Skocz do zawartości
Dziobak

Fizyka - Przygotowanie Do Matury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, maturka 2006 niestety się już zbliża, przedmioty wybrane i padło, że zdaję fizykę jako czwarty... Chciałbym się dostać na politechnikę warszawską, najchętniej na telekomunikację... Z matmą nie mam zupełnie problemów, myślę że w szkole nauczę się do matury spokojnie.

Natomiast z fizyką jest dużo gorzej, głównie z winy cienkiego nauczyciela, którego mamy :? Mam zamiar chodzić na korki w małej grupie kolegów i zastanawiam się jeszcze nad jakimś kursem przygotowawczym specjalnie dla kandydatów na polibudę. Może ktoś na coś takiego chodził? Warto? Idzie się czegoś nauczyć?

Znacie może jakieś książki które pomogą powtórzyć materiał z fizy? Takie żeby były w miarę przystępne...

No i jak z dostaniem się na tą politechnikę? Bardzo trudno jest? Są jakieś kierunki na które jest łatwiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Korki

- Kurs na PW podobno jest OK. Powinien wiele Ci dać, chociaż automatycznie chyba wyklucz sobie z życia soboty/niedziele (jakoś tak są zajęcia ;])

- Jeżeli chodzi o podręczniki, mogę napisać, abyś przyswoił najpierw podstawy, a później robił to z rozszerzeniem, bo jak od razu pójdziesz na rozszerzony materiał, niewiele wiedząc z podstaw, możesz sobie nie poradzić.

Podręcznik dla Liceum Ogólnokształcącego "Fizyka i astronomia" Cz. 1, 2, 3. Kształcenie w zakresie rozszerzonym

Autorzy: Jan Blinowski, Włodzimierz Zielić (Jan Gaj, Andrzej Szymacha)

Dla podstaw:

Może "Fizyka dla szkół ponad gimnazjalnych",

Autorzy: Maria Fiałkowska, Krzysztof Fiałkowski, Barbara Sagnowska

(Trochę okrojony materiał, jednakże zaje.. prosto opisali rozdział o ewolucji gwiazd i galaktyk. Nie da się nie zrozumieć.).

Poza tym polecam podręczniki dla Szkół Technicznych i jeżeli chcesz wiedzieć więcej, hardcor'owo -> podr. przerabiane na studiach ;>

Jeżeli chodzi o wyniki na PW na Elce ;D :twisted: w tym roku trzeba było mieć:

Kierunek informatyka: bodajże co najmniej 150/200pkt.

Kierunek Telekomunikacja I, II: co najmniej ok. 135-137/200pkt.

Pomyśl też nad WAT'em i ich wydziałem Elektroniki, mają tam Kierunek Elektronika i Telekomunikacja, oraz Wydział Cybernetyki - Kierunek Informatyka.

I nie oczekuj, że na Informatykę będzie łatwo sie dostać...

Powodzenia życzę ;DD :mrgreen:

Edytowane przez Allen3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

janusz kopecki - "tematy i zagadnienia maturalne".. ja się uczyłem z czegoś takiego 4 lata temu :] i nei miałęm fizyki w 5 klasie technikum.. więc byłem zdany sam na siebie... mielismy dosyć wymagającą fizyczkę.. zwaną Krwawa Merry :D, na szczęscie ja tam z nią problemów nie miałem :)

+ do tego studium talent organizowane przez politechnike (z maturą niewiele wpsólnego ale może nauczyć myśleć inaczej)

no i 5-teczka była :) Fizyka jest prosta pod warunkiem, że nie mamy co do niej uprzedzeń i stereotypów jak większość "humanistów" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj jest test w wyborczej z histy, takze niedlugo bedzie z innych przedmiotow, takze sledz gazete... A co do fizyki to, to moj kumpel zdawal, i chodzil do faceta od fizy, bo ten prowadzil lekcje przygotowawcze, ale nauczyciel byl naprawde dobry, i bardzo wymagajacy. Korzystal z ksiazek w biblitece szkolnej, a takze miejskiej... Albo najlepeij spytaj sie Twojego nauczyciela, moze nie jest dobry, ale ksiazki napewno ma... W necie tez jest duzo tego... Na korki hmm, tak, zle zeby to nie wygladalo tak, idziesz na korki wracasz po godzinie do domu i siadasz do kompa :wink:. Najlepeij jak facet na korkach zadaje zadania, lub mowi, co masz sam opracowac i po korkach jeszcze ta godzine-dwie posiedziec...

Co do politechniki, to jest moj kuzyn o rok starszy, ale na Gdanskiej, i studiuje Inzynierie ladowa, utrzymal sie i jest na drugim roku, ale zapierdziel niesamowity. Nie, ze kuje, bo jest dobry z matmy i fizy (w przeciwienstwie do mnie :), jestem humanista ;]), ale uczyl sie non-stop, tylko przerwy na trasmisje meczu, i co tydzien w weekend wyjazd do domu, (Grudziadz - 100 km od Polietchniki), i do dziewczyny, takze mial napiety grafik, i watpie, ze bedziesz mial lzej, bo jezeli Polibuda, to wiadomo, ze bedzie ciezko... A Warszawska jest chyba na drugim miejscu w rankingu poziomu w Polsce, Gdanska jest chyba pierwsza, z Uniwerkow to UJ, i potem UG.

OT
P.S. Najslabsza poziomem politechnika w Polsce jest Koszalinska, wszyscy zdaja, i maja same 2, ale skonczyli Politechnike :wink:.
/OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom, gdańska jest pierwsza... i jeśli tam nie przezyje... to trudno- będzie trzeba na koszalińską...  niestety ;/ ale to dopiero przede mna ; ]

mały- a co z ciebie za humanista? co miałeś z poalka : P  :>?

1662605[/snapback]

:blink: Mialem 3 :huh:.

Ale z histy, gegry, wosu i innych dupereli 5 :).

Nie czepiaj sie, Ty za to miales na odwort ocenki :D. Scisly umysl :unsure:?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Dziobak Co do fizy to tylko na maturę opłaca się korki no te kursy na studia (łatwiej zdać egzamy wstępne). Potem na studiach zobaczysz jaka matma będzie Ci potrzebna (ps możesz napisać co mieliście z matemy ??:>)

@ M@ly rankingi to można sobie wsadzić w buty;). Na każdej uczelni jest słabszy kierunek. Pójdź na studia [; postudiuj na kilku uczelniach [; to zobaczysz. Ps UJ w rankingach (światowych) jest poza 1 pięcetką i ? Co ta uczelnia jest słaba ??

Ps2 ocena 2 :lol: nie da Ci zaliczenia (studia to nie liceum gimnazjum czy podstawówka) widać ten kto to pisał nie był na studiach. (i wypowiada się o rankingach uczelni).

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL Politechnika Gdanska pierwsza ;] chyba w Gdansku, a nie w kraju. Zelazna trojka to Politechnika Warszawska, AGH i Politechnika Wroclawska - co roku sie tylko wymieniaja miejscami w pierwszej trojce.

Co do fizyki to Resnick&Halliday - FIZYKA oba tomy, napisane przystepnym jezykiem i dosyc obszernie, ale jest tam bardzo duzo zagadnien i napewno wystarczy do matury, a moze i na pierwsze semestry na uczelni : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi