Skocz do zawartości
attyla_

Router Dlink Dsl-g604t Problem Z Jakościa Połączeń

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z routerem dlink DSL-g604t, ma on obsługiwać neostarde i rozdzielac net na dwa komputery w komputerach sa karty dlink DWL-520+ PCI, o ile połaczenie zestawiam bez problemów router stoi w sąsiednim pomieszczeniu to z jego jakością jest kiepsko pomimo siły sygnału na 80-90 % to przy pingowaniu routera przez karty wirless mam dziwne wachania otzrymuje kilka lub kilkanaście odpowiedzi z czasem 17-20 ms a potem nagle ping skacze do 800-1200 ms i znowu wraca do wartosci 17-20 ms, szyfrowanie jest wyłączone. Sprawdzalem w oprogramowaniu karty czy widzi jakies inne sieci ale jest czysto widzi tylko router, dla pewnosci zmienialem kanały ale niestety objaw jest ten sam. Mam ogromna prośbe czy ktos spotkał sie z takim przypadkiem i czy mozna to jakos zwalczyc czy tez router jest poprostu uszkodzony. aha wer. firmware to v100b02t02.eu.20040618 na polskiej stronie widzialem wersje która datowana jest na 20040610 wiec niewiem czy warto robic upgrade.Sprawdziłem przed chwila i komp podłączony przez zwykłą sieciówke po kablu bez problemu pinguje router 1-3 ms cały czas bez zadnych skoków.

pozdrawiam

attyla

Edytowane przez attyla_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądząc po dacie to soft na stronie jest starszy chyba, mam tez inne pytanie poniewaz pierwszy raz ustawiam siec bezprzewodową jakie powinny byc czasy odpowiedzi przy pingowaniu routera poprzez karte bezprzewodową bo uzyskiwane przezemnie 20-30ms wydaje mis sie trochę zawysokie.

pozdrawiam

attyla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla sieci bezprzewodowej czasy ~20ms sa dobre ;)

niestety to tylko wifi, nigdy nie bedzie to co po kablu :]

dodatkowo jesli masz standardowe antenki to moze byc to zdecydowanie za malo jesli sygnal przechodzi przez sciany (jak zelbeton to tragedia;) )

aha, zmien tx rate na 1mbps powinno pomoc ;)

Edytowane przez lukas-comp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobawiłem się ustawieniami ale nic to nie pomoglo, router i komputer stoja w jednym pomieszczeniu więc tutaj przeszkód niema, po telefonie do dlinka ustaloiłem ze zrobie zrzutu z ekranu i wysle sprzęt wraz z opisem zobaczymy co z tego wyniknie. Z ciekawości zestawiłem dwie karty w trybie "adhoc" i zmierzyłem pingi pomiedzy komputerami i wyszło mi 1-3 ms ciekawe pomiedzy kartami idzie jak po lanie a pomiedzy karta oa routerem już nie i minimum 20 ms czyzby oprogramowanie routera było zbyt wolne ? czy na routerach innych firm wystepuje podobne zjawisko ?

Router wrócił z reklamacji dostałem nowy egzemplarz, niestety po podłaczeniu dalej jest tak samo czyli przy pingowaniu routera co 10-15 ping wraca po 400-800 ms. Sam niewiem co z tym zrobić :( Zmian TX rate nic nie pomaga .

pozdrawiam

attyla

Edytowane przez attyla_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi