krzysztof_seph Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 (edytowane) Witam! Jako, iz po praz pierwszy pojawiam sie na tym zacnym forum witam serdecznie wszystkich uzytkownikow. Nie jestem zapewne oryginalny, jesli chodzi o sedno moich pytaj, niemniej licze na rzeczowa pomoc i wyrozumialosc na stopien 'lamerskosci' pytan. Chlodzony bedzie komputer: Amd Barton 2500@3200, 1024ram Geil, GF6600 GT(agp), Asus A7N8 Deluxe rev.2, etc etc, zamkniete w budzie Chefteca Miditower DX-01B-D-U,zasilacz chefteca 360w zakupiony wraz z obudowa. 1)Myslalem o nastepujacym chlodzeniu -Procesor: Frost 2 Slim (szkoda ze nie ma X3m juz :/ ) -grafika: Abbadon pro -nb: Abbadon lite -chlodnica: Black Water / kadett/inny samochod (Nie moge na allegro znalezc porzadnej chlodnicy od samochodu.. moze z ktorys Szanownych Uzytkownikow moglby pomyslec o sprzedaniu mi takowej :) - pompka -Hydor Seltz L-30 II Priorytetem ma byc cisza... Zestaw ma byc przyszlosciowy (ale takze w miare tani :) ), takze prosze o uwagi... 2)Mam dylemat co do umieszczenia pompki, rezerwuaru i chlodnicy... Niby w obudowie "na siłę" dałoby się upchnąć te elementy ( zakladajac ze kupie rezerwuar do zatoki 5,25 i usune koszyk na dysk), lecz nie zadowala mnie to... Myslalem zeby przewody wyprowadzic na zewnątrz (np. z tyłu komputera) i tam na np. grubej drewnianej plycie zamontowac owe elementy... Myslicie, ze to dobra idea? 4) Chłodził ktośjuz może GF 6600 GT AGP? W wersji pci-e sprawa jest banalna - do schłodzenia jest tylko rdzen, w agp zas jest jeszcze mostek pcie-agp, ktory grzeje sie bardziej niz rdzen.. Jaki blok to tejze karty najlepiej zastosowac? 5) Teraz weze - czy 10/12 gwarantowac bedzie dobra przeplywowosc? 6) i ostatnie- kolejnosc podlaczenia.. 'tradycyjny' (szeregowy) sposob czy moze jakis kombinowany daje lepsze rezultaty? Ech.. przerasta mnie juz to.. Z gory dziekuje za odpowiedz Edytowane 22 Września 2005 przez krzysztof_seph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 1. Po co abadony? Lepiej frosta, albo cos od naszych producentow (miś / kyniek / gaz). Chlodnica raczej freezer od Sama 169zl (2x 120) - w tej cenie z firmowek bezkonkurencyjna. Hydor nie jest najcichszy - z tanszych pompek warto sie zabawic z aquaelem tak na poczatek. Atman z mich doswiadczen raczej glosny. Z pompek jesli ma byc cicho trzeba niestety zainwestowac w eheima 1048, albo lepiej lainga czy grundfosa. 2. Rez to zalezy ile masz miejsca i uklad w budzie. Mozna sobie odpuscic go w ukladzie in-line i dac trojnik (ja np tak mam). Napelnianie ukladu troche trwa, ale potem dziala niegorzej niz z rezem. 4. 6600GT to nie jest wyzwanie dla WC. CHlodzenie mostka woda mozna sobie odpuscic, dac tam jaks duzy radiator. 5. 10/12 to standard dzis. ROznice w przeplywach sa pomijalne. Ja np bym wrecz doradzal zbudowanie ukladu na 8/10. Nie ma roznicy w wydajnosci, a latwo sie modeluje uklad wezy, mozne je lepiej wyginac niz 10/12 i wzwyz. CHyba ze lubisz miec wyraznie widoczne weze np przez okno w budzie. 6. Kolejnosc nie ma znaczenie. Najlepiej dac wszystko w szereg. Rozdzielanie na nb i gpu jest problematyczne, bo ciezko zrwonowazyc przeplywy i to zbedna komplikacja. W sumie mozna sobi tez odpuscic NB. Sam mam i troche w sumie zaluje, starczy duzy pasywny radiator i nie ma zadnej roznicy a uklad jest tanszy i sie upraszcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_seph Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Dziekuje za odpowiedź.. mam jendak pewne zastrzezenia... mianowicie co do chlodzenia karty... mostek jest bardzo blisko złącza agp, wiec duzy radiatoe nie chodzi w rachubę niestety :// Co do pompy.. to eheim rzeczywiscie jest az tak cicha? Kosztuje 2x wiecej, ciekawe jaki jest przyrost jakości O, a tu mam pewne propozycje umieszczenie chlodnicy i rezeruaru Wariant A Wariant B Wariant C Wariant D - rezerwuar i chłodnica na zewnątrz Ktory lepszy? Na razie 780 zlotych., drogo :/ Ciekawe ile kosztuje kadett w dobrym stanie... Orientujesie sie moze kiedy beda frosty na grafike i nb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Radiator wejdzie, moze byc wysoki, ale wejdzie. Zreszta to naprawde nie jest problem, mozesz sobie nawet zalatwic nietypowy bloczek na zamowienie - tutaj ludzie potrafia naprawde robic cuda. Np tu masz cudowne bloczki: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=126402&st=30 A pompka moze byc aquael650 (33zl) tylko jesli nie ma byc zatopiona to musi byc uszczelniana. Wiadomo to maksymalny low-end, ale z racji na bardzo niska moc jest dosc cicha, a spokojnie pociagnie taki config wc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 pompka od Sama pod względem cichości bije na głowę hydory i inne akwariuwki do tego wyrąbiście wygodna w użyciu... rezik w jej przypadku niepotrzebny bo takowu posiada wbudowany.... chłodnica od sama oczywiście 2x120 węże 10/12 czy 10/13(te osobiście sprawdzałem ;) i mogę polecić) bloki.... cóż... wybór spory - od siebie mogę dodać iż za parę dni będzie test bloczków na jet-pc ;) P.S. by brać Eheima trzeba być szurniętym zdrowo.... to nie te czasy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_seph Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) Ech.. ciezki wybor przede mna :) A czy pompa od reality.net nie ma przypadkiem zbyt malej wydajnosci? 500l/h to dosc niewiele chyba przy 3 blokach.. zreszta.. niech wypowiadaja sie specjalisci :) A.. mam znajomego prowadzącego sklep zoologiczny.. obiecal mi eheima 2048 za 170 zl... cena chyba uczciwa, prawda? :razz: Edytowane 21 Września 2005 przez krzysztof_seph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Niby cena nie zabija... ale wyobraź sobie że pompa jest tak cicha że nie wiesz kiedy jest włączona a kiedy nie... to jest Laing 700B pompa od Sama też jest cichutka - coś po między akwariuwką a pompą CWU to zależy od lboków jakie będziesz miał w układzie - po pierwsze wybierz chłodnice czy szrotówka czy firmówka (od Sama oczywiście - są teraz tak tanie że szrotówki nie mają racji bytu) wiedząc jaka chłodnica będziesz miał podstawy do wybrania węże - przy firmówce proponuje 10/13 a przy szrotówce 12/15 - oba można dostać na allegro ;p a co do bloków - jeśli wszystkie bloki od Sama to Coolriwer styknie (btw jak Sam ma węże to też od niego) jeśli bloczki w stylu X2P czy X3M - one lubią trochę większy przepływ to heh... inną mocniejszą pompkę a tak w ogóle to ile l/h ma ten eheim co ci proponowali w sklepie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Tylko ze model 2048 wyglada tak: A ja myslalem o czyms takim: A co do opini ze eheim to juz nie te czasy to sie nie zgodze. Napewno lepsze i cichsze beda laing i grunfoss ale sa drogie, nawet uzywane kosztja praktycznie tyle co nowki. A takiego eheima 1048 mozna dostac w cenie nowego hydora. Zaleta jest taka ze ta pompka jest cicha i trzeba tylko wyeliminowac z niej wibracje (a nie pierdzi jak hydor i atman). Najwieksza zaleta eheima to wytrzymalosc (bo na starcie to praktycznie zadna z tych pompek nie ierdzi, ale szybko sie psują). Na forum sa ludzie co maja eheimy od paru ladnych lat i sa bardzo zadowoleni. Problemem tez moze byc przebudowa ukladu, bo co/cwu moga pracowac zwykle w takij pozycji ze trzeba kombinowac z ich zamontowaniem. Eheima kladzie sie na gabce i chodzi. Oczywiscie nowka 1048 to sie nie oplaca, ponad 200zl bym za to nie dal. Ale np roczną za 80zl? czy nawet 100 to juz nie jest taki zly pomysl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_seph Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Dane z mcs.. Dane techniczne: # Obciążalność 2-3 bloki # Zasilanie 220V # Wydajność 600l/h # Moc 10W # Wirnik na trzpieniu ceramicznym samo smarownym # Maksymalna wysokość podnoszenia słupa wody 1,5m # Rurka dopływowa 12 mm # Rurka odpływowa 12 mm # Mocowanie węży na szybkozłączkach # Zalecane stosowanie z wężami Eheim # Długość 147 mm # Szerokość 45 mm # Wysokość 118 mm # Bardzo cicha # Może pracować jako zatapialna lub niezatapialna # Gwarancja: 24 miesiące # Możliwość zamówienia wirnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Tylko ze model 2048 wyglada tak: A ja myslalem o czyms takim: A co do opini ze eheim to juz nie te czasy to sie nie zgodze. Napewno lepsze i cichsze beda laing i grunfoss ale sa drogie, nawet uzywane kosztja praktycznie tyle co nowki. A takiego eheima 1048 mozna dostac w cenie nowego hydora. Zaleta jest taka ze ta pompka jest cicha i trzeba tylko wyeliminowac z niej wibracje (a nie pierdzi jak hydor i atman). Najwieksza zaleta eheima to wytrzymalosc (bo na starcie to praktycznie zadna z tych pompek nie ierdzi, ale szybko sie psują). Na forum sa ludzie co maja eheimy od paru ladnych lat i sa bardzo zadowoleni. Problemem tez moze byc przebudowa ukladu, bo co/cwu moga pracowac zwykle w takij pozycji ze trzeba kombinowac z ich zamontowaniem. Eheima kladzie sie na gabce i chodzi. Oczywiscie nowka 1048 to sie nie oplaca, ponad 200zl bym za to nie dal. Ale np roczną za 80zl? czy nawet 100 to juz nie jest taki zly pomysl. 1660605[/snapback] to co widac na pierwszej fotce to tylko filtr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Czyli tak wyglada pompka z zalozonym filtrem przeznaczona do zatopienia. Myslalem ze 2048 jest tylko w takiej opcji, bo czym by sie roznil od 1048? nowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoon Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) Czyli tak wyglada pompka z zalozonym filtrem przeznaczona do zatopienia. Myslalem ze 2048 jest tylko w takiej opcji, bo czym by sie roznil od 1048? nowszy? 1660670[/snapback] Na dobra sprawe filtr mozna sciagnac, roznic miedzy tymi pompkami w specyfikacji nie ma zadnych - myk lezy w tym ze seria 2xxx posiada filtry a seria 1xxx nie. jak sciagniesz filtr to rowniez bedziesz mial wlot taki jakw pompkach z serii 1xxx bo na taki wlasnie wlot naklada sie gabke - filtr Edytowane 21 Września 2005 przez Scoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 nie rozumię was po co weże ogrodowe w kompie :P wystaczą węże 8/10 a różnice sa minimalne co zostało już udowodnione dawno to moje wc na tych weżykach pompka Cooltek do tego a bloki no to jak widać rodzinka Wave jeżeli ktoś chce wiecej zdjęć to ten LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...