Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron / FSP - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem większość stron i trochę się zgubiłem ,więc jeśli ktoś kompetentny mógłby mi odpowiedzieć to będę wdzięczny:

Czy sprzęt z mojego podpisu powinien mieć mocną linie 5v?

Dodatkowo pracują u mnie 2 HDD jeden DVD ,a ostatnio zmieniłem grafę na gf6800

Jeśli tak to jaką wartość minimalnie?

Mój stary zasilacz padło po 3 latach (w międzyczasie był serwisowany) :mur: .

Jego parametry to

+3.3v -28A

+5v -38A

+12v -18A

Edytowane przez radwan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

=O nie wiedziałem nawet że Modecomy są of fortona =]

Modecom MC-350ATX 2.0 styknie?

Tak starczy, ale imo lepiej wziąśc z allegro tha-p :wink: dwie linie 12v więcej wtyczek etc :)

otoz lepiej wziac Modecoma bo jest NOWY pewny z dwu letnią gwarancją!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i droższy ponad 2 razy. Zreszta. Zaplacic za modecoma 120 to juz lepiej czifteka kupic. Zreszta modecomy maja pasywne PFC a forton np FSP350-60HLN aktywne takze ja niewiem czy tak sie oplaca przeplacac.A fortony chyba jakoś nie są awaryjne

Edytowane przez males66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i droższy ponad 2 razy. Zreszta. Zaplacic za modecoma 120 to juz lepiej czifteka kupic. Zreszta modecomy maja pasywne PFC a forton np FSP350-60HLN aktywne takze ja niewiem czy tak sie oplaca przeplacac.A fortony chyba jakoś nie są awaryjne

Chiefteca? Ciekawe jakiego. Do 120 zł nic ciekawego nie dostaniesz. Chieftec to przereklamowany shit, jak Creative ;). Lepiej IMHO zapłacić za nówkę Modecoma MC-350, niż kupić na allegro poniemiecki złom. Chyba, że na allegro będą nówki, tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doplacasz 40 zl o masz nowke sztuke czifteka takze 350W. A to czy cziftek przeraklomowany zlom to sie nie zgodze. Mam doczynienia z kilkoma cziftekami i chodza jak ta lala. Natomiast o modecomie nic ciekawego powiedziec nie moge

Za 170 zeta mozna juz dostac Chieftec GPS-400AA-101A co ma aktywne pfc. I to 400W a nie 250

Edytowane przez males66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozatym na co ci gwarancja. Jak ma pasc to i tak padnie. Jak uszkodzi plyte to czy masz gwarancje czy nie i tak ci nowej nie dadza. Zreszta 50 zl i masz 2 linie 12V i aktywne pfc. Ja kupilem i jestem bardzo zadowolony. http://allegro.pl/item181932708_mega_promo...x_sata_pci.html

Edytowane przez males66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem większość stron i trochę się zgubiłem ,więc jeśli ktoś kompetentny mógłby mi odpowiedzieć to będę wdzięczny:

Czy sprzęt z mojego podpisu powinien mieć mocną linie 5v?

Dodatkowo pracują u mnie 2 HDD jeden DVD ,a ostatnio zmieniłem grafę na gf6800

Jeśli tak to jaką wartość minimalnie?

Mój stary zasilacz padło po 3 latach (w międzyczasie był serwisowany) :mur: .

Jego parametry to

+3.3v -28A

+5v -38A

+12v -18A

Z tego co pamiętam 9800 mialy zasilanie z 5tki, czy 9700 nie wiem. Wiem, że fortron o takich parametrach jakie podaleś bez problemu ciągnie sprzęt z Twojego podpisu.

Po zmianie grafy sprawa wygląda troszkę inaczej bo wtedy grafa już na pewno ciągni z 12.

Proc też czerpie z linii 12V.

Zasilacz dla ciebie powinien więc mieć mocną 12-tkę a nie 5-tkę.

Pytanie jeszcze czy te wartości, które podałeś są jakkolwiek miarodajne - jaki to zasilacz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozatym na co ci gwarancja. Jak ma pasc to i tak padnie. Jak uszkodzi plyte to czy masz gwarancje czy nie i tak ci nowej nie dadza. Zreszta 50 zl i masz 2 linie 12V i aktywne pfc. Ja kupilem i jestem bardzo zadowolony. http://allegro.pl/item181932708_mega_promo...x_sata_pci.html

Bo to jest poniemiecki złom w ktorym jest powymieniane sporo czesci nie wiadomo jak byl magazynowany etc...po co Ci nowe auto skoro stare jeździ...bez hamulców. Jak masz sie zabic to i tak się zabijesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten fortron ma wtyk atx 24pin czy 20+4pin? podłączę go pod moją starszą płytę z gniazdem 20pin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wte i wewte sie da podłączyć tzn. 20 pin w 24 pin gniazdo i bedzie chodzić bez problemu, 24pin w 20 pin i też będzie chodzić - 4 piny będą wystawać po prostu ( w ostateczności jak będą zawadzać można je nożykiem oddzielić ;] )

Ten zasilak akurat ma wejscie na 24piny. Wtyczka nie odlacza sie na 20pinow.

Będziesz potrzebował przejściówki otakiej http://allegro.pl/item182853952_przejsciow...nsza_wysyl.html

Jasne - o ile ma niepotrzebne 6+5+3zł - czemu nie ;] Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich w tym ciekawym temacie :D

Mam taki problem. Potrzebuję zasilacz do nizej wymienionego sprzętu. Górna granica to tak 150 zł. Zastanawiam się pomiedzy dwoma modelami:

http://www.allegro.pl/item185651202_fortro...0hln_gw_ss.html

http://www.allegro.pl/item181851387_amacro...w_30_m_cy_.html

Z tego co wiem, oba robi jedna fabryka, więc pewnie będą dobrej jakości, ale wolę sie upewnić. Konfiguracja:

Athlon 64 X2 3600+ 65W, 65nm

DFI Infinity NF SLI-M2/G

OCZ 2GB (2x1GB) PC667 CL5 SystemElite

Asus GeForce 7900GS 256MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI (lub inna 7900GS)

Seagate Barracuda 7200.10 250GB 8MB ST3250620AS

Do tego nagrywaka DVD, jakieś wentylatorki, może WC w przyszłości. Który z tych dwóch wymienionych zasilaczy będzie lepszy? W grę wchodzi overclocking :) Wiem, ze w nowych komputerach najbardziej liczy się linia +12V. W tej kategorii wygrywa Amacrox. DO tego ma 30 miesięcy gwarancji zamiast 12 Fortrona i jest nowy, a Fortron może być używany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój planowany upgrade będzie wyglądał praktycznie tak samo jak u @BArt_X. Mam już na stanie Fortrona 350-60HLN. Da radę?

Po przeskoku z obecnego konfiga zadowoli mnie minimalny OC. Jak będę chciał więcej to dopiero wtedy zmieniłbym zasilacz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Fortrona FSP350-60THA-P i po zmianie grafy na Palit 7600GS Sonic kompa już kręcić nie mogę. :( Resetuje się w miejscu wchodzenia do BIOSA płyty głównej. :( Na stockowych ustawieniach procesora i pamięci, komp działa bez problemu, mogę nawet extremalnie kręcić grafę. :( Po włożeniu HuntKey'a HK-350AP, kręcenie już nie staje się problemem.

Nie wiem czy trafiłem na felerny egzemplarz Fortrona, czy po prostu on już do takiego sprzętu się nie nadaje. Widziałem jedynie na forum, że ludzie z podobnym zestawem do mojego używają spokojnie Fortrona FSP350-60MDN i nad taką zmianą się zastanawiam. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Fortrona FSP350-60THA-P i po zmianie grafy na Palit 7600GS Sonic kompa już kręcić nie mogę. :( Resetuje się w miejscu wchodzenia do BIOSA płyty głównej. :( Na stockowych ustawieniach procesora i pamięci, komp działa bez problemu, mogę nawet extremalnie kręcić grafę. :( Po włożeniu HuntKey'a HK-350AP, kręcenie już nie staje się problemem.

Nie wiem czy trafiłem na felerny egzemplarz Fortrona, czy po prostu on już do takiego sprzętu się nie nadaje. Widziałem jedynie na forum, że ludzie z podobnym zestawem do mojego używają spokojnie Fortrona FSP350-60MDN i nad taką zmianą się zastanawiam. Co o tym myślicie?

sprawdza sie to co mowilem wczesniej...chcesz miec pwnosc kup nowego :]

sprawdza sie to co mowilem wczesniej...chcesz miec pwnosc kup nowego :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej używam swojego 400-60 GLN i po przesiadce z 7600GS na 7900GS, wszystko dziala ok i żadnych problemów z zasilatorem :) ciągnie wszystko to co w sigu

Podobny konfig to mi ciągnie MDN, więc o czym mowa :wink: Benito gdzieś pisał, że 400-60 GLN jest w stanie oddać 30A mocy ciągłej na linii 12V, więc przy Twoim konfigu to on się nawet nie poci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam fortrona 300-60 gtp.

Czy pociągnie on zestaw: x2 brisbane + abit KN9 + x700pro + napędy ?

I jak to z tymi wtyczkami jest ? Pewnie będę musiał dokupić przejściówkę z 20 na 24 pin, tak ?

IMHO da radę(aczkolwiek nie musi), ale chłódź go dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi