pegazik1 Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Witam Wczoraj kupiłem Abita an7 i po złożeniu nie chce odpalić. Wszystko jest niby ok ale po załączeniu na POST wyskakuje mi kod AF lub RF (na tym czytniku to może być to i to) i długo piszczy. Nie ma tego w manualu. Sprawdzałem na różnych pamięciach (Patriot, Kingston, V-cośtam) i nie ma zmian. Odpinałem kable od napędów i bz. po zdjęciu procka odezwała się syrena - więc chyba nie procek, a może grafika - mam radeona 9000 pro, ale chodziłe dobrze na starej koniguracji (miałem ECS K7VZA). zmieniłem również zasilkę na Fortona, ale podpinałem też codegena i jest to samo. Co to może być? Spotkał się ktoś z tym kodem? Z góry dziękuję za info Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus1 Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 a wentyl na procku moze za malo rpm?? nie wiem na 100% czy to moze byc to ale an7 ma guru i nie wlaczy sie jezeli wentyl na procku nie bedzie krecil przynajmniej 1700rpm, sprawdz podlaczajac jakis inny, ja jak zwolnie swoj to przy 1680 zaczyna piszczec speaker :unsure: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegazik1 Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 zamieszczam odpowiedź z supportu Abita (może komuś się przyda): "Kod AF oznacza problemy z przejściem etapu testów pamięci DRAM - problem ten pojawia się w dwóch dość konkretnych sytuacjach - gdy pamięci są z jakiegoś względu niezgodne z płytą (kwestia ECC etc), ewentualnie pamięć jest źle skonfigurowana (tutaj istotne jest jakie są wzajemne korelacje pamięć - procesor), proszę pamiętać, że urządzenia te pracują na jedenj szynie systemowej." To oznacza, że taki kod faktycznie jest (tak dla niedowiarków) :lol: A rozwiązanie mojego problemu było bardzo proste. Płyta dotykała obudowy i robiło się jakieś zwarcie :mur: . Puściliśmy płytę "w pudełku" i było ok. Teraz jeszcze instalka systemów (pracuje na 2 - 98 i XP) - fakt, że z 98 miałem trochę problemów, ale dopiero dzisiaj potestuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel.agh Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Miałem kod AF. To było po nagłej zmianie fsb ze 166 na 240 :-P Płytka nie chciała wstać, dopiero odpaliła się na każdej kości osobno, na końcu wsadziłem 2 kości no i śmiga do tej pory :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madman1 Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Ja z kolei mam inny problem. Kupilem Abita An7 i śmiga super , ALE!!!... podlanczam dysk Samsung 200Gb, i niechce mi go wykryć (sata) wiem, plytak jest na sata, a dysk na sataII, ale s ata to interfejs 150mb/s, a sataII to 300mb/s, w dysku mozna wsadzić zworke ktora ogranicza do 150mb/s i wtedy POWINIEN dzialac normalnie, no przynajmniej dziala u kumpla, ale umnie niechce, niewiem co mam robić, zrobilem ypdate biosu, ale niepomoglo, w dalszym Ciągu niechce go wykryć w biosie... RATUNKU!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...