Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron / FSP - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

3 Dni temu kupiłem TEN zasilacz i mam problem ponieważ po co karty już 2x mi się zdażyło, że komp się wyłączył i trzeba było poczekać kilka sekund żeby go włączyć jeszcze raz. I moje pytanie brzmi tak : Czy to przez te upały? Przez oc 6600 ? czy przez dupny zasilacz ?

POSŁUCHAJ mem identyczny zasilacz i ciągle mam to samo - włączam gry i komp sie wyłącza, i nie mogę go włączyc, dopiero po przełączeniu na '0' i na '1' zasiłke z tyłu obudowy znowu działa,- masz słabą linię 12 V (ten fortron ma pojedyczą linie 12 V - 15 A) , tak jak i ja, a moj komp to

Pentium D 2.66, GF 6800 GS - i ten fortron tego nie ciągnie, teraz mam zamiar zakupić

Chieftec GPS-400AA-101A OEM, 400W

on ma 2x 12v 15 A czyli chyba styknie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POSŁUCHAJ mem identyczny zasilacz i ciągle mam to samo - włączam gry i komp sie wyłącza, i nie mogę go włączyc, dopiero po przełączeniu na '0' i na '1' zasiłke z tyłu obudowy znowu działa,- masz słabą linię 12 V (ten fortron ma pojedyczą linie 12 V - 15 A) , tak jak i ja, a moj komp to

Pentium D 2.66, GF 6800 GS - i ten fortron tego nie ciągnie, teraz mam zamiar zakupić

Chieftec GPS-400AA-101A OEM, 400W

on ma 2x 12v 15 A czyli chyba styknie

Ja mam sempa 2800 i gf 6600 po o/c ale zanim zrobiłem o/c to jechałem przez długi czas na megabajcie 350 :| A wracając do sprawy to mi się tylko 2 razy zdarzyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2204984[/snapback]

Zastanów się jeszcze raz co powiedziałeś.

http://www.silentpcreview.com/article280-page1.html

Nie spojrzałem na linie, faktycznie GLN ma podwójną 12stkę i to dość mocną

Przepraszam za błąd

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile razy było już w tym temacie, Fortron FSP400-60PNF (i np. GLN) to dla kompów z zasilaniem procka z 5v

Dla kompów z 12v dobry jest Fortron FSP350-60MDN®

Zastanów się jeszcze raz co powiedziałeś.

http://www.silentpcreview.com/article280-page1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory nic się nie dzieje ale mam pytanie - Czy takie nagłe wyłączanie sie kompa, czy to jest niebezpieczne :P ? Bo szczerze mówiąc kupiłem zasilacz 3 dni temu i nie mam zamiaru kupować nowego :/ A tym bardziej zakładać starego megabajta 350.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bijcie...

Czy Ten Fortron pociągnie bez zadyszki to:

Athlon 64 3000+ Venice (939)

Galaxy 7600 GS

Dwa twarde po 80GB

1GB Ramu (dwie kości)

NAgrywarka BenQ 1640

ze 6 wiatraczków

Bo z Waszych wypowiedzi wynika, że te fortrony to smaczne kąski :)

hehe

już prawie tego Fortrona miałem kiedy pojawił się ten zasilacz

Nie będzie on czasem lepszy... do konfiga z cytatu...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory nic się nie dzieje ale mam pytanie - Czy takie nagłe wyłączanie sie kompa, czy to jest niebezpieczne icon_razz.gif ? Bo szczerze mówiąc kupiłem zasilacz 3 dni temu i nie mam zamiaru kupować nowego :/ A tym bardziej zakładać starego megabajta 350.

Ogolnie to nie jest za dobre dla kompa, szczegolnie dla dysku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe

już prawie tego Fortrona miałem kiedy pojawił się ten zasilacz

Nie będzie on czasem lepszy... do konfiga z cytatu...

pozdrawiam

bosze nie będzie!!!!!! :mur: weźcie sie nauczcie ze te 400 (nie gln) są do konfiguracji ktore ciągna z 5v. Ta 350 jest lepsza bo ma wiecej a na 12v!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie to nie jest za dobre dla kompa, szczegolnie dla dysku...

Ok ale czy jakoś drastycznie wpływa to na jakość sprzętu ? Wiem że od czasu nowej zasiłki to dysk podczas wykonywania jakiejkolwiek operacji wydaje dziwne odgłosy które słychać tylko w super ciszy przykładając ucho do dysku. Inna sprawa - czy mam prawo rządać zwrotu pieniedzy za ten zasilacz ? Skoro komp się wyłącza to znaczy że jest niesprawny :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze,

mam maly problem z zasilaczem(tak mysle) bo mam tego mode com'a (tak jak w sygnaturce) i mierniki napiec na plycie pokazuja mi ze mam straszne skoki na +5V, wiem ze ma on troche malo mocy, w ogole cud ze pociagnal ten sprzet(bo zmienialem niedawno grafike na tego radka) i tak wlasnie sie zastanawiam nad tym fortronem http://allegro.pl/item111525081_fortron_fs..._od_frigo_.html

czy bedzie odpowiedni do mojej konfiguracji?

z gory thx za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co z tym fortronem, dobrze bedzie sie sprawowal z tym sprzetem?

ja po prostu jestem swiadomy tego ze te 300w to troche malo na ten sprzet :sad: i ze zmiana zasilacza i tak jest konieczna :cry:

+12V i + 3.3V praktycznie staja w miejscu bez wiekszych spadkow, ale np -12V tez szaleje, kurcze nie jestem teraz w domu i nie moge podac konkretnych wartosci ze speedfan'a ale jak wroce to podam;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze 300W to na taki komputer jak masz w sam raz.

Po drugie płyta bardzo prawdopodobnie podaje inne napięcia niż rzeczywiste , prawdziwy pomiar tylko miernikiem , ale ile razy można to pisac .

Po trzecie na górze są przyklejone tematy o fortronach i o zasilaczach ogólnie które powinienes przeczytać .

I uważaj , bo jak ktoś mniej cierpliwy przyleci to Cie objedzie za nie czytanie tego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ŻADNYMI PROGRAMAMI NIE MIERZY SIĘ NAPIĘĆ

mobo as-rock dual sata 2 i masz agp i pci-e tylko wtedy i proca wypadało by zmienić ( znaczy sie musiałbyś :P )

ten zasilacz co masz bardziej pasuje niż 400W fortron - chodzi o linie 12 V

Edytowane przez kvasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale chyba barton ciagnie z lini 5v....czy nie? :mur:

To mobo zapodaje napięcie z danej linii do procesora

Akurat Twoje zpodaje z 5v

Sprawdź napięcia miernikiem, a nie programami (nawet najtańszy miernik jest o wiele lepszy)

A tak pozatym, ten twój ModeCom jest wyprodukowany przez FSP, które robi Fortrona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No komp mi się jak narazie sam nie wyłącza ale mam inny zonk. Jak wczoraj go chciałem wyłączyć to wszystko się wyłączyło oprócz zasilacza :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam taka prosbe. Wujek mnie poprosil, abym mu doradzil w wyborze zasilacza do takiego zestawu:

- Abit NF7-S

- Athlon XP 2000+

- Radeon 9000

- 2x 512 DDR

- SkyStar 2

Prosil takze, aby zasilacz byl w miare przyszlosciowy (i aby koszt byl maly). Myslalem cos o Fortronach - jednak nie wiem, ktory model wybrac dokladnie. Moglibyscie podac aukcje Allegro?

Z gory dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam taka prosbe. Wujek mnie poprosil, abym mu doradzil w wyborze zasilacza do takiego zestawu:

- Abit NF7-S

- Athlon XP 2000+

- Radeon 9000

- 2x 512 DDR

- SkyStar 2

Prosil takze, aby zasilacz byl w miare przyszlosciowy (i aby koszt byl maly). Myslalem cos o Fortronach - jednak nie wiem, ktory model wybrac dokladnie. Moglibyscie podac aukcje Allegro?

Z gory dziekuje.

potrzebujesz mocnej 12v wiec:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19656

lub

http://www.allegro.pl/item111792962_zasila...2_lata_gw_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jest jeden problem. Z tego co wiem to Abit NF7-S posiada gniado ATX 20-pin. A jakos kupowanie przejsciowki 24 pin->20 pin nie wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie trafił jakiś szitowy ten Fortron 400W niby az 40A na 5V a jak zmienilem karte na Radeona 9800Pro to siada. Poprostu jak zalacze jakas gre typu HL2 to po 5 min komp sie wył. Dodam ze obudowa otwarta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi