gemini4all Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Na matrycy LCD w laptopie Acer 5021, pojawil mi sie czerwony punkcik, na ciemnym tle, na jasnym jest prawie bialy (z domieszka koloru jaki powinien miec) z tego co wyczytalem w necie to popsuty, badz nie w pelni swiecacy subpixel. Zauwazylem pewna dziwna anomalie... Gdy laptop jest wlaczony jakis czas i zamkne pokrywe LCD, zostawie na pare minutek, ow punktcik subpixelowy znika!!! Swieci tak jak powinien we wszystkich kolorach i tak jest przez dluzszy czas, nawet caly dzien! Lecz gdy wylacze komputer i wlacze go np znow rano, to "czerwony subpixelek" powraca... Gdy komputerek sie "rozgrzeje" to moge ponownie zamknac na troche klape LCD no i co... Tak zgadliscie! Subpixel znow swieci normalnie!!! :) Kto moze mi to wyjasnic? Bo ja wywnioskowalem, ze gdy lekko podgrzeje sie matryce tam gdzie jest ten subpixel (znajduje sie w cieplym miejscu, gdy sie zamknie LCD, to jest nad dyskiem twardym... wiec ma cieplutko ). Jedyne lecz dziwne wytlumaczenie jakie znalazlem.... Mozna to jakos naprawic na stale? Gdyz to jest smieszne... "podgrzewanie subpixela" zeby swiecil :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 No tak - nic w tym dziwnego - na moim lcd też tak jet - pewien piksel pojawia się i znika zależnie od temperatury - pewnie coś nie łączy, albo zwiera w układzie i zmiany temperatury powodują, że ten problem się pojawia (to znaczy coś tam się rozszerza/kurczy powodując problem)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...