Skocz do zawartości
koffcio

Intel 915gm Vs Intel 855pm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam dylemata. Planuję kupno jednego z dwóch komputerów:

1)Toshiba Satellite Pro M40X-169

2)Toshiba Satllite M30X-113

Źródłem dylematu jest tutaj w zasadzie tylko wybór chipsetu(patrz temat), a co za tym idzie również procka. Zależy mi głównie na wydajności przy pracy z Windowsie (AutoCAD, Inernet, MP3 w tle itp.).

Co tracę rezygnując z Intela 915GM na rzecz 855PM? Jak w praktyce wyglądają różnice:

a.) FSB: 533 vs 400MHz (czy wiąże się to z obsługiwanymi rodzajami pamięci?)

b.) Sonoma vs Dothan

c.) inne różnice...

Oczywiście pytanie nie dotyczy wydajności w 3D: i915 raczej wymięka przy R9700 :-).

Zaznaczę tylko że komputer musi mi wystarczyć na 3-4 lata :? (przydałaby się możliwość późniejszej rozbudowy np RAMu)

Edytowane przez koffcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej zwróć uwagę na umiejscowienie KLAWISZA _ ALT (prawy). Nie da się pisać po polsku bez przemapowania tego klawisza... Chyba, że ten model ma normalną klawiaturę...

Sam mam podobny model i przez chwilę prawie plakałem, że dałem ciała i kupiłem (OCZAMI) komputer do pisania w Word, na którym nie da się pisać po polsku (klawiatura programisty)...

Poradzilem sobie i teraz cieszę się z matrycy 15,4 i 3 godzinnej baterii:)

Chciałem kupić HP6110, ale jednak matryca to matryca i warto mieć 200 piksli więcej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi