Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron / FSP - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/item105290616_profesjona...w_atx_gtp_.html ten będzie b. dobry dla twojego kompa.

Montowałem jeden taki, jest cichy i daje dobre napięcia.

ps. .... ja mówię jednemu "pacjentowi" że zasilacz w tym i tym kompie nie podaje za dobrego napięcia bo przekracza 12,6 V ( 12,71 w podskokach ) a on na to :

cytat tygodnia : " .......eeee napięcie ponad 13 V nawet jest normalne i aby zmierzyć dobrze napięcia to trzeba mieć miernik za 1000 ( tysiąc ) PLN .... " :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montowałem jeden taki, jest cichy i daje dobre napięcia.

ps. .... ja mówię jednemu "pacjentowi" że zasilacz w tym i tym kompie nie podaje za dobrego napięcia bo przekracza 12,6 V ( 12,71 w podskokach ) a on na to :

cytat tygodnia : " .......eeee napięcie ponad 13 V nawet jest normalne i aby zmierzyć dobrze napięcia to trzeba mieć miernik za 1000 ( tysiąc ) PLN .... " :blink:

buehehhe a ja sądziłem ze te w płytach głównych są wystarczające ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką tolerancję będzie miał typowy miernik za 20-25 PLN ? JA mam coś co się zwie UNI-T M838 .

Wszystko zależy od tego co w rozumieniu Kyl'a znaczy dobrze.

Oscyloskop??

heh raczej nie w moim rozumieniu tylko w rozumieniu tego faceta ....

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz wiedzieć jakątolerancję ma miernik na miernik na danym zakresie to poczytaj dokumentację.

Podejrzewam że miernik ma tolerancję około 0,5%, a więc mnożąc skalę 20VDC przez 0,005 otrzymujesz wynik +/- 0,1V i tyle maksymalnie miernik może się mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten fortron 350W nada sie do konfigu:

sempron 3000+ sA

płytka MSI

512 ddr

radeon 9800xt

dysk 80gb

napęd zwykły

??

może lepiej tego modecom 350W? sam nie wiem mam na to 100zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten fortron 350W nada sie do konfigu:

sempron 3000+ sA

płytka MSI

512 ddr

radeon 9800xt

dysk 80gb

napęd zwykły

??

może lepiej tego modecom 350W? sam nie wiem mam na to 100zł

to kup sobie fortrona 400W

sam go mam i jestem zadowolony!!!! i co najważniejsze świetnie trzyma napięcia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to zalezy czy proca ma z 12v czy z 5v :] jak z 12v to ten fortron nie będzie za dobry :]

co to znaczy z 12V czy z 5V??

np. u mnie....mam semprona 3000+ na plycie z s754 [wejscie ma 24 +4 pin]

ja podlanczam go 20pin+4 pin zasilaczem FEEL 300W

jaki ja powinienem kupic zasilacz?

oczywiscie OC

fortron 350-60MDM revA czy THA-P?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to znaczy z 12V czy z 5V??

np. u mnie....mam semprona 3000+ na plycie z s754 [wejscie ma 24 +4 pin]

ja podlanczam go 20pin+4 pin zasilaczem FEEL 300W

jaki ja powinienem kupic zasilacz?

oczywiscie OC

fortron 350-60MDM revA czy THA-P?

Hmm...

350-60MDN ma słabszą 12v, ale mocniejsze 3.3 i 5 od THA-P

Twój konfig bierze głównie z 12v, więc lepszy będzie (chyba) THA-P

Ale 350-60MDN ma 120mm wentyl, więc powinien być cichszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

350-60MDN ma słabszą 12v, ale mocniejsze 3.3 i 5 od THA-P

Twój konfig bierze głównie z 12v, więc lepszy będzie (chyba) THA-P

Ale 350-60MDN ma 120mm wentyl, więc powinien być cichszy

chyba faktycznie lepszy bedzie THA-P, ale mam zamiar kupic miernik i moze wogole zostane przy swoim FEELu 300W

PS. czy miernik za 8 zl na allegro jest cos wart?

czy to bedzie praktycznie to samo co pokazuje BIOS?

w przyklejonym temacie "jaki zasilacz kupic" [czy jakos tak] jest wzmianka ze taki wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba faktycznie lepszy bedzie THA-P, ale mam zamiar kupic miernik i moze wogole zostane przy swoim FEELu 300W

PS. czy miernik za 8 zl na allegro jest cos wart?

czy to bedzie praktycznie to samo co pokazuje BIOS?

w przyklejonym temacie "jaki zasilacz kupic" [czy jakos tak] jest wzmianka ze taki wystarczy

Miernik za 8 zeta będzie o wiele lepszy niż bios

A ten twój Feel to ModeCom Feel czy "poprostu" Feel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miernik za 8 zeta będzie o wiele lepszy niż bios

A ten twój Feel to ModeCom Feel czy "poprostu" Feel?

tak MODE COM

MODEL:LC-B300ATX, passive PFC

nie mialem do niego zastrzezen, ale podaczas podkrecania porca chyba mi plyta padla, dalem do serwisu...zobaczymy co to bedzie

ten zasilacz utrzymywal inna kiedys platforme, tez bylo OC, bylo OK

aha zeby byla jasnosc, on mi nadal dziala...chyba plyta jakas dziwna;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jaki model fortrona bedzie najlepszy pod ten sprzet:

AMD Athlon 1.4Ghz Thunderbird

GeForce 2 Titanium

Jakis tam shuttle

Wd80gbJB

Taki?

http://www.allegro.pl/item109049580__fortr...amd_od_ss_.html

Pasowałoby zmienic w nim wentylator na jakis cichutki.Jaki polecacie wentylator do zmiany?

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien sobie poradzic z palcem w... moj konfig ciagnal Fortron 250W(troche inny model) przez jakies 2 miesiace, potem dla spokoju wymienilem go na ten co w podpisie... Jesli zamierzasz robic upgrade sprzetu w przyszlosci wez 350W MDN, swietny zasilacz za przystepna cene :)

.

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, musze kupić zasilacz do komputera biurowego i właściwie już się zdecydowałem na Modecom MC-350ATX 2.0 PFC, jednak chciałbym by ktoś rozwiał moje wątpliwości odnośnie lini 5V, czy 21A będzie odpowiednią wartością? Czy też lepiej polować na FSP350 MDN Rev.A ?

Oto parametry komputera:

Proc: PIII 1GHz 133Mhz

MOBO: ECS P6ISA-II i815

RAM: 2x 256 SDRAM

Zintegrowana grafa i dźwięk, do tego DVD, HDD i LAN.

Komputer nie będzie kręcony (płyta się nie nadaje a stabilność jest ważniejsza :))

Wiem, że zasilacz może i jest na wyrost, ale planuje w przyszłości zbudować na jego bazie trochę szybszą maszynę, z mobo, która będzie pewnie zasilała proca z linii 12V + jakiś celofan, grafa zintegrowana. Ale to może za pół roku może za rok, dlatego interesuje mnie czy ten PIII będzie się dobrze czuł z 21A.

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, musze kupić zasilacz do komputera biurowego i właściwie już się zdecydowałem na Modecom MC-350ATX 2.0 PFC, jednak chciałbym by ktoś rozwiał moje wątpliwości odnośnie lini 5V, czy 21A będzie odpowiednią wartością? Czy też lepiej polować na FSP350 MDN Rev.A ?

Oto parametry komputera:

Komputer nie będzie kręcony (płyta się nie nadaje a stabilność jest ważniejsza :))

Wiem, że zasilacz może i jest na wyrost, ale planuje w przyszłości zbudować na jego bazie trochę szybszą maszynę, z mobo, która będzie pewnie zasilała proca z linii 12V + jakiś celofan, grafa zintegrowana. Ale to może za pół roku może za rok, dlatego interesuje mnie czy ten PIII będzie się dobrze czuł z 21A.

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Jakiś Fortron 250W styknie napewno. Tam musi być mocne +5v dla proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś Fortron 250W styknie napewno. Tam musi być mocne +5v dla proca.

Tylko jak mocna musi być ta linia ? 21A nie starczy ? 250W mają 25A.

Nie wiem czy brać przyszłościowe rozwiązanie: Modecom MC-350ATX 2.0 PFC, czy ładować się w słabą linie 12V i mocną 5V? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm te 21A winno starczyc ale juz nic bym nie dokładał do tego zestawu. i swoją drogą linia 12V dostanie po tyłku. Nie lepiej wziac teraz fortrona 250w za 30zł a potem z nowym zestawem kupic tego modecoma? moze ma tylko kilka Amperów wiecej ale rowno rozlozone i 12v nie dostanie po tyłku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, jeżeli Uważacie, że za mocna linia 12V może się nie sprawdzić w tym przypadku, to uważam, że model ATX-300GTF Rev.A (TU) będzie odpowiedni, po za tym sprzedawca udziela 2 lata gwarancji na zakupiony sprzęt, a nie jest mi to obojętne.

Co Myślicie o tym zasilaczu do mojego konfigu ?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Anon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, jeżeli Uważacie, że za mocna linia 12V może się nie sprawdzić w tym przypadku, to uważam, że model ATX-300GTF Rev.A (TU) będzie odpowiedni, po za tym sprzedawca udziela 2 lata gwarancji na zakupiony sprzęt, a nie jest mi to obojętne.

Pozdrawiam.

NO GTF jest napewno mocniejszy. I tu i tu( 12 jak i 5), ale 5 to jest potęga na tych zasilatorach :)

Jeśli możesz - kup sobie GTF :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ostatnio zakupiłem GF 6800 GS 256 mb 256 bit na AgP, posiadam płyte Gł Asrocka na Agp i PCX sck 775, a w niej Pentium D 805 2x2.6 Ghz, 1xDVD bagrywarka, 1x512 DDR Good Ram, 1x14 Gb Seagate,1x80 Gb Seagate, i po zaakupie tego walnie prcesora zaczeley wsytepowac kopoty, normalniew Windowsie chodzi alew kiedy włączam jakomkolwiek grę- komp się wyłącza. Wygląda to na niewyrabianie zasilacza. Własie do takiego sprzetu jaki zasilacz by udzwignął? (posiadam Fortrona 400W, alee cos szwankuje z tym procem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam.

Witam, dziękuje wszystkim za odpowiedzi związane z zakupem zasilaczy. Sprzęt już do mnie doszedł, zakupiłem 3 sztuki ATX-300GTF Rev.A do takich samych konfiguracji.

Oto ich parametry mierzone miernikiem:

ZAS 1:

IDLE:

3,3V = 3,41

5V = 5,16

12V = 12,34

LOAD:

3,3V = 3,41

5V = 5,18

12V = 12,30

ZAS 2:

IDLE:

3,40

5,15

12,33

LOAD:

3,40

5,17

12,30

ZAS 3

IDLE:

3,41

5,17

12,36

LOAD:

3,41

5,18

12,33

Niepokoją mnie trochę napięcia 5V i 3,3V, mieszczą się w specyfikacji ATX, ale już nie wiele brakuje do jej przekroczenia, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda u Was sytuacja z napięciami na tym zasilaczu ?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Anon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zdaje sobie sprawę że ten wątek był poruszany nie raz, nie dwa, lecz nie jest łatwo znaleść konkretną odpowiedź na to pytanie, gdyż zawsze to od czegoś zależy.... Mianowicie chodzi o aktywne i pasywne PFC.

Mnie jednak chodzi dokładniej o to, że wyczytałem wcześniej że aktywne PFC "wymaga" wręcz idealnego napięcia na wejściu, natomiast pasywnemu jest to "obojętne" co dostanie. Jeżeli dobrze pamiętam to konflikt pojawiał się z niektórymi UPS'ami, a jak to jest z "zwykłymi" filtrami sieciowymi, takimi jak np ten: tutaj?

Dodatkowo mam jeszcze dylemat z wyborem zasilacza z aktywnym/pasywnym PFC ze względu na "jakość" prądu (uogulniając) w moim mieszkaniu. Otóż gdy budowano mój dom to oczywiście wszystkie elementy elektryczne były nowiutkie, natomiast prąd od linii wysokiego napięcia doprowadzony był do starej budowli (do której dobudowany niejako został mój dom), która ma ponad 50 lat, no i wszystkie elementy, począwszy od .. nie wiem jak to się fachowo nazywa... chodzi o to "coś" do czego dochodzą kable wysokiego napięcia, aż do korków, kabli itp. Chodzi o to że wcześniej (niedawno elektrycy wymieniali część (a może wszystko, nie wiem)) przy włączonych kilku bardziej prądożernych urządzeń elektrycznych włączone światło co jakiś czas gasło na moment i ponownie się "zapalało". Teraz, po wymianie tamtych "części" co jakiś, bardzo, bardzo żadki czas też się coś takiego zdaży. No i właśnie nie wiem czy to by miało wpływ na pracę zasilacza, bo nie wiem czy to spadki mocy czy napięcia/prądu, nie wiem nie znam się...

Azatem uproszczając chciałbym się zapytać czy to czy wezmę zasilacz z aktywnym PCF będzie miało niejako negatywny wpływ na jego działanie w moich warunkach.. no i dodatkowo jak sprawa wygląda z takimi listwami zasilającymi... oraz w sumie zapytałbym się przy okazji, którego Fortrona byście polecili do mojego konfiga, zważywszy na fakt że mam zamiar przetaktować jeszcze bardziej procesor oraz kartę graficzną ;], czy ten byłby odpowiedni? czy może lepiej wziąć tego? albo jeszcze jakiegoś innego ;]

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem dzisiaj miernik i mierzyłem napięcia zasilacza fortrona

all default

+12v

IDDLE ok. 11,75V (zmienia srednio na 0,01V małymi skokami)

STREES ok. 11,75V :blink: (tak jak wyżej)

+5V

IDDLE ok. 4,98V (rzadko sie ruszają skoki)

STREES ok. 4,98V (tak jak wyżej więc to chyba normalka)

+3,3V

niesprawdzałem bo nie wiem gdzie to sprawdzić (to ten chyba pomarańczowy kabel na kabelku ATX)

więc myśle ze podobnie jak na +5V

all podkręcone (procek 2400 Mhz, płyta 340 Mhz HTT, karta grafiki max podkręcona)

+12v

IDDLE ok. 11,70V (zmienia srednio na 0,01V małymi skokami)

STREES ok. 11,69V :blink: (tak jak wyżej)

+5V

IDDLE ok. 4,98V (rzadko sie ruszają skoki)

STREES ok. 4,98V (tak jak wyżej więc to chyba normalka)

+3,3V

IDDLE - warto sprawdzić?

pierwszy problem jest dlaczego przy powyżej 345 Mhz HTT często robi resety kompa co jakiś czas

drugi problem czy ten zasilacz jest wystarczająco mocny?

pozdrawiam

Edytowane przez Curly18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi