Skocz do zawartości
Mr.Ghost

Płyta Asus P4p800-e Deluxe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów. Mam pytanko! Jestem posiadaczem płyty głównej Asus P4P800-E Deluxe i mam zamiar kupić dysk twardy SATA (gdyż dowiedziałem się że ta płyta nie obsługuje SATA II). Poważnie zastanawiam się nad Maxtor'em MaxLine Plus III 250 GB (Serial ATA, 16MB) 7L250S0. Niestety nigdzie nie mogę zdobyć informacji czy moja płyta główna obsługuje technologię NCQ. Czy ktoś mógłby mi łaskawie podpowiedzieć? Ponadto chciałbym spytać czy jeżeli mam już dwa dyski podłączone do kanału IDE czy ten trzeci SATA bedzie działał bez problemu czy może mieć z tego tytułu jakieś ograniczenia? Aha no i chciałbym abyście doradzili mi coś na temat tego Maxtora. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Posiadam płytę ASUS P4C-800 E Deluxe.

Ostatnio kupiłem dysk SAMSUNGA z SATA II i NCQ.

Nie wiem do końca co jest problemem, ale na mojej płycie nie mogłem zainstalować systemu na ten dysk. Dysk podłączony jako jedyny w systemie.

Próba podłączenia pod kontroler INTELA to prawdziwe niepowodzenie. Po wyświetleniu ASUS logo - restart kompa.

Po podłączeniu pod kontroler PROMISE niby wszystko ok, jednak instalacja systemu - niemożliwa. Do momentu w którym instalator formatuje dysk dochodzę po około 45 minutach.

Problemem napewno jest płyta, bo na n-force 2 w dzieci komputerze dysk lata jak trzeba...

Rodzi się tylko pytanie. Czy mam uszkodzoną płytę, czy po prostu dysk z tą płytą nie działa.

Teoretycznie jednak, to chyba problem płyty. Dysk podłączony jako 2 działa poprawnie. Można na nim normalnie pracować.

Dodam tylko, że mam zainstalowany najnowszy bios. Czyli upgrade biosu w niczym nie pomógł.

Moim zdaniem to coś nie tak z ncq, bo dysk można ręcznie ustawić za pomocą zworki i zmusić do pracy w trybie SATA I.

Jak ktoś ma jakieś inne doświadczenia to proszę pisać.

Jestem ciekaw, czy dysk ide z ncq komus działa poprawnie.

Ja SAMSUNGA sprzedałem, ale nadal chce kupić duzy dysk, zastanwiam się czy ryzykować zakup dysku z ncq....

Pozdrawiam

Edytowane przez ANGELrobert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumię że do tej płyty dało się podłączyć dysk SATA II z obsługą NCQ i zainstalować na nim system (czyli ustawić go jako primary). Czy przy tej okazji możesz podać mi co musiałeś ustawić w biosie? Przy okazji tego tematu, czy widzisz różnicę w działaniu dysków IDE a SATA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Tak, płyta puściła dysk. Właśnie na nim pracuję.

Co do przyspieszenia pracy systemu. No cóż - wielkiej róznicy nie widać.

Przesiadłem się z dysku WD 80Gb - 8 MB cache.

Różnicę widzę jak przenoszę pliki na tym samym dysku.

Jutro napiszę Ci co i jak dokładnie ustawiłem w biosie, bo dziś zostawie na noc skanowanie systemu nortonem i musiałbym zrestartować kompa.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi