grzybu Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 moze od razu oddzielny zasilacz dla dysko ?? ;) jak bedzie dzialc ten uklad to czemu nie rekojmia jest na wszystkie towary ja bym bral baraka V ale na sata 8Mb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 7 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2002 A może by tak "usztywnić" napięcie zasilające? Właśnie trawię sobie płytkę pod układ mający spełnić to zadanie dla mojego WD400JB i z nudów przeglądając forum trafiłem na ten temat. Wszyscy barakudowicze (i nie tylko) zapodajcie swoim dyskom kondensatory filtrujące na +5 i +12 przy samym dysku. Kabel zasilający dysk nie jest idealnym przewodnikiem i powstają na nim spadki zwłaszcza przy impulsowym poborze prądu. Dodanie kondensatora spowoduje że napięcie nie będzie tak siało zakłóceniami. same kondensatory wystarcza czy trzeba jakis uklad filtrujacy zmontowac? jesli same to jaka mniej wiecej pojemnosc by wystarczyla? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 nie wiem czy w przypadku barakud to nie wina firmware-u, ja mam zdaje się 1.05 jeden z pierwszych(jeżeli nie pierwszy bo qupiłem b4 jak się tylko ukazały) i chodzi w porządku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kknd Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 zastanawiam sie co ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> (B - WD) napiecia mam niby ok 5,10 - 5,18 12,25 - 12,31 a napiszcie jak u was z temperatura na dysku, slyszalem tez ostatnio wypowiedz ze po jakims czasie B. jest niby glosniejsza ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 zastanawiam sie co ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> (B - WD) napiecia mam niby ok 5,10 - 5,18 12,25 - 12,31 a napiszcie jak u was z temperatura na dysku, slyszalem tez ostatnio wypowiedz ze po jakims czasie B. jest niby glosniejsza ? Nic nie będzie wiecznie działać jak nowe... Mam B4 od poczatku stycznia i jest głośniejsza...jak ma się WC, to słychać naprawdę wyraźnie... Ja narazie tylko ściszyłem wiatrak z zasilacza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kknd Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 a jak z temp mozesz ja odczytac z programow typu CPUCooL lub innych (S.M.A.R.T) to nieciekawie jak sie robia glosniejsze bo glownie ja biore dla ciszy a mnej wiecej o ile glosniej ? nowa b ma 24db, WD 35, maxtor 31, U6 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Tak robia sie glosne . Słychac chrobotanie np. po calej nocy pracy. Co do barracudy to teraz was rozbroje ;-). Dysk ten mam od konca lipca. Ale zasilacz 250w (jak na ten sprzet to bardzo malo jak penwo wiecie) no i tak czytam sobie te wasze posty. Zainsatlowalem sobie asus probe z ciekawosci bo nigdy nie przywiazywalem wagi do zasilania. No i +12v = 11.551 +5v = 4.555 (przy IDLE jak dysk pracuje to spada do 4.4 z groszem i wtedy alarmuje mnie ze jest problem :) ) +3.3V = 3.552 Z tego co tutaj czytalem to chbya jest bardzo zle!! :-) i bede musial jak najszebciej zakupic nowy zasilacz. Co prawda nie mialem najmniejszych problemow z dyskiem twardym - komletnie. Ale mam tylko nagrywarke i dysk podlaczony do tego cuda 250W. ps. bios tez juz pare razy meldowal ze za male napiecie +5v. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 jescze jakis czas temu bylem fanem barakud ale juz przestalem nim byc :evil: , moja polroczna 60gb bara iv pierdzi jak traktor nawet po bardzo hardcoreowej defragmentacji (wlacznie z recznym przenoszeniem danych zeby zrobic miejsce diskeeperowi na defragmentacje), do tego zaczyna popiskiwac sobie podczas odczytu :(, firmware to 3.19, czytalem i slyszalem ze 60ki tak maja ale krew mnie mimo wszystko zalewa :/, temp mam w okolicach 30 stopni nawet przy max load wiec jest git (chiefteki maja swietnie rozwiazana kwestie chlodzenia hdd), zasilacz to co prawda codegen 300w ale akurat napiecia 5 i 12 dobrze podaje nawet przy obciazeniu (gorzej z 3.3 mu idzie, na szczescie niedlugo go wywale w cholere), zeby bylo smieszniej w smarcie mam wzorowe odczyty, seaam2.exe tez byl w robocie, tryb silent nic nie daje, zapuscilem tez seagate'owego disc wizarda ale wedlug niego dysk jest w swietnej kondycji, konkluzja: w tej chwili jest juz duzo lepszych dyskow na rynku, trzymajcie sie od barakud iv (a zwlascza 60ek) z daleka, :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 co do gwarancji to powiem tyle ze przeczytalem ostatnio w Chipie artykulik o dyskach i napisali ze od nowego roku (a moze i juz nawet) wchodzi nowe prawo konsumenckie dotyaczace sprzetu komputerowego (w tym pewnie i dyskow :-) w miejsce rekojmi ma byc odpowiedzialnosc sprzedawcy - czas tego rodzaju "gwarancji" 2 lata - jak cos znajde doladniej to napisze o tym:) albo poszukacjei sami - warto wiedziec pewne rzeczy zeby sie nie dac zrobic w ciioola sepoom w sklepach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 jescze jakis czas temu bylem fanem barakud ale juz przestalem nim byc :evil: , moja polroczna 60gb bara iv pierdzi jak traktor nawet po bardzo hardcoreowej defragmentacji (wlacznie z recznym przenoszeniem danych zeby zrobic miejsce diskeeperowi na defragmentacje), do tego zaczyna popiskiwac sobie podczas odczytu :(, firmware to 3.19, czytalem i slyszalem ze 60ki tak maja ale krew mnie mimo wszystko zalewa :/, temp mam w okolicach 30 stopni nawet przy max load wiec jest git (chiefteki maja swietnie rozwiazana kwestie chlodzenia hdd), zasilacz to co prawda codegen 300w ale akurat napiecia 5 i 12 dobrze podaje nawet przy obciazeniu (gorzej z 3.3 mu idzie, na szczescie niedlugo go wywale w cholere), zeby bylo smieszniej w smarcie mam wzorowe odczyty, seaam2.exe tez byl w robocie, tryb silent nic nie daje, zapuscilem tez seagate'owego disc wizarda ale wedlug niego dysk jest w swietnej kondycji, konkluzja: w tej chwili jest juz duzo lepszych dyskow na rynku, trzymajcie sie od barakud iv (a zwlascza 60ek) z daleka, :? Czy ja wiem moj tez bedzie miec pol roku lada moment. I oprocz tego chrobotania - ktore na dluzsza mete zdarza sie wtedy kiedy dysk dostanie naprawde w dupe np. 48 godzin pracy. U mnie mecze go dosyc mocno jak widze, jakie mnie napiecia wychodza z tego zasilacza to ciesze sie ze on sie nadal kreci. Wiec narzekac nie moge...moze mieliscie pecha (albo ja farta - bo duzo tych pechowcow) ;-). Zalozmy temat np. padajace IBM`y albo jaka kolwiek inna firma..zobaczymy jaki bdzie efekt :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Czy ja wiem moj tez bedzie miec pol roku lada moment. I oprocz tego chrobotania - ktore na dluzsza mete zdarza sie wtedy kiedy dysk dostanie naprawde w dupe np. 48 godzin pracy. U mnie mecze go dosyc mocno jak widze, jakie mnie napiecia wychodza z tego zasilacza to ciesze sie ze on sie nadal kreci. Wiec narzekac nie moge...moze mieliscie pecha (albo ja farta - bo duzo tych pechowcow) ;-). Zalozmy temat np. padajace IBM`y albo jaka kolwiek inna firma..zobaczymy jaki bdzie efekt :) ja tez dysk ostro mecze bo komp chodzi prawie non stop, ale to juz nie jest chrobotanie tylko rzezenie, wlasnie discwizard 2002 poinformowal mnie o mozliwym padzie dysku w najblizszym czasie :/, ja wiem ze tylko narzekac to nie problem ale to jest polroczny dysk do cholery!, nawet ibma dtla zreperowalem poprzez podlutowanie wylazacych pinow i smiga teraz jak dziki a ta barakuda lezy po pol roku...., sprawa polega na tym ze sporo ludzi ma z nimi problem, po czesci wynika to pewnie z nasycenia rynku tymi dyskami - poniewaz sa one bardzo popularne wiec statystycznie info o awariach beda czestsze, ale mimo wszystko cos chyba jednak jest nie tak z nimi, oczywiscie mam gwarancje i pewnie z niej skorzystam ale dysku nie kupuje sie na pol roku (bo wtedy pewnie padnie), grrrr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 No to fakt. Coz mnie pozostaje nadzieja ze nic mi sie nie spierdzieli. Poki co jeszcze nie mam na co narzekac teraz kupuje zasilacz 300W na +5V ma 30A wiec prawie polowe wiecej niz ten co teraz mam...nie wiem jak sie to bedzie zachowywac ale mam nadzieje ze ryzyko bedzie mniejsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 hmm ale sie temat rozciagnął :-) kumplowi 4 raz zrzedy padł ibm i zawsze się upiera że zostanei przy ibm ale niech mu będzie, ale podejrzewam, ze to przez płytę jakiś badziew noname prawei na via Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kknd Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 a ma ktos moze BV czym sie rozni od IV bo cena sie nie rozni widze ze ma gestszy zapis 60gb na V to jeden talerz na IV dwa, jest niby glosniejsza 25 - 33 a jak z wydajnoscia WD 8MB byl lepszy od IV a jak to jest z V ? wie ktos moze. i jak z temperatura Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 http://twojepc.pl/artykuly.php?id=cztery_dyski_ata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...