Skocz do zawartości
krzysztof_seph

Lutownice

Rekomendowane odpowiedzi

miejmy nadzieję :lol:

co do transformatorówek to faktycznie ich wady jakie żauważyłem to że czzasami przycągają coś jak się lutuje w powietrzu :lol: no i nieraz grot jest za gruby żeby gdzieś wejść. Jednak jeśli miałbym do wyboru traforową i kolbową to bez namysłu wziąlbym pierwszą... chyba żeby ktoś mi oferował stacje lutowniczą za 300pln :lol: jakiej jeszcze nie mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co? wybór lutownicy powinien być ugróntowany tym do czego ma sie ją urzywać. Bo z doświadczenia wiem ze do jednej roboty oporówka jest lepsza a do jednej transfomatorowa. :rolleyes: ogólnie lepsza dla urzytkownika jest transformatorowa. Tylko że ma duży grot i i nie jest tak precyzyjna jak oporówka, i nie ma głównej wady jaką jest pole magnetyczne dosyć silne, które nie za dobrze działa na układy cyfrowe. A oporówka jest mała dosyć fajna w urzyciu jeśli lutujemy małe przedmioty, tylko że ona nie ma w żaden sposób rególowanej temp. choć są troche drorzsze modele które mają tą funkcje. A jeśli was interesuje lut powierzchniowy to kupcie se "centrum robocze" i macie połowe roboty i stresu za sobą:P:D Pozdro :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho lutownica trnsformatorowa też działa w oparciu o opór więc oporówka=transformatorówka :)

i popraw pare błędów :ugróntowany, urzywać, urzytkownika. rególowanej, drorzsze.. dzizys.. mam nadzieję, że masz jakiś paszport świadczący o popełnianiu błędów ortograficznych?? Ja przesz upraszczanie polszczyzny na potrzeby sieci też popadłem w lekki dysortgrafizm :D.. ale już się leczę...

poza tym jak wpomnieli-śmy pole magnetyczne przeszkadza jedynie w tym, że przyciąga diody LED podczas lutowania w pająka... A układy cyfrowe nie lubią wyładowań elektrostatycznych a nie pola magnetycznego. Oczywiście jakby się ktoś uparł to każdy układ elektroniczny nie lubi pola magnetycznego (o odpowiednim dla siebie natężeniu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karteczka karteczką.. w southparku był odcinek na ten temat :). Zawsze można skorzystać nawet z głupiego worda, który popełni napewno mniej błędów.. czasami warto zadbać o jakoś prezentacji swoich wypowiedzi.. ja np pod ręką mam słownik ort :D

ten spellcheck.php z tweaka diała jakoś krzywo .. własnie sprawdziłem :) poprawia cząstki wyrazów dobrze napisanych... ktoś może wyjaśnić jego przydatność? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tylko ostrzegam przed tym co mówi regulamin tweaka... :) Trzeba pisać po polsku...

i mówi także że nie wolno robić OT.. jaki własnie tutaj robie :lol:

więc musze wymyslić coś związane z tematem... hmm

krzysztof_seph i jak sie sprawuje lutownica? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PelzaK.. jescze nie sprawdzałem.. wyjechałem na ostatnie dni do domku,by w lesnej głuszy odpoczywać w poniedziałek kupuje materiały i próbować będę coś wytworzyć.. na początek zasilacz do diód... Mam nadzieję, ze domu nie spalę :>

Ech.. chciałbym umieć kontroller do lcd zmnontować.. o lcdku w moim kompie chyba pomarze tylko :/

Edytowane przez krzysztof_seph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PelzaK.. jescze nie sprawdzałem.. wyjechałem na ostatnie dni do domku,by w lesnej głuszy odpoczywać w poniedziałek kupuje materiały i próbować będę coś wytworzyć.. na początek zasilacz do diód... Mam nadzieję, ze domu nie spalę :>

Ech.. chciałbym umieć kontroller do lcd zmnontować.. o lcdku w moim kompie chyba pomarze tylko :/

1678285[/snapback]

a co bys na tym lcd chcvial miec i za ile?:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co bys na tym lcd chcvial miec i za ile?:-)

1678297[/snapback]

A taki mały układzik podobny do prezentowanego przez Sz.U Konio68 plus jakis ekranik graficzny ( tani, moze być podswietlany na zielono :> ) hmm... za ile... musze sprawdzic lcdki na allego? Anyway, pw proszę detale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dobre to? Toznaczy czy pochodzi tyle co mój spadek po dziadku, który chodził do dzisiaj. Jeśli macie jakieś lepsze propozycje to poproszę o link.

http://www.allegro.pl/item152355310_lutown...zdz_lt100w.html

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dobre to? Toznaczy czy pochodzi tyle co mój spadek po dziadku, który chodził do dzisiaj. Jeśli macie jakieś lepsze propozycje to poproszę o link.

http://www.allegro.pl/item152355310_lutown...zdz_lt100w.html

To bardzo dobra lutownica, dużo lepsza niż te nowe wynalazki. Sam używam podobnej, tylko 70W od ósmego roku życia, już kilka razy upadła a działa i raczej nie zanosi się na razie, żeby przestała.

To jest 100W, więc kup sobie do niej komplet grotów i jej nie przegrzewaj bo będzie Ci je szybko przepalać. Przyda się też dobre spoiwo lutownicze, ja używam osobiście tego: http://www.allegro.pl/item153061642_cyna_z..._najtaniej.html

Edytowane przez msn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką w domu (używam od 6 roku życia :lol2: ) Jest używana bardzo częto i dalej działa bez zarzutu, niedawno dostałem transformatorówkę firmy Lutola 75W i również wszystko w porządku. Jako grota zawze używam druta miedzianego ~2mm - do normalnego używania. Do v-modów ~1mm i jak do tej pory wszystko działa.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do v-modów ~1mm i jak do tej pory wszystko działa.

Z tego co mi wiadomu do v-modów nie powinno się transformersów używać ze względu na duże pole jakie jest przez nie wytwarzane, podobno można uszkodzić scalaki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomu do v-modów nie powinno się transformersów używać ze względu na duże pole jakie jest przez nie wytwarzane, podobno można uszkodzić scalaki ;)

lutuje transformatorowka 70W made in Poland cmosy, procesory, pamieci itd. i jeszcze nic nie zepsulem z powodu pola magnetycznego/tempereatury.

te fiolki z cyna troche male sa. ostatnio w ciagu miesiaca poszly 2

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te fiolki z cyna troche male sa. ostatnio w ciagu miesiaca poszly 2

ale bardzo wygodnie się nimi lutuję elektronikę, można spokojnie wyciągać cynę kciukiem lewej dłoni bez przerywania lutowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam takiej cyny http://allegro.pl/item154530144_cyna_cynel...nopa_f_vat.html a lutownice taka http://www.swistak.pl/aukcje/1414788,STACJ...ICZA-ZD-99.html bardzo fajnie sie lutuje.

Edytowane przez radeksz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wczoraj na allegro zakupilem sobie stacje hot air :D

http://www.allegro.pl/item158566837_stacja...gratis_wee.html

Nazbieralo mi sie w domu sprzetu ktory hota potrzebuje i pomyslalem ze jak uda mi sie ponaprawiac co nieco to szybko mi sie zakup zwroci. Z tego co na elektrodzie czytalem, stacja mimo ze tania to bdb. W kazdym badz razie jak dojdzie to opisze pierwsze wrazenia ;)

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka poserwisowa - nowka 6 miesiecy gwarancji :]. Wszystkie tyle maja - wejdz na www.hotair.pl.

Poserwisowki maja zaznaczone w opisie ze sa poserwisowe i nie maja gwarancji.

Tu masz poserwisowke

http://www.allegro.pl/item158291854_stacja...oserwisowa.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki pomyliło mi sie ;) Ale miał w tej cenie tez poserwisowe ;) Stąd mój błąd :P A żeby nie robić offtopa to ja sobie kupiłem taką "stacyjke" lutowniczą :

http://www.allegro.pl/item155497529_stacja..._nowa_zd98.html

Jestem z niej bardzo zadowolony ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie czytam wasze za i przeciw w wyborze lutownicy, to może jednak pomożecie wybrać jakąś lutownice początkującemu? coś z allegro ? na początek do lutowania prostych układów, kabelków czy do prostych napraw w domu. tak do w przedziale 50-70 pln ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi