Sou Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Tak jak w temacie. Chcieli mi dac mandat 500zl za wymuszenie pierwszenstwa i 100zl za nie posiadanie dowodu osobistego/prawa jazdy ( twierdzili ze aby jezdzic skuterem musi byc dowod albo prawko, a paszport nie moze byc ). Mandatu nie przyjalem i teraz dostalem wezwane na komende domyslalm sie ze beda skladal zeznania czy cos bo sprawa ma isc do sadzu grodzkiego. Szperajac po necie dowiedzialem sie ze za wymuszenie jest max 200zl a jezdzic skuterem mozna od 18 lat okazujac dokument stwierdzajacy wiek ( czyli paszport sie liczy ). Dodatwkowo na drodze byl znak pierwszenstwa jednak pod nim powinien byc znak pokazujacy ze glowna ulica idzie w prawo. Znak ten byl ( i jest nadal ) na wysokosci kostek czlowieka a naklejka na nim jest zerwana. Czyli moglem uznac ze mam pierwszenstwo wiec jechalem prosto bez zachamowan :wink: Dodatkowo nie mam zadnych zarobkow itd 1. czy ktos z was nie przyjal mandatu, co sie wtedy dzieje? po co wzywa policja i jak wyglada sprawa w sadzie grodzkim? 2. jesli sa da mi jakas kare ( grzywne?;p ) a ja nie mam zarobkow i mieszkam z rodzicami to skad niby ta kase wezma?;] 3. jesli ktos ma tu cos z prawem wspolnego ( adwokat?:P ) to niech powie czy zerwany znak moze spowodowac ze sad grodzki uniewazni sprawe? To tyle :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Będziesz miał normalną sprawę sądową - musisz być na rozprawie - najlepiej jakbyś miał zdjęcie tego znaku, bo jakby go w między czasie naprawili, to będzie problem. Jeżeli faktycznie jechałeś zgodnie z tym, co znaki pokazują - znaki niewidoczne się nie liczą, to ci moga naskoczyć - znak ma być na pewnej wysokości (na pewno w przepisach jest określona wysokość). Po drugie, jeżeli by z tym znakiem jednak tak nie było, a odmówiłeś mandadu z powodu tego, że był zbyt wysoki i niezgodny z kodeksem, to dostaniesz mandat odpowiedniej wysokości i może zwolnią cię z opłaty kosztów sądowych. Jeżeli miałeś paszport, to jest to dokument, więc dziwne że robili problemy... Prawdę mówiąc nie jestem pewien czy w ogóle musisz mieć przy sobie jakiś dokument. http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/spisTresci.html - tutaj jest wszystko opisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Tak jak wyżej kolega napisał - najlepiej zrób zdjęcie całego skrzyżowania - znaki itp. Może to być bardzo cenny dowód. Jeśli nie przekolorowałeś sprawy to faktycznie moga ci skoczyc :) Jeśli nie zarabiasz to ci raczej g*wno zrobia - chyba że rodzicom na których utrzymaniu jesteś ściągną kwote mandatu przy rozliczeniu podatkowym - słyszałem że coś takiego jest możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Znak mi powiedza ze sam zerwalem. niby jest domniemanie niewinnosci ( puki ci nie udowodnimy ze zerwales znak lub ze zostal zerwany po wykroczeniu to masz racje ) ale jakos w to nie wierze;] Napisalem do darmowej poradni prawnej i mam nadzieje ze mi cos madrego poradza :wink: Moja stara ktora mnie nie lubi straszy mnie ze nie zaplacona grzywne zamieniaja na areszt :wink: Co o tym myslicie? Jeszcze skoncze jak ten synek co nie stawil sie na rozprawe, wsadzili go do aresztu za to i wyszedl z hifem :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Znak mi powiedza ze sam zerwalem. 1663750[/snapback] zawsze chyba można kogoś powołać na świadka z okolicy - kogoś kto potwierdzi że znak był od dłuższego czasu zniszczony Moja stara ktora mnie nie lubi straszy mnie ze nie zaplacona grzywne zamieniaja na areszt. 1663750[/snapback] Bez przesady - to sa nieliczne przypadki. Bądź tylko koniecznie na rozprawie. Napisz co ci ta poradnia napisze :) Może powinienem iść na prawo zamiast na ekonomie ? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Mi raz tez chcieli dziwny mandat wlepic. Nie bede opisywal zdarzenia bo sie nie ma nijak do Twojej sprawy. Any way... nie przyjalem mandatu bo byli chyba albo niespelna rozumu albo byli wypici (po prostu absurdy mi zarzucali). Dostalem wezwanie do sadu (wtedy jeszcze nie bylo grodzkiego) a Ci gliniarze sie nie stawili. Sprawe wygralem bo byla ewidentnie do wygrania. Potwierdza to tylko, ze nie w 100% 2 palantow ma racje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztandar Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Wlacz walcz , jeśli faktycznie jest tak jak mówiłeś to powinieneś wygrac , ja miałem sytuacje podobnal tylko ze byl taki motyw ze zawrocilem na zatoczce i zatrzymalem sie na chwile a za plecami mialem zakaz zatrzymywania ktorego nie moglem widziec , sprawa poszla do sadu i ja wygralem takze jesli faktycznie nie jest twoja wina przekroczenie przepisow to mozna i nalezy o sprawiedliwosc walczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 oczywiscie musisz sie liczyc rowniez z tym, ze jak przegrasz sprawe to zaplacisz wszystko jak miales zaplacic + koszty sadownicze. Moze cie to niezle szarpnac. I nie peniaj, dopuki Twoi rodzice sie Ciebie nie wyrzekli to MUSZA Cie splacac chocby sie zesrali bo komornik wejdzie i bierze co lezy i nie pyta czyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Jesli dali ci za wysoki mandat to w sumie powinienes sie cieszyc. Popatrzysz sobie wtedy w taryfikator i zobaczsz ile jest przewidziane za wykroczenie ktore popelniles. Sad powinien sie przychylic do kwoty przewidzianej w taryfikatorze. Druga sprawa to wezwanie na policje dostales aby zlozyc zeznania. Bedziesz mial wtedy mozliwosc ponownego przyjecia mandatu karnego, a jak nie przyjmiesz to sad grodzki. Wiedz ze mandat mozna przyjac do 14 dni od wykroczenia wiec niech ci nie wciskaja ze sie nie da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Narazie wiem tyle ze grodzki mi moze dac max 250-300zl bo za wymuszenie jest 200zl a koszty sadowe to 50 ( gdy nie ma rozprawy ) i 100 ( gdy jest normalna rozprawa ze swiadkami. Lepsze to niz te 600zl ktore mi chcieli dac. Skad oni niby ta kase sciagna ?;] P.s bylem robic dzis zdjecia tego zerwanego znaku ale...juz go zlomiarze zabrali :lol: Teraz to juz tam nic nie ma B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remee Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Jeśli jest tak jak to opisałeś to nie ma się czym martwić. Jeśli dostaniesz grzywnę to musisz ją zapłacić niezależnie od tego czy masz kase czy nie - jak nie zapłacisz to odsiedzisz adekwatnie do wysokości grzywny. Rodzice nie będą mieli obowiązku płacić za Ciebie ponieważ jesteś pełnoletni i masz pełną zdolność prawną wg polskiego prawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remee Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 I nie peniaj, dopuki Twoi rodzice sie Ciebie nie wyrzekli to MUSZA Cie splacac chocby sie zesrali bo komornik wejdzie i bierze co lezy i nie pyta czyje. 1664047[/snapback] Takiej głupoty to jeszcze nie widziałem - oczywiście ze NIE MUSZĄ płacić. Wg polskiego prawa jesteś pełnoletni i odpowiadasz sam za siebie mimo tego, że jesteś w czyimś gospodarstwier domowym. To tak jakbyś coś ukradł a rodzice mieliby odbyc karę pozbawienia wolności, bądź jakąkolwiek inną, za Ciebie. Kaeres proszę Cie nie wypisuj takich głupot więcej i przeczytaj lepiej kilka ustaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 P.s bylem robic dzis zdjecia tego zerwanego znaku ale...juz go zlomiarze zabrali :lol: Teraz to juz tam nic nie ma B) 1664158[/snapback] zrob zdjecie braku znaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) Zaznaczylem gdzie powinien wisiec znak i jak ida ulice;] Ja oczywiscie jechalem prosto a oni z prawej wyjechali :wink: http://www.klub.chip.pl/sou/znak.jpg Edytowane 23 Września 2005 przez Sou Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 jeżeli jechałeś skuterem >50km/h to mają prawo żądać od Ciebie prawka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Skuterow bez blokad nie mozna zarejestrowac legalnie wiec teoretycznie nie da sie nimi jezdzic powyzej 45/50 wiec skad ci sie to prawko wzielo ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Mam takie pytanie odnośnie mandatu :>. Swego czasu był poruszany ten temat na Tweak'u, ale widze, że teraz jakby to inaczej wygląda? Dostałem mandat w kwietniu (jakoś w połowie chyba) 350zł i do dej pory go nie zapłaciłem - kierując się radami starszych kolegów z Tweak'a :D. Jestem pełnoletni, od października student i czy jak przyjdzie komornik to od tak może sobie zabrać rzeczy moich rodziców? To by było tylko wtedy możliwe gdybym nie był pełnoletni zgadza się? Czy mogą mnie "wsadzić" za to, że nie zapłaciłem? Według wcześniejszych opinii nie. Czyżby teraz się coś zmieniło? :|. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 jeżeli jechałeś skuterem >50km/h to mają prawo żądać od Ciebie prawka. 1664251[/snapback] Prawka i dowodu rejestracyjnego gdzie skuter jest zarejestrowany na motocykl. Skuterow bez blokad nie mozna zarejestrowac legalnie wiec teoretycznie nie da sie nimi jezdzic powyzej 45/50 wiec skad ci sie to prawko wzielo ? :wink: 1664259[/snapback] Można zarejestrować legalnie, jako motocykl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 No wiadomo :wink: ale to jest "motorower" wiec nie bylo o takim czayms mowy :wink: Jak narazie dowiedziaelm sie od prawnikow ze 1. Wezwanie jest po to, abyś mógł złożyć wyjasnienia w charakterze obwinionego (w zasadzie powinno się pisać podejrzanego o popełnienie wykroczenia, ale to taki mały skrót myślowy), gdyż bez takich wyjasnień nie można złożyć wniosku o ukaranie do sądu. Chodzi oczywiście o to, że masz prawo do złożenia wyjaśnien, a nie taki obowiązek, gdyż nie musisz przedstawiać dowodów na swoją niekorzyść, a tym bardziej na swoją niewinność. To policja ma Ci udowodnić przed sądem Twoją winę. Sąd może wydać wyrok nakazowy na posiedzeniu bez niczyjego udziału na podstawie akt zgromadzonych w sprawie. 2. Wysokość grzywny powinna zależeć m.in. od wysokości dochodów obwionionego. 3. Każdy dowód jednakże może się przydać. Zrobić natychmiast zdjęcie, żeby było widać całą sytuację ze znakiem, oraz żeby było widać datę, kiedy jest to zdjęcie robione. Tak samo od drogowców - zarządu drogi? - można się postarać o stosowne zaświadczenie, ale oni mogą od razu przystąpić do naprawy i nici ze zdjęcia. 4. O szansach przed sądem nie bedę teraz pisał, bo nie mam czasu - praca, ale na pierwszy rzut oka są duże. Probuje sie teraz dowiedziec jak zalatwic dowod ze znaku nie bylo WTEDY ( zakladam ze okoliczni sklepikarze ktorych sklepy widac na zdjeciu beda w stanie to potwierdzic ), jak te dowody wlaczyc do sprawy itd :wink: Zobacze wieczorem co mi napisza :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztandar Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) Mam takie pytanie odnośnie mandatu :>. Swego czasu był poruszany ten temat na Tweak'u, ale widze, że teraz jakby to inaczej wygląda? Dostałem mandat w kwietniu (jakoś w połowie chyba) 350zł i do dej pory go nie zapłaciłem - kierując się radami starszych kolegów z Tweak'a icon_biggrin3.gif. Jestem pełnoletni, od października student i czy jak przyjdzie komornik to od tak może sobie zabrać rzeczy moich rodziców? To by było tylko wtedy możliwe gdybym nie był pełnoletni zgadza się? Czy mogą mnie "wsadzić" za to, że nie zapłaciłem? Według wcześniejszych opinii nie. Czyżby teraz się coś zmieniło? icon_neutral3.gif Nie może zabrachyba , że to ty jesteś właścicielem mieszkania , ale pewnie są to rodzice , a Ty jesteś tylko tam zameldowany , więc komornik może Ci naskoczyc , jednak zastanow sie czy nie lepiej czasem zaplacic bo jesli nie zaplacisz to odsetki zrobia swoje i z 350 zl zrobi Ci sie 1000 albo i więcej prędzej czy później ściągnął z Ciebie ten mandat tyle że nie 350 zł a dużo więcej. Edytowane 23 Września 2005 przez sztandar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 odsetki za mandaty sa bardzo niskie i jak poroku bedzie to 5 zl to bedzie dobrze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Nie może zabrachyba , że to ty jesteś właścicielem mieszkania , ale pewnie są to rodzice , a Ty jesteś tylko tam zameldowany , więc komornik może Ci naskoczyc , jednak zastanow sie czy nie lepiej czasem zaplacic bo jesli nie zaplacisz to odsetki zrobia swoje i z 350 zl zrobi Ci sie 1000 albo i więcej prędzej czy później ściągnął z Ciebie ten mandat tyle że nie 350 zł a dużo więcej. 1664328[/snapback] Odsetki nie są takie wielkie z tego co czytałem ;). A po 2 latach sprawa ulegnie przedawnieniu czy jak to tam się nazywa ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) Zaznaczylem gdzie powinien wisiec znak i jak ida ulice;] Ja oczywiscie jechalem prosto a oni z prawej wyjechali :wink: 1664227[/snapback] Jesli sad wezmie pod uwage to zdjecie to mysle ze sprawe masz wygrana. Powiedz ze 1szy raz jechales ta ulica, znak wskazujacy przebieg drogi glownej byl zerwany wiec wedle polskich przepisów jadac prosto miales pierwszensto :D Basta Wez sobie jeszczejakis swiadkow i to by bylo na tyle Edytowane 23 Września 2005 przez Nyny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Odsetki nie są takie wielkie z tego co czytałem ;). A po 2 latach sprawa ulegnie przedawnieniu czy jak to tam się nazywa ;). 1664401[/snapback] nie liczył bym na to za bardzo ... a jak będziesz zarabiał i będziesz miał NIP to komornik zajmie ci część podatku na poczet mandatu + koszty komornicze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztandar Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 nie liczył bym na to za bardzo ... a jak będziesz zarabiał i będziesz miał NIP to komornik zajmie ci część podatku na poczet mandatu + koszty komornicze ... Dokłądnie po 2 latach sprawę przejmuje urząd skarbowy , przypominam , że każda wizyta komornika obciąża wasze konto o dodatkowe 50 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) Kaeres proszę Cie nie wypisuj takich głupot więcej i przeczytaj lepiej kilka ustaw. 1664195[/snapback] Zmylil mnie tym paszportem i sadzilem, ze nie ma jeszcze dowodu. Edytowane 23 Września 2005 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 bialy, wez zaplac ten mandat, a nie sie migasz. Sou, moga Ci naskoczyc. Niepotrzebnie mazesz po tym zdjeciu, przeciez w sadzie nie pracuja debile i jak im pokazesz gdzie jechales, co i jak, to bedzie ok. Popros ktoregos ze sklepikarzy (MIŁO POPROŚ ;) ) o pisemne poświadczenie, że znaku nie było. Wtedy masz pełen spokój. W ogóle masz pełen spokój :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Dokłądnie po 2 latach sprawę przejmuje urząd skarbowy , przypominam , że każda wizyta komornika obciąża wasze konto o dodatkowe 50 zł. 1664486[/snapback] Poborca skarbowy kasuje za egzekucje kolo 12zl i to niezaleznie ile razy bedzie, koszty egzekucji nalicza sie tylko raz. Nie wiem dokladnie jak wyglada egezkucja po wyroku sadu grodzkiego, opieram sie na standardowym nieplaceniu mandatow wystawionych przez niebieskich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 w sumie możesz napomnieć że nie masz środków finansowych na zapłacenie mandatu, może dadzą ci roboty publiczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrov Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Kumplowi chcieli ostatnio wlepić 100zł za parkowanie na miejscu taxowek. Okazalo sie jednak ze znak TAXI byl przekreslony z obu stron wiec straz miejska sie mylila. Zrobilismy z kumplem zdjecia, dostal wezwanie do strazy i tam skladal wyjasnienia, fotki byly drukowane, powiedzieli mu ze w sadzie grodzkim i tak przegra :lol:. na 3 debili 2 przyznalo sie ze jest w bledzie a jeden dalej sie upieral...zobaczymy ... :) Głupota nie zna granic :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...