Linoge Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 @Lukzio troche za mocna jak na grotowa ... ale ciezko powiedziec do jakich temp sie bedzie nagrzewac :| zapytaj moze o jej jakas ch-ke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_seph Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Kupiłem w końcu Ayouye 936 (http://Specyfikacja z allegro) Mam nadzieje, ze bedzie dobrze mi służyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 miejmy nadzieję :lol: co do transformatorówek to faktycznie ich wady jakie żauważyłem to że czzasami przycągają coś jak się lutuje w powietrzu :lol: no i nieraz grot jest za gruby żeby gdzieś wejść. Jednak jeśli miałbym do wyboru traforową i kolbową to bez namysłu wziąlbym pierwszą... chyba żeby ktoś mi oferował stacje lutowniczą za 300pln :lol: jakiej jeszcze nie mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 @krzysztof_seph lutownica w pyte ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riko[FX] Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Wiecie co? wybór lutownicy powinien być ugróntowany tym do czego ma sie ją urzywać. Bo z doświadczenia wiem ze do jednej roboty oporówka jest lepsza a do jednej transfomatorowa. :rolleyes: ogólnie lepsza dla urzytkownika jest transformatorowa. Tylko że ma duży grot i i nie jest tak precyzyjna jak oporówka, i nie ma głównej wady jaką jest pole magnetyczne dosyć silne, które nie za dobrze działa na układy cyfrowe. A oporówka jest mała dosyć fajna w urzyciu jeśli lutujemy małe przedmioty, tylko że ona nie ma w żaden sposób rególowanej temp. choć są troche drorzsze modele które mają tą funkcje. A jeśli was interesuje lut powierzchniowy to kupcie se "centrum robocze" i macie połowe roboty i stresu za sobą:P:D Pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 imho lutownica trnsformatorowa też działa w oparciu o opór więc oporówka=transformatorówka :) i popraw pare błędów :ugróntowany, urzywać, urzytkownika. rególowanej, drorzsze.. dzizys.. mam nadzieję, że masz jakiś paszport świadczący o popełnianiu błędów ortograficznych?? Ja przesz upraszczanie polszczyzny na potrzeby sieci też popadłem w lekki dysortgrafizm :D.. ale już się leczę... poza tym jak wpomnieli-śmy pole magnetyczne przeszkadza jedynie w tym, że przyciąga diody LED podczas lutowania w pająka... A układy cyfrowe nie lubią wyładowań elektrostatycznych a nie pola magnetycznego. Oczywiście jakby się ktoś uparł to każdy układ elektroniczny nie lubi pola magnetycznego (o odpowiednim dla siebie natężeniu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riko[FX] Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Jasne mam taką karteczek która świadczy o tym ze mam "Dyslekcje Rozwojową": :lol: badziewie ale sie przydaje w szkole... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 karteczka karteczką.. w southparku był odcinek na ten temat :). Zawsze można skorzystać nawet z głupiego worda, który popełni napewno mniej błędów.. czasami warto zadbać o jakoś prezentacji swoich wypowiedzi.. ja np pod ręką mam słownik ort :D ten spellcheck.php z tweaka diała jakoś krzywo .. własnie sprawdziłem :) poprawia cząstki wyrazów dobrze napisanych... ktoś może wyjaśnić jego przydatność? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riko[FX] Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Dobra stary specjalnie dla Ciebie będe sobie spr. wypowiedzi w Wordzie:P karteczka karteczka czas :wink: na maturze gratis:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 ja tylko ostrzegam przed tym co mówi regulamin tweaka... :) Trzeba pisać po polsku... i mówi także że nie wolno robić OT.. jaki własnie tutaj robie :lol: więc musze wymyslić coś związane z tematem... hmm krzysztof_seph i jak sie sprawuje lutownica? :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Ten odsysacz to pic na wode. Mam taki i to jedna wielka kupa ;) Bierz lepiej lepsza lutownice! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_seph Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 (edytowane) PelzaK.. jescze nie sprawdzałem.. wyjechałem na ostatnie dni do domku,by w lesnej głuszy odpoczywać w poniedziałek kupuje materiały i próbować będę coś wytworzyć.. na początek zasilacz do diód... Mam nadzieję, ze domu nie spalę :> Ech.. chciałbym umieć kontroller do lcd zmnontować.. o lcdku w moim kompie chyba pomarze tylko :/ Edytowane 1 Października 2005 przez krzysztof_seph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 PelzaK.. jescze nie sprawdzałem.. wyjechałem na ostatnie dni do domku,by w lesnej głuszy odpoczywać w poniedziałek kupuje materiały i próbować będę coś wytworzyć.. na początek zasilacz do diód... Mam nadzieję, ze domu nie spalę :> Ech.. chciałbym umieć kontroller do lcd zmnontować.. o lcdku w moim kompie chyba pomarze tylko :/ 1678285[/snapback] a co bys na tym lcd chcvial miec i za ile?:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_seph Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 a co bys na tym lcd chcvial miec i za ile?:-) 1678297[/snapback] A taki mały układzik podobny do prezentowanego przez Sz.U Konio68 plus jakis ekranik graficzny ( tani, moze być podswietlany na zielono :> ) hmm... za ile... musze sprawdzic lcdki na allego? Anyway, pw proszę detale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 @Kurt juz o tym gadalismy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 (edytowane) Panowie dobre to? Toznaczy czy pochodzi tyle co mój spadek po dziadku, który chodził do dzisiaj. Jeśli macie jakieś lepsze propozycje to poproszę o link. http://www.allegro.pl/item152355310_lutown...zdz_lt100w.html Edytowane 30 Grudnia 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 (edytowane) Panowie dobre to? Toznaczy czy pochodzi tyle co mój spadek po dziadku, który chodził do dzisiaj. Jeśli macie jakieś lepsze propozycje to poproszę o link. http://www.allegro.pl/item152355310_lutown...zdz_lt100w.html To bardzo dobra lutownica, dużo lepsza niż te nowe wynalazki. Sam używam podobnej, tylko 70W od ósmego roku życia, już kilka razy upadła a działa i raczej nie zanosi się na razie, żeby przestała. To jest 100W, więc kup sobie do niej komplet grotów i jej nie przegrzewaj bo będzie Ci je szybko przepalać. Przyda się też dobre spoiwo lutownicze, ja używam osobiście tego: http://www.allegro.pl/item153061642_cyna_z..._najtaniej.html Edytowane 30 Grudnia 2006 przez msn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Mam taką w domu (używam od 6 roku życia :lol2: ) Jest używana bardzo częto i dalej działa bez zarzutu, niedawno dostałem transformatorówkę firmy Lutola 75W i również wszystko w porządku. Jako grota zawze używam druta miedzianego ~2mm - do normalnego używania. Do v-modów ~1mm i jak do tej pory wszystko działa. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Do v-modów ~1mm i jak do tej pory wszystko działa.Z tego co mi wiadomu do v-modów nie powinno się transformersów używać ze względu na duże pole jakie jest przez nie wytwarzane, podobno można uszkodzić scalaki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Wiem o tym ale czasem się udaje ;] W przyszłości planuję jakąś oporową/kolbową małej mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Przyda się też dobre spoiwo lutownicze, ja używam osobiście tego: http://www.allegro.pl/item153061642_cyna_z..._najtaniej.html ja tam kupiłem ze 300m LC60 z topnikiem... starczy na 10 lat :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) Z tego co mi wiadomu do v-modów nie powinno się transformersów używać ze względu na duże pole jakie jest przez nie wytwarzane, podobno można uszkodzić scalaki ;) lutuje transformatorowka 70W made in Poland cmosy, procesory, pamieci itd. i jeszcze nic nie zepsulem z powodu pola magnetycznego/tempereatury. te fiolki z cyna troche male sa. ostatnio w ciagu miesiaca poszly 2 Edytowane 3 Stycznia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 te fiolki z cyna troche male sa. ostatnio w ciagu miesiaca poszly 2 ale bardzo wygodnie się nimi lutuję elektronikę, można spokojnie wyciągać cynę kciukiem lewej dłoni bez przerywania lutowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) Ja uzywam takiej cyny http://allegro.pl/item154530144_cyna_cynel...nopa_f_vat.html a lutownice taka http://www.swistak.pl/aukcje/1414788,STACJ...ICZA-ZD-99.html bardzo fajnie sie lutuje. Edytowane 3 Stycznia 2007 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) A ja wczoraj na allegro zakupilem sobie stacje hot air :D http://www.allegro.pl/item158566837_stacja...gratis_wee.html Nazbieralo mi sie w domu sprzetu ktory hota potrzebuje i pomyslalem ze jak uda mi sie ponaprawiac co nieco to szybko mi sie zakup zwroci. Z tego co na elektrodzie czytalem, stacja mimo ze tania to bdb. W kazdym badz razie jak dojdzie to opisze pierwsze wrazenia ;) Edytowane 22 Stycznia 2007 przez IGI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 no czekam na opinie tez sie nosze z kupnem takiego cuda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Szkoda że poserwisowa jest... :( też sie nad nią zastanawiałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 jaka poserwisowa - nowka 6 miesiecy gwarancji :]. Wszystkie tyle maja - wejdz na www.hotair.pl. Poserwisowki maja zaznaczone w opisie ze sa poserwisowe i nie maja gwarancji. Tu masz poserwisowke http://www.allegro.pl/item158291854_stacja...oserwisowa.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Sorki pomyliło mi sie ;) Ale miał w tej cenie tez poserwisowe ;) Stąd mój błąd :P A żeby nie robić offtopa to ja sobie kupiłem taką "stacyjke" lutowniczą : http://www.allegro.pl/item155497529_stacja..._nowa_zd98.html Jestem z niej bardzo zadowolony ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 tak sobie czytam wasze za i przeciw w wyborze lutownicy, to może jednak pomożecie wybrać jakąś lutownice początkującemu? coś z allegro ? na początek do lutowania prostych układów, kabelków czy do prostych napraw w domu. tak do w przedziale 50-70 pln ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...