Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron

Rekomendowane odpowiedzi

8800GT Super Idle - 147W Orthos - 192W

HD3850 bierze maxymalnie 100W.

Jest różnica, nie ? ;)

Ja tam nie mówie, że ten fortron to jakiś super zasilacz, który będzie Ci ciągnął bez zająknięcia takie potworki, ale no masz to realne 350W i stajnie FSP. Ja osobiście nie wsadzałbym 8800GT :)

Fortron bez problemu pociągnie 8800GT. U mnie tą kartę ciągnie HPC 360 z podpisu ze słabszą linią 12V o 8 A (96W).

A wartości, które podałeś niestety nijak nie mają się do rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie :wink:

Wymieniam sprzęt w kompie i mam w nim zasilacz Fortron MDN® - 350W czy da on sobie radę z:

E2180

Foxconn P35A-S

Ocz 2x 1GB

Gf Palit 8600GT Sonic+ - najprawdopodobniej

80Gb ATA - na SATA bedzie trzeba odlozyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da radę z palcem w d.... :)

Witam;)

Planuję zamówic również 350-60 HLN, prosze tylko o potwierdzenie czy sie nada do tego sprzetu z sigu, aa grafiki zadnej nie bede wrzucał, jedynie 2 dyski

http://www.allegro.pl/item314195937_profes...ata_pci_p4.html

Regardz..

Edytowane przez Trancvission

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fragment przewodnika o Fortronach z konkurencyjnego forum

FSP400-GLN- "sprawność na poziomie 85% i podzespoły dzięki którym możliwe jest obciążenie przekraczajace specyfikacje wyróżnia te zasilacze spośród innych produktów w tym przedziale cenowym.

Wyposażone w układ aktywnego PFC, odpowiednie okablowanie, wentylator 120mm i wszystkie zabezpieczenia są po prostu najlepszym wyborem jeśli chodzi o zasilacze marki FSP/Source o mocy 400W. Lepszych nie ma!"

Edytowane przez pkali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, co prawda jeszcze do mnie nie dotarł 350-60 HLN

ale nie moge znalesc u producenta czasu gwarancji na niego

moze ktos sie bardziej orientuje w tej sprawie..

Z kolei w aukcji z ktorej zamowiłem pisze tylko 1 m-c, az nie mozliwe?

czy to nie za mało jak na takiego producenta?

Mam tylko nadzieje ze tak krotki okres nie ma swiadczyc o awaryjnosci tych zasilaczy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie już chyba nie produkuje się fortronów (no może kilka modeli).W sprzedaży są leżaki magazynowe i zasilacze z demontażu dlatego praktycznie nie ma gwarancji - jeśli z allegro to masz odpowiedz

Edytowane przez M@TI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, obym trafił teraz na stabilna sztuke tego modelu .. ;pp

EdiT: Dzisiaj dosałem zasiłke model sie zgadza, wazy tez sporo bardzooo cichy, i napiecia w normie ;] oby tak dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli do nowszego kompa zakup zupełnie nie opłacalny

To zależy co masz na myśli pod określeniem "nowszego kompa".

18A (216W) wystarczy dla każdego popularnego proca + każda odmiana gf8600.

"nowsze kompy nie zawsze mają (nie muszą mieć) super grafy pokroju gf8800 lub radek 2900.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy co masz na myśli pod określeniem "nowszego kompa".

18A (216W) wystarczy dla każdego popularnego proca + każda odmiana gf8600.

"nowsze kompy nie zawsze mają (nie muszą mieć) super grafy pokroju gf8800 lub radek 2900.

mam na myśli to że linia + 12V będzie obciążona w 75 % a wtedy zaczyna się robić gorąco, do tego kręcony do powiedzmy 2.7 + 8600 gt podkręcone z podniesionym napięciem i masz 200 W prawie razem z płytą i dyskami na +12V - a konfig niezbyt mocny i wtedy zaczyna się robić gorąco i głośno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak gorąco robi się przy obciążeniu ileś tam amper nie zależy od tego czy jest to 40% czy 75% obciązenia dla danego zasilacza, tylko od tego jaką dany zasilacz ma sprawność przy tym obciązeniu.

Tu cały komputer (łącznie ze stratami w zasilaczu) bierze na 8600GT 188W a na 8600GTS 194W. Więc z takim zestawem ten zasilacz sobie poradzi, nawet po oc.

http://www.allegro.pl/item329352762_zasila...0_60bt_pf_.html Tu przykład zasilacza tej samej firmy ale zupełnie nie nadającego się do nowego kompa.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do oc musisz mieć zapas w zasilaczu żeby było stabilnie a do tego przy oc jest większy pobór mocy niż przy procesorze z danymi ustawieniami prosto z fabryki x2 3800 EE @ 5600 bierze więcej niż standardowe 5600 - podobnie z intelami ale w intelach jest ciut inaczej - mniejsze różnice

Edytowane przez mostasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co potrafi Fortorn z linią 12V 18A sprzedawany jako Be Quiet! Straight Power E5-350W widać najlepiej w sygnaturce svende

Nie znaczy to, że fortron FSP300-60GTM potrafi tyle samo, mimo że ma też 18A na lini 12V (mogą to być całkiem różne konstrukcje) ale też nie można wylkuczyć tego z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi czy do Fortron Fsp550-60plg, mogę wsadzić Acutake 8 ? Nie wiem czy do tak mocnego zasilacza mogę wsadzić coś takiego. Jak nie to co polecacie?

to zależy jak bardzo go obciążysz - na większe obciążenie potrzebne będzie coś min 2000 obr, albo arctic cooling fan 8 (ten taki fajny do montowania tylko na scianki) - nie pomyl z wersją 8 L która ma niższe obroty 1500, albo scythe kamakaze (ten byłby lepszy) - dajesz mu potencjometrem na max, ale kable podpinasz do zasilania wentylka w zasilaczu i on sobie sam będzie cwaniak regulował jak mu będzie za gorąco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak jak obiecałem wstawiam fotki bebechów tego całkiem niezłego produktu. Fortron Fsp550-60plg

Spoiler! Kliknij w poniższy kontener by otworzyć.

"Tu macie zdjęcia."

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co prawda nie widać tego na zdjęciach ale wentylatorek jest firmy NIDEC.

Znalazłem w internecie opis tego wentylatorka Macie go dokładnie tutaj.

W skrócie Przepływ powietrza rzędu 40~45cfm a głośność w przedziale 34~38dBA.

Przepraszam, że nie odkręciłem tej blaszki która wszystko sprawnie zasłania ale to moje pierwsze podejście i byłem trochę "nieśmiały". Mam nadzieje że przy następnym podejściu pójdzie "sprawniej". Jakość zdjęć jest jaka jest bo były robione HP 735 który aktualnie na allegro stoi po 200zł sztuka. Robione w trybie Macro :] Pozdrawiam i mam nadzieje, że komuś się przydadzą i ewentualnie powiedzą coś o samym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do wyboru jeden z dwóch zasilaczy. Mianowicie:

FORTRON 350W FSP350-60MDN

oraz

FORTRON 400W FSP400-60PFN

Z tego co wyczytałem ten pierwszy mimo że ma mniej mocy to ma większą moc na lini 12V. Czy to znaczy że jest lepszy do podkręconego proca i grafy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko do was:

Przed chwilą zrobiłem fanswapa w moim Fortronie THA-P. Wczesniej w srodku był wentyl ADDA AD0812HS-A70GL a teraz jest xThermal BTF 80 Pro

I zastanawiam się czy nie przesadziłem z tym wyciszaniem bo ADDA miał przepływ na poziomie 38,6 CFM a xThermal ma 19,6 CFM czyli praktycznie tylko polowe tego. Jak na razie wszystko ok, ale komputer działa jakies 15 min, a wentylator puscilem bez wejsciowki.

Czy jesli mam dobrze wentylowaną obudowę to takie smigielko starczy schlodzić PSU?

I jeszcze takie pytanko przy okazji - ponieważ wyciagnalem kabel na zewnatrz i podlaczylem go pod sys_fan na plycie moge odczytywac jego obroty. I w everescie rzeczywiscie cos tam pokazuje, tylko w dziwny sposob - po kolei wyskakuje cos okolo 1700 RPM , potem sie zmienia na cos kolo 800 i na koniec wykaz wskaznika calkiem znika. I tak caly czas, gdzie przeskoki trwaja ok 1 sek.

Dlaczego tak sie dzieje? Czy wszystko ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

chce kupic zasilacz Fortron FSP350-60GMDN

ale mam plyte glowna z 1999 roku (intel N440bx)

i bede potrzebowal napiecie -5V

czy ten zasilacz go posiada.

ewentualnie jak by mogl ktos napisac na jakie mam patrzec modele ktore maja -5v.

zalezy mi na ciszy , 350watt

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi