartości
tMQ

Padajace barakudy

Rekomendowane odpowiedzi

zasilacz zasilaczem ale ja wiem ze barcudy nie od tego TEZ padaja .Koles wymienil juz trzy takowe dyski a to z tego wzglwdu ze skelp mial gownianego dostawce sprzetu i dyski przychodzily juz zwalone. nie bede robil anty rekalmy Łódzkiej znanej firmy. wiec nie podaje jaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby ludzie piszą, że jest "strasznie" wrażliwy na wysokie FSB. Ale ja testowałem go na ~40MHz i jakoś wytrzymał...

Dokladnie :) , mialem te same odczucia .

A wracajac do trefnych seri BIV to jest to prawda , sam sie nacialem na taka . Firma ktora je sprzedawala po Miesiacu sie zmyla , pamietajcie kupujcie dyski ze stikerami znanych hurtowni najlepiej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby ludzie piszą, że jest "strasznie" wrażliwy na wysokie FSB. Ale ja testowałem go na ~40MHz i jakoś wytrzymał...

moze fart moze dobry zasilacz moze dobra płyta główna moze itd... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze fart moze dobry zasilacz moze dobra płyta główna moze itd... :lol:

Mi tez smiga na 40 Mhz PCI /200 Mhz FSB i nic jej nie jest .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera ja mam pecha. W serwerze lacznie BIV wymienialem 3 razy. Zasilacz Delta PowerSupply 450 W, chlodzenie w obudowie jest (na dyski 3 wentyle) wiec ani napiecie ani przegrzanie chyba nie wchodzi w rachube ;)

Wszystkie przed koncem zywota "piszczaly"

Ale ostatnia wlozylem ponad pol roku temu i odpukac dziala do dzisiaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel prowadzi sklep i przezywal swego czasu zmasowane zwroty barakud (pewnego czasu), teraz sie ustabilizowało, więc problem może leży po stronie pechowej serii (czytaj zrąbanej). Podobnie było z dyskami Fujitsu - tyle że Fujitsu wiedziało o całej sprawie ze swoimi dyskami i nie podało do wiadomości, ponieważ musiałoby wymić wszystkie. Całkiem możliwe, że Seagate wiedział o zrąbanej serii albo nie wiedział....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś z tymi seriami chyba jest nie tak, bo np w Action'ie mają BIV 40GB z 1 i 3 letnią gwarancją, różnica w cenie netto ok. 25 zł, a to trochę mało za +2 lata gwarancji.

Pozdr.

Gdzieś ostatnio czytałem w wiarygodnym magazynie, że trzej potentaci na rynku HDD czyli Seagate Maxtor i bodajże Caviar w trójkę zmniejszyli gwarancje na dyski IDE- wytłumaczenie jest takie, że wszelkie awarie dysków mają miejsce w przeciągu pierwszego roku użytkowania- a dalej to już wszystko śmiga- jak jest naprawdę każdy się domyśla (duża liczba zwrotów na gwarancji). Tak więc dyski z trzyletnią gwarancją powoli się wykończą- nie wiem co na to IBM i Samsung!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mnie tez sie tez dopadlo :( Niedawno (3 tyg. temu) odebralem moja Barracude IV. I juz nalapala bad sectorow :( :!: FSB nie jest za wysokie bo tylko 136 wiec PCI nie odbiega od normy.

Czy moge zarzadac zwrotu kasy za ten dysk czy bede sie z nim wozil :?: a moze jest mozliwosc wymiany na np Maxtora :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tak, ale niekoniecznie. Z tego co czytałem na forum to do 40MHz BIV wytrzymują- a póżniej poprostu mogą paść. Mój system przy podkręcaniu magistrali padał przez kartę graf., która jako pierwsza z elementów nie wytrzymywała przetaktowanej magistrali AGP. U ciebie może pamięć nie wyrabia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś z tymi seriami chyba jest nie tak, bo np w Action'ie mają BIV 40GB z 1 i 3 letnią gwarancją, różnica w cenie netto ok. 25 zł, a to trochę mało za +2 lata gwarancji.

Pozdr.

Gdzieś ostatnio czytałem w wiarygodnym magazynie, że trzej potentaci na rynku HDD czyli Seagate Maxtor i bodajże Caviar w trójkę zmniejszyli gwarancje na dyski IDE- wytłumaczenie jest takie, że wszelkie awarie dysków mają miejsce w przeciągu pierwszego roku użytkowania- a dalej to już wszystko śmiga- jak jest naprawdę każdy się domyśla (duża liczba zwrotów na gwarancji). Tak więc dyski z trzyletnią gwarancją powoli się wykończą- nie wiem co na to IBM i Samsung!
No muszę Cię rozczarować, właśnie oglądałemcennik Action'a i muszę Ci powiedzieć że ostatnio była w nim tylko 40 na 3 letniej gwarancji, dzisiaj już są wszystkie 40-80 na 3 letniej i tylko 40 na 1 rocznej.

Przypuszczam że była wadliwa seria na którą została zmniejszona gwarancja, a teraz już się jej pozbyli i wprowadzają dobre partie.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

No muszę Cię rozczarować, właśnie oglądałemcennik Action'a i muszę Ci powiedzieć że ostatnio była w nim tylko 40 na 3 letniej gwarancji, dzisiaj już są wszystkie 40-80 na 3 letniej i tylko 40 na 1 rocznej.

Przypuszczam że była wadliwa seria na którą została zmniejszona gwarancja, a teraz już się jej pozbyli i wprowadzają dobre partie.

Pozdr.

No cóż to jednak ty jesteś w błędzie- zajrzyj tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=972...ancja+barracuda lub tu http://www.procek.pl/index.php?id_group=1&id_news=582 albo tu http://www.asbis.pl/about/maxtor.cfm Jeżeli ktoś chce kupić dysk IDE w jeszcze trzyletniej gwarancji to to jest ostatni dzwonek! Póżniej problemem pozostanie co się stanie jak dysk padnie czy będzie mu się należała nowa 3letnia gwarancja czy tylko roczna!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski twarde: WesternDigital - 3 lata gwarancji... ale... 30-10-2002 o godz. 22:15:52

Autor WildVise:

Jak wiecie - pisały o tym chyba wszystkie serwisy, w tym i my... Seagate, Maxtor skróciły czas gwarancji na swoje produkty do jednego roku. Nie do końca wiadomo było jak postąpi WD. Tak czy tak - wiele osób nie było zadowolonych z tego faktu - w tym i ja. Oczywiście częściowo zrozumiałe są przyczyny takiego obrotu sprawy - bo silna konkurencja, bo recesja, bo spadek cen. Oczywiście - ale przyzwyczailiśmy się do 3 lat gwarancji... Z drugiej strony krótsza gwarancja podkopuje zaufanie do producentów - a dyski to bardzo newralgiczne punkty PeCeta - mamy tam przecież swoje cenne dane. Dziś XbitLabs podało, że Western Digital wyszedł częściowo na przeciw tym potrzebom - można uzyskać 3 lata gwarancji... ale trzeba zapłacić - 19.95$ (to w Stanach - czy u nas będzie to obowiązywać - nie wiemy. Nie wiemy też jak to będzie w UE). Tak czy owak - ze strony użytkownika, sytuacja nie jest piękna... U nas w Polsce z gwarancjami to zawsze bywało różnie, no ale mimo wszystko...

źródło: XBitLabs

Dla jeszcze niedowierzających zaczerpnięte z http://wgk.waw.pl/modules.php?name=News&new_topic=4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jeszcze sie kupi dysk na 3 letniej to sie ma 3 letnia 9wg konstytucji prawo nie dziala wstecz czyli sklep moze sobie  w razie czego do rzecznika praw konsumenta)

Zakładając hipotetycznie kupujesz dysk z 3 letnią gw. pada ci po pół roku- dostajesz nowy, ale w handlu nie ma już tych trzy letnich i co w takim przypadku- dostaniesz rok, resztę do trzech lat czy może nowe trzy lata?

Miałem przypadek, że pod koniec gwarancji padła mi karta grafy- wymienili mi na nową- mało tego dostałem do niej nową gwarancję (obie karty miały 1 rok gw.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak padnie sprzet i dostajesz nowy z nowa gwarancja obecnie obowiazujaca (czyli jak po pol roku padnie dysk z 3 ltnia gwara i dostaniesz nowy na ktory jest 1 rok to masz od momentu odebrania jeden rok gwary i jeden rok rekojmi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak padnie sprzet i dostajesz nowy z nowa gwarancja obecnie obowiazujaca (czyli jak po pol roku padnie dysk z 3 ltnia gwara i dostaniesz nowy na ktory jest 1 rok to masz od momentu odebrania jeden rok gwary i jeden rok rekojmi)

Chyba nie jest to w porządku???

Ale teraz sytaucja, która się wydarzyła naprawdę. Gość kupił Seagate jakiegoś tam z roczną gw. i padł mu po 14 miesiącach- ma prawo walczyć o nowy/naprawę z tytułu rękojmi? Jak długa ona trwa i czym się różni od gwarancji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rekojmia trwa rok od daty zakoopu na papierku 12 miesiecy mowiac sciasle wpisz w wp rekojmia

wynajdzie strone z rekomendacja wszystko opisane

ewentualnieniech napieszedo segate'a i zapyta co moze zrobic kolega pisal jak mu padla jakas firmowa zapalniczka kazali przyslac powkercal ze jest biednym polakiem i odpisali zeby wyslal na ich koszt (amerynakow) z powrotem dostal jeszcze torbe prezentow od firmy (kamienie do zapalarki i 2 pojemniki benzyny)

wiec moze i segate cos poradzi bo moze gwara producenta jest na 3 lata a sklep polecial i dal 1 rok ewentualnie najpeirw dystrybutor segate'a w polszy (ja nie wiem co to za firma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w skrócie, wdc, maxtor i seagate przechodzą na gwarancję roczną, wdc będzie miało 3 lata tylko na dyski z 8MB keszu (piszę o dyskach atapi nie scsi) taka polityka firm, długa gwarancja zamraża im za dużo kasy

wracając do barakud. ja mam swoja ok 2 lat i wszystko gra a mojemu bratu już po 4 miesiącach padła, nie wiem czego to wina ale moja przeżyła sporo zasilaczy i nic jej nie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe nie wiem jak wy ale ja w zeszlym tygodniu oddalem na serwis moja juz 4 barracude IV 40 GB znow sie cos spierniczylo ... ehh ale moja hipoteza dotyczy tasmy do hdd wydaje mi sie ze nawet niewielkie jej uszkodzenie powoduje ze dyski sie wala moze maja ta slabosc ? kto wie btw co sadzicie o barracudach V bo mam okazje wymienic na nowy inny dysk z tym ze tez barracude i mysle o 80 i mam na oku walsnie serie V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może by tak "usztywnić" napięcie zasilające?

Właśnie trawię sobie płytkę pod układ mający spełnić to zadanie dla mojego WD400JB i z nudów przeglądając forum trafiłem na ten temat.

Wszyscy barakudowicze (i nie tylko) zapodajcie swoim dyskom kondensatory filtrujące na +5 i +12 przy samym dysku. Kabel zasilający dysk nie jest idealnym przewodnikiem i powstają na nim spadki zwłaszcza przy impulsowym poborze prądu. Dodanie kondensatora spowoduje że napięcie nie będzie tak siało zakłóceniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...