Skocz do zawartości
grykom

Jaki Procesor Zamiast Semprona?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój komputer to :

Sempron 2300+@2000Mhz

1GB RAM (noname + kingstone)

Epox 8RDA3I

Zasilacz Fortron 350W

Radeon 9800Pro @ XT

Postanowiłem wymienić obecnego Semprona na jakiegoś Bartona.

Czy możecie mi któregoś polecić ? Bo zupełnie nie wiem jakiego wybrać, Allegro jest pełne od różnych modeli a ja straciłem oirentacje.

Byłbym wdzięczny za ew. którki opis podkręcenia danego modelu i link do aukcji (bo chciałbym z Allegro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie za bardzo jest dział do tego. Na podstawowych jest co kupić itd.

Postaram się pomóc. IMHO nie warto wymieniać procka w Twoim przypadku. 2GHz taktowania rzeczywistego raczej wystarczy do wszystich gier. Na Twoim miejscu zbierał bym na A64 (wedle zasobności portfela S754 lub S939).

Jeśli się upierasz nad zmianą proca to mozesz poszukać mobila 2500+ ze sprawdzonym OC. Będziesz pewny ze nie stracisz na całej operacji (bo przyrost 200-300MHz to jest strata kasy IMO).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, aby wymiana obecnego procka na bartona dała Ci jakiś wyraźny skok wydajności. Oba procesory są w zasadzie jednakowe, różnicą jest jedynie ilość pamięci cache która nie ma aż takiego wpływu na wydajność jakby się wydawało.

Wszystko zależy oczywiście od tego jaki byłby koszt wymiany i jakiego bartona byś trafił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za niewłaściwy dział, ale zupełnie nie wiedziałem gdzie to umieścić.

I może rzeczywiście, nie będzie to aż tak widoczne. Bo w zasadzie obecnego proca moge spokojnie puścić na 2200Mhz w razie potrzeby.

No nic, chyba poczekam na A64, chodź też nie wiem zupełnie, bo w sumie w większość gier gram na PS2 (poza FPP i strategiami). A jeśli mam płacić ~1000zł na przesiadke na 64 bity, to już wole czekać na PS3 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...