Skocz do zawartości
forest kila zbila

Prawybory 2005 @ Tweak.pl ;-]

na kogo zaglosujesz w niedziele ?  

351 użytkowników zagłosowało

1. 1. na kogo zaglosujesz w niedziele ?

• Liga Polskich Rodzin (LPR)
      6
    • Parta Demokratyczna (PD)
      12
    • Prawo i Sprawiedliwosc (PiS)
      61
    • Platforma JKM (P-JKM)
      29
    • Platforma Obywatelska (PO)
      152
    • Polska Partia Narodowa (PPN)
      3
    • Polska Partia Pracy (PPP)
      1
    • Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL)
      3
    • Ruch Patriotyczny (RP)
      0
    • Socjaldemokracja Polska (SdPl)
      10
    • SLD
      15
    • Samoobrona
      7
    • nie bede glosowal/glosowala
      52

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to tak zawsze jest - siedzą przed telewizorami i powtarzają to co gadające głowy mówią. A, za przeproszeniem, rzyci to się ruszyc nie chce, żeby zagłosowac.

1669381[/snapback]

No niestety, tak jest. Tylko, uwaga ! Ci ludzie, jesli poszliby do wyborow, to bardzo latwo staliby sie elektoratem populistow, wiec nie wiem co gorsze. Najlepiej niech zamkna dziobek i bedzie wporzadku.

E tam. Po co ten fatalizm. Przetrwaliśmy zabory, okupację hitlerowską i sowiecką, przetrwamy i POPiS'owe eksperymenty IMHO.

Jestes starszy ode mnie i podchodzisz do sprawy w sposob przetrwalnikowy. Ja chcialbym, zeby sie zmienilo, zeby dobrze mieli Ci, ktorzy pracuja, ktorzy studiuja i ktorzy maja leb na karku. Uwazam, ze PO moglo zmienic polityke gospodarcza kraju w kierunku, ktorego ja upatruje. Natomiast Kaczory moga podzialac wrecz przeciwnie. Coz, zobaczymy. A noz sie mylimy i bedzie dobrze? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, tak jest. Tylko, uwaga ! Ci ludzie, jesli poszliby do wyborow, to bardzo latwo staliby sie elektoratem populistow, wiec nie wiem co gorsze. Najlepiej niech zamkna dziobek i bedzie wporzadku.

W momencie w którym nie głosują wychodzi na to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, no nie zgodze sie z toba. Gdyby swiry pokroju samoobrony nei glosowaly, to mielibysmy lepsze wyniki :P . Ale to tylko glupie z mojej strony podsumowanie. Kazdy powinien glosowac, bo zaden glos nie jest zmarnowany, wazne zeby byc na tyle obywatelem, zeby potrafic wziąć sprawy w swoje rece.

Edytowane przez MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mialem glosowac ,ale wkoncu sie na to zdecydowalem. I z wyniku nie jestem zbytnio zadowolony.Liczylem ze wiecej mandatow bedzie miala PO.Teraz bede glosowal na Tuska ,bo tylko to mi pozostalo.

Ciekawe kto bedzie premierem.Lech przeciez kandyduje na Prezydenta. Wiec albo jego brat ,albo.. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale chyba jest tak, ze jezeli ktos zrezygnuje, to sa nowe wybory na jego miejsce w danym okregu, a skoro LPR nie zdobyl tam zadnego mandatu, to chyba nic sie nie da zrobic? :)

SMUTEX

Jak wynika z informacji z 42,04 proc. komisji obwodowych w okręgu warszawskim, LPR zdobyła tu 5,71 proc. głosów i jeśli te wyniki się utrzymają, otrzyma jeden mandat poselski. To by oznaczało, ze Giertych jednak zasiądzie w ławie poselskiej.

Edytowane przez MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz PO absolutnie nie moze wchodzic w koalicje z PiS !

PiS juz teraz zaczyna wdzieczyc sie (vide wypowiedzi Dorna) do PO zeby tylko w koalicje weszli - aby PiS mial na kogo zwalac wine za skutki realizowania swoich populistycznych koncepcji. Juz chodza glosy o proponowaniu stanowiska ministera finansow PO - aha, zeby mial kto fiknac za ten ich debilny 'program' socjalny...

Niestety, najlepsza opcja dla Polski jest teraz pozostawienie tworzenia rzadu wylacznie PiS-owi. Przez 4 lata napsuja sporo - i niech potem za to oni odpowiedza, a nie zwala na innych. Wtedy bedzie miala wreszcie szanse prawica (PiS to zadna prawica - prawica to tylko PO i PJKM). Jesli teraz dojdzie do koalicji - to demagodzy z PiS-u wykreca kota ogonem i zniszcza PO, tak jak UW zostalo zniszczone przez socjalistow z AWS. A wtedy kolejne 4 lata przypadna jakims innym populistom, prawdopodobnie z SLD czy pochodnej lewicy. Zmiany przesuna sie o kolejne 4 lata i zamiast 4 bedziemy mieli 8 lat niszczenia gospodarki.

PO - omijajcie PiS szerokim lukiem !

Do zobaczenia za 4 lata, moze wtedy rozum wygra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzila sie stara i sprawdzona przez lewakow metoda na podbijanie wynikow sondazach - obrzucanie gnojem. Nie liczy sie jego jakosc, byleby bylo go jak najwiecej.

Przypomina mi sie "Modlitwa Polaka" z Dnia Swira.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam. Po co ten fatalizm. Przetrwaliśmy zabory, okupację hitlerowską i sowiecką, przetrwamy i POPiS'owe eksperymenty IMHO.

Jestes starszy ode mnie i podchodzisz do sprawy w sposob przetrwalnikowy. Ja chcialbym, zeby sie zmienilo, zeby dobrze mieli Ci, ktorzy pracuja, ktorzy studiuja i ktorzy maja leb na karku. Uwazam, ze PO moglo zmienic polityke gospodarcza kraju w kierunku, ktorego ja upatruje. Natomiast Kaczory moga podzialac wrecz przeciwnie. Coz, zobaczymy. A noz sie mylimy i bedzie dobrze? :)

1669453[/snapback]

Skąd te wrażenie, że podchodzę do życia przetrwalnikowo :?: :blink:

Nic nikomu nie zawdzięczam. Studiowałem pracując. Wszystko, co osiągnąłem zawdzięczam sobie. No, może jednak miałem przy okazji trochę farta, ale sam fart bez pracy nie na wiele się zda.

Nigdy w życiu nikogo o nic nie prosiłem (zwłaszcza instytucji państwa socjalnego).

Moi rodzice i rodzice mojej Kasi nie byli w stanie pomóc nam materialnie. Ich rady też nie są zbyt przydatne. Wychowali się w innych czasach, nie mających się nijak do dnia dzisiejszego.

I dlatego właśnie głosowałem na PO. W ich programie nie ma prezentów, za które mają płacić tacy jak ja - ciężko zapieprzający i płacący państwu daninę w postaci podatków, składek itp.

Idealizm piękna rzecz, ale kiedyś z tego się wychodzi. Też chciałbym, aby było pięknie, łatwo i przyjemnie. Ale rzeczywistość jest jaka jest i zbyt wielkiego wpływu na to nie mamy. Trzeba sobie radzić w każdych warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

Dlatego ja juz od dawna stosuje prosty trick jak ktos narzeka - Glosowales ? Nie ? To sie zamknij. - dziala pieknie ;]

1669424[/snapback]

nie można głosowac na ludzi w których programy wyborcze się nie wierzy :)

najgorzej jak sie osobiście zna niektórych z tych co kandydują :) trudno komuś takiemu rękę podać (trzeba sie zmuszać) a co dopiero na niego głosować :)

P.S. poszedłem dla jaj, głosowałem na Korwinów :) do sejmu nie weszli i wejść nie miali prawa :) nie z takimi nikłymi nakładami na kampanię i znikomym dostępem do mediów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlepszy dowcip tych wyborow jest taki, ze SLD nie ma w Senacie :)

PiS i PO maja lacznie 83 miejsca (jedna 48, druga 35, ale nie pamietam ktora partia ile), reszta to LPR, Samoobrona (Self-Defence - jak to slicznie po angielsku brzmi :) ), jacys niezrzeszeni i chyba ktos jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

urodeputowany LPR Wojciech Wierzejski mówi, że Roman Giertych jednak dostał się do Sejmu. Wierzejski powiedział, że tak wynika z informacji Ligi

Liga to moze miec nawet informacje o tym jak Miller wybiera sie na ksiezyc ale co z tego? Uwierze jak zobacze a narazie ten "inteligetny inaczej" pan sie nie dostal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liga to moze miec nawet informacje o tym jak Miller wybiera sie na ksiezyc ale co z tego? Uwierze jak zobacze a narazie ten "inteligetny inaczej" pan sie nie dostal.

1670599[/snapback]

No i dobrze mu tak...

Platforma & Donald Tusk RuleZ!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coby nie robić i tak kaczki będą żądzić... bo Donald też kaczka :D

Z tymi podatkami, to jest tak, że liniowy znacznie upraszcza biurokrację - to jest druga zaleta poza tym, że firmy powinny się lepiej rozwijać.

Podatek liniowy, jest to pewne ryzyko - jeżeli firmy nadwyżkę pieniędzy która zostanie dzięki mniejszemu podatkowi zainwestują, to ok, bo wtedy wływy z podatków nie zmaleją tak drastycznie, bo z każdych dochodów, czy inwestycji będzie mniej kasy, ale z drugiej strony inwestycji będzie więcej, ludzie będą też więcej kupować więc ilościowo się nadrobi.

Problem z wprowadzeniem liniowego jest taki, że może się zdarzyć że "dochody" państwa będą tak niskie, że zabraknie pieniędzy na cokolwiek i zanim podatek liniowy przyniesie korzyść, to w Polsce bedzie kryzys.

Prawda jest jednak taka, ze każdy kraj w którym sytuacja gospodarcza była kiepska - jak teraz w Polsce po wprowadzeniu podatku liniowego zyskiwał na tym i wszystko zaczynało iść do przodu. Niestety nieudolność naszego rządu sprawia, że nawet z pozoru proste sprawy są nie do wykonania może sprawić, że z liniowego i tak niewiele by było...

Jest jeszcze jedno rozwiązanie o którym nikt nie mówi - podniesienie progów podatkowych dla firm - bo poziom dochodów kiedy wkracza się na podatgek 30% jest strasznie niski i jeżeli jedyne dochody są z firmy, do tego dochodzi utrzymanie rodziny, to niewiele zostaje na prowadzenie a co dopiero rozwój firmy. 40% też jest nisko, ale dochody już pozwalają na więcej. Jeżeli chodzi o progi, to Polska ma je znacznie niższe niż na przykład Niemcy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za to ogladalem wczoraj "Fakty, ludzie, pieniadze" :)

Gosciem Romana Młodkowskiego byla jakas szycha z PISu ktora bedzie odpowiedzialna za gospodarke. Koles z twarzy znajomy ale zapomnialem jak sie nazywa :mrgreen:

Mowiac najdelikatniej - gosc programu nie potrafil odpowiedziec na pytania Romana Młodkowskiego ;) Koles nie wiedzial co zrobic by zlotego oslabic (a PIS tego chce - korzystne dla eksporterow), nie mial argumentu przeciw szybkiemu wejsiu do Euro (co jest korzystne gdy jest mocna zlotowka), zasadniczo Młodkowski wytknal same wady programu PISu a gosc programu tak sie zakrecil ze chyba wie ze program PISu dotyczacy gospodarki jest tak zakrecony ze nawet najwiekszy czarodziej by sobie nie poradzil. Po prostu PIS nie ma planu Gospodarczego - wrzucili tam wszystko do jednego worka - populizm, socjal, liberalizm itp itd + duzo obiecanek. Nie ma drogi w ktora strone chca isc (w przeciwienstwie do PO) , po prostu to bylo przygotowane pod wybory a decyzje teraz zapadnie na temat gospodarki. Bo nie da sie tego polaczyc w jedno, bo jesli by dalo to Polska bylaby rajem dla ludzi wszystkich kategori , taki bajkowy swiat gdzie misie gadaja ludzkim glosem a w oceanach plywaja syreny....

Wcale bym sie nie zdziwil gdyby jednak podatek liniowy w tej kadencji (np za 3 lub 4 lata) moglby sie ziscic :) Licze na to ze PO przegada do rozsadku ludzi z PISu a jak nie to nie ma sensu z nimi tworzyc rzadu, no bo po co byc marionetka w rekach Kaczora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...