Skocz do zawartości
Pasik

Sempron 64 Bit 2800+ V 3000+

Rekomendowane odpowiedzi

Potencjał kręcenia oba procki posiadają porównywalne. 2800+ posiada 256 kB L2, a

3000+ tylko 128 natomiast posiada Q&C oraz jest taktowany wyższym mnożnikem (9).

W co lepiej zainwestować?

1663037[/snapback]

Jest temat o sempronach wiec dlaczego załozyłes nowy temat :mur: :mur: :mur:

Zalezy jaka chcesz płyte pod tego sempa jak np GB to na CnQ nie musisz patrzec bo napiecie i tak pujdzie zmieniac jak inna mobo to tego 3000 róznica w cechu i tak az tak bardzo na wydajnosc w aplikacjach i grach nie wpływa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt jest topik o Sempronie , ale jego tytuł brzmi "kompendium", a moje zapytanie nic współnego z tym wątkiem nie ma. Ale jeśli uważasz że różnica w cache nie odgrywa tak wielkiej roli, to lepiej będzie zainwestować 3000+.

A co do Q&C, czyżby tylko niepotrzebny "bajer", w końcu większość spędzonego czasu przed kompem to tylko przeglądanie stron, i ten "bajer" jak najbardziej byłby wskazany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za S64 3000+

1.Mnożnik x9 na pewno się przyda gdy mobo już nie poda HTT a procek jeszcze się kręci :wink:

2.c&q i z automatu odblokowany mnożnik w dół też bardzo przydatne.

Uważam że te dwie cechy z nawiązką rekompensują mniejszy cache 128kB w porównaniu do 256kB sempa 2800+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ricci , umocniłeś mnie w przekonaniu że lepszym wyborem będzie 3000+.

Jak widzę w twoim podpisie posiadasz Hynix D43 , które ładnie kręcą się na MSI, to może kupię tą płytę zamiast GA-K8NS rev.2, niestety jedynki nigdzie nie idzie dostać .

W sumie to już można kręćka dostać od tego czytania, które lepsze a które nie. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ricci , umocniłeś mnie w przekonaniu że lepszym wyborem będzie 3000+.

Jak widzę w twoim podpisie posiadasz Hynix D43 , które ładnie kręcą się na MSI, to może kupię tą płytę zamiast GA-K8NS rev.2, niestety jedynki nigdzie nie idzie dostać .

W sumie to już można kręćka dostać od tego czytania, które lepsze a które nie.  :blink:

1663561[/snapback]

Myślę że obie płyty są porównwalne(GA, MSI),oczywiście poza DFI LP UT,którą ostatnio polecałem na tweaku( już nie pamiętam w którym wątku) to plecałbym w takiej kolejności

Dla Sempa 64 2800+i niżej

1.DFI LP UT nF3

2.GA-K8NS rev1.1

3.MSI K8N Neo Fsr

Dla Sempa 64 3000+ i wyżej

1.DFI LP UT nF3

2.MSI K8N Neo Fsr

3.GA-K8NS wszystkie rev

motywacja juz była tyle razy wałkowana że nie chciałbym się powtarzać, obie płyty uważam za porównywalne ;oczywiście zwolennicy GA są za nią a wielbiciele MSI są za swoją i każdy ma do tego pełne prawo. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne się do tematu aby nie tworzyć nowych i zaśmiecać forum :)

Więc posiadam Gigabyte K8NS rev 1.0 czyli jeszcze stara a dobrą :)

Jednak procesor jeszcze nie został zakupiony a planowany proc to na 100% Sempron 64bit jednak mam wątpliwości czy zakupić model 2600+ w arest.pl czy w moim miescie zakupic w proline 2800+ pare zł drożej. Powiem ze licze na o/c 2,5-2,6GHz i co tu robić? Na którym bede miał wiekszą gwarancje ze uzyskam taki wynik? Zdaje sie po przeczytaniu forum ze i uzytkownik z 2600+ tak kreci i z 2800+ ale chce sie upewnić.

PS. 3000+ nie wchodzi w gre (brak $$$)

PS2. Jeśli móglbym w sklepie wybrać serie to na co zwracać uwage bo w K8 jestem jeszcze zielony..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli te parę zł nie robi różnicy to weź 2800+ wiekszy cache a z podkrecaniem to nie ma reguły jedne i drugie podkrecają się różnie,wygląda na to że modele S64 E6(z końcówką BX) podkręcają sie lepiej. :wink:

1663859[/snapback]

z tego co widac na forum to dla sempow 2600+i 2800+ w wersji 64 bit 2600mhz jest w pelni osiagalne i sa to wyniki powtarzalne, natomiast sempy bez 64 bit sa bardziej rozstrzelone pod wzgledem max OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widac na forum to dla sempow 2600+i 2800+ w wersji 64 bit 2600mhz jest w pelni osiagalne i sa to wyniki powtarzalne, natomiast sempy bez 64 bit sa bardziej rozstrzelone pod wzgledem max OC

1664208[/snapback]

Ale te z końcówką BA też są 64it tylko że rev.D0 i się wcale tak dobrze nie kręcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym powrócić jeszcze do tematu Cool&Qiuet, na naszym forum doczytałem się,

że jeśli podkręca się procek to opcja ta przestaje działać, napewno tyczyło się to Epoxa

na NF3, oraz jeśli obsadza się więcej niż jeden bank pamięcią. Tak naprawdę jak to się ma w praktyce, czy dotyczy to wszystkich mobo na NF3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi