Skocz do zawartości
Linoge

Maximonit-panel Kontrolny Nowej Generwacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wpadłem z kolegą na pomysł zbudowania panelu kontrolnego, który w swoich zamierzaniach był by w stanie w miare dokładnie oddać pewne parametry naszego kompa. Mam na myśli tutaj napięcia (max 8, standardowo zamierzone 5 12v 5v 3.3v vcore vmem- jak się nie łatwo domyśleć będzie potrzebna wiedza na temat swojego mobo ;) ) oraz temperature ( oczywiscie na ds18b20 oczywiście wchodzi w gre monitorowanie temperatury wody :) ).Jak powszechnie wiadomo wyniki pomiarów podawane przez płyty główne czasami znacząco odbiegaja od rzeczywistości. Koncówki sond oczywiście będzie można dolutować w miejscach przeznaczonych do pomiaru wszelkich napięć vgpu czy vmem ( dość przydatne przy modach) . Wyniki pomiarów będzie odzwierciedlał wyświetlacz lcd 2x16 znaków. W planach jest także rozbudowanie o przepływomierz do wc, praktycznie bezoporowy ;).

Macie może jakieś sugestie co tam można dodać ? oczywiście wszelkiego typu alarmy dla poszczególnych napięć będą uwzlędnione, podobnie min max temp wody itd .... Dokładność pomiaru napieć rzedu ok o.o2-o.o1V co do temperatur to ok o.5*C

Cena będzie wynosić ok 1oo zl ( bez pomiarów temperatur )

Cena jak na takie urzadzenie nie wydaje mi się wygórowana i może ulec zmianie na mniejsza oczywiście.W temacie mocowania. Układ pomiarowy będzie zamkniety w ładnym czarny pudełku. Natomiast lcd trzeba bedzie własnoręcznie wkomponować w zaślepke od swojej obudowy :).

Czekam na propozycje oraz wszelkie pomysły :)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to juz zostało przewidziane do tego oczywiście dowolne pozdrowienie pomiędzy pomiarami możliwość wyświetlania ich określonej ilości w dowolnym momencie ...

w miare rozwoju projetku postaramy się dodać automatyczne regulowanie prędkościa obrotową wiatraków w zależności od temperatury wody ...

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linoge:

Ja moge byc betatesterem :P Nawet przejde sie do Ciebie te 300 m zeby zobaczyc to cudo ;)

Swoja droga... do czego studenci sie nie posuna zeby miec kase na kolejne browary =]

IMO zajebisty pomysl. Byleby faza pomyslowa nie byla ostatnia z faz.

PS: poki co projekt jest cacy ladny i w ogole... napisz cos wiecej o nim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ambitny projekt... miejsce umieszczenia to 5.25" czy możłiwy będzie outside?

1661299[/snapback]

Układ przetwarzania raczej bedzie musiał pozostać w budzie za duzo kabli do wyciągania. Natomiast lcd bedzie musiał byc połaczony 8 zyłowa taśma i do tego jeszcze jakies opakowanie by sie mu przydało jeśli ta taśma nie stawnowi problemu to może być na zewnątrz ;]

Jestes pewny tych wartości ? Zdradź tajemnice jaki układa daje taką dokładność.

1661306[/snapback]

Nie moge zdradzić wszystkich szczegółów jedyne co moge powiedziec że podstawą będzie mikrokontroler atmega

Linoge:

Ja moge byc betatesterem :P Nawet przejde sie do Ciebie te 300 m zeby zobaczyc to cudo ;)

Swoja droga... do czego studenci sie nie posuna zeby miec kase na kolejne browary =]

IMO zajebisty pomysl. Byleby faza pomyslowa nie byla ostatnia z faz.

PS: poki co projekt jest cacy ladny i w ogole... napisz cos wiecej o nim :)

1661363[/snapback]

Projekt bedzie realizowany w gliwicach ;) wiec bedziesz mial troche wiecej niz 3oo m ;)

Do tego jeszcze doszedl pomysł na szczytywanie temperatury z diody procka (amd) oczywiscie wymagana ingerencja w mobo ... ale to jeszcze musi ulec weryfikacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie Panowie;-) studenci wyprowadzą się do akademika i zaczną picie.. tzn programowanie ;-)

Całość ma być oparta na mikrokontrolerze Atmega(chyba że się na Pic'e przerzuce).Te 0,01 - 0,02 V wydają nam się w tejc chwili całkiem realnymi dokładnościami. Jak będzie w rzeczywistości? Zobaczymy ;-) Z wstepnych założeń tak nam właśnie wychodzi;-) I do tego będziemy dążyć. Całość będzie kontrolowana na multimetrze Mastech gdzie dokładność pomiaru jest stosunkowo duza;-) Ogolem chcemy gdzies dorwac jakiegos Fluke'a z papierami... ale zobaczymy jak to wyjdzie.

Narazie tyle;-)

Czekamy na dalsze propozycje.

@johnyboy: Może być i taka opcja żeby zamiast monitorowania wody były monitorowane obroty ale to więcej roboty;P *bo co wiatrak to inaczej impulsy chce gnojek podawac;/ i ponizej pewnych obrotow wogole wychodzą automagiczne rzeczy;/ (ahh ta autopsja) *

Ahhh co do tego czy będzie się dało na zewnątrz... odpowiedź brzmi i tak i nie...

Można of cos zamknąć wsio w czarnej obudowie i wydlubac LCD na wierzch... tylko tu powstaje problem bo im dluzsze przewody tym gorzej (mowie o przewodach pomiarowych)... ale jezeli te hmmm 5napiec + masa czyli 6 przewodow ci inie przeszkadzało wychodzących z budy to byłoby to wykonalne raczej.

Edytowane przez kurt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] Te 0,01 - 0,02 V wydają nam się w tejc chwili całkiem realnymi dokładnościami. Jak będzie w rzeczywistości? Zobaczymy ;-) Z wstepnych założeń tak nam właśnie wychodzi;-) I do tego będziemy dążyć. [...]

1661429[/snapback]

Pytałem o to jaki układ będzie realizował pomiar napięć, czy to znaczy że jeszcze nie wiecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja z mojej strony jeszcze taki konkursik ogłosze;-)

Nagroda - ileś % taniej:D

Pytania:

1. Zaplanować najlepiej "tablice z wyświetlanymi danymi" majac na uwadze że wyśw bedzie 2x16 znaków (lub 2x20)

2. Tak jak Darek mowil wczesniej propozycja na jakieś ciekawe dodatki:-)

Jury : ja i Darek;-)

A poza konkursem:

Wolicie jakieś 20zł drożej i "Blue lcd" czy jak było mówione i zielony klasyczny lcdek? (to tak na marginesie - jestem ciekaw )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tylko z 2 kabelkami takze jak chcesz mierzyc obroty to chyba lopatki na minute i dzielic przez 7;]]

edit:

na 3,3V nie slychac a wieja lepiej niz te twoje 80x80 mm ustrojstwa;]

Edytowane przez johnyboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vtq

nie co sie tutaj przegadywac ;) kazdego buczka slychac a teraz mam glaciatechy ;) i tak nie moge powiedziec ze sa nie slyszalne ... :)

prosze o wypowiedzi zwiazane z tematem ..

czekamy na projekty rozloznienia znakow na lcd ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wole blue lcd ( jak dla mnie )

2. imho fajnym bajerem by bylo co jakis czas pokazywanie roznicy wahan napiecia ( jak wszyscy wiemy wahania vcor - beeeeeeeeeeeeeee :P ) .... a w programie nie sadze zeby to bylo trudne do napisania ;)

3. innym fajnym motywem byloby pokazywanie roznic pomiedzy temperatura wody... a temperatura proca... ( rowniez przydatne ) i np pomiar temperatury nagrzewnicy.

4 dla mnie fajnym motywem byloby mozliwosc przypomnien "ucz sie do matury" "napisz smsa do dziewczyny" .... czasami mozna sie zasiedziec na necie ;) a potem skutki tego sa rozne ;]

edit: albo text jak qmple przyjda "co sie q2 gapisz.... panelu nie widziales ?" ;]

Edytowane przez Sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przestudiowaniu moda z odczytem temperatury z diody procka okazalo sie ze dosc duze znacznie ma dlugosc kabli wiec ciezko bedzie cos takiego zrobic macie moze jakies inne pomysly jak pobrac ta temperature ?

wahania napiec beda objete w projekcie :D

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie blue lcd :) Co do długości przewodów. Bardzo duże byłyby rozbierzności pomijając układ? CHodzi mi o max granice 1* C . Czy ta różnica będzie większa :?: . a co do wydłubywania na wierzch..skoro długości kabli mają takie znaczenie, to płytka osobno( montowana do zatoki 5.25" a z jakiejś starej zaślepki można zrobić panelik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wlasnie taki zamysl uklad osobno do mierzenia a lcd osobno do zaslepki

amd cpu diode temp mod

z dlugoscia kabli chodzi o to ze by musialo to byc bardzo blisko mobo z drugiej strony ... wiec raczej odpada ta mozliwosc w przydadku ds'ow dlugosc kabla nie ma znaczenia ;) robilismy juz czujki o dlugosci ponad 50 m ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sheep potem bedzie mozna modyfikowac;-) narazie jestesmy na dobrej drodze obsluga przetwornika juz zrobiona;-)

Teraz slecze nad menu...

I wciaz nie wiem jak byscie widzieli uklad wyswietlania...

BTW. wyśw 2x16 jest zdecydowanie za mały...

2x20 już się da spokojnie te pomiary pokazać...

I tutaj pytanie...

wolicie coś takiego:

pokazuje się ekran na nim dwa pomiary tzn coś takiego:

VCORE=2,22__:0,05 V (: znak różnicy - na szybko potem pomysle nad czymś fajniejszym)

VMEM=2,22__:0,12 V

kolejna strona... itd...

czy może coś takiego:

Vcore=2,22_Vmem=2,22

Vgpu=2,22_Vgmem=2,22

a statystyki o różnicach będą dostępne w menu...

menu-> pomiary -> do wyboru jedna z 6 tablic (czy ile tam tych pomiarow bedzie)

i tam vmin vmax vbierzace i odchylenie...

i tak by sie wyswietlalo az do nacisniecia buttona...(odswiezaly by sie na biezaco - taki tryb do monitorowania jednego napiecia np. przy kreceniu poteem na grafie).

Oprocz tego przewiduje regulacje podswietlenia...

Jezeli byscie chcieli blue lcd bedzie drozejjj.... sporo;P

idac dalej... wszystko jest mozliwe tj temp wody - temp powietrza czy co tam chcecie...

Jak pisal darek z ta dioda beda problemy...

Co jeszcze... oczywiscie czekamy an dalsze pomysly...

jest 4:33 am:-) menu zostało rozrysowane w excelu :D teraz tylko napisać:D

===========

edit

-------------------

Panowie kolejne problemo-pytanie;-)

Musimy jakoś was wypytywać o napięcia min i max przy których układ będzie sygnalizował przekroczenie wartości...

I teraz chyba zdecydujemy się na zrobienie tego poprzez port COM...

Mialo byc menu ale sie strasznie rozrosloby przez to.. pozatym wprowadzenie wielu liczb nie nalezalo by donajprzyjemniejszych przy uzyciu 3 przyciskow...

Dlatego projekt bedzie konfigurowany poprzez COM'a *oczywiscie dostaniecie instrukcje*

Jezeli ktos widzi jakieś przeciw słuchamy!

Edytowane przez kurt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zyjemy ale co to za zycie ;) tak na trzezwo ;)

pierwsze prototyp plytki w trakcie jednak ciezko to logicznie poukladac na 1wartwowej plytce ;] dodatkowy problem to odpowiedni stabilizator ale jestesmy blizej niz dalej :)

napiecia ponizej 5v beda odczytywane z najwieksza dokladnoscia :)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi