Skocz do zawartości
leonheart

Co Mnei Hamuje, Procek Czy Ram?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam takie male pytanko, gdyz nie wiem ktora cesc kompa mnie spowalnia. moja konfiguracja jest ponizej wiec nie bede jej przepisywal. ostatnio zmienilem grafe z 9550 na 6800, wiec naturalnie spodziewalem sie skoku fps, ktorey zreszta nastapil, ale jest pewien problem.

np. odpalam splinter cella-a pandorke, 1200x1024, full detale + anizo x8, fps tkaie sobie 30- 60 klatek. nie zachwyca ale gra sie milo :) ale mysle sobie moglo by byc lepiej, wiec zmieniam rozdzialke na 1024x768 i .. fps identyczne, roznicy prawie neiwidac.

podobnie jest w hl2, nfs u2, il-2 sturmovik, toca 2 race driver

pytanei wiec brzmi, ramu brak i hamuje czy proc niedomaga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bymm powiedział tak - 70% ram, 30% dla proca, jeśli chodzi o niedomagania.

Właściwie w przypadku proca, to chyba nawet mniej - bo ja np nie bardzo widze róznice między 2.3gh a 2.6 u mnie

Pytanie brzmi też - ile ramu ma twój gf - jak 128 to tu tez może tkwić przyczyna - z relacji kumpla, który miał i wersje 128(asus gt krojony) i wersje 256 winfasta wynika, że na 128 są większe skoki klatek, a na 256 bardziej równy poziom klatkowania, przy zachowaniu pozostałych parametrów bez zmian(taktowanie proca, pamięci, ilość pamięci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ja tez tak mysle, ze to ram, ale wole sie zapytac zanim cos kupie :D

co do grafy to owszem ona ma 128 MB, niby malo ale dobrze sobie radzi :D pozatym dalem za nia 700 zl (teoretycznie ;P) a wersja gt jest za jakies 1200 zl, wiec jak mi przychodzi za glupie 128 mb zaplacic 500 zl, to wole za 200 dokupic 512 ramu do kompa ;P a 300 przechulac ]:>a grafa moze i mniej na przyszlosci, ale co tam wymieni sie neidlugo pewno razem z procem i plyta ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi