Skocz do zawartości
Warrior

Trendy W Obecnej Modzie Lcd Dla Pracocholika

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas w którym powiedziałem sobie dość przemęczania oczu, niech też coś mają od życia (techniki) !! ten czas nadszedł wczoraj :) Lepiej później niż wcale....

Mój obecny wieloletni monitorek CRT Samsung SyncMaster 753 DF sprawuje się bardzo dobrze ale przy 1024x768 85 Hz po kilku godzinach pracy odczuwam bardzo duże zmęczenie oczu... kiedyś było lepiej ale starość nie radość <_<

Dzięki spadającym ceną LCD które dawno temu nie były w zasięgu mej ręki moge dzisiaj o nich pomyśleć. Myślę i myślę, sprawdzam oferty czytam fora i nic bo przeważnie każdy albo chce do biura (word, www) albo do gier a to nie dla mnie. Mi potrzebny jest monitorek głownie do grafiki + WWW + tekst (kody PHP, C++ itd.) oraz filmy. Gry odpadają czyli najważniejsze dla mnie jest dobre odwzorowanie kolorów, kontrast, czas reakcji także jest ważny ale tylko po to żebym mógł bez smug pooglądać filmy, aha bym zapomniał filmy oglądam przeważnie z moją drugą połówką wiec odpowiedni kąt poziomy także wchodzi w grę (nie musi być super duży gdzyż i tak nie siedzimy 5m od siebie). Jeśli już to raczej 19' gdyż jest to przyszłościowy wybór, jeśli jednak byłaby jakaś 17' z super parametrami nie mówie nie.

Teraz najważniej kwota jaką chce przeznaczyć na monitor to ok. 1500 zł (około gdyż zawsze lepiej dopłacić do czegoś lepszego)... Licze na pomoc takze starych bywalców którzy mnie jeszcze pamiętają B)

Na jakie modelki warto zwrócić uwagę do powyższych zastosowań ?

Edytowane przez Warrior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadszedł czas w którym powiedziałem sobie dość przemęczania oczu, niech też coś mają od życia (techniki) !! ten czas nadszedł wczoraj :) Lepiej później niż wcale....

Mój obecny wieloletni monitorek CRT Samsung SyncMaster 753 DF sprawuje się bardzo dobrze ale przy 1024x768 85 Hz po kilku godzinach pracy odczuwam bardzo duże zmęczenie oczu... kiedyś było lepiej ale starość nie radość  <_<

Dzięki spadającym ceną LCD które dawno temu nie były w zasięgu mej ręki moge dzisiaj o nich pomyśleć. Myślę i myślę, sprawdzam oferty czytam fora i nic bo przeważnie każdy albo chce do biura (word, www) albo do gier a to nie dla mnie.  Mi potrzebny jest monitorek głownie do grafiki + WWW + tekst (kody PHP, C++ itd.) oraz filmy. Gry odpadają czyli najważniejsze dla mnie jest dobre odwzorowanie kolorów, kontrast, czas reakcji także jest ważny ale tylko po to żebym mógł bez smug pooglądać filmy, aha bym zapomniał filmy oglądam przeważnie z moją drugą połówką wiec odpowiedni kąt poziomy także wchodzi w grę (nie musi być super duży gdzyż i tak nie siedzimy 5m od siebie). Jeśli już to raczej 19' gdyż jest to przyszłościowy wybór, jeśli jednak byłaby jakaś 17' z super parametrami nie mówie nie.

Teraz najważniej kwota jaką chce przeznaczyć na monitor to ok. 1500 zł (około gdyż zawsze lepiej dopłacić do czegoś lepszego)... Licze na pomoc takze starych bywalców którzy mnie jeszcze pamiętają  B)

Na jakie modelki warto zwrócić uwagę do powyższych zastosowań ?

1661853[/snapback]

Wszystkie 19" na lepszych matrycach zaczynają się od ~1500zł:

iiyama E481S / LG 1930S/B 1550zł

Belinea 101920C 1600zł

http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=235

NEC 1970NXP 1630zł

SONY S95 1640zł

Samsung 193P+ 1950zł

http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=228

Fujitsu P19-2 2100zł

http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=226

Jezeli nie grasz to mozna jeszcze zwrocic uwage na belinea 101911 ktora ma ciut obnizony czas reakcji do 20ms szerokie kąty widzenia dobry kontrast i cenę 1460zł. Monitora nie widziałem bo to nowosc więc tylko sugeruję zeby zwrocic uwagę.

Wszystko zalezy od poziomu na jakim chcesz edytowac "grafikę" bo moze się okazać ze Twoje wymagania będzie spełniać minimum EIZO S1910 za 2600zł...

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem Flatrona 915FT+ czyli 19cali crt od LGe, moj brat ma IIyame 19" modleu nie pamietam ale matryca sips czy mva 25ms teraz chyba dobrej cenie jest - Monitor calkiem ok, a nawet bardzo do filmow sie nadaje spokojnie do gier tez z reszta smuzenie da sie zauwazyc nie jest ono wielkie i podczas ostrej nie przeszkadza. Ja teraz mam samsunga 173P+ czyli 17" i tez mva czy sips tylko tu jest 8ms(gray-gray chyba) w kazdym badz razie smuzenia jeszcze nie widzialem w grach pozatym bomba tzn parametry cos jak ta IIyamka brata tylko ze design bardzo ladny. Konkluzja, za 1500zl samsung wymiata, jesli koniecznie chcesz 19cali to mysle ze ta belinea ktora kolega przedstawil za 1600 zl pokojnie da rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi