--Noe-- Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Mam do was pytanie, co myślicie o dalszym rozwoju technologii komputerowej, wszystkim co jest z nią związane (także karty graficzne), do czego mogą być wykorzystywane najnowsze mikroprocesory i najnowocześniejsze karty graficzne! Dzięki za odpowiedzi!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Kacik futurystow czy jak? Biorac pod uwage fakt ze pamietam (zapewne jak wiekszosc forum) czasy atari, amigi, commodore i obecna chwile (zgubilem sie przy ilosci potokow i jednostek centralnych ;] ) zaczynam obawiac sie ekstremistycznych bojowek na rzecz kompow ;] A powaznie :arrow: wszystko nabiera tempa a ja stoje z boku i z rzadka cos wylapie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vadzior Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Mam do was pytanie, co myślicie o dalszym rozwoju technologii komputerowej, wszystkim co jest z nią związane (także karty graficzne), do czego mogą być wykorzystywane najnowsze mikroprocesory i najnowocześniejsze karty graficzne! Dzięki za odpowiedzi!! 1657902[/snapback] obecny rozwoj teraz troche przychamuje poki niewynajda nowych technologii materialow. Kolejne zwiekszanie mhz juz nie bedzie takie proste. Oczywiscie w ramach obecnej technologii kolejne konstrukcje beda udoskonalane wzgledem optymalizacji i lepszej efektywnosci. obecnie moj athlon 64 2600 mhz napewno starczy do konca tej dekady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 tia.... może zwiększenie mghz nie tak szybko, ale "zaraz" 20 jajowce wyjda :D i nie boj zaby znajda materiały, a jak nie to technika kwantowa;] mogliby pojsc w kierunku miniaturyzacji i zmniejszenia poboru mocy...bo nie które karty nie dość że wielkosci stołu, to jeszcze elektrowni potrzebują!:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo^ Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 przeciez najnowsze karty graficzne(7800) wykorzystują dużo mniej energii niż karty typu x800xl !! mniej wiecej to tak bylo :(juz zapomnialem dokladnie) 7800 GTX - 80 x800xl - 120 pewnie zawsze probuja zmniejszyc pobor mocy ale nie zawsze to jest takie proste :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Hmm.. ja wyczytałem że x800xl pobiera max 70 wat. Ogromna więkrzość x800xl które wyszły na pci-express nie mają dodatkowego zasilania a jak wiadomo pci-e może dostarczyć max 70 watów. Tak że nie mam pojęcia z kąd wzieło Ci się 120 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 (edytowane) Moje zdanie jest takie, że przez kilka najbliższych lat technika pujdzie nie w bicie rekordów w mhz, ilośi potoków itp. lecz w stronę "wielojajowości" (że się tak śmiesznie wyrażę :lol:). Sami już widzicie początki - X2 i SLI. Tak przez pewien czas to się będzie mnożyć wszystko, aż w końcu dojdzie do kresu (tak jak dzisiejsze takty proców) i nastąpi jakaś większa rewolucja typu "z liczydła na kalkulator" :wink: Edytowane 20 Września 2005 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Za chwilę "wielojajowość" zostanie wsparta kartami PhysX (być może też kilkoma ;-) ). Póżniej karty te zostaną zintegrowane z GPU (tak jak to było z voodoo) i znów przyjdzie kilka lat poczekać na rewolucję (bo chyba PhysX będzie rewolucją w dziedzinie grafiki/gier tak jak to było z voodoo). W międzyczasie producenci będą się znów ścigać na MHz i ilość GPU i PhysXów zawartych na jednej karcie. Pojawi się następna generacja SLI umożliwiająca połączenie czterech kart graficznych i kilku PhysXów przy okazji ;-). Wyścig szczurów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 dla mnie technologia rozwija bardzo szybko i wydawanie kasy na ulepszanie sprzętu mi sięnudzi, zaczynam powoli przechodzić z trubu gracza do "normalnego" aplikacje biurowe, necik itp, myśle że mój następny komp to dośc dobry laptop z 1gb pamięci, radeonem jakimś dobrym, itp itd by móc siępobawić w coś średniego, i niemieć z niczym kłopotów większych. laptop starczy na dłużej niż pc a i w dodatku jest mniejszy itp. na mojego kompa wydałem w sumie 6000zł jakoś, za to można spoko laptopka kupić w sumie, a mój pc jużpo niecąłym roku traci dośc na wydajności ic enie by siew[ciach!]iać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...