Skocz do zawartości
gemini4all

Subpixel - Dziwna Sprawa.

Rekomendowane odpowiedzi

Na matrycy LCD w laptopie Acer 5021, pojawil mi sie czerwony punkcik, na ciemnym tle, na jasnym jest prawie bialy (z domieszka koloru jaki powinien miec) z tego co wyczytalem w necie to popsuty, badz nie w pelni swiecacy subpixel. Zauwazylem pewna dziwna anomalie... Gdy laptop jest wlaczony jakis czas i zamkne pokrywe LCD, zostawie na pare minutek, ow punktcik subpixelowy znika!!! Swieci tak jak powinien we wszystkich kolorach i tak jest przez dluzszy czas, nawet caly dzien! Lecz gdy wylacze komputer i wlacze go np znow rano, to "czerwony subpixelek" powraca... Gdy komputerek sie "rozgrzeje" to moge ponownie zamknac na troche klape LCD no i co... Tak zgadliscie! Subpixel znow swieci normalnie!!! :) Kto moze mi to wyjasnic? Bo ja wywnioskowalem, ze gdy lekko podgrzeje sie matryce tam gdzie jest ten subpixel (znajduje sie w cieplym miejscu, gdy sie zamknie LCD, to jest nad dyskiem twardym... wiec ma cieplutko ). Jedyne lecz dziwne wytlumaczenie jakie znalazlem.... Mozna to jakos naprawic na stale? Gdyz to jest smieszne... "podgrzewanie subpixela" zeby swiecil :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak - nic w tym dziwnego - na moim lcd też tak jet - pewien piksel pojawia się i znika zależnie od temperatury - pewnie coś nie łączy, albo zwiera w układzie i zmiany temperatury powodują, że ten problem się pojawia (to znaczy coś tam się rozszerza/kurczy powodując problem)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi