Kyle Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 http://allegro.pl/item105290616_profesjona...w_atx_gtp_.html ten będzie b. dobry dla twojego kompa. Montowałem jeden taki, jest cichy i daje dobre napięcia. ps. .... ja mówię jednemu "pacjentowi" że zasilacz w tym i tym kompie nie podaje za dobrego napięcia bo przekracza 12,6 V ( 12,71 w podskokach ) a on na to : cytat tygodnia : " .......eeee napięcie ponad 13 V nawet jest normalne i aby zmierzyć dobrze napięcia to trzeba mieć miernik za 1000 ( tysiąc ) PLN .... " :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Montowałem jeden taki, jest cichy i daje dobre napięcia. ps. .... ja mówię jednemu "pacjentowi" że zasilacz w tym i tym kompie nie podaje za dobrego napięcia bo przekracza 12,6 V ( 12,71 w podskokach ) a on na to : cytat tygodnia : " .......eeee napięcie ponad 13 V nawet jest normalne i aby zmierzyć dobrze napięcia to trzeba mieć miernik za 1000 ( tysiąc ) PLN .... " :blink: buehehhe a ja sądziłem ze te w płytach głównych są wystarczające ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Wszystko zależy od tego co w rozumieniu Kyl'a znaczy dobrze. Oscyloskop?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) Jaką tolerancję będzie miał typowy miernik za 20-25 PLN ? JA mam coś co się zwie UNI-T M838 . Wszystko zależy od tego co w rozumieniu Kyl'a znaczy dobrze. Oscyloskop?? heh raczej nie w moim rozumieniu tylko w rozumieniu tego faceta .... Edytowane 27 Maja 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Chcesz wiedzieć jakątolerancję ma miernik na miernik na danym zakresie to poczytaj dokumentację. Podejrzewam że miernik ma tolerancję około 0,5%, a więc mnożąc skalę 20VDC przez 0,005 otrzymujesz wynik +/- 0,1V i tyle maksymalnie miernik może się mylić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Czy ten fortron 350W nada sie do konfigu: sempron 3000+ sA płytka MSI 512 ddr radeon 9800xt dysk 80gb napęd zwykły ?? może lepiej tego modecom 350W? sam nie wiem mam na to 100zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczecin Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Czy ten fortron 350W nada sie do konfigu: sempron 3000+ sA płytka MSI 512 ddr radeon 9800xt dysk 80gb napęd zwykły ?? może lepiej tego modecom 350W? sam nie wiem mam na to 100zł to kup sobie fortrona 400W sam go mam i jestem zadowolony!!!! i co najważniejsze świetnie trzyma napięcia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 ale to zalezy czy proca ma z 12v czy z 5v :] jak z 12v to ten fortron nie będzie za dobry :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 ale to zalezy czy proca ma z 12v czy z 5v :] jak z 12v to ten fortron nie będzie za dobry :] co to znaczy z 12V czy z 5V?? np. u mnie....mam semprona 3000+ na plycie z s754 [wejscie ma 24 +4 pin] ja podlanczam go 20pin+4 pin zasilaczem FEEL 300W jaki ja powinienem kupic zasilacz? oczywiscie OC fortron 350-60MDM revA czy THA-P? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 co to znaczy z 12V czy z 5V?? np. u mnie....mam semprona 3000+ na plycie z s754 [wejscie ma 24 +4 pin] ja podlanczam go 20pin+4 pin zasilaczem FEEL 300W jaki ja powinienem kupic zasilacz? oczywiscie OC fortron 350-60MDM revA czy THA-P? Hmm... 350-60MDN ma słabszą 12v, ale mocniejsze 3.3 i 5 od THA-P Twój konfig bierze głównie z 12v, więc lepszy będzie (chyba) THA-P Ale 350-60MDN ma 120mm wentyl, więc powinien być cichszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Hmm... 350-60MDN ma słabszą 12v, ale mocniejsze 3.3 i 5 od THA-P Twój konfig bierze głównie z 12v, więc lepszy będzie (chyba) THA-P Ale 350-60MDN ma 120mm wentyl, więc powinien być cichszy chyba faktycznie lepszy bedzie THA-P, ale mam zamiar kupic miernik i moze wogole zostane przy swoim FEELu 300W PS. czy miernik za 8 zl na allegro jest cos wart? czy to bedzie praktycznie to samo co pokazuje BIOS? w przyklejonym temacie "jaki zasilacz kupic" [czy jakos tak] jest wzmianka ze taki wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 chyba faktycznie lepszy bedzie THA-P, ale mam zamiar kupic miernik i moze wogole zostane przy swoim FEELu 300W PS. czy miernik za 8 zl na allegro jest cos wart? czy to bedzie praktycznie to samo co pokazuje BIOS? w przyklejonym temacie "jaki zasilacz kupic" [czy jakos tak] jest wzmianka ze taki wystarczy Miernik za 8 zeta będzie o wiele lepszy niż bios A ten twój Feel to ModeCom Feel czy "poprostu" Feel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Miernik za 8 zeta będzie o wiele lepszy niż bios A ten twój Feel to ModeCom Feel czy "poprostu" Feel? tak MODE COM MODEL:LC-B300ATX, passive PFC nie mialem do niego zastrzezen, ale podaczas podkrecania porca chyba mi plyta padla, dalem do serwisu...zobaczymy co to bedzie ten zasilacz utrzymywal inna kiedys platforme, tez bylo OC, bylo OK aha zeby byla jasnosc, on mi nadal dziala...chyba plyta jakas dziwna;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) Witam, Jaki model fortrona bedzie najlepszy pod ten sprzet: AMD Athlon 1.4Ghz Thunderbird GeForce 2 Titanium Jakis tam shuttle Wd80gbJB Taki? http://www.allegro.pl/item109049580__fortr...amd_od_ss_.html Pasowałoby zmienic w nim wentylator na jakis cichutki.Jaki polecacie wentylator do zmiany? Edytowane 10 Czerwca 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) Powinien sobie poradzic z palcem w... moj konfig ciagnal Fortron 250W(troche inny model) przez jakies 2 miesiace, potem dla spokoju wymienilem go na ten co w podpisie... Jesli zamierzasz robic upgrade sprzetu w przyszlosci wez 350W MDN, swietny zasilacz za przystepna cene :) . Edytowane 11 Czerwca 2006 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Witam, musze kupić zasilacz do komputera biurowego i właściwie już się zdecydowałem na Modecom MC-350ATX 2.0 PFC, jednak chciałbym by ktoś rozwiał moje wątpliwości odnośnie lini 5V, czy 21A będzie odpowiednią wartością? Czy też lepiej polować na FSP350 MDN Rev.A ? Oto parametry komputera: Proc: PIII 1GHz 133Mhz MOBO: ECS P6ISA-II i815 RAM: 2x 256 SDRAM Zintegrowana grafa i dźwięk, do tego DVD, HDD i LAN. Komputer nie będzie kręcony (płyta się nie nadaje a stabilność jest ważniejsza :)) Wiem, że zasilacz może i jest na wyrost, ale planuje w przyszłości zbudować na jego bazie trochę szybszą maszynę, z mobo, która będzie pewnie zasilała proca z linii 12V + jakiś celofan, grafa zintegrowana. Ale to może za pół roku może za rok, dlatego interesuje mnie czy ten PIII będzie się dobrze czuł z 21A. Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Witam, musze kupić zasilacz do komputera biurowego i właściwie już się zdecydowałem na Modecom MC-350ATX 2.0 PFC, jednak chciałbym by ktoś rozwiał moje wątpliwości odnośnie lini 5V, czy 21A będzie odpowiednią wartością? Czy też lepiej polować na FSP350 MDN Rev.A ? Oto parametry komputera: Proc: PIII 1GHz 133Mhz MOBO: ECS P6ISA-II i815 RAM: 2x 256 SDRAM Zintegrowana grafa i dźwięk, do tego DVD, HDD i LAN. Komputer nie będzie kręcony (płyta się nie nadaje a stabilność jest ważniejsza :)) Wiem, że zasilacz może i jest na wyrost, ale planuje w przyszłości zbudować na jego bazie trochę szybszą maszynę, z mobo, która będzie pewnie zasilała proca z linii 12V + jakiś celofan, grafa zintegrowana. Ale to może za pół roku może za rok, dlatego interesuje mnie czy ten PIII będzie się dobrze czuł z 21A. Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam. Jakiś Fortron 250W styknie napewno. Tam musi być mocne +5v dla proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Jakiś Fortron 250W styknie napewno. Tam musi być mocne +5v dla proca. Tylko jak mocna musi być ta linia ? 21A nie starczy ? 250W mają 25A. Nie wiem czy brać przyszłościowe rozwiązanie: Modecom MC-350ATX 2.0 PFC, czy ładować się w słabą linie 12V i mocną 5V? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 hmmm te 21A winno starczyc ale juz nic bym nie dokładał do tego zestawu. i swoją drogą linia 12V dostanie po tyłku. Nie lepiej wziac teraz fortrona 250w za 30zł a potem z nowym zestawem kupic tego modecoma? moze ma tylko kilka Amperów wiecej ale rowno rozlozone i 12v nie dostanie po tyłku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) Witam ponownie, jeżeli Uważacie, że za mocna linia 12V może się nie sprawdzić w tym przypadku, to uważam, że model ATX-300GTF Rev.A (TU) będzie odpowiedni, po za tym sprzedawca udziela 2 lata gwarancji na zakupiony sprzęt, a nie jest mi to obojętne. Co Myślicie o tym zasilaczu do mojego konfigu ? Proc: PIII 1GHz 133Mhz MOBO: ECS P6ISA-II i815 RAM: 2x 256 SDRAM Zintegrowana grafa i dźwięk, do tego DVD, HDD i LAN. Pozdrawiam. Edytowane 13 Czerwca 2006 przez Anon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Witam ponownie, jeżeli Uważacie, że za mocna linia 12V może się nie sprawdzić w tym przypadku, to uważam, że model ATX-300GTF Rev.A (TU) będzie odpowiedni, po za tym sprzedawca udziela 2 lata gwarancji na zakupiony sprzęt, a nie jest mi to obojętne. Co Myślicie o tym zasilaczu do mojego konfigu ? Proc: PIII 1GHz 133Mhz MOBO: ECS P6ISA-II i815 RAM: 2x 256 SDRAM Zintegrowana grafa i dźwięk, do tego DVD, HDD i LAN. Pozdrawiam. NO GTF jest napewno mocniejszy. I tu i tu( 12 jak i 5), ale 5 to jest potęga na tych zasilatorach :) Jeśli możesz - kup sobie GTF :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 gtf o tak :D jak widac po mojej sygnaturce z powodzeniem wersja 350w ciągnie mojego kompa :) (choc robi wichure :( ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 witam ostatnio zakupiłem GF 6800 GS 256 mb 256 bit na AgP, posiadam płyte Gł Asrocka na Agp i PCX sck 775, a w niej Pentium D 805 2x2.6 Ghz, 1xDVD bagrywarka, 1x512 DDR Good Ram, 1x14 Gb Seagate,1x80 Gb Seagate, i po zaakupie tego walnie prcesora zaczeley wsytepowac kopoty, normalniew Windowsie chodzi alew kiedy włączam jakomkolwiek grę- komp się wyłącza. Wygląda to na niewyrabianie zasilacza. Własie do takiego sprzetu jaki zasilacz by udzwignął? (posiadam Fortrona 400W, alee cos szwankuje z tym procem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 bo masz zapewne 15a na 12v linii. kup sobie 350w ktora ma duzo Amperow na 12v a malo na 5v :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quarion_Blass Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Czy ten zasilacz http://allegro.pl/item108871618_fortron_fs...od_freego_.html pociągnie to co jest napisane poniżej i pozwoli na podkręcenie chociaż do 2,2GHz? Venice 3k+ S939 ASRock Dual SATA II 2x512MB DDR Radeon X800GTO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Lepiej kup cos z mocna linia 12V jesli planujesz OC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) Witam ponownie, jeżeli Uważacie, że za mocna linia 12V może się nie sprawdzić w tym przypadku, to uważam, że model ATX-300GTF Rev.A (TU) będzie odpowiedni, po za tym sprzedawca udziela 2 lata gwarancji na zakupiony sprzęt, a nie jest mi to obojętne. Co Myślicie o tym zasilaczu do mojego konfigu ? Proc: PIII 1GHz 133Mhz MOBO: ECS P6ISA-II i815 RAM: 2x 256 SDRAM Zintegrowana grafa i dźwięk, do tego DVD, HDD i LAN. Pozdrawiam. Witam, dziękuje wszystkim za odpowiedzi związane z zakupem zasilaczy. Sprzęt już do mnie doszedł, zakupiłem 3 sztuki ATX-300GTF Rev.A do takich samych konfiguracji. Oto ich parametry mierzone miernikiem: ZAS 1: IDLE: 3,3V = 3,41 5V = 5,16 12V = 12,34 LOAD: 3,3V = 3,41 5V = 5,18 12V = 12,30 ZAS 2: IDLE: 3,40 5,15 12,33 LOAD: 3,40 5,17 12,30 ZAS 3 IDLE: 3,41 5,17 12,36 LOAD: 3,41 5,18 12,33 Niepokoją mnie trochę napięcia 5V i 3,3V, mieszczą się w specyfikacji ATX, ale już nie wiele brakuje do jej przekroczenia, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda u Was sytuacja z napięciami na tym zasilaczu ? Pozdrawiam. Edytowane 17 Czerwca 2006 przez Anon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 MAsz wszystkie napięcia podniesione więc jest prawdopodobne że miernik odrobinę zawyża . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antek_pl Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Witam. Zdaje sobie sprawę że ten wątek był poruszany nie raz, nie dwa, lecz nie jest łatwo znaleść konkretną odpowiedź na to pytanie, gdyż zawsze to od czegoś zależy.... Mianowicie chodzi o aktywne i pasywne PFC. Mnie jednak chodzi dokładniej o to, że wyczytałem wcześniej że aktywne PFC "wymaga" wręcz idealnego napięcia na wejściu, natomiast pasywnemu jest to "obojętne" co dostanie. Jeżeli dobrze pamiętam to konflikt pojawiał się z niektórymi UPS'ami, a jak to jest z "zwykłymi" filtrami sieciowymi, takimi jak np ten: tutaj? Dodatkowo mam jeszcze dylemat z wyborem zasilacza z aktywnym/pasywnym PFC ze względu na "jakość" prądu (uogulniając) w moim mieszkaniu. Otóż gdy budowano mój dom to oczywiście wszystkie elementy elektryczne były nowiutkie, natomiast prąd od linii wysokiego napięcia doprowadzony był do starej budowli (do której dobudowany niejako został mój dom), która ma ponad 50 lat, no i wszystkie elementy, począwszy od .. nie wiem jak to się fachowo nazywa... chodzi o to "coś" do czego dochodzą kable wysokiego napięcia, aż do korków, kabli itp. Chodzi o to że wcześniej (niedawno elektrycy wymieniali część (a może wszystko, nie wiem)) przy włączonych kilku bardziej prądożernych urządzeń elektrycznych włączone światło co jakiś czas gasło na moment i ponownie się "zapalało". Teraz, po wymianie tamtych "części" co jakiś, bardzo, bardzo żadki czas też się coś takiego zdaży. No i właśnie nie wiem czy to by miało wpływ na pracę zasilacza, bo nie wiem czy to spadki mocy czy napięcia/prądu, nie wiem nie znam się... Azatem uproszczając chciałbym się zapytać czy to czy wezmę zasilacz z aktywnym PCF będzie miało niejako negatywny wpływ na jego działanie w moich warunkach.. no i dodatkowo jak sprawa wygląda z takimi listwami zasilającymi... oraz w sumie zapytałbym się przy okazji, którego Fortrona byście polecili do mojego konfiga, zważywszy na fakt że mam zamiar przetaktować jeszcze bardziej procesor oraz kartę graficzną ;], czy ten byłby odpowiedni? czy może lepiej wziąć tego? albo jeszcze jakiegoś innego ;] Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) kupiłem dzisiaj miernik i mierzyłem napięcia zasilacza fortrona all default +12v IDDLE ok. 11,75V (zmienia srednio na 0,01V małymi skokami) STREES ok. 11,75V :blink: (tak jak wyżej) +5V IDDLE ok. 4,98V (rzadko sie ruszają skoki) STREES ok. 4,98V (tak jak wyżej więc to chyba normalka) +3,3V niesprawdzałem bo nie wiem gdzie to sprawdzić (to ten chyba pomarańczowy kabel na kabelku ATX) więc myśle ze podobnie jak na +5V all podkręcone (procek 2400 Mhz, płyta 340 Mhz HTT, karta grafiki max podkręcona) +12v IDDLE ok. 11,70V (zmienia srednio na 0,01V małymi skokami) STREES ok. 11,69V :blink: (tak jak wyżej) +5V IDDLE ok. 4,98V (rzadko sie ruszają skoki) STREES ok. 4,98V (tak jak wyżej więc to chyba normalka) +3,3V IDDLE - warto sprawdzić? pierwszy problem jest dlaczego przy powyżej 345 Mhz HTT często robi resety kompa co jakiś czas drugi problem czy ten zasilacz jest wystarczająco mocny? pozdrawiam Edytowane 20 Czerwca 2006 przez Curly18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...