BENITO Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 GTF ma radiatory dość uniwersalne, tzn. można je chłodzić zarówno z góry jak i z boku tak więc jeśli chcesz wyciszyć GTF-a to załóż mu z góry wiatrak 92mm (80-tki się nie opłaca) i dołóż drugi, cichszy 80mm w miejsce normalnego wiatraka. Jeśli od wewnątrz nie będzie miejsca na tę 90-tkę to przykręć ją od zewnątrz i uzbroj w ładnego grilla. Fajnie by wyglądało gdybyś dał podświetlaną, co rozjaśniło by przy okazji okolice procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Ten zestaw bedzie generował prawdopodobnie przy full lad jakies 180W wiec czy Fortron dalej bedzie cichy i czy moze jednak lepiej zainwestowac w 300W???Znaczy, w tym momencie procesor to jest jakieś 90W(220x11 @ 1.9v). Grafa to tam może z 15 wcina, dwa dyski( 20GB + 8GB, zaniedługo wsysam 160 Samsunga na SATA), ram zaniedługo zasilany z 3.3 prosto będzie... także obciążenia troszkę jest. GTF ma radiatory dość uniwersalne, tzn. można je chłodzić zarówno z góry jak i z boku tak więc jeśli chcesz wyciszyć GTF-a to załóż mu z góry wiatrak 92mm (80-tki się nie opłaca) i dołóż drugi, cichszy 80mm w miejsce normalnego wiatraka. Jeśli od wewnątrz nie będzie miejsca na tę 90-tkę to przykręć ją od zewnątrz i uzbroj w ładnego grilla. Fajnie by wyglądało gdybyś dał podświetlaną, co rozjaśniło by przy okazji okolice procka.Zaniedługo go skubańca rozkręcę i pomierzę. 92mm powiadasz. Się zakupi jakąś ładną i cichą wentylkę ..- szit akasa nie ma świecidełek, fander też nie, thermale to są wichury, cmastery są już cichsze, ale trzeba je sporo spowalniać. No, ale pożyjemy zobaczymy. Dzięki za rady. Moze w przyszłym tygodniu zostaną opublikowane fotki zabawy( musze skołować odwiertnicę 92mm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Witam jak sie sprawują fortronki 350 mdn-r ?? czy są głośnie ?? czy moge sie po nim spodziewac tego samego co po mdn-60 rev a ? bo do tego nie mam najmniejszych zastrzeżeń napięcia idealna skała nawe jak proc leci na 1,55v 8x335 po prostu idealnie :) ma mały felerek ale to chyba nie tylko mój a mianowicie zdażyło sie ze 3-4 razy ze po włączeniu wiatrak nie zwolnił do minimalnych obrotów ale po ponownym restarcie wszystko wraca do normy kumpel na fortronu 400 ma to samo ale to chyba pikuś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Witam. Jakie wymiary ma FSP 300-60GTP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Długość 140mm x Szerokość 150mm x Wysokość 86mm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Czy do mojego kompa (patrz sygna) warto kupowac Fortrona 350W a jak tak to jakiego i od ktorego sprzedawcy na Allegro. Czy moze lepiej Delte 350W ? Moim glownym kryterium jest cisza... Dodam ze procesor bedzie chodzil sobie powyzej 2.5ghz Edytowane 6 Marca 2006 przez Vejita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 No i kupa panowie. Niestety mod na który się zamierzałem nie jest realny. Wszystko przez 'uniwersalność' radiatorów, mianowicie są za wysokie. Potrzebowałbym niskoprofilowego wentyla a takie: 1) nie świecą :lol2: 2) są głośne. Także wyciszanie odbędzie się w oparciu o dwie ciche 80mm, jeszce nie wiem jakie, trzeba będzie poczytać troszkę( polecicie coś? - koszta to narazie się nie przejmuję( ale do 35 za wentyl)). Druga dzisiejsza przygoda. Chcąc zobaczyć jak bardzo głosny jest GTF wyciągłem czujnik temperatury i prosto podpiąłem wentyl. Jest masakrycznie głosny :D . Teraz jednak jest chłodniutki :) Dzięki wszystkim za pomoc, opiszę swoje boje potem i tempy( odczuciowe) po modyfikacji. Aha, dodam, że druga 80mm będzie zamocowana na tyle :arrow: na wprost radiatorów. ( BENITO, nie będzie to przeszkadzało reszcie po lewej stronie?( okolice wszystkich kabli) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Napewno nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Jak myślicie, czy do P3 733Mhz, 256 sdram, GeForce 2 MX400 (w niedalekiej przyszłości jakiś Radek 9550) WD 120GB oraz DVD i DVD-RW wystarczy Fortron 250W? Link: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=89339234 czy może dołożyć te 20zł i kupić 300W? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=89602110 Komputer na pewno nie będzie kręcony, typowo biurowy konfig. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Wystarczy 250W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) Aktualnie w kompie 2nd zrobiłem drobny update I Fortron po 1h SP2004 wrzuca (chyba) najwyżsże obroty, takie że aż baniak nawala ;) I tu pytanie - czy FSP250-60MDN-120 będzie od niego zauważalnie cichszy przy takim samym obciążeniu (ok. 230W)? BTW Narazie na procu zapodaje 3.06GHz - SP2004 wszystkie testy stabilne (narazie minęło ok. 55 min) Edytowane 8 Marca 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 siemka mam pytanie co do fortronow. CHCIALEm kupic nowy zasilacz wlasnie wybor padl na tego FORTRON'A 350 W i mam do was pytanei on ma wtyczke 24 pin i odpinane 4 czy n astale bo bede kupowla mobo co ma 20 pin prosze o odp i z gory dzieki pozdro s4t1n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) 24 piny ma na stałe, ale widziałem że miss_Ania sprzedawała taki sam zasilacz tylko że miał 20+4piny więc radze poczekać lub napisać do miss w tej sprawie :) edit znalazłem http://allegro.pl/item88945464_88945464.html Edytowane 8 Marca 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 ona jzu nie ma tych zasilaczy :(:(:( kurde pisalem do niej ale ona nie odpisuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 mi na drugi dzien zawsze odpowiadała :) zasiłka doszła... moze i ma jakies zadrapania, ale sladow uzywania nie widac ani z zewnatrz ani w srodku... a kabli ma tyle i takie długie, że nie bardzo wiedziałem co z nimi w obudowie zrobic, żeby nie zawadzały... ale juz se poradzilem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ishigaki Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) zasiłka doszła... moze i ma jakies zadrapania, ale sladow uzywania nie widac ani z zewnatrz ani w srodku... a kabli ma tyle i takie długie, że nie bardzo wiedziałem co z nimi w obudowie zrobic, żeby nie zawadzały... ale juz se poradzilem... Kroku, napisz jak wrażenia (szczególnie chodzi mi o głośność tego sprzętu) może i ja zdecyduję się na ten zakup, bo od starego jakiegoś noname'a uszy bolą i nie da się nic ponadto co w podpisie podkręcić, bo pada :] Tylko najważniejsze pytanie - czy to do mojej płyty g. będzie pasować? pozdrawiam edit: już wiem, że nie będzie pasować, trudno, trzeba szukać dalej TO jest w takiej samej cenie, ale różnicę widzę w oznaczeniu ® a w drugim przypadku Rev A - jaka jest różnica? Edytowane 9 Marca 2006 przez Ishigaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 słuchajcie da sie jakos podciagnac troche 12v w modecomie 350gtf? mam 11,62v bez obciazenia i 11,58v z obciazeniem Konfig jak ponizej. Miezone miernikiem. Trochę się boję co będzie jak podlącze wkońcu pożądną grafe ala x800gto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 R ma więcej pradu na 12V(25A) a mniej na 3.3V(21A) i 5V(22A) niż revA. U mnie najgłośniejszy jest dodatkowy watrak na grafice. Jak go odepne, to w zasadzie słysze tylko dyski twarde, a na cpu jest AC3. Wziąłem R do płyty zasilanej z 5V z założeniem, że jak bedzie trzeba to mod na 12V i widze, że trzeba, chociaż i tak lepiej se radzi niż feel300W. Pomimo teoretycznie słabszych 3.3V i 5V są stabilniejsze, a 12V jednak troche odlatuje, ale przynajniej w normie sie mieści... A miernikiem nie sprawdze wcześniej jak za 2 tygodnie jak z reklamacji wróci. A jak bym zamknął obudowe, to pewnie tylko po diodzie od powera bym wiedział, że komp chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 słuchajcie da sie jakos podciagnac troche 12v w modecomie 350gtf? mam 11,62v bez obciazenia i 11,58v z obciazeniem Konfig jak ponizej. Miezone miernikiem. Trochę się boję co będzie jak podlącze wkońcu pożądną grafe ala x800gto? W sumie to trzeba poszukać, bo wiem że można dorobić sobie zewnętrzną regulację vdimm na potku. Jak rozbierałem swojego grata, to wśród gąszczy podzespołów zobaczyłem dwa potencjometyr wieloobrotowe. Sądzę, że mogą one się nadać do jakiejś regulacji. Pozatym możesz jeszcze poszukać, ( chyba sam to zrobię) jakichś modyfikacji, ale to chyba nieopłacalne( pamiętam, że kiedyś ktoś trudnił się usprawnianiem i regulowaniem zasilatorów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 @ kroku Napisz jeżeli możesz jaki masz procesor i na ile podskoczyła linia 12V. Planuję zakup zasilacza 350-MDM ®, ale nie wiem jak będzie zachowywał się z moją płytą zasilaną z 5V i Athlonem 1900 Palomino. Chciałem wziąć FSP 250W MDN, ale może w niedalekiej przyszłości będę zmieniał sprzeta ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) 4.92 i 12.35 ale to o kant [gluteus maximus], bo ze speedfana, z woltomierza za jakiś czas (mój poprzedni post) barton-mobile 2500+ trza by tego moda na proca, ale czasu nie ma :( Edytowane 9 Marca 2006 przez kroku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aligator Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) No dostałem mojego FSP350-60MDN Rev.A od spajk_rtv Zasilacz wygląda jak nówka, zero kurzu, opaleń itp, jedynie przy otworach na śróby jakieś malutkie otarcia. Podłączyłem i jak dla mnie to jest niesłyszalny. Jedyne co mi wyje to wiatrak na procu, a mam tam niezłą suszarke (full dB i obroty do 5000) http://www.coolermaster.com/index.php?LT=e...1&other_title=0 , Ale juz niedługo i wymienie go na cos cichszego. OK to podłączyłem miernik i sprawdziłem jak napięcia: nap* *miernik* *w biosie* *pr.diagnostyczny płyty* +3,3V* *3,41V * * 3,29V * * 3,28~3,29V +5V * * 5,06V * * 4,91V * * 4,94~4,97V +12V* * 11,96V * * 11,79V * * 11,73~11,79V Waga 1,9kg. Jedyne co, to znowu nie doprosiłem sie pisemnej gwarancji ani paragonu, ale narazie nie chce mi sie kłócić. No to macie jeszcze fotki: B) Edytowane 10 Marca 2006 przez aligator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Wuymienisz suszareczkę ( zrobiłem to tydzień temu) a usłyszysz zasilacz, wierz mi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Mam pytanie , który fortron będzie lepszy 1 2 zależy mi na silnej linii 12v , który jest lepszy w praktyce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Czy do mojego kompa (patrz sygna) warto kupowac Fortrona 350W a jak tak to jakiego i od ktorego sprzedawcy na Allegro. Czy moze lepiej Delte 350W ? Moim glownym kryterium jest cisza... Dodam ze procesor bedzie chodzil sobie powyzej 2.5ghz Prosze o pomoc Edytowane 10 Marca 2006 przez Vejita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Mam pytanie , który fortron będzie lepszy 1 2 zależy mi na silnej linii 12v , który jest lepszy w praktyce Oba są chyba takie same, z tym że ten pierwszy ma złącze PCI-E oraz SATA (bo to FSP350-60MDN®) EDIT: Pageup, nie spojrzałem na ilość A na liniach. Myślałem że FSP350-60MDN® to to samo co FSP350-60MDN tylko z PCI-E i SATA Edytowane 10 Marca 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 ale ten 1 ma 26A na 12v a ten drugi 19,5A. ja bym brał I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 i zgadza sie ten z literką R jest mocniejszy na lini 12V mam styczność z oboma i jest ciut głośniejszy od tego bez literki R ale i tak poziom chałasu jest bardzo niski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Mam pytanie , który fortron będzie lepszy 1 2 zależy mi na silnej linii 12v , który jest lepszy w praktyce Kumpel zakupił tego fortrona od miss_ania takiego jak w linku nr 1. Najpierw była jazda z tym, że nie zauważyliśmy ze zasilacz nie ma rozłączanej wtyczki atx i trzeba było przejsciówkę kupować. Po kupieniu i poskładaniu wszystkiego ciekawa sprawa jest. Jak się włączy kabel od zasilania to przy wyłaczonym kompie dioda sygnalizująca zasilanie na płycie mruga. Jeśli dioda mruga nie mozna uruchomic kompa. Po jakimś czasie (okolo minuty) dioda przestaje mrugać i komp normalnie się włącza. Po wyłaczeniu kompa - zamknięciu windy dioda znowu zaczyna mrugać i trzeba chwile odczekać aby włączyć kompa. Napięć jeszcze nie miałem okazji pomierzyć. Po włączeniu komp potem chodzi już ok. Wcześniejszy zasilacz poszedł do piachu i sie zastanawiam czy te dziwne jazdy moga być spowodowane jakimś uszkodzeniem. A może problem tkwi w braku napięcia -5V w tym zasilacziu. Sprzęt kumpla to Abit NF7-S, 512 ram, barton 2500, wd 160 GB, benq 1640, live, modem. Co o tym sądzicie. ps napięcia bede mógł podać w poniedziałek bo dopero wtedy kumpel do mnie wpadnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) Kumpel zakupił tego fortrona od miss_ania takiego jak w linku nr 1. Najpierw była jazda z tym, że nie zauważyliśmy ze zasilacz nie ma rozłączanej wtyczki atx i trzeba było przejsciówkę kupować. Po kupieniu i poskładaniu wszystkiego ciekawa sprawa jest. Jak się włączy kabel od zasilania to przy wyłaczonym kompie dioda sygnalizująca zasilanie na płycie mruga. Jeśli dioda mruga nie mozna uruchomic kompa. Po jakimś czasie (okolo minuty) dioda przestaje mrugać i komp normalnie się włącza. Po wyłaczeniu kompa - zamknięciu windy dioda znowu zaczyna mrugać i trzeba chwile odczekać aby włączyć kompa. Napięć jeszcze nie miałem okazji pomierzyć. Po włączeniu komp potem chodzi już ok. Wcześniejszy zasilacz poszedł do piachu i sie zastanawiam czy te dziwne jazdy moga być spowodowane jakimś uszkodzeniem. A może problem tkwi w braku napięcia -5V w tym zasilacziu. Sprzęt kumpla to Abit NF7-S, 512 ram, barton 2500, wd 160 GB, benq 1640, live, modem. Co o tym sądzicie. ps napięcia bede mógł podać w poniedziałek bo dopero wtedy kumpel do mnie wpadnie. mi jak miga dioda, to oznacza standby'a.... sprawdźcie ustawienia biosa tudzież clear cmos btw... podpiąłem do przetwornicy z proca 12V zamiast 5V i w speedfanie napięcia wzorcowe 5.03 i 12.03... ciekawe co miernik powie MDM-R Edytowane 12 Marca 2006 przez kroku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...