szpak Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Siema Pogubilem sie w tej " jasnowsci obiektywu " - wiem mniej wiecej co to jest ale czego niektore dorgie cyfrowki maja ja w takim malym przedziale a inne nie raz tansze w wiekszym ? - ktore jest lepsze np: w moim Kodaku DX7590 jest on 2.8f - do 8.0f a w jakims innym Hp 850 bodajrze od 2.8f do 3.1f ? jak to rozumiec ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob75 Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 tY W SWOIM MASZ F2.8-3.7,DRUGA WARTOŚĆ TO JASNOŚĆ NA MAX TELE CZYLI LEPIEJ BY BYŁA NISKA,BO JAŚNIEJSZY OBIEKTYW WTEDY MASZ. w MOIM JEST 2.8-3.1 CZYLI MAM TROCHE JASNIEJ :-P ALE TO TROSZKE TYLKO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Ale nie trzeba tak krzyczec :) Wiadomo, ze im jasniejszy obiektyw tym lepiej, mniejsze czasy migawki mozna ustawic :) Mniejsza glebie tez uzyskac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 to w koncu jak ? skoro mam wartos 2,8 i zakres niby do 8 chyba ze dalej nie rozumiem to co trace skoro moge ustawic i 3,2 i wszystkie inne wartosci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 2.8 masz bez powiększania 3.2 jak powiększysz obraz, najmniejsza przysłona wynosi f8 obojętnie - prościej się chyba nie da :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 spoko to rozumiem ciekawila mnie tylko niescislosc w komputroniku.pl gdzie mam napisane ze jasnac mam 2.8f - 8f a na pudelku mam 2.8 - 3.7f a tak samo wygladajacym aparacie tylko zamiast DX DZ chyba drozszym o 100zł w tabelce jako jasnosc jest podana wlasnie ta watosc co mam na pudelku i to jest jedyna roznieca wiec bylem ciekaw czemu jest tamten drozszy samo pojecie jasnosci obiektyuwu danow sprawdzilem i rozumiem ciekawily mnie tylko wartosci podene w komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13161 oraz tu http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19988 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 sklepy zazwyczaj mają błędy w opisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob75 Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Ale nie trzeba tak krzyczec :oops: ten czarodziejski klawisz :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 spoko to rozumiem ciekawila mnie tylko niescislosc w komputroniku.pl gdzie mam napisane ze jasnac mam 2.8f - 8f a na pudelku mam 2.8 - 3.7f 1659683[/snapback] 2.8-3.7 - jasność obiektywu 2.8-8.0 - zakres dostępnych przysłon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 przeslony ze srodka zakresu ( np. od f4-f6) oferuja najlepsza jakosc obrazu, brak znieksztalcen itp male przeslony - wpada wiecej swiatla, mozliwe sa mniejsze czasy migawki, ale nie zawsze jest to najlepsze rozwiazanie - moga na rogach kadru pojawic sie znieksztalcenia; pozatym mala glebia ostrosci mniejsze otwory przeslony - np f8-f16 to mniej swiatla dlugie czasy naswietlania i olbrzymia glebia ostrosci no to tak w skrocie;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 "przeslony ze srodka zakresu ( np. od f4-f6) oferuja najlepsza jakosc obrazu" zbyt ogolnie, nie kazde obiektywy itd. itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 "2.8-3.7 - jasność obiektywu 2.8-8.0 - zakres dostępnych przysłon" Chyba prościej się nie da :] , włącz max zoom i zobacz, że najniższą przysłonę możesz ustawić już nie 2.8 a 3.7 :] wszystko zależy od ogniskowej (zoom). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...