Skocz do zawartości
AMDFun

Nowy Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić sobie nowy sprzęt, tylko mam kilka dylematów. Do wydania mam co najwyżej 5000zł + monitor. Monitor już właściwie sobie wybrałem: będzie to albo 17'' LCD z wbudowanym tunerem TV albo 19''. Firma oczywiście iiyama albo samsung.

Procesor jaki planuję kupić, to AMD powyżej 3000+, tyle że nie droższy jak 1000zł. Do tego jakaś ludzka płyta główna tak do 500zł. Tyle że na płytach wogle się nie znam i jak Wy mi nie pomożecie, to sprzedawca da mi co się nie sprzedało :wink:

Obudowa: jakiś cichy Modecom do 200zł.

RAM: w sumie ma być 1024MB, tyl że nie wiem co lepiej 2x512 czy jedna 1024 no i mają to być DDRy najlepeij Kingstona.

Karta graficzna: tu daję szerokie pole do popisu, bo nie wiem czy brać ATI czy nVidię. Chcę aby była to wydajna karta graficzna w cenie około 1000zł najlepeij gainwarda, saphhira albo gigabyta.

Karta muzyczna + głośniki: juz wybrałem Creative Sound Blaster Audigy 2 Value za 185zł + Creative Inspire™ T5900 5.1 za 300zł

Karta telewizyjna (jeśli wybiorę panel 19''); jakiś tani winfast za 120zł

do tego wysztkiego nagrywaka dvd + napęd (cd lub dvd)

dysk twardy 200-250gb seagate barracuda

klawiatura + myszka optyczna z kablem

flop nie jest konieczny

opcjonalnie tania drukarka hp (gdzieś 300zł)

UPS + listwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja proponuje:

Athlon 64 venice 3200+

Gigabyte GA-K8NXP-SLI nForce4 s.939

2x512mb kingmax HRADCORE 500mhz(przy tych pamieciach puścisz sobie procka synchro z pamieciami na 4000+)

2x6800 Gigabyte(cisza gwarantowana ;)

Segate 200gb SATA

DVD-rw LG

Chieftec 450

Nic dodać nic ująć ;)

Edytowane przez tanx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie wybieram coś takiego:

Athlon 64 3000+ Venice E6 (490zł) + freezone QVC-100+ AlCu (74zł)

na płycie gigabyte GA-K8NS Ultra-939 (405zł)

flop, DVD Lite-On x16 (69zł), DVD-RW LiteOn SOHW-1639 (159zł)

2xDDR400 512MB Kingostona (387zł)

dysk Barracuda 250gb sata/150, 8mb, NCQ (459zł)

SB Audigy 2 (259zł) + Inspire 5.1 T5900 (289zł)

obudowa Modecoma za 200zł, standardowa klawiaturka, mysz A4Tech (39zł)

drukarka HP DJ 5740 (238zł)

Winfast TV 2000XP Tuner TV (188zł)

listwa + zasilacz 400W + ups + kabel usb do drukarki (370zł)

po krótkim rachunku zostaje mi jakieś 1300-1500 na kartę graficzną

tylko że nie mam pojęcia jaką

7800 są chyba troche poza zasięgiem mojego portfela

ważne też żeby karta była w miarę cicha, tzn. odpadają potężne głośne wiatraczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to wszystko 370zł? Bez jaj, zasilacz do takiego sprzętu to min. 200zł.

1667279[/snapback]

sama listwa 25zł

UPS Ever ECO 500 PRO 295zł

kabelek USB 10zł

no i wreszcie zasilacz 400W, to dopłata 40zł do obudowy (normalnie w obudowie jest zasilacz 300W), tak przynajmniej jest w sklepie w którym planuję zrobić zakupy B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup coś markowego, jakiegoś Tagana bądź Chiefteca. Wogóle to poczytaj trochę forum, dużo odpowiedzi na wiele pytań już tutaj się znajduje.

Testy zasilaczy :

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=146667

Przepraszam, czy to nie jest temat do oceny zestawów komputerowych ?

Edytowane przez dnikrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 zastanowic sie czy jest ci potrzebna ladna buda,jesli nie kup jakeigos starego bigtower'a (o ile ci oczywiscie odpowiada),jak nie to zywczajna midi z allegro czyli jakies ~40 pln ?No i za reszte kupic zasilacz ~400w jakiejs renomowanej firmy - chiftec,enermax.Takie jest moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszperałem trochę i złożyłem coś takiego:

Procesor...............AMD Athlon 64 3000+ OEM Venice

Wentylator...........Pentagram Freezone QVC-100+ AlCu

Płyta główna.........Gigabyte GA-K8NPro-SLI, nForce4 SLI, DualDDR 400, SATA-II

FDD.......................FDD 1,44MB 3,5''

Pamięci..................DDR400 1024MB PDP Patriot DualDDR, CL2.5

Dysk twardy..........Samsung 250GB SATA-II 8MB Cache NCQ

Karta dźwiękowa...Creative Sonud Blaster Live 24bit PCI OEM

Karta graficzna.......MSI GeForce 7800GT 256MB DDR3/256bit 2xDVI/VIVO/HDTV PCI-E

Monitor...................Samsung 19'' LCD 913N Pivot

Głośniki...................Creative Inspire 5.1 T5900

Napęd DVD.............DVD LiteON x16 XJ-HD165H

Nagrywarka DVD....DVD-RW LiteOn SOWH-1693 DVD-+R/RW

UPS........................Ever ECO 500 PRO

Karta TV.................Leadtek Winfast TV 200XP Tuner TV Expert FM Stereo

Zasilacz..................Chieftec ATX 420W (2xFan)

Drukarka................HP Deskjet 5740

Listwa.....................Ever Standard

Co o tym sądzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszperałem trochę i złożyłem coś takiego:

(..) jw.

Co o tym sądzicie??

1671249[/snapback]

podaruj sobie UPS'a (jesli mozesz), wez lepsza karte dzwiekowa (Audigy2 ZS), wez mniejszy (17 cali) a lepszy monitor (smuzenie) nagrywarke zmien na LG, no i nie sadze iz bedziesz zadowolony z glosnikow. Mozesz tez wziac mniejszy dysk - wkoncu masz DVD-RW. Duzy i tak zapchasz a do tego zrobi sie bajzel..

Edytowane przez QuicksilveR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaruj sobie UPS'a (jesli mozesz), wez lepsza karte dzwiekowa (Audigy2 ZS), wez mniejszy (17 cali) a lepszy monitor (smuzenie) nagrywarke zmien na LG, no i nie sadze iz bedziesz zadowolony z glosnikow. ....

1671271[/snapback]

No wybrałem UPSa EVER 500 :wink:

Mam w takim razie pytanie: jaki konkretnie monitor??

No i jakie lepsze głośniki znajdziesz za 300zł?? Wyglądają dobrze i brzmienie też ponoć mają całkiem całkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wybrałem UPSa EVER 500 :wink:

Mam w takim razie pytanie: jaki konkretnie monitor??

No i jakie lepsze głośniki znajdziesz za 300zł?? Wyglądają dobrze i brzmienie też ponoć mają całkiem całkiem.

1671375[/snapback]

hehe chodzilo mi abys zrezygnowal z UPSa - zawsze to oszczednosc. Chyba ze bedziesz mial dyskomfort psychiczny z powodu kazdej burzy itp ;-)

W sprawie monitora niech wypowie sie ktos kto sie na tym zna - ja na razie pozostaje wierny techologi CRT. Jednak widzialem pare tanszych LCD (<900zl) w akcji i niestety porazka.

Kwestia glosnikow. Hmm moze masz racje - jesli nie bedziesz od nich wymagal duzej glosnosci i basu to wystarcza, jednak fajnie jest poczuc odglosy filmu.. a i jakosc - o ile nie miales stycznosci z czyms lepszym - bedzie przypuszczalnie zadowalajaca.

btw. w pierwszym poscie napisales iz do tego optyczna myszka i klawiatura. Do UltraX Flat nie musze cie przekonywac.. a myszka to juz kwestia tego jak duzo grasz w FPP (wtedy mx510 -150zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe chodzilo mi abys zrezygnowal z UPSa - zawsze to oszczednosc. Chyba ze bedziesz mial dyskomfort psychiczny z powodu kazdej burzy itp ;-)

W sprawie monitora niech wypowie sie ktos kto sie na tym zna - ja na razie pozostaje wierny techologi CRT. Jednak widzialem pare tanszych LCD (<900zl) w akcji i niestety porazka.

....

btw. w pierwszym poscie napisales iz do tego optyczna myszka i klawiatura. Do UltraX Flat nie musze cie przekonywac.. a myszka to juz kwestia tego jak duzo grasz w FPP (wtedy mx510 -150zl)

1671413[/snapback]

Co do upsa to się nie zrozumieliśmy :mellow: Ale kupuję upsy od czasu kiedy mi się spalił zalilacz a razem z nim dysk. Niedawno koledze poszedł zasilacz i płyta główna, a jednej koleżance zasilacz spalił się żywym ogniem. Wolę mieć UPSa i uniknąć zbędnych wydatków i nerwów w przyszłości B)

W tej chwili mam myszki A4Techa Opto 518 przy obu kompach. Są to odpowiedniki mx510. Mają poważną wadę - sterowniki A4Techa nie są do końca kompatybilne z SP2 i czasem myszka poprostu się zatrzymuje.

Co do monitorka, to ja zastanawiałem się nad crt, ale okazuje się, że nie mam za dużo miejsca na biurku. No i do tego mój monitor powinien być łatwy w transporcie. Dlatego właśnie lcd. A dzisiejsze panele nie odbiegają jakością od crt. Szybkie matryce 8ms pozwalają zapomnieć o smużeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do upsa to się nie zrozumieliśmy  :mellow:  Ale kupuję upsy od czasu kiedy mi się spalił zalilacz a razem z nim dysk. Niedawno koledze poszedł zasilacz i płyta główna, a jednej koleżance zasilacz spalił się żywym ogniem. Wolę mieć UPSa i uniknąć zbędnych wydatków i nerwów w przyszłości  B)

W tej chwili mam myszki A4Techa Opto 518 przy obu kompach. Są to odpowiedniki mx510. Mają poważną wadę - sterowniki A4Techa nie są do końca kompatybilne z SP2 i czasem myszka poprostu się zatrzymuje.

Co do monitorka, to ja zastanawiałem się nad crt, ale okazuje się, że nie mam za dużo miejsca na biurku. No i do tego mój monitor powinien być łatwy w transporcie. Dlatego właśnie lcd. A dzisiejsze panele nie odbiegają jakością od crt. Szybkie matryce 8ms pozwalają zapomnieć o smużeniu.

1671446[/snapback]

moze sam zasilacz byl winowajca a nie brak UPS'a poczytaj sobie watek o spalonych zasilaczach. Z czystej ciekawosci jakie to byly zasilacze: ten twoj, kumpla i kolezanki ?

Co do myszki faktycznie jest to dosc powazna wada - jak dla odpada od razu.

Dzisiejsze panele na ogol w teori maja dobre parametry. Watpie iz jakikolwiek oferuje jakosc dobrego CRT. Kolega kupil w promocji monitor LG 17'' (900zl) i niestety gra w Counter Strike'a to mordega. Chociaz on uwaza, ze jest ok..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pamiętam, ale podejrzewam że były to jakieś Antlery czy inne "zasilacze" za 50-70zł. Ci ludzie nie są specjanymi znawcami i kupują to co sprzedaje im sprzedawca. UPS mimo wszystko chronią komputer przed nagłymi zmianami napięcia, których nie wytrzymują często zasilacze. Ludziom w domach czasem palą się telewizory zy lodówki, a ja jestem w pewien sposób ubezpieczony. Jak zabraknie nagle prądu przy nagrywaniu płytki to nie mam problemu. Wogle jak zabraknie prądu w domu, to można sobie na upsie np. wodę w czajniku zagotować.

Teraz siedzę przed lcdkiem już niestety rocznym. Samsung SyncMaster 710v 17''. Nie mam żadnych problemów z graniem. W Need For Speed przez moment myślałem że to smużenie, a to był motion blur :D Nie narzekam na monitor. Może kąty mógłby mieć nieco lepsze. No ale dałem za niego gdzieś 1700-1800 zetów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi