Skocz do zawartości
aquator

Prośba O Dodatkowe Wyjaśnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Pliz potwierdźcie bo czytam ale do koca nie jest to dla mnie jasne. Mam Athlona XP-A 2500+ i chodzi mi z tego co wyczytałem w necie do 166 MHz FSB. No i mam teraz mnożnik 11*167. Pamięci mam PC3200 kingstona 400 MHz 512MB w dualu ale zrobiłem synchro z FSB i wszystko mam na efekt/rzeczywista 333/167 Mhz. Taktowanie pamięci mam na 2.5 3 3 7 - zgodnie z tym co zaleca producent przy 166 MHz.

1. Czy jeśli zmienie taktowanie FSB (bo mam taką opcję w BIOS) na 200 tak żeby dorównać do pamiątek to już jest podkręcanie i trzeba zadbać o chłodzenie, napięcia i cały ten stuff?

2. Czy jeśli zmianię timingi pamięci na 2 2 2 6 to też już jest podkręcanie i muszę się martwić o chłodzenie i resztę?

Z góry dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zależy jakie masz teraztemperatury. Jeśli masz wydajne chłodzenie i temp będzie w normie to zmieniać nie trzeba ale trzeba obserwować jak i co w środku piszczy ;)

tak każde przetaktowywanie proca, ramu czy grafy jest podkręcaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 48 do 50 stopni na procku w stanie spoczynku (znaczy parę rzeczy chodzi - emule, antyvir+dodatki, explorer. Wykorzystanie do 6% w tym czasie.

A właściwie to powinienem zmienić mnożnik czy taktowanie FSB czy po prostu w zależności od tego co BIOS pozwala mi zmienić?

Czy zmiana timingów pamięci musi być poparta podwyższeniem napięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolei:

- temp za duza, nawet jak na niepodkreconego, zadbaj o lepsza wentylacje

budy lub zmieni cooler na procku. (jaki teraz masz?)

- jesli to zwykly athlon 2500+ to mnoznika nie zmienisz, mimo iz masz w biosie

taka opcje

- lepiej zmieniac FSB, to zawsze daje lepsze rezultaty, ale wraz ze wzrostem

FSB wzrasta Ci taktowanie procka i raczej bedziesz musial mu podniesz napiecie

, ale przy tych tempach nie radze B)

- jesli zmienisz timingi pamieci to podniesienie napiecia zalezy od rodzaju pamieci

jakie posiadasz

- jesli podniesziesz FSB poluzuj troche timingi pamieci

PS: poszukaj i przede wszystkim poczytaj to forum

zanim zadasz takie trywialne pytania :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi