aquator Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Pliz potwierdźcie bo czytam ale do koca nie jest to dla mnie jasne. Mam Athlona XP-A 2500+ i chodzi mi z tego co wyczytałem w necie do 166 MHz FSB. No i mam teraz mnożnik 11*167. Pamięci mam PC3200 kingstona 400 MHz 512MB w dualu ale zrobiłem synchro z FSB i wszystko mam na efekt/rzeczywista 333/167 Mhz. Taktowanie pamięci mam na 2.5 3 3 7 - zgodnie z tym co zaleca producent przy 166 MHz. 1. Czy jeśli zmienie taktowanie FSB (bo mam taką opcję w BIOS) na 200 tak żeby dorównać do pamiątek to już jest podkręcanie i trzeba zadbać o chłodzenie, napięcia i cały ten stuff? 2. Czy jeśli zmianię timingi pamięci na 2 2 2 6 to też już jest podkręcanie i muszę się martwić o chłodzenie i resztę? Z góry dziękuję! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 to zależy jakie masz teraztemperatury. Jeśli masz wydajne chłodzenie i temp będzie w normie to zmieniać nie trzeba ale trzeba obserwować jak i co w środku piszczy ;) tak każde przetaktowywanie proca, ramu czy grafy jest podkręcaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquator Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Mam 48 do 50 stopni na procku w stanie spoczynku (znaczy parę rzeczy chodzi - emule, antyvir+dodatki, explorer. Wykorzystanie do 6% w tym czasie. A właściwie to powinienem zmienić mnożnik czy taktowanie FSB czy po prostu w zależności od tego co BIOS pozwala mi zmienić? Czy zmiana timingów pamięci musi być poparta podwyższeniem napięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Po kolei: - temp za duza, nawet jak na niepodkreconego, zadbaj o lepsza wentylacje budy lub zmieni cooler na procku. (jaki teraz masz?) - jesli to zwykly athlon 2500+ to mnoznika nie zmienisz, mimo iz masz w biosie taka opcje - lepiej zmieniac FSB, to zawsze daje lepsze rezultaty, ale wraz ze wzrostem FSB wzrasta Ci taktowanie procka i raczej bedziesz musial mu podniesz napiecie , ale przy tych tempach nie radze B) - jesli zmienisz timingi pamieci to podniesienie napiecia zalezy od rodzaju pamieci jakie posiadasz - jesli podniesziesz FSB poluzuj troche timingi pamieci PS: poszukaj i przede wszystkim poczytaj to forum zanim zadasz takie trywialne pytania :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 a ja mysle ze faq tez tutaj koledze pomoze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...