Que Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 (edytowane) Witam! Nie mam zbyt dużego pojęcia w tym temacie, a chciałbym kupić i zainstalować w domu AP. Jaki AP wybrać i jakie jest ryzyko związane z jego użytkowaniem? Edytowane 19 Września 2005 przez Que Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alicef Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Czesc, Jeżeli chodzi o AP do domu to może być coś z PLANETA lub D-Linka. Wszystkie "tanie" modele tych firm idealnie sprawdzą się w domu, zwróc jednak uwagę na kilka ważnych jakby na to nie patrzeć parametrów. 1. Przepustowość - wyróżniamy 2 standarty b ( do 24MB/s o ile sie nie myle ??? ) oraz g ( do 54 MB/s ). Jeżeli będziesz chciał grać to lepiej wybrać standart g, a jak tylko net to b. 2. Szyforwanie - polecam urządzenia korzystające ze standratu WEP 3. Firewall - bardzo się przydaje w obecnych czasach 4. Wbudowany modem xADSL - przydaje się do dzielenia np. neostrady bez koniecznosci podlanczania modemu ethernetowego Co do bezpieczenstwa to najlepiej mieć włączone szyfrowanie WEP, ukryć identyfikakator sieci oraz dopasować tak urzadzenia pod wzgledem mocy anteny zeby sygnal nie wychodzil poza obreb posesji. Nie ma co ukrywac kazda siec jest do zlamania i najlepszym zabezpieczniem jest fizyczne ograniczenie sygnału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Que Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Dzięki Mam Chello (sic! nowe mieszkanie) i boje się, żeby nikt obcy nie podłączył się bo mam limit transferu na miesiąc! A słyszałem, że w przypadku AP łatwiej o włamanie na PC? Ile w tym prawdy i jak chronić dane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Dobra,rada.Olej WEP bo można to złamać w 3 sekundy,ja polecam WPA,rozwinięcie WEP-a ale upewnij się najpierw że urządzenia wszystkie są kompatybilne z WPA. A co do ryzyka to generalnie sieci bezprzewodowe nie są zbyt bezpieczne,można się bawić w stawiane serwerów RADIS i autoryzację za ich pomocą,czy inne tego typu zabawy,ale w domu nie jest to wygodne.Dużo zależy od tego jak i gdzie mieszkasz.Jeśli mieszkasz gdzieś na uboczu i w domu własnym to jak najbardziej polecam bezprzewodówkę i zwykłego WEP-a,ponieważ jest małe prawdopodobieństwo że ktos się podłączy.Natomiast jeśli mieszkasz np. w bloku to zalecam dobre zabezpieczenie,ponieważ zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał wiadomości i chęci żeby sie do ciebie podączyć :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manux Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Wystarczyć powinno: * szyfrowanie WPA-PSK (nie potrzeba wtedy radius'a) * statyczna lista MAC-ów kart WIFI, które mają mieć dostęp do sieci * wyłączenie SSID broadcast Jak kupujesz AP-ka 802.11b to zwracaj uwagę czy obsługuje on WPA-PSK bo wiekszosc tego chyba nie obsluguje tego, a jedynie WEP-a. Powinny to standardowo obslugiwac AP-ki standardu 802.11g. BTW, sam mam router z AP Linksys BEFW11S4 dzialajacego w standardzie 802.11b (11Mbit), który obsluguje WPA-PSK. Nie polecam jednak tego modelu bo jest dosc niestabilny. Chociaz udalo mi sie znalezc firmware, na ktorym nie wiesza sie jesli mam ustawiony statyczny IP dla WIFI w laptopie to jednak przy uzywaniu DHCP wieszal sie bardzo czesto. Od czasu do czasu serwer DHCP calkiem padal i pomagalo jedynie przywrocenie ustawien fabrycznych i konfiguracja od nowa. Na najnowszym firmware(ja uzywam starszej wersji) wiesza sie zawsze na stremingu video. Napewno sa tansze i lepsze routery z AP niz to badziewie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 (edytowane) Całkiem dobre są D-Linki. A jak chcesz dobry sprzęt i niezbyt drogi to poszukaj używanego AP Cisco. Edytowane 20 Września 2005 przez motofan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...