Skocz do zawartości
zimn

Pamięciorzerny Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze jechałem na W2K i ładnie sobie go skonfigurowałem zajmował 60 MB ramu.

Ale niedawno musiałem przejść na Wxp powyłączałem niektóre usługi (zgodnie z artykułem w CHIPie)ale nadal system pochłania mi 280 - 290 MB <_< . Najdziwniejsze jest to że programy które widzę w menedżerze programów zajmują tylko 190Mb

Co z tym zrobić???????//

Miałem nadzieje że sprowadzę go do 150 czy to możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy co znaczy że windows zajmuje Ci 280 MB. Z punktu widzenia nowoczesnego systemu operacyjnego każdy bajt wolnej pamieci RAM to bajt zmarnowany. Pod tym względem chyba linux jest bardziej "pamięciożerny". Chodzi o to że system operacyjny nie usuwa z pamięci programów które były uruchamiane przed chwilą.. w nadzei że za chwilę znów zostaną uruchomione jakieś rogramy korzystające z tych samych zasobów. Jesli jednak ramu zaczyna brakować to oczywiście to miejsce de facto nie używane zostaje zwolnione - przynajmniej teoretycznie :).

Ja mam 256 ramu i patrząc na wskaźniki aktualnie mam 103MB wolne (przy zapalonym firefoxie winampie i paru innych programach). Jesli bym miał z 1GB ramu podejrzewam że było by zajętego o wiele więcej przy tych samych uruchomionych programach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi