Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron

Rekomendowane odpowiedzi

HLN'y będą dużo lepsze od MDN (25A) ?

HLN jest nowsza konstrukcja od MDN, poza tym obecnie HLN/GLN jest remarkowany i instalowany w kilku markowych zasilaczach

Czyli mam rozglądac sie za silną 12V a nie 5V?tak?

Tak na początek, zebyśmy sie dobrze zrozumieli, szukasz zasilacza do zestawu athlon 1,4GHz gf2Ti?

Jeżeli tak, to pietia sie pomylił bo cpu i gpu ciagną z 5V, wtedy bierz deltę

http://www.allegro.pl/item176113394_zasila...w_fv_od_ss.html

Poza tym nawet jak zmienisz kompa na athlona64 x2 (am2) i grafikę sredniego pułapu (zasilana z 12v) to bez zajaknięcia delta uciagnie (sam sprawdzałem)

@pietia: przecież athlon 1,4GHz i płytka msi na socket A ciagną z 5V, bo tylko nieliczne płyty na socket A zasilały z 12V

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pomylilem sie bo zauwaz jaka ma plyte ( tez na poczatku sie pomylilem ) , plyta ciagnie z lini 12 V

Dołączona grafika

a procowie to jest egal czy ma ciagnac z 5 czy z 12 bo to jest zalezne od plyty glownej [;

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pomylilem sie bo zauwaz jaka ma plyte ( tez na poczatku sie pomylilem ) , plyta ciagnie z lini 12 V

a procowie to jest egal czy ma ciagnac z 5 czy z 12 bo to jest zalezne od plyty glownej [;

masz absolutną rację wtyk p4 :) i wsio jasne. Mimo to Delta będzie dobra :) bo zestaw ciagnie symetrycznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sie sprawa wyjaśniła.Jako że rzeczą studencką jest omijać wszelkie koszty to zapytowywuje.

Czy ten Fortron styknie?Bo akurat mam go w domu.

Fortron 250MDN-120(1) Rev.A

Linia 5V jest przyzwoita-25A

Linia 12V to żal.pl - 12A :-|

Jesli procek ciągnie z 12V to chyba mamy do czynienia z tzw kupą :mur: bo te 12A to jednak jest mało.W Delcie te 18A juz lepiej wygląda ale IMO dalej troche słabiutko.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sie sprawa wyjaśniła.Jako że rzeczą studencką jest omijać wszelkie koszty to zapytowywuje.

Czy ten Fortron styknie?Bo akurat mam go w domu.

Fortron 250MDN-120(1) Rev.A

Linia 5V jest przyzwoita-25A

Linia 12V to żal.pl - 12A :-|

Jesli procek ciągnie z 12V to chyba mamy do czynienia z tzw kupą :mur: bo te 12A to jednak jest mało.W Delcie te 18A juz lepiej wygląda ale IMO dalej troche słabiutko.

Jak nie będziesz mocno OCował to powinien wytrzymać, ale zeby to z odpowiedzialnoscia stwierdzić trzeba miernik i stpawdzic idle i pod obciazeniem jak napiecia się zachowują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mialem fortrona 350w mdn i rozkrecilem go by go przeczyscic, skręciłem i nie wstał :lol2: potrzebuje 2 do mojego konfiga p4 2.66@4.5 + 512 mb+ 73gt, ktora bedzie krecona jeszcze i dysk, ma miec sata i byc dobry z gwarancja. Co polecacie? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

boję sie dłużej pracować z moim codeshitem, dlatego proszę was o radę jaką zasiłkę wziąć, budżet studencki mocno ograniczony mam ;)

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=230177

http://www.allegro.pl/item179971168_zasila...w_fv_od_ss.html

a może jakis inny?

mój konfig - athlon xp 1800+, hynix 512 pc3200, gigabyte ga-7vt600, radek 9550 od abita, barracuda 160GB

zależy mi żeby był dość cichy, powoli wyciszam sobie kompa (dlatego kupiłem radka na pasywnym chłodzeniu)

pozdrawiam

m

Edytowane przez mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Plany sie nieco zmieniły.Moj config uległ małej zmianie.

AMD 2500+ Barton(o/c na poziomie 2.3Ghz)

GeForce2Ti(kiedys zastapie go czyms pokroju 6600GT)

WD80JB

MSI KT6 Delta-SR

Procek ciągnie z lini 12V bo jest na mobo wejście 4pin.

Co zatem wybrac do tego configu tak do 60zł?

http://www.allegro.pl/item179593447_zasila...50_60tha_p.html

Ma 2 linie 12V-ale nie wiem czy 2 linie sa potrzebne.W kazdym badz razie ma pewnie te 22A.Na lini 5V ma chyba wystarczajace 21A.

http://www.allegro.pl/item179971168_zasila...w_fv_od_ss.html - wszechobecna w tym wątku delta polecana z dużym uporem przez svende-ego :wink: Silna 5V-ale czy taka potrzebuje?Słabsza o jakies 3A linia 12V w stosunku do THA-P-czy to duża różnica?

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Edit:Oczywiście to svende jest propagatorem delty w tym wątku :wink:

:wink:

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item179971168_zasila...w_fv_od_ss.html - wszechobecna w tym wątku delta polecana z dużym uporem przez hary-ego :wink: Silna 5V-ale czy taka potrzebuje?Słabsza o jakies 3A linia 12V w stosunku do THA-P-czy to duża różnica?

3A na 12v nie zbawia, bo nie ma to znaczenia przy bartonie, delta jest klasycznym zasilaczeam na symetryczne obciazenie, więc wydaje sie lepiej pasować niż THA-P choc obie zasiłki będa działały z tym zestawem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki svende, zaraz go sobie zamówię :)

pozdrawiam

m

edit

zasilacz zamówiony :)

jak przyjedzie będę mógł pobawić się z kartą w małe o/c. bo teraz się boję ;)

Edytowane przez mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojego fortrona 350W wyjąłem wiatrak, wstawiłem revolteca, który jest w tym fortronie niesamowicie głośny :mur: . Nie chcę mi się wywałać kasy na tagana ;]. Ta delta za 30 dyszki jest bardzo, bardzo cicha ;]?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotka piłka. Posiadam:

sempron 2600+@2200mhz socket 754

512 DDR Goodram

Ati radeon X550(Mysle co by zmienic na gf 6800GT)

Dysk SataII 80giga(samsung)

Palnik DVD

I zasilak modecom 300W Feel. Postanowilem zmierzyc napiecia. 3,3V i 5V w normie, ale jak zmierzylem 12V to zawalu prawie dostalem(11,10V :blink: ) W zwiazku ze to socket 754 to slyszalem ze musi byc mocna linia 12V. Znalazlem takowego http://allegro.pl/item181932708_mega_promo...x_sata_pci.html. Dobry bedzie? Ma 25A na 12V(podwojna linia). Czy moze starczy delta co na 12V ma 19A? http://www.allegro.pl/item182108153_delta_...es_fvat_ss.html

Dzieki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brał bym fortrona, dwie linie 12v i w ogole ladniejszy od delty :wink:

Nie mówiąc już o tym, że delta czasmi nie chce dzialać - jest o niej topic ;]

Też jestem za fortronem CHYBA, że wolisz dorzucić do 115 zł na amacroxa 400W - nówka to nówka.

Inna rzecz, że jeszcze żadne z 4 fortronów które mialem w rękach mnie nie zawiódł ;]

piszesz o delcie 400w do serwerów SSI, z 350w-pb2 nikt problemów nie miał

a jak chcesz mocna 12v to delta dps-350ab-4a dwie linie razem 25A

ano - mea culpa - tamta feralna delta ma przecież 3 linie 12V i 400W :/ sory za gadanie glupot :/ Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak myslalem o tym fortonie. Dzieki za szybka odpowiedz. Wezme go bo ten modecom to dlugo pewnie nie pociagnie.

A no...moj mc 300gtf ciągnie dośc głodny konfig :) teoretycznie powinien już nie działać :wink: Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mój pierwszy post tutaj więc... Hi2U =]

Mam pytanie.. otóż jestem newbie jeśli chodzi o zasilacze.. czy zasilacz FORTRON 350W PIV pociągnie mój config (jest w sygnaturze =])? Byc może będę chciał podkręcic trochę procesor i grafę.. a boję się że mój marny tracer tego nie pociągnie.. =P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Dzięki =] Z tego co widzę to fortony to niezłe zasilacze... piszesz o MDN/THA-P.. Gdzie takie dostanę ? =P Przeszukałem kilka sklepow internetowych i nie znalazłem prawie żadnego fortona, a takiego to już w ogóle =]. Mógłbyś coś polecic?

(sry za spam =D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi