Skocz do zawartości
Que

Access Point A Bezpieczeństwo

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Jeżeli chodzi o AP do domu to może być coś z PLANETA lub D-Linka. Wszystkie "tanie" modele tych firm idealnie sprawdzą się w domu, zwróc jednak uwagę na kilka ważnych jakby na to nie patrzeć parametrów.

1. Przepustowość - wyróżniamy 2 standarty b ( do 24MB/s o ile sie nie myle ??? ) oraz g ( do 54 MB/s ). Jeżeli będziesz chciał grać to lepiej wybrać standart g, a jak tylko net to b.

2. Szyforwanie - polecam urządzenia korzystające ze standratu WEP

3. Firewall - bardzo się przydaje w obecnych czasach

4. Wbudowany modem xADSL - przydaje się do dzielenia np. neostrady bez koniecznosci podlanczania modemu ethernetowego

Co do bezpieczenstwa to najlepiej mieć włączone szyfrowanie WEP, ukryć identyfikakator sieci oraz dopasować tak urzadzenia pod wzgledem mocy anteny zeby sygnal nie wychodzil poza obreb posesji. Nie ma co ukrywac kazda siec jest do zlamania i najlepszym zabezpieczniem jest fizyczne ograniczenie sygnału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

Mam Chello (sic! nowe mieszkanie) i boje się, żeby nikt obcy nie podłączył się bo mam limit transferu na miesiąc!

A słyszałem, że w przypadku AP łatwiej o włamanie na PC? Ile w tym prawdy i jak chronić dane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra,rada.Olej WEP bo można to złamać w 3 sekundy,ja polecam WPA,rozwinięcie WEP-a ale upewnij się najpierw że urządzenia wszystkie są kompatybilne z WPA.

A co do ryzyka to generalnie sieci bezprzewodowe nie są zbyt bezpieczne,można się bawić w stawiane serwerów RADIS i autoryzację za ich pomocą,czy inne tego typu zabawy,ale w domu nie jest to wygodne.Dużo zależy od tego jak i gdzie mieszkasz.Jeśli mieszkasz gdzieś na uboczu i w domu własnym to jak najbardziej polecam bezprzewodówkę i zwykłego WEP-a,ponieważ jest małe prawdopodobieństwo że ktos się podłączy.Natomiast jeśli mieszkasz np. w bloku to zalecam dobre zabezpieczenie,ponieważ zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał wiadomości i chęci żeby sie do ciebie podączyć :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczyć powinno:

* szyfrowanie WPA-PSK (nie potrzeba wtedy radius'a)

* statyczna lista MAC-ów kart WIFI, które mają mieć dostęp do sieci

* wyłączenie SSID broadcast

Jak kupujesz AP-ka 802.11b to zwracaj uwagę czy obsługuje on WPA-PSK bo wiekszosc tego chyba nie obsluguje tego, a jedynie WEP-a. Powinny to standardowo obslugiwac AP-ki standardu 802.11g.

BTW, sam mam router z AP Linksys BEFW11S4 dzialajacego w standardzie 802.11b (11Mbit), który obsluguje WPA-PSK. Nie polecam jednak tego modelu bo jest dosc niestabilny. Chociaz udalo mi sie znalezc firmware, na ktorym nie wiesza sie jesli mam ustawiony statyczny IP dla WIFI w laptopie to jednak przy uzywaniu DHCP wieszal sie bardzo czesto. Od czasu do czasu serwer DHCP calkiem padal i pomagalo jedynie przywrocenie ustawien fabrycznych i konfiguracja od nowa. Na najnowszym firmware(ja uzywam starszej wersji) wiesza sie zawsze na stremingu video. Napewno sa tansze i lepsze routery z AP niz to badziewie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi