Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron / FSP - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

a tera tak ! bedi sluchajta chlopy !!!!!

1 4 dyski 250 gb 200 gb 200 gb 160 gb

2 CPU 3800x2@4200 :-| na gigaszmicie GA-M57SLI-S4 :angry: szczerze to ja sprzedam bo to syf tera zbiram na Foxconna :D

3 GPU 7600 GS GALAXY ZALMaN EDITION :-|

4 Benku 1640 DVD-RW

5 SOUNDBLSATER CT4760 :D

6 czetry wentyle

no i szo wy na to :lol: i jaki mam zasilacz komp chodzi 24 godziny na dobe od ponad pół roku !!!!! B-)

MODECOM MC 350 ATX 2.0

Edytowane przez nevtonx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś tak się cofnął parę postów dalej to byś przeczytał że "PFN" to kicha, [gluteus maximus], stara technologia itp. itd. i tak jak kolega wyżej Ci polecił "forton 350HLN" lub np. (mój typ, chciałem go nabyć ale okazja -115zł spowodowała że kupiłem szefa - czy dobrze?? łobocymy narazie jezd siuper :D ) fortron fsp400 60hln

oczywiście mówimy o zasilaczach w cenie do ~100zł :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle to ja nie mam :lol: Myślałem o czymś stabilnym do 60zł. Na forum dużo ludzi poleca zasilacz DELTA PBS-350PB, który jest dostępny aktualnie za 29,99 zł :blink: Czy on będzie w stanie pociągnąć mój sprzęt, a w razie czego jak pójdzie w popiół to nie zabierze ze sobą kumpli? :-P

Edytowane przez rolrain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, DELTA DPS-350PB-2 jest w moich łapach i czas na relacje :) Odpaliła się na mojej starej mobo MSI NEO2-PS (potem zobacze jak będzie z AsRock'iem).

Napięcia (miernik):

12V idle = 11.86

12V stress = 11.77

5V idle = 5.10

5V stress = 5.12

5V wydaje się być ok, lecz martwi mnie linia 12V, czy nie jest aby zbyt za mała?

Edytowane przez rolrain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry

Musze wymienić zasilacz. Prosiłbym o podpowiedź bo w tym temacie jestem kompletnie zielony. Sprzęt jaki posiadam:

Proc: AMD Athlon 64 3000+ socet 939

Płyta: ASUS A8V Delux

Ram: 512DDR dojdzie do tego w najbliższym czasie druga 512

Karta graficzna: Galaxy 7600GT 256MB/128mb DDR3 1,2 (Zalman)

Dysk: 250GB samsung na SATA

do tego stacja dyskietek i nagrywarka DVD

+Karta sieciowa, kamerka i jeszcze z 4 rzeczy na USB

Pozdrawiam

Edit cena: ~100zł

Edytowane przez eeyore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item203395777_delta_...owych_plyt.html

takie coś będzie pasowało, tylko że z tego co pamietam to via kt880 ma 20 pinowe zasialnie wiec muszisz sprawdzić czy masz miejsce na zostawienie sterczących 4 pinów obok wtyczki atx lub ewentualnei dokupisz przejsciówke 24_>20pin albo odkroisz 4 piny z wtyczki atx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi zaczął wentyl minimalnie charczeć w moim Modecomie od FSP :(. Normalnie nie jest to słyszalne prawie w ogóle, ale ten dźwięk mnie denerwuje. BTW jeszcze jak wyłączam pieca to zasiłka jakby syczy, coś jakby świerszcz jakiś, robi tssss, jakby cewka jakaś źle zalana czy tam co. Napięcia w normie itp, sam nie wiem co robić. Zasiłkę wyczyściłem takim el0 pędzelkiem, w sumie nie było praktycznie kurzu itp. Mam taki śmieszny wentyl 120mm co służy jako nawiew na grafę i zastanawiam się, czy by go nie zamontować do zasiłki, a tamtego wywalić. A ten wentyl to dokładnie taki jest http://www.bolha.com/oglas2385879 . Jak myślicie, czy jak zamontuję, to będzie to to hulać? I jak tu go zamontować, żeby wsio hulało i nic nie spartolić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno kupiłem swoją Deltę, lecz dzisiaj z ciekawości wzielem miernik na pomiary i się trochę zdziwiłem ;o Wartości różnią się niż tydzień temu:

12V idle = 11.62

12V stress = 11.54

5V idle = 4.99

5V stress = 5.00

Niepokoi mnie ta linia 12V, ona już wyjdzie niedługo za granicę ATX :|

PS. Czy zasilacz może powodować cholerne piszczenie cewek w mobo przy obciążeniu?

Edytowane przez rolrain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam taki zestaw: epox 8k9a7i (kt400a ), duron 1400@2000 fsb 166, 512 ram, grafika GF6600 (czyli z dodatkowym zasilaniem), 160GB ata133, cd-rw, dvdrom, flop i mam pytanie: na jaką linię powinienem zwrócić uwagę przy zakupie zasilacza 5V czy 12V, bo po przeczytaniu całego tematu zgłupiałem? Przed lekturą tego tematu chciałem kupić Fortrona THA-P, później HLN ale jeśli do mojego zestawu jest potrzebna silna linia 5V to może jakiś inny muszę kupić. Poradźcie plis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD sempron 3 ghz (754)

epox EP 8KDA7I

ge force Ti 200

512 ramu

2palniki/2dyski

jakiego potwora do tego wymagajacego mocy komputera ;) kupic? oczywiscie z fortrona

zmiany si enie szykuja, chyba ze 6600 gf ew 512 ramu dodakowo

dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanow sie nad:

350hln sam mam moge polecic cichy i styknie bez probleemu

ciekawa jest delta dps 400 (wiem wiem nie fortron) zasilacz ma czasem humory ale ma 3 linie 12V http://allegro.pl/item212789475_nowy_zasil..._power_ok_.html

350thap tez dobry wybor ale wydaje mi sie ze hln lepszy

a jak po kosztach to delta za 39zl http://allegro.pl/item211069143_delta_350w...ci_ex_gwar.html

mam nadzieje ze komp glownie ciagnie z 12stki

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu kupiłem nowa kartę (GF 6800GT) i z tego powodu muszę wymienić zasilacz bo ten, który obecnie posiadam (megabajt 350 :mrgreen: ) raczej nie da jej rady.

Zastanawiam się nad kupnem tego fortrona http://proline.pl/shop.php?prodid=ZASILACZ+ATX+350W+FO ale nie wiem czy sobie poradzi.

Reszta mojego sprzętu to:

Athlon 3200

asrock dual sata

256 ram

maxtor 80GB

no i wspomniana wyżej karta WinFast PX6800 GT

do tego za jakiś czas dojdzie jeszcze jedna kość ramu (512 albo 1024)

Edytowane przez Angar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... znaczy ten fortron sobie nie poradzi? mam trochę mało gotówki, więc szukam czegoś w miarę taniego co porodzi sobie z moim nowym sprzętem, myślałem (ale nie byłem pewien) że fortron da radę.

Edytowane przez Angar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi