Skocz do zawartości
cerfes

Szukałem Ale Nic Nie Znalazłem - Restetuje Się

Rekomendowane odpowiedzi

w wyszukiwarce nic nie znalazłem, bo ona wymaga co najmniej 4 znaków w wyrażeniu.

wiem, że prawdopodobnie czeka mnie format, odkurzenie kompa i reinstalka systemu, wiem jak to zrobić, ale może jakiś mastah wyczyta z tych krzaczków co konkretnie mam zrobić, żeby naprawić kompa i oszczędzić sobie nocki na grzebaniu w sprzęcie i konfigurowaniu programów

mam nową płytę główną (tzn. używaną, ale sprawdzona i działała dobrze) Asus A7V133. do tego:

adthlon (trudno powiedzieć jaki, bo to jakiś palomino na zielonej podstawce, podobnież jakiś mobile, bo zazwyczaj były w ceramicznych) @1400 (11x133),

geforce 4mx440 32MB DDR (wiem, że takie karty nie istnieją, bo gf4mx miały 64MB pamięci, ale ja skądś taką dostałem, naklejki ma firmowe i logo nvidia na płytce i napis 32MB lool)

512MB DIMM pamiątki

ogólnie jeszcze do wczoraj było wszystko ok, żadnych zwisów, ale to na starej płycie (jakaś MSI, ale nawet nie obsługiwała SSE procka ani ATA 100 do dysku) więc cały sprzęt raczej jest ok. od momentu zmiany płyty (i dołożenia karty dźwiękowej CMI3778, bo ta płyta nie ma zintegrowanej) mam co jakiś czas (czasem minutę po odpaleniu sustemu czasem pół godziny)

system (XP SP1) był stawiany na starej płycie, może to przez to. do nowej płyty doinstalowałem VIA 4in1 i najnowsze stery do grafiki, bo wyczytałem, że to może od tego.

na innej karcie graf - to samo. procek na 10x100MHz - to samo, inne stery od grafy - to samo

komp jest porządnie złożony, wszystkie śrubki powkręcane. sprawdzany w dwóch gniazdkach, oraz na zupełnie innej ulicy (bo kiedyś przez prąd miałem takie akcje w akademiku, że sprawny komp się wieszał)

zasilacz modecom feel 300W (z linią -5V) praktycznie nowy

chyba tyle, nie mam pojęcia co to może być

nie wiem, co mogłem przeoczyć (sprawdzałem co się dało)

losowo, bez powodu:

komunikat windowsa

BCCode : 1000008e BCP1 : C0000005 BCP2 : BF873A32 BCP3 : F432F888

BCP4 : 00000000 OSVer : 5_1_2600 SP : 1_0 Product : 256_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tematów na ten temat jest w FAQ bardzo duzo. Proponuje zatem zajrzec tam a na poczatek wykonaj kilka niezbednych czynnosci w diagnozowaniu tego typu problemów:

-sprawdzic napiecia na zasilaczu miernikiem

-przeskanowac pamieci memtestem

-przeinstalowac lub zmienic sterowniki do karty graficznej, plyty glownej

-uruchomic komputer z podstawowymi podzespolami bez zbednych kart rozszerzen i kosci pamieci

-odkrecic sprzet jesli byl podkrecany, zmienszyc timingi dla pamieci

-przeskanowac kompa programami antywirusowy

-sprawdzic temperatury procesora, grafy chipsetu itp.

-przywrocic domysle ustawienia biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-sprawdzic napiecia na zasilaczu miernikiem -zrobione, są w normie

-przeskanowac pamieci memtestem -hmm, no tego nie robiłem, ale do wczoraj były ok

-przeinstalowac lub zmienic sterowniki do karty graficznej, plyty glownej - zrobione

-uruchomic komputer z podstawowymi podzespolami bez zbednych kart rozszerzen i kosci pamieci - spróbuję

-odkrecic sprzet jesli byl podkrecany, zmienszyc timingi dla pamieci - zrobione

-przeskanowac kompa programami antywirusowy - zrobione

-sprawdzic temperatury procesora, grafy chipsetu itp. - proc 49*, chipset 37*, grafa ciepła, ale da się ręką dotknąć

-przywrocic domysle ustawienia biosu - zrobione

sprawdzę tego memtesta, ale nie wiem, czy to coś da

edit: memtest nic nie znalazł, pamiątki są ok

Edytowane przez cerfes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi