Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron / FSP - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napięcie spada z 12,2 dla Idle do 12,15 podczas włlączonego Orthosa. Zero objawów braku stabilnośći.

W czwartek bede miał 7900gs wiec zobacze co wtedy bedzie się działo.

Jak na razie bardzo polecam;].

Sprawdzałem 7900gs@600/800, C2D@3,4 i napiecie podczas testów utrzymywało się stabilnie na poziomie 12,15V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chce kupic:

- procek: c2d e4300,

- płyta: asrock conroexfire-e sata2,

- dysk: seagate sata2 250GB

- pamięć: 1GB ddr2

- grafika: Palit Geforce 7300gt 256MB 128bit

Do tego jeszcze dvd-rw ale to juz mam.

Czy Fortron 350W Tha-p dźwignie ten zestaw? i przede wszystkim... czy kable z zasilacza podejdą do płyty głównej i reszty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buehehehe chodzilo mi o 20/24 pin i inne złącza :D

W fortronach z tym bywało różnie wiec pytalem, widze ze modecom jest uniwersalny wiec problemu nie ma.

Wielkie dzięki za pomoc, kupie tego Modecoma MC-350ATX2.0 ale w innym sklepie, cena ta sama ale mam blizej wiec moge odebrac osobiscie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj config:

Epox 8RDA3+pro, athlon mobile barton + OC, Ram A-Data 512, 2xHDD, 2xDVD-RW, 2xkarta dzwiekowa (jedna zintegrowana), grafika Geforce 5600, 3 wentylatory (2 swiecące)...na przyszlosc planuje dodatkowy Ram, i troszke lepsza grafike

mam do wyboru dwa fortrony

FSP-350 MDN-R

FSP-350 HLN

ponoć HLN troche lepszy, co prawda nalezy mu przerobić zasilanie na 20pin, ale to nie problem, ktory z tych dwoch polecacie?

wyczytałem ze pare osob miało problem z przejsciówka 24 na 20, ponoć brak jednego kabelka.....i przejsciówka nie pomaga, macie jakies info na ten temat?

Edytowane przez frondziak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdaje sie ze mdn ( R ); ma silniejsza linie 12v a hln dwie.... ja bym bral tego pierwszego , szczegolnie ze ostatnio kupujac mdn ( R ); dostalem model z ladnymi wtykami sata, wtykiem 24pin (mozliwosc odpiecia tych 4pinow) i jeszcze jakąs egzotyką zdaje się do zasilania pci-e , nie wiem czy bylo tak zawsze w rewizji ( R ) ale powiem ze milo mnie zaskoczyli

Edytowane przez mar_cin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powtórzę tu swoje zapytanie z innego postu - tu chyba właściwsze dla niego miejsce:

Prośba o ocenę - komp w następującej konfigurachi:

- Athlon 64 3000+ Venice @ 2500Mhz 1,55V (na razie chodzi na standartowych ustawieniach - mam grafikę ati 9550 i podnoszenie częstotliwości procesora nic nie zmienia)

- chłodzenie Arctic Coooling Freezer 64

- Gigabyte K8NS pro 939 AGP

- planowany jakiś fan kontroler

- 2 x 512mb Twinmos

- cd-rom

- dvd-rw

- stacja dyskietek

- modem (nie używam - mogę wyjąć

- 2 wiatraki Arctic Cooling 80mm (pro tc i Fan 3 TC)

- dysk SATA

- i to co jak się obawiam przeważy szalę: PowerColor X1950 pro AGP z chłodzeniem ArcticCooling Accelero - zamówiony - w drodze ...

Na najbardziej (chyba) miarodajnym kalkulatorze: http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

bez podciągania procesora wychodzi mi ~250W

z podrasowanym do 2500Mhz - 300W

I to wszystko chciałbym uzywać na obecnym zasilaczu Fortron 350MDN rev. A z 19,5 A na lini 12V

Jest szansa, że to pociągnie bez ryzyka szybkiego wykończenia ?

(zakładam, ze przez wiekszość czasu komputer będzie pracował na nominalnych taktowaniach procesora - ale do gier kilka razy w miesiącu chciałbym wykorzystać pełny potencjał ... i tak procesor będzie "hamował" kartę ...)

/BTW wcześniej miałem podobny zasilacz - bez dopisku rev.A i on miał 15A na 12V... a widzę, że niektórzy sprzedają pod tą samą nazwą zasilacze z opisem 25A ?? czy przegapiłem jakiś dopisek ? /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vonda

Czy twój config wytrzyma, niewiem. Co do Fortrona MDN to są trzy rodzaje, tutaj podaje fajny link, gdzie poczytasz sobie o nich i innych modelach

http://egielda.com.pl/forum/index.php?showtopic=5717

PS. mam nadzieje ze nie zlamalem regulaminu forum podajac ten link, ale nic nielegalnego w nim nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://egielda.com.pl/forum/index.php?showtopic=5717

PS. mam nadzieje ze nie zlamalem regulaminu forum podajac ten link, ale nic nielegalnego w nim nie ma.

Ale dlaczego miałbyś złamać? Nie popadajmy w paranoje...

PS: DaRoN, jeśli chodzi o Twój opis FSB300BT na egiełdzie, to

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po raz ktorys ;)

jednak w koncu zdecydowalem sie na zmiane zasilacza po tylu probach poniewaz boje sie o swojego kompa a tego co mam teraz zasilaczem nazwac nie mozna. ;)

niestety mam jak zwykle problem, poniewaz juz wiem rowniez ze moim nastepnym kompem bedzie albo cos na s754 z sempronem@2.5 GHz albo s939 z Athlonem @2.5 GHz .

a wiec zasilacz musi miec mocna linie 12v, niestety moj komputer ciagnie z 5v, wiec ta linia tez musi byc dobra.

wiec jakiego fortrona polecacie by uciagnal moj komputer z prockiem @ 2.1 GHz i przyszly konfig?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie fortron z allegro? bylo wiele razy...nie koniecznie musi dzialac :] wydaj chociaz 100zl na nowy zasilacz

do mnie to? ;)

jesli tak to co polecacie (niech ja sie potne ;)) za 100zl ? ;P bo nawet myslalem o delcie 400 jako zasilaczu do nowego konfigu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!!

Kupiłem z Allegro Fortrona FSP400-60PFN... i mam 2 małe uwagi :]

1. Zasilacz ten nie wyłacza mi kompa, w zmain po prostu wali restart. Próbowałem juz wszystkich sposobów znalazionych w necie, poprzednik (MODECOM fell 350W z pasywnym PFC) nie ma z tym żadnycj problemów.

2. Noise Killer chyba nie działa bo wiatrak ma cały czas ta sama predkość i to chyba najwieksza bo dosyć mocno hałasuje..

Wnioski:

Zasialacz jest trefny czy jak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi