Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron

Rekomendowane odpowiedzi

opłaca sie wyminić mojego fortrona 350W który nie daje rady sobie z OC na tego fortrona 400W z dwoma liniami +12v

i czy do ....... bede mógł nareście zrobić przyzwojite OC???

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82434688

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi w dalszym ciagu nikt nie odpowiedzial odnosnie tego ''dosyc goracego zasilacza''... :/

Rozkręć go i zobacz czy nic nie blokuje lub nie utrudnia zabieraniu gorącego powietrza ze środka. U mnie z tyłu wylatuje dość ciepłe powietrze ale zasilacz tylko lekko ciepły. Kiedyś z początku strasznie się grzał, ale raz go rozkręciłem coś tam popatrzyłem zakręciłem i już jest dużo chłodniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozkręć go i zobacz czy nic nie blokuje lub nie utrudnia zabieraniu gorącego powietrza ze środka. U mnie z tyłu wylatuje dość ciepłe powietrze ale zasilacz tylko lekko ciepły. Kiedyś z początku strasznie się grzał, ale raz go rozkręciłem coś tam popatrzyłem zakręciłem i już jest dużo chłodniejszy.

U mnie jak jest ta śrubka w środku obudowy to czasem ona bardzo się nagrzewa lecz powietrze z tyłu jest lekko ciepłe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też chcę sobie to zakupić czytałem gdzieś testy że osiąga mos ponad 450W i jest bardzo dobra. Ale żebym ja miał dowód. Czy wystarczy do A64 i 7800 tego nie wiem.

Nie wiem, co to jest, ale raczej nie 60-PFN, chyba że na aukcji użyte jest zdjęcie innego zasilacza. PFN ma jeden wentyl 80mm na wydmuchu.

Zwracam też uwagę, że ma jedną linię 12V 15A, co w dzisiejszych czasach może przeszkadzać.

http://images.google.com/images?client=ope...&q=FSP400-60PFN

i na przykład

http://pclab.pl/art12794-8.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, co to jest, ale raczej nie 60-PFN, chyba że na aukcji użyte jest zdjęcie innego zasilacza. PFN ma jeden wentyl 80mm na wydmuchu.

Zwracam też uwagę, że ma jedną linię 12V 15A, co w dzisiejszych czasach może przeszkadzać.

http://images.google.com/images?client=ope...&q=FSP400-60PFN

i na przykład

http://pclab.pl/art12794-8.html

Na to wygląda że Fortron Source się nie popisało z tym 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu jest to zasilacz ATX 1.3. Jeszcze 2 - 3 lata temu większość zasilaczy miała taki układ - potężna linia 5V i słabsza 12V, bo tak zasilane były kompy. Nic w tym niezwykłego.

Ale teraz nie jest 2003 lecz 2006...to jest niezwykłe.

Póki co FSP350 rządzi, zwłaszcza 60THA-P.

Edytowane przez cvBeak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, a teraz mam takie pytanie: który lepszy?

TEN FORTRONIK 400W

CZY TEN FORTRONIK 400W

?????????????/

Mój konfig jak w sigu, oba w podobnej cenie. Byłbym wdzięczny za wypowiedzi użytkowników, którzy mieli któryś z tych modeli u siebie.

Dzięki z góry za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten koleś to oszust nie kupuj u niego wciska fortrona a później pisze że niema

ale moge mieć tańszego

zresztą dostał negatywa jeszcze sie odgraża ciekawe czy faktycznie do mnie przyjedzie jak tak to dostanie po ryju

ch*j jakich mało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale niezly motyw, wszedlem sobie z ciekawosci tutaj, otwieram link z fortonem 400wat i mowicie o oszuscie - a tam moj kumple kupil zasilke i koles rzeczywiscie nie ma tych zasilaczy.

Wiec nie bierz go z tamtad;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale moge mieć tańszego

zresztą dostał negatywa jeszcze sie odgraża ciekawe czy faktycznie do mnie przyjedzie jak tak to dostanie po ryju

ch*j jakich mało

Ale niezly motyw, wszedlem sobie z ciekawosci tutaj, otwieram link z fortonem 400wat i mowicie o oszuscie - a tam moj kumple kupil zasilke i koles rzeczywiscie nie ma tych zasilaczy.

Wiec nie bierz go z tamtad;]

Heh, no proszę. Jak to czasem warto na forum napisać :) Z tym, że kolo podaje że z kraka jest, więc już mu wysłałem maila, czy ma te zasiłki i czy można odebrać osobiście. Zobaczymy co jutro odpisze :)

Edytowane przez mb_asasello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale teraz nie jest 2003 lecz 2006...to jest niezwykłe.

Ale to jest zasilacz z przełomu 2002/2003 - ma w moment wyparować z rynku, bo komuś megabajta przypomina? O_o

@mb_asasello:

Zlituj się, poprzednie dwie strony poświęcone są poniekąd tym zasilaczom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale moge mieć tańszego

ch*j jakich mało

Co chcesz od tego gościa? Kupiłem u niego dwa radzie jednego 9700 i drugiego qmpel na moim koncie GB 9550 i wszystko poszło jak po maśle i dostałem piękne dwa pozytywy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, a kontynuując temat. Obecnie mam konfig jak w sigu, planuję go rozbudować do A64 s939, dołożyć 3 kość RAM, dokupić drugi dysk SATA. Wiem, że fortron 350W pociągnie mi to z palcem w odbytnicy, ale mam inny problem. Otóż planuję ten zasilacz przerobić na chłodzenie wodne, w związku z czym najlepiej, żeby miał jakiś zapas mocy, żeby się jak najmniej grzało wszystko. Oczywiście chcę zostawić 1 wentyl puszczony na najmniejsze możliwe obroty. I teraz pytanie - czy kupować jakąś 350 (jakoś się nie mogę do tych medionów przekonać, a obecnie to one są dostępne :) czy zainwestować w 400?

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, a teraz mam takie pytanie: który lepszy?

TEN FORTRONIK 400W

CZY TEN FORTRONIK 400W

?????????????/

Mój konfig jak w sigu, oba w podobnej cenie. Byłbym wdzięczny za wypowiedzi użytkowników, którzy mieli któryś z tych modeli u siebie.

Dzięki z góry za pomoc

nie wiem, moze sie myle, ale to chyba drugie konto rusqa...

a wiadomo jakie grafy ma ruseq... ciekawe, mzoe z zasilaczami nie jest tak ciekawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi