Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron / FSP - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

11.75 pokazuje ze zasiłka już jest na granicy..trzyma patrametry a;le już ledwo daje rade mimo stabilnych napięc...

mam 1 pomysł jeszcze jak sytuacje poprawić nieco- jak nie masz plomby albo gwary to go rozkręć i poszukaj jakiś słubek regulacyjnych-zwykle jedna odpowiada za 12 i 5v a 2 za 3.3v..

Jak sa te pokrętła to postaraj sie nieco podnieść linie 12v mozę uda sie dociagnać do 12v a jak nir to nawet takie 11.85-11.9 będzie wygladać znacznie lepiej :wink:

ogolnie fajnie zę stabilnie ale 12v już cienko wyglada mimo trzymania normy a 5v to już nawet niepokojąco troche mało..

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem dzisiaj miernik i mierzyłem napięcia zasilacza fortrona

all default

+5V

IDDLE ok. 4,58V (rzadko sie ruszają skoki)

STREES ok. 4,58V (tak jak wyżej więc to chyba normalka)

all podkręcone (procek 2400 Mhz, płyta 340 Mhz HTT, karta grafiki max podkręcona)

+5V

IDDLE ok. 4,58V (rzadko sie ruszają skoki)

STREES ok. 4,58V (tak jak wyżej więc to chyba normalka)

pierwszy problem jest dlaczego przy powyżej 345 Mhz HTT często robi resety kompa co jakiś czas

drugi problem czy ten zasilacz jest wystarczająco mocny?

Napięcie 5 V poniżej normy

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem na allego trafiaja się z podwojona linia +12V na takim configu jak na dole głosnosc zasilacza mozna porównac z taganem(wentylator robi około 800-1000rpm ledwie sie kreci ) napiecia praktycznie idealne (mierzone miernikiem)

+5V=4,94V bez obciązenia +5V=4,96V

+12V=12,05 bez obciązenia +12V=12,03V

+3,3V= Not Tested zreszta ma ono b.małe znaczenie obecnie.

Sempron E6 2600+@2420mhz 1.45V + Pentagram 80CU

K8NS rev1.01 \\ 2*512mb Hynixd43 BT 2-3-3-7

Hercules 9100@ 280\560 \\ Audigy SE

WD 250GB 8mb 7200rpm

FSP 350W 60THA-P

Czasem na allego trafiaja się z podwojona linia +12V na takim configu jak na dole głosnosc zasilacza mozna porównac z taganem(wentylator robi około 800-1000rpm ledwie sie kreci ) napiecia praktycznie idealne (mierzone miernikiem)

+5V=4,94V bez obciązenia +5V=4,96V

+12V=12,05 bez obciązenia +12V=12,03V

+3,3V= Not Tested zreszta ma ono b.małe znaczenie obecnie.

Sempron E6 2600+@2420mhz 1.45V + Pentagram 80CU

K8NS rev1.01 \\ 2*512mb Hynixd43 BT 2-3-3-7

Hercules 9100@ 280\560 \\ Audigy SE

WD 250GB 8mb 7200rpm

FSP 350W 60THA-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam dobrego taniego i niezawodnego fortrona pod porywający zestaw:

2000+ palomino

a7v600x

radeusz 9600pro

1x hdd 1x cdrw

256mb

wstępnie przyglądam się na 250tki

klik - Fortron FSP250-60MDN-120, 120mm wicherek i to się podoba ale to ma na prawdę 8A na 12v ?

FORTRON FSP250-60ATV(PF), 12cm i 13a na 12v, 27a na 5v

Fortron FSP250-60GTA - chyba dosyć uniwersalny jak na 250w ?

ew. coś porównywalnego cenowo. priorytety - nie do zdarcia, bezpieczny, cichy. sprzet jw być moze za rok będzie rozbudowywany, nie wspominam o ramie bo to różnicy nie robi ale może jakieś okazyjne 9800/pro się w nim znajdzie

chciał bym kupić u sprawdzonego sprzedawcy, z tanią wysyłką ;)

z góry dziękuję za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia z tym że lepiej mieć potencjał niż go nie mieć ;]

jak się handluje z haszydem ?

Mam swojego 300-60BT od haszyda - kupiony jeszcze w czasach, gdy dopiero pojawiały się na allegro. Działa do dziś bez zastrzeżeń, a transakcja przebiegła szybko i bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ Modecom to Fortron :wink: ....

Dzisiaj , kiedy temperatura w pomieszczeniu osiągnęła ok 38-39 st. usłyszałem dość wyraźny szum z komputera ... to ModeCom 2.0 350W podczas rozgrywki UT przełączył wiatrak na większe obroty ... czyli jest jednak zmienna regulacja prędkości w tym modelu i wygląda na to że następuje skokowo .

ps. dzisiaj jest wyjątkowo gorąco ... poza tym jeszcze nigdy nie odnotowałem tego zjawiska ( a wczoraj ostro męczyłem Battlefield 2 )

ps. po skończeniu tego postu zasilacz spowolnił ponownie obroty do niesłyszalnych :lol: :D

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na zasilaczach wiec zapytam speców :razz:

CPU - Intel 805 2x 2.66 Ghz ( bez żadnych hardwarowych oszczędzaczy energii :? )

GPU - Palit GF 6800 GS 256 Mb 256 bit AGPx8

DDR - 512 GoodRam

DVD - MultiLG

HDD - 80 Gb SeaGate 7200

HDD - 14 Gb Barracuda 5400

ZASILACZ - FORTRON 400 W

Niestety ta zasiłka którą mam nie daje rady ( a powinna? ) Kiedy włączam gry komp sie wyłącza od razu, czasami po jakimś czasie.

Jaki model możecie zaproponować? Chodzi oto aby było stabilnie, w oc się narazie nie bawię. Mile widziane linki.

opzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na zasilaczach wiec zapytam speców :razz:

CPU - Intel 805 2x 2.66 Ghz ( bez żadnych hardwarowych oszczędzaczy energii :? )

GPU - Palit GF 6800 GS 256 Mb 256 bit AGPx8

DDR - 512 GoodRam

DVD - MultiLG

HDD - 80 Gb SeaGate 7200

HDD - 14 Gb Barracuda 5400

ZASILACZ - FORTRON 400 W

Niestety ta zasiłka którą mam nie daje rady ( a powinna? ) Kiedy włączam gry komp sie wyłącza od razu, czasami po jakimś czasie.

Jaki model możecie zaproponować? Chodzi oto aby było stabilnie, w oc się narazie nie bawię. Mile widziane linki.

opzdro

no ale ktory to fortron??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bijcie...

Czy Ten Fortron pociągnie bez zadyszki to:

Athlon 64 3000+ Venice (939)

Galaxy 7600 GS

Dwa twarde po 80GB

1GB Ramu (dwie kości)

NAgrywarka BenQ 1640

ze 6 wiatraczków

Bo z Waszych wypowiedzi wynika, że te fortrony to smaczne kąski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc...

A gdybym tak (bo przesiadam sie z celiny... nareszcie finansowo moge) go troche (procesor) @ to dalej by ten fortron 350W dawał rady??

da rade! patrz co potrafi moj a ma owiele slabsza 12v! (tylko 15a) a ten ma cos kolo 20 lacznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko tłumaczy ... masz zasilacz starego typu z mocną linią 5 i słabą 12 ... czyli to 400W do dzisiejszego kompa będzie słabsze niż dzisiejsze 300W. Szukaj czegoś co ma ponad 20 A na 12 V .

OK ale wiesz dokładnie neiwiem jakie modele mają ponad 20 A na 12 V, i niewiem jak tego szukać, może macie jakies konkretne modele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 Dni temu kupiłem TEN zasilacz i mam problem ponieważ po co karty już 2x mi się zdażyło, że komp się wyłączył i trzeba było poczekać kilka sekund żeby go włączyć jeszcze raz. I moje pytanie brzmi tak : Czy to przez te upały? Przez oc 6600 ? czy przez dupny zasilacz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba już wiem co to. Na mojej ulicy czasami zdażają się przerwy w dostawie prądu (takie że ich nie widać praktycznie) i wtedy komp się wyłącza . Od momentu napisania posta grałem cały czas a przed chwilą zrobiłem jeszcze test 3dmarkiem i nic się nie działo. Jeżeli jeszcze raz się tak zdarzy to wtedy napisze(nie będe wam teraz [gluteus maximus] zawracał :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi