Linoge Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) Witam, Wpadłem z kolegą na pomysł zbudowania panelu kontrolnego, który w swoich zamierzaniach był by w stanie w miare dokładnie oddać pewne parametry naszego kompa. Mam na myśli tutaj napięcia (max 8, standardowo zamierzone 5 12v 5v 3.3v vcore vmem- jak się nie łatwo domyśleć będzie potrzebna wiedza na temat swojego mobo ;) ) oraz temperature ( oczywiscie na ds18b20 oczywiście wchodzi w gre monitorowanie temperatury wody :) ).Jak powszechnie wiadomo wyniki pomiarów podawane przez płyty główne czasami znacząco odbiegaja od rzeczywistości. Koncówki sond oczywiście będzie można dolutować w miejscach przeznaczonych do pomiaru wszelkich napięć vgpu czy vmem ( dość przydatne przy modach) . Wyniki pomiarów będzie odzwierciedlał wyświetlacz lcd 2x16 znaków. W planach jest także rozbudowanie o przepływomierz do wc, praktycznie bezoporowy ;). Macie może jakieś sugestie co tam można dodać ? oczywiście wszelkiego typu alarmy dla poszczególnych napięć będą uwzlędnione, podobnie min max temp wody itd .... Dokładność pomiaru napieć rzedu ok o.o2-o.o1V co do temperatur to ok o.5*C Cena będzie wynosić ok 1oo zl ( bez pomiarów temperatur ) Cena jak na takie urzadzenie nie wydaje mi się wygórowana i może ulec zmianie na mniejsza oczywiście.W temacie mocowania. Układ pomiarowy będzie zamkniety w ładnym czarny pudełku. Natomiast lcd trzeba bedzie własnoręcznie wkomponować w zaślepke od swojej obudowy :). Czekam na propozycje oraz wszelkie pomysły :) Edytowane 24 Września 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 nie kazdy ma wc -> obroty wiatrakow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Skąd ja to znam :D Proponuję dla zaawansowanych pomiar napieć na grafie i DDR :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 przeciez pisze ze vmem tez - rozumiem ze to znaczy ddr;) chyba ze masz na mysli gpu/mem na grafie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) to juz zostało przewidziane do tego oczywiście dowolne pozdrowienie pomiędzy pomiarami możliwość wyświetlania ich określonej ilości w dowolnym momencie ... w miare rozwoju projetku postaramy się dodać automatyczne regulowanie prędkościa obrotową wiatraków w zależności od temperatury wody ... Edytowane 21 Września 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Bardzo ambitny projekt... miejsce umieszczenia to 5.25" czy możłiwy będzie outside? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 [...] Dokładność pomiaru napieć rzedu ok o.o2-o.o1V [...] 1661243[/snapback] Jestes pewny tych wartości ? Zdradź tajemnice jaki układa daje taką dokładność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Linoge: Ja moge byc betatesterem :P Nawet przejde sie do Ciebie te 300 m zeby zobaczyc to cudo ;) Swoja droga... do czego studenci sie nie posuna zeby miec kase na kolejne browary =] IMO zajebisty pomysl. Byleby faza pomyslowa nie byla ostatnia z faz. PS: poki co projekt jest cacy ladny i w ogole... napisz cos wiecej o nim :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mb_asasello Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Heh, od dawna mi takie cus po glowie chodzi. Tylko zabrac sie nie moge, bo ostatnio modem pochloniety jestem :) Jesli wyszloby to urzadzenie poza faze beta-testow, to ja bylbym zainteresowany 1 szt. :) Pozdrawiam forumowiczow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Bardzo ambitny projekt... miejsce umieszczenia to 5.25" czy możłiwy będzie outside? 1661299[/snapback] Układ przetwarzania raczej bedzie musiał pozostać w budzie za duzo kabli do wyciągania. Natomiast lcd bedzie musiał byc połaczony 8 zyłowa taśma i do tego jeszcze jakies opakowanie by sie mu przydało jeśli ta taśma nie stawnowi problemu to może być na zewnątrz ;] Jestes pewny tych wartości ? Zdradź tajemnice jaki układa daje taką dokładność. 1661306[/snapback] Nie moge zdradzić wszystkich szczegółów jedyne co moge powiedziec że podstawą będzie mikrokontroler atmega Linoge: Ja moge byc betatesterem :P Nawet przejde sie do Ciebie te 300 m zeby zobaczyc to cudo ;) Swoja droga... do czego studenci sie nie posuna zeby miec kase na kolejne browary =] IMO zajebisty pomysl. Byleby faza pomyslowa nie byla ostatnia z faz. PS: poki co projekt jest cacy ladny i w ogole... napisz cos wiecej o nim :) 1661363[/snapback] Projekt bedzie realizowany w gliwicach ;) wiec bedziesz mial troche wiecej niz 3oo m ;) Do tego jeszcze doszedl pomysł na szczytywanie temperatury z diody procka (amd) oczywiscie wymagana ingerencja w mobo ... ale to jeszcze musi ulec weryfikacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) Spokojnie Panowie;-) studenci wyprowadzą się do akademika i zaczną picie.. tzn programowanie ;-) Całość ma być oparta na mikrokontrolerze Atmega(chyba że się na Pic'e przerzuce).Te 0,01 - 0,02 V wydają nam się w tejc chwili całkiem realnymi dokładnościami. Jak będzie w rzeczywistości? Zobaczymy ;-) Z wstepnych założeń tak nam właśnie wychodzi;-) I do tego będziemy dążyć. Całość będzie kontrolowana na multimetrze Mastech gdzie dokładność pomiaru jest stosunkowo duza;-) Ogolem chcemy gdzies dorwac jakiegos Fluke'a z papierami... ale zobaczymy jak to wyjdzie. Narazie tyle;-) Czekamy na dalsze propozycje. @johnyboy: Może być i taka opcja żeby zamiast monitorowania wody były monitorowane obroty ale to więcej roboty;P *bo co wiatrak to inaczej impulsy chce gnojek podawac;/ i ponizej pewnych obrotow wogole wychodzą automagiczne rzeczy;/ (ahh ta autopsja) * Ahhh co do tego czy będzie się dało na zewnątrz... odpowiedź brzmi i tak i nie... Można of cos zamknąć wsio w czarnej obudowie i wydlubac LCD na wierzch... tylko tu powstaje problem bo im dluzsze przewody tym gorzej (mowie o przewodach pomiarowych)... ale jezeli te hmmm 5napiec + masa czyli 6 przewodow ci inie przeszkadzało wychodzących z budy to byłoby to wykonalne raczej. Edytowane 21 Września 2005 przez kurt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 [...] Te 0,01 - 0,02 V wydają nam się w tejc chwili całkiem realnymi dokładnościami. Jak będzie w rzeczywistości? Zobaczymy ;-) Z wstepnych założeń tak nam właśnie wychodzi;-) I do tego będziemy dążyć. [...] 1661429[/snapback] Pytałem o to jaki układ będzie realizował pomiar napięć, czy to znaczy że jeszcze nie wiecie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) wiemy ale tak jak powiedzialem narazie nie udzielamy inforamacji na ten temat taka tajemnica handlowa ;) Edytowane 21 Września 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 To ja z mojej strony jeszcze taki konkursik ogłosze;-) Nagroda - ileś % taniej:D Pytania: 1. Zaplanować najlepiej "tablice z wyświetlanymi danymi" majac na uwadze że wyśw bedzie 2x16 znaków (lub 2x20) 2. Tak jak Darek mowil wczesniej propozycja na jakieś ciekawe dodatki:-) Jury : ja i Darek;-) A poza konkursem: Wolicie jakieś 20zł drożej i "Blue lcd" czy jak było mówione i zielony klasyczny lcdek? (to tak na marginesie - jestem ciekaw ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 kurt: wiatraki to tylko moja mala sugestia ja tam mam wc;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 ale buczki i tak masz i to calkiem wyyyyydajne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) ale tylko z 2 kabelkami takze jak chcesz mierzyc obroty to chyba lopatki na minute i dzielic przez 7;]] edit: na 3,3V nie slychac a wieja lepiej niz te twoje 80x80 mm ustrojstwa;] Edytowane 21 Września 2005 przez johnyboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Vtq nie co sie tutaj przegadywac ;) kazdego buczka slychac a teraz mam glaciatechy ;) i tak nie moge powiedziec ze sa nie slyszalne ... :) prosze o wypowiedzi zwiazane z tematem .. czekamy na projekty rozloznienia znakow na lcd ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) 1. wole blue lcd ( jak dla mnie ) 2. imho fajnym bajerem by bylo co jakis czas pokazywanie roznicy wahan napiecia ( jak wszyscy wiemy wahania vcor - beeeeeeeeeeeeeee :P ) .... a w programie nie sadze zeby to bylo trudne do napisania ;) 3. innym fajnym motywem byloby pokazywanie roznic pomiedzy temperatura wody... a temperatura proca... ( rowniez przydatne ) i np pomiar temperatury nagrzewnicy. 4 dla mnie fajnym motywem byloby mozliwosc przypomnien "ucz sie do matury" "napisz smsa do dziewczyny" .... czasami mozna sie zasiedziec na necie ;) a potem skutki tego sa rozne ;] edit: albo text jak qmple przyjda "co sie q2 gapisz.... panelu nie widziales ?" ;] Edytowane 21 Września 2005 przez Sheep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 (edytowane) po przestudiowaniu moda z odczytem temperatury z diody procka okazalo sie ze dosc duze znacznie ma dlugosc kabli wiec ciezko bedzie cos takiego zrobic macie moze jakies inne pomysly jak pobrac ta temperature ? wahania napiec beda objete w projekcie :D Edytowane 22 Września 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Dla mnie blue lcd :) Co do długości przewodów. Bardzo duże byłyby rozbierzności pomijając układ? CHodzi mi o max granice 1* C . Czy ta różnica będzie większa :?: . a co do wydłubywania na wierzch..skoro długości kabli mają takie znaczenie, to płytka osobno( montowana do zatoki 5.25" a z jakiejś starej zaślepki można zrobić panelik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 ja mam wlasnie taki zamysl uklad osobno do mierzenia a lcd osobno do zaslepki amd cpu diode temp mod z dlugoscia kabli chodzi o to ze by musialo to byc bardzo blisko mobo z drugiej strony ... wiec raczej odpada ta mozliwosc w przydadku ds'ow dlugosc kabla nie ma znaczenia ;) robilismy juz czujki o dlugosci ponad 50 m ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) @sheep potem bedzie mozna modyfikowac;-) narazie jestesmy na dobrej drodze obsluga przetwornika juz zrobiona;-) Teraz slecze nad menu... I wciaz nie wiem jak byscie widzieli uklad wyswietlania... BTW. wyśw 2x16 jest zdecydowanie za mały... 2x20 już się da spokojnie te pomiary pokazać... I tutaj pytanie... wolicie coś takiego: pokazuje się ekran na nim dwa pomiary tzn coś takiego: VCORE=2,22__:0,05 V (: znak różnicy - na szybko potem pomysle nad czymś fajniejszym) VMEM=2,22__:0,12 V kolejna strona... itd... czy może coś takiego: Vcore=2,22_Vmem=2,22 Vgpu=2,22_Vgmem=2,22 a statystyki o różnicach będą dostępne w menu... menu-> pomiary -> do wyboru jedna z 6 tablic (czy ile tam tych pomiarow bedzie) i tam vmin vmax vbierzace i odchylenie... i tak by sie wyswietlalo az do nacisniecia buttona...(odswiezaly by sie na biezaco - taki tryb do monitorowania jednego napiecia np. przy kreceniu poteem na grafie). Oprocz tego przewiduje regulacje podswietlenia... Jezeli byscie chcieli blue lcd bedzie drozejjj.... sporo;P idac dalej... wszystko jest mozliwe tj temp wody - temp powietrza czy co tam chcecie... Jak pisal darek z ta dioda beda problemy... Co jeszcze... oczywiscie czekamy an dalsze pomysly... jest 4:33 am:-) menu zostało rozrysowane w excelu :D teraz tylko napisać:D =========== edit ------------------- Panowie kolejne problemo-pytanie;-) Musimy jakoś was wypytywać o napięcia min i max przy których układ będzie sygnalizował przekroczenie wartości... I teraz chyba zdecydujemy się na zrobienie tego poprzez port COM... Mialo byc menu ale sie strasznie rozrosloby przez to.. pozatym wprowadzenie wielu liczb nie nalezalo by donajprzyjemniejszych przy uzyciu 3 przyciskow... Dlatego projekt bedzie konfigurowany poprzez COM'a *oczywiscie dostaniecie instrukcje* Jezeli ktos widzi jakieś przeciw słuchamy! Edytowane 28 Września 2005 przez kurt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 (edytowane) jednak do wizualizacji pomiarow na kompie jest nam potrzebna osoba ze znajomoscia delphi .... Edytowane 29 Września 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 delphi suxx... może być builder? :lol: - ino nie mam czasu za bardzo, tak bym się zgłosił na ochotnika :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 (edytowane) myślałem nad takim panelem tylko chciałbym żeby pokazywał same napięcia np. vcore, vdimm, vagp wszystko na wyswietlaczach siedmiosegmentowych Edytowane 29 Września 2005 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 a sie gniewajcie.. delfi jest powolne i wprowadza sporo ograniczeń.. z resztą to w końcu pascal :wink: ps. też kiedyś myślałem ze delphi jest najlepsze.. i dobrze ze mnie zmuszono do nauki c++'a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 (edytowane) no zyjemy ale co to za zycie ;) tak na trzezwo ;) pierwsze prototyp plytki w trakcie jednak ciezko to logicznie poukladac na 1wartwowej plytce ;] dodatkowy problem to odpowiedni stabilizator ale jestesmy blizej niz dalej :) napiecia ponizej 5v beda odczytywane z najwieksza dokladnoscia :) Edytowane 16 Października 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Ej ziomki i co jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 problemy natury technicznej ;) i brak czasu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...