Skocz do zawartości
szpak

Jasność Obiektywu

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Pogubilem sie w tej " jasnowsci obiektywu " - wiem mniej wiecej co to jest ale czego niektore dorgie cyfrowki maja ja w takim malym przedziale a inne nie raz tansze w wiekszym ? - ktore jest lepsze np:

w moim Kodaku DX7590 jest on 2.8f - do 8.0f a w jakims innym Hp 850 bodajrze od 2.8f do 3.1f ? jak to rozumiec ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko to rozumiem ciekawila mnie tylko niescislosc w komputroniku.pl gdzie mam napisane ze jasnac mam 2.8f - 8f a na pudelku mam 2.8 - 3.7f a tak samo wygladajacym aparacie tylko zamiast DX DZ chyba drozszym o 100zł w tabelce jako jasnosc jest podana wlasnie ta watosc co mam na pudelku i to jest jedyna roznieca wiec bylem ciekaw czemu jest tamten drozszy

samo pojecie jasnosci obiektyuwu danow sprawdzilem i rozumiem ciekawily mnie tylko wartosci podene w komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13161

oraz tu http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeslony ze srodka zakresu ( np. od f4-f6) oferuja najlepsza jakosc obrazu, brak znieksztalcen itp

male przeslony - wpada wiecej swiatla, mozliwe sa mniejsze czasy migawki, ale nie zawsze jest to najlepsze rozwiazanie - moga na rogach kadru pojawic sie znieksztalcenia; pozatym mala glebia ostrosci

mniejsze otwory przeslony - np f8-f16 to mniej swiatla dlugie czasy naswietlania i olbrzymia glebia ostrosci

no to tak w skrocie;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"2.8-3.7 - jasność obiektywu

2.8-8.0 - zakres dostępnych przysłon"

Chyba prościej się nie da :] , włącz max zoom i zobacz, że najniższą przysłonę możesz ustawić już nie 2.8 a 3.7 :] wszystko zależy od ogniskowej (zoom).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi