Skocz do zawartości
k a m e r e k

85 Hz W Crt I Człowiek..

Rekomendowane odpowiedzi

Pracujac przy 17 nec'a crt ktora max ma 85 hz przy 1024*768 zauwazam , spadek koncentracji , zmeczenie itd,

Jaka czestotliwosc w dobrym monitorze to jakas tam granica pracy nie meczacej... wg Was?

Zalozmy w porownaniu do sleczenia nad kartka papieru - w jakim procencie jakie rozwiazanie jest mniej upierdliwe.. a moze to juz czas przejsc na LCD hhmmm??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie optymalna wartosc to 100hz ... ale tak czy siak do kartki papieru nie ma co porownywac ... zmeczenie , bol glowy i inne objawy zaleza tez od innych cech monitora , np. ostrosc , jasnosc , promieniowanie ...

Edytowane przez HaL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam monitor padaka i teraz mam 70hz. Przez jakiś czas miałem 85hz i mało co mi nie padł <_< Ja przed kompem siedzę ok 10 h dziennie i mam kontrasty i wszystko na najjaśniejsze i looozik B) Żadnych bóli głowy, zmęczenia itp. Przy 85hz bolały mnie oczy o_O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dalem w nizszej rozdz 100hz i czulem duza roznice.. co by bylo przy 120hz to nie chce mowic......... ja jednak na to jestem wyczulony.. te 5 latsiedzenia przed tym nec'iem daje w d..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba bardziej męczy oczy źle ustawiony kontrast, jasność, i paleta kolorów niż odświeżanie. W telewizorze masz 25Hz przekombinowane na 50 i raczej chyba nie narzekasz.

Co rusz jak zajdę do kogoś to mam do czynienia z ustawieniami kontrast 100% jasność 100% a później ludzie się zastanawiają dlaczego ich oczy bolą? No tak odświeżanie za małe.

Ja mam 85Hz, własnoręcznie stworzoną gamę kolorów w XP (wszystko w delikatne pastele) i co jakiś czas koryguję kontrast i jasność w zależności co robię i z jakim oświetleniem zewnętrznym mam do czynienia. Potrafię siedzieć przed komputerem po 15 godzin jak mam jakiś projekt i jak odchodzę to wogóle nie narzekam  na problemy ze wzrokiem.

1658084[/snapback]

Dokładnie trafiłeś w sedno. Odblaski i różnica jasności między otoczeniem a monitorem to znacznie częstsze przyczyny bólu głowy niż się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codzinnie siedze na 85 Hz i nie czuję zmeczenia zreezta nic dziwnego (monit prof ;)

Wazne jest oswietlenie którego uzywasz swiatło jarzeniowe zle wpływa na komfort pracy.Przy 75Hz jest najgorzej bo dochodzi do intermodulacji światła jarzeniowego i kinola.

I niewielu ludzi to dostrzega ale przestawienie monitora z 85H na np.100 powoduje leciuteńkie rozmazanie obrazu co tez męczy ( mojego stroiłem na 85Hz i wtedy jest zyeltka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi