Skocz do zawartości
pegazik1

Abit An7 Kod Af

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj kupiłem Abita an7 i po złożeniu nie chce odpalić. Wszystko jest niby ok ale po załączeniu na POST wyskakuje mi kod AF lub RF (na tym czytniku to może być to i to) i długo piszczy. Nie ma tego w manualu. Sprawdzałem na różnych pamięciach (Patriot, Kingston, V-cośtam) i nie ma zmian. Odpinałem kable od napędów i bz. po zdjęciu procka odezwała się syrena - więc chyba nie procek, a może grafika - mam radeona 9000 pro, ale chodziłe dobrze na starej koniguracji (miałem ECS K7VZA). zmieniłem również zasilkę na Fortona, ale podpinałem też codegena i jest to samo.

Co to może być? Spotkał się ktoś z tym kodem?

Z góry dziękuję za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wentyl na procku moze za malo rpm?? nie wiem na 100% czy to moze byc to ale an7 ma guru i nie wlaczy sie jezeli wentyl na procku nie bedzie krecil przynajmniej 1700rpm, sprawdz podlaczajac jakis inny, ja jak zwolnie swoj to przy 1680 zaczyna piszczec speaker :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamieszczam odpowiedź z supportu Abita (może komuś się przyda):

"Kod AF oznacza problemy z przejściem etapu testów pamięci DRAM - problem ten

pojawia się w dwóch dość konkretnych sytuacjach - gdy pamięci są z jakiegoś

względu niezgodne z płytą (kwestia ECC etc), ewentualnie pamięć jest źle

skonfigurowana (tutaj istotne jest jakie są wzajemne korelacje pamięć -

procesor), proszę pamiętać, że urządzenia te pracują na jedenj szynie

systemowej."

To oznacza, że taki kod faktycznie jest (tak dla niedowiarków) :lol:

A rozwiązanie mojego problemu było bardzo proste. Płyta dotykała obudowy i robiło się jakieś zwarcie :mur: . Puściliśmy płytę "w pudełku" i było ok.

Teraz jeszcze instalka systemów (pracuje na 2 - 98 i XP) - fakt, że z 98 miałem trochę problemów, ale dopiero dzisiaj potestuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei mam inny problem. Kupilem Abita An7 i śmiga super , ALE!!!... podlanczam dysk Samsung 200Gb, i niechce mi go wykryć (sata) wiem, plytak jest na sata, a dysk na sataII, ale s ata to interfejs 150mb/s, a sataII to 300mb/s, w dysku mozna wsadzić zworke ktora ogranicza do 150mb/s i wtedy POWINIEN dzialac normalnie, no przynajmniej dziala u kumpla, ale umnie niechce, niewiem co mam robić, zrobilem ypdate biosu, ale niepomoglo, w dalszym Ciągu niechce go wykryć w biosie... RATUNKU!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...