zimn Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Zawsze jechałem na W2K i ładnie sobie go skonfigurowałem zajmował 60 MB ramu. Ale niedawno musiałem przejść na Wxp powyłączałem niektóre usługi (zgodnie z artykułem w CHIPie)ale nadal system pochłania mi 280 - 290 MB <_< . Najdziwniejsze jest to że programy które widzę w menedżerze programów zajmują tylko 190Mb Co z tym zrobić???????// Miałem nadzieje że sprowadzę go do 150 czy to możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 zależy co znaczy że windows zajmuje Ci 280 MB. Z punktu widzenia nowoczesnego systemu operacyjnego każdy bajt wolnej pamieci RAM to bajt zmarnowany. Pod tym względem chyba linux jest bardziej "pamięciożerny". Chodzi o to że system operacyjny nie usuwa z pamięci programów które były uruchamiane przed chwilą.. w nadzei że za chwilę znów zostaną uruchomione jakieś rogramy korzystające z tych samych zasobów. Jesli jednak ramu zaczyna brakować to oczywiście to miejsce de facto nie używane zostaje zwolnione - przynajmniej teoretycznie :). Ja mam 256 ramu i patrząc na wskaźniki aktualnie mam 103MB wolne (przy zapalonym firefoxie winampie i paru innych programach). Jesli bym miał z 1GB ramu podejrzewam że było by zajętego o wiele więcej przy tych samych uruchomionych programach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...