Cyberek Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Witam. Sprzęt jak w temacie. Otóż mam dość nietypowy problem. Płyta główna wykrywa ten procesor jako AMD Athlon XP i ustawia mu mnożnik 8,5 przy FSB 166. Po wyczytaniu w tabelach konfiguracji procesora znalazłem informacje, iż ten procek powinien pracować przy mnożniku 12,5. Próba przestawienia mnożnika na 12,5 w biosie kończy się blokadą komputera (pomaga reset biosu). Natomiast niewielka zmiana mnożnika w biosie nie ma żadnego wpływu, gdyż po restarcie mnożnik nadal sztywno siedzi na 8,5. Upgradeowałem bios, nic nie pomogło. Jedyna możliwość podniesienia prędkości procka to podniesienie fsb, ale jedyne co mi sie udalo uzyskac to 1828mhz zamiast 2085. Czy ktos spotkal sie moze z takim problemem i może mi coś podpowiedzieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Moze ustaw najpierw na x9 i w gore... a jak nie to masz lipny zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 a to nie Mobil przypadkiem? bo jakis walek z tym mnoznikiem to jest napewno ,a nie sadze by plyta zmienila mnoznik w procu ,ktory ma go na stale ustawiony na mostkach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyberek Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 A to jest dobre pytanie czy to nei jest Mobile. Musze zdjac wentyl przy okazji, bo to sprzęt nie u mnie. Tak czy owak było by to dziwne mimo wszystko, by komputer nie wstał. Apropos zasilacza... cóż w sumie jest to możliwe, chodź nie słyszałem by ktoś na te zasilacze narzekał. Zdaje się że producent to Merkury, sle bliższe dane też mogę zamieścić po kolejnym blioższym kontakcie z tym komputerem. Wracając jeszcze do mnożnika... Jego niewielka zmiana np z 8,5 na 9 w biose nic nie powodowała. Procesor nadal był ustawiany z mnożnikiem 8,5 pomimo wymuszenia w biosie. Wnioskuje po tym że ma on zablokowany mnożnik... Tylko czemu to piekielke 8,5 wpuszcza?? No chyba że jest to jakieś zabezpieczenie procesora, że ma odblokowany jeden niski mnożnik... ale to nie mi wnioskować, może ktoś bardziej zaznajomiony z sprawą się wypowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...