Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Gość [RONIN]

Co do klatkowań to cięzko mi to wytłumaczyć, ale miałem je jedynie na omegach 2558 czy jakos tak, potem zainstalowalem nowe zmienilem cos w biosie i przestalo klatkowac. Co do gpu to u mnie poprostu komp zawisal :D  :-P  A jak tam chlodzenie gpu, masz jakis wentyl?

1313869[/snapback]

No oczywiście że mam wentyl na radiatorze!!! Kupiony na Allegro - 40x40x20.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy, mam pytanie prosze o odpowiedź. mam sapphire 9550, podkręciłem na 355/500. W okresach dłuższego grania i gorących momentów na monitorze tam te migające kolory ( sie chyba arty nazywa ). Pytanie: te kolorowe są od przecholowania pamieci czy rdzenia ? co sie stanie jak dam za duzo rdzenia ? będą arty czy spali sie ?

Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem z Colinem 2005

Mam gigabyte 9550 i jak uruchamiam gre to wyskakuje ten winosowski blad gdzie mozna go wyslac :/

Mial ktos juz kiedys taki problem?

Czy to w ogole zalezy od grafiki? moze sterowniki?

Pomocy!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam gigabyte 9550 i jak uruchamiam gre to wyskakuje ten winosowski blad gdzie mozna go wyslac :/

Pomocy!!!!

1315643[/snapback]

Jeśli masz problem na Omegach to wypróbuj inną wersję albo DNA Drivers. Czy robiłeś format, jeśli wcześniej miałeś ATi to nie musisz, a jak GF to musisz.

Jakiej marki masz zasilacz i jakiej mocy? Jeśli Codegen, J&C czy Impet to możesz przez to mieć kłopoty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocy!!!!

1315643[/snapback]

Koleś mi ostatnio powiedział (więc to niepewna informacja :-P), że gdzieś wyczytał, jakoby Colin 2005 nie lubił kart z numerkami kończącymi się na 50. Ja Colina nie mam, więc nie sprawdzę, ale może coś w tym jest :-P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam niezmierny problem i proźbe. chce podkręcic GPU powyzej 375 a sie nie da, pisaliscie zeby wyedytować linijke w atitray.ini a u mnie takiej nie ma ! jak ją dodałem tez nie działało u mnie wyglada to tak:

[main];update informationupdate_server=www.radeon2.rufileurl=/atitray/update.ini;save desktop icons position; while applying Direct3D settings; depricatedsave_icon_position=1;disable overclocking at allopt_disable_ovr=0;interface settings; d3d/ogl can be hidden only when ATT is not in Control Center mode!hide_ogl=0hide_d3d=0;hide_tweaks=0hide_timings=0;Context Help Filehelp_file=atitray.hlp

mogłby ktos swoją skopjować z zwieszkonym limitem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sesq

mam niezmierny problem i proźbe. chce podkręcic GPU powyzej 375 a sie nie da

W nowym ATT nie ma tego wpisu w pliku, ponieważ maksymalną wartość gpu i mem ustawia się w programie. Nie podam dokładnie gdzie, ponieważ mam teraz zainstalowaną starą wersję, ale pamiętam, że gdzieś na dole.

UPDATE: Zainstalowałem nową wersję i jest tak: Tools/general options/Use limits for the overclocking.

Edytowane przez Waldek82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam pytanie ktorego chyba jeszcze nikt nie zadal ;)

mianowicie chodzi o arty, ale od poczatku.

mam gecube rev 1.2 ustawionego metoda prob i bledow: core 486 mem 384 i przy tych ustawieniach wszystko bylo stabilne. no wlasnie BYLO !!

teraz pytanie dlaczego wczesniej nie bylo artow a teraz sa??

ktos cos pomoze??

p.s. wlasnie wychodze do roboty wiec narazie nic nie moge dodac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam problem poniewaz, chce zakupic karte GeCube 9550GT/9600Pro 128MB/128bit 400/400.

Takie cos widzialem na Allegro i sie mi podoba, lecz nie jestem pewien czy bedzie wspolpracowac z moja plyta glowna:

AsRock P4i45GV Prescott 533mhz DDR 333 ( tak pisze na opakowaniu :lol: )

:unsure:

Czy ktos moze mi pomoc?

Nie chce wydawac kasy na darmo.

Pozdrawiam,

DadecK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te programy do sprawdzania max GPU i max MEM są śmiechu warte. Zmieniłem bios z default na 350/500 i nazwę na 9600xt i teraz ATT podaje max mem na 490mhz, gdzie artefakty widać dopiero powyżej 525mhz, a wcześniej podawał prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wielki problem, oto on:

Radeon Gigabyte 9550 miał wgrany bios dzięki któremu windows wykrywał go jako 9600XT (był to bios przerobiony z 9550 a nie orginalny 9600XT) chodził z taktowaniami 350/200. Karta miała też przylutowane kabelki pod vmoda jednak vmod nie był wykonany.

Wyjęto więc karte i odlutowano wszystkie kabelki włożono spowrotem radka do kompa i w biosie wywaliło śmieci. Udało sie przywrócić bios 9600XT ze standardowymi taktowaniami 9550 czyli 250/200 i śmieci zniknęły jednak podczas wchodzenia do windowsa monitor się wyłącza i komp nie reaguje nawet na reset dopiero wtyczka wyciągnięta z zasilacz pomga wyłączyć kompa. A więc wchodze do trybu awaryjnego odinstalowuje sterowniki od k. graficznej i uruchamiam windowsa, wszystko elegancko weszedł do windowsa zainstalowałem sterowniki od nowa restartuje kompa i znowu monitor sie wyłącza po wejściu do windowsa to samo jest na TV-out. Instalowałem omegi i Ati i to samo, robiłem to na czystym systemie i też nic. Obecnie karta działa jako standardowa VGA. Wgrałem też bios orginalny od 9550 i dalej to samo

Da sie co z tym zrobić? Czy karte trzeba spisać na straty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wielki problem, oto on:

Radeon Gigabyte 9550 miał wgrany bios dzięki któremu windows wykrywał go jako 9600XT (był to bios przerobiony z 9550 a nie orginalny 9600XT) chodził z taktowaniami 350/200. Karta miała też przylutowane kabelki pod vmoda jednak vmod nie był wykonany.

Wyjęto więc karte i odlutowano wszystkie kabelki włożono spowrotem radka do kompa i w biosie wywaliło śmieci. Udało sie przywrócić bios 9600XT ze standardowymi taktowaniami 9550 czyli 250/200 i śmieci zniknęły jednak podczas wchodzenia do windowsa monitor się wyłącza i komp nie reaguje nawet na reset dopiero wtyczka wyciągnięta z zasilacz pomga wyłączyć kompa. A więc wchodze do trybu awaryjnego odinstalowuje sterowniki od k. graficznej i uruchamiam windowsa, wszystko elegancko weszedł do windowsa zainstalowałem sterowniki od nowa restartuje kompa i znowu monitor sie wyłącza po wejściu do windowsa to samo jest na TV-out. Instalowałem omegi i Ati i to samo, robiłem to na czystym systemie i też nic. Obecnie karta działa jako standardowa VGA. Wgrałem też bios orginalny od 9550 i dalej to samo

Da sie co z tym zrobić? Czy karte trzeba spisać na straty?

1318522[/snapback]

wyczyść dokładnie karte, coś podejrzewam bios, ja kiedyś miałem dosyć podobną podobną sytuację z Radkiem 9000, ściągnij nowy bios z jakieś strony do tego Gigadyte'a oczywiście zwróć uwage na kości (ale wydaje mi się że wszystkie mają Hynix'y 4ns) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Prosze o pomoc!!!!

radeon - a 9550 sapphire 128/128 z pamiatkami 5 hynixa i jak go podkrecam z taktowania 250/200 na 420/220 i ze zmeinionymi timmingami na 4 to w tescie 3D mark 2005 pod koniec wszystkich testow sie wiesza komp na chwile a pozniej sie sam restartuje. I nie wiem dlaczego cz garfika ma za duze obciazenie?? jak czytalem na paru innych forach to te radki podkrecali nawet do 480/270 bez artów wiec o co chodzi?? Prosze o pomoc bo nie wiem co mam robic

Aha i jeszcze jedno ja biore w Ati try tools find max for mem to program mi przestaje na 171 i dalej niby juz ma jakies arty czyli nawet nie dochodzi do oryginalnych ustawien a wersja tego ATT to jakies 5... nie pamietam dokladnie moze jakis syfny wypsut. Prosze o jaks odpowiedz bo nie wiem juz co mam robic. Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Prosze o pomoc!!!!

radeon - a 9550 sapphire 128/128 z pamiatkami 5 hynixa i jak go podkrecam z taktowania 250/200 na 420/220 i ze zmeinionymi timmingami na 4 to w tescie 3D mark 2005 pod koniec wszystkich testow sie wiesza komp na chwile a pozniej sie sam restartuje. I nie wiem dlaczego cz garfika ma za duze obciazenie?? jak czytalem na paru innych forach to te radki podkrecali nawet do 480/270 bez artów wiec o co chodzi?? Prosze o pomoc bo nie wiem co mam robic 

Aha i jeszcze jedno ja biore w Ati try tools find max for mem to program mi przestaje na 171 i dalej niby juz ma jakies arty czyli nawet nie dochodzi do oryginalnych ustawien a wersja tego ATT to jakies 5... nie pamietam dokladnie moze jakis syfny wypsut. Prosze o jaks odpowiedz bo nie wiem juz co mam robic. Z gory dzieki.

1318833[/snapback]

to przetestuj grafe na niższych zegarach, a na oryginalnych ustawieniach też się komp zawiesza i restartuje?? to nie szkodzi że na innych forach na tyle krecili po prostu zalezy od egzemplarza...chociaz pierwsze słysze aby ktoś miał na rdzeniu 480MHz bez zadnych v-mod'ów :blink: na progsy ATT i inne co wyszukują aktefakty nie zwracaj uwagi, one nie wyszukują tylko oszukują :lol: bez obrazy dla lubiących te programy :) Edytowane przez Fresh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem...gdy wchodze w tryb akceleracji.. na ekranie pojawiaja sie tysiace kwadracikow. kiedy prbuje wejsc do gry to dziala przez chwile a pozniej gra sie zawiesza i ekran gasnie:( Karta jest nowa. Czy ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic? Albo czego to moze byc wina? (dodam ze karta jest zimna-tzn nie grzeje sie,podonie jak pamieci) . Karta HIS radeon 9550(128bit,4ns hynix)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]

wyczyść dokładnie karte, coś podejrzewam bios, ja kiedyś miałem dosyć podobną podobną sytuację z Radkiem 9000, ściągnij nowy bios z jakieś strony do tego Gigadyte'a oczywiście zwróć uwage na kości (ale wydaje mi się że wszystkie mają Hynix'y 4ns)  :wink:

1318818[/snapback]

To źle Ci się wydaje bo mój Raden GB 9550 mam Samsungi 4 ns ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... nie wyglada to na artefakty.... poza tym karta ustawiona jest na nominalnych zegarach(250.400):/ Juz nie mam pomyslu co to mzoe byc.:( Pojawilo sie nagle ale nie moge tego zlikwidowac.. (po zmiani sterow z dna na catalyst to samo) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na oryginalnych ustawieniach też się komp zawiesza i restartuje??

1318846[/snapback]

nie na oryginalnych ustawieniach sie nie wiesza wszytsko ok ale jak mialem na gpu 375 a mem 215 to wszytsko ok chodzilo ale wydaje mi ze ze z gpu wiecej sie da wycisnac?? a mze to tez byc wina ze mam pare programow do oc zainstalowanych?? bo mozliwe ze na kazdym mam co innego ustawione??

aha i jeszcze jedno jesli instaluje stery np. DNA to wywalic standardowe i zeby byly same DNA czy zostawic te i te????

jak w ATT ustawiam np. 420/215 zapisuje ustawienia to po ponownym odpaleniu kompa mam ustawienia standardowe co jest??

Edytowane przez gniochu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie na oryginalnych ustawieniach sie nie wiesza wszytsko ok ale jak mialem na gpu 375 a mem 215 to wszytsko ok chodzilo ale wydaje mi ze ze z gpu wiecej sie da wycisnac?? a mze to tez byc wina ze mam pare programow do oc zainstalowanych?? bo mozliwe ze na kazdym mam co innego ustawione??

1319013[/snapback]

co do programów raczej nie :? ...to raczej wina rdzenia...jak nic nie zmieniałeś chłodzenia to ściągnij radiator posmaruj pastą i załuż na radiatora jakiś cooler (40mm*40mm pasuje idealnie) na kostki pamięci też daj jakieś radiatorki...co prawda dadzą mało ale zawsze coś :wink: lub nic nie dadzą :lol: a jaki masz zasilacz powiedz...?? może to on nie wyrabia Edytowane przez Fresh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na rdzeniu nie mam radiatora a oryginalnego coolare od sapphira a co z tymi ustawiniami moze byc ze same wracaja??

jak mozesz to podaj mi swoje gg wtedy sie szybciej czegos dowiem :wink: a nie bedziemy zasmiecac topica niepotrzebnie :blink:

1319086[/snapback]

aha :lol: myslałęm że masz gigabyte'a...co do ustawień to jak nie masz odblokowanych sterów (omega itp) to niektóre karty mają w biosie blokade, że ustawienia powracają do nominalnych. zainstaluj omegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fresh mam jeszcze pytanko jak bede instalowal te stery omegi to te wczesniejsze wywalic przed instalacja np. standardowe stery czo zostawic??

1319362[/snapback]

odinstaluj poprzednie wywal dosłownie wszystko po nich, foldery itp. uruchom ponownie kompa i zainstaluj omegi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

ok dzieki za pomoc narazie mam ustawionego radka na gpu 420 i pamiatki na 430 i timmingi na 4 i test w 3d marku 2005 wyszedl mi 1229 mysle ze nawet niezle ale jeszcze bede probowal go wykrecic na pamieciach  :wink: musze zobaczyc czy to gpu powodowalo zwisy czy memorki jak gpu to pamiec powinna jeszcze pojsc w gore troche  :blink:

1319477[/snapback]

a czego ty oczekiwałeś od szafira ?? przecież ten wentyl na nim wogóle nic nie chłodzi. Jeszcze może przesmarowanie jakimś arcticiem coś by dało, ale poza tym klapa na całej linii

u mnie dochodzi do 380 dalej arty i wcale sie nie dziwie. Zmiana chłodznia by dała bardzo dużo, a Vmod nawet sporo wiecej...

ja też mam pamięci 5ns i też ida max 220, no 225 to już tak na styk... i z wymaganym nawiewem

ale już szykuje Vmoda- tylko na blok nazbieram...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czego ty oczekiwałeś od szafira ?? przecież ten wentyl na nim wogóle nic nie chłodzi. Jeszcze może przesmarowanie jakimś arcticiem coś by dało, ale poza tym klapa na całej linii

u mnie dochodzi do 380 dalej arty i wcale sie nie dziwie. Zmiana chłodznia by dała bardzo dużo, a Vmod nawet sporo wiecej...

ja też mam pamięci 5ns i też ida max 220, no 225 to już tak na styk... i z wymaganym nawiewem

ale już szykuje Vmoda- tylko na blok nazbieram...

1319541[/snapback]

Racja, miałem szafirka 9550 5ns i szybko zmieniłem na Gigabyte, musiałem dopłacić 30zeta ale opłacało się... nie wiem co jest ale odrazu dałem ustawienia 350/450 i 3d mark 2003 to było coś co się ruszało tzn(krechy, kropy,linie....) tak sypał artami myślałem ze karta wlanięta ale na 250/400 spox stabilne ustawienia to 340/420 , jakiś kolo wkręcał mi że poszła na 420-530 i zero artów :lol: Ale po zaostrzeniu timingów powinno się polepszyć....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czego ty oczekiwałeś od szafira ?? przecież ten wentyl na nim wogóle nic nie chłodzi.

1319541[/snapback]

co ty za durnoty gadasz że ten wentl nic nie chłodzi.Jakbyś nie wiedział to na radku 9600 pro od sapphire jest ten sam identyczny wiatrak a skoro na nim chodzi na 400 a ludzie jeszcze go niezle podciągają to znaczy ze chlodzi co nie??

A poza tym ja mam takiego sapphirea tylko ze z pamieciami 4ns i bez jakichkolwiek modów czy radiatorków na pamięciach chodzi mi spokojnie na 410/530 albo na 420/510 i nie ma zadnych artów(timingi od gigabytea :wink: ) więc może trafił ci sie taki egzemplarz a nie odrazu że wentyl do bani bo tak nie jest.U mnie na wyzej podanych ustawieniach radiatorek ledwo cieply i mysle ze pociągnął by jescze v moda a pamięci to nawet puszczałem na 550 tylko było troszke artów(nie dużo ale zawsze jakieś tam były)i myśle że jakbym założył radiatorki to by spokojnie chodziły na 545 bo bez nich troszke sie grzeją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty za durnoty gadasz że ten wentl nic nie chłodzi.Jakbyś nie wiedział to na radku 9600 pro od sapphire jest ten sam identyczny wiatrak a skoro na nim chodzi na 400 a ludzie jeszcze go niezle podciągają to znaczy ze chlodzi co nie??

A poza tym ja mam takiego sapphirea tylko ze z pamieciami 4ns i bez jakichkolwiek modów czy radiatorków na pamięciach chodzi mi spokojnie na 410/530  albo na 420/510  i nie ma zadnych artów(timingi od gigabytea :wink: ) więc może trafił ci sie taki egzemplarz a nie odrazu że wentyl do bani bo tak nie jest.U mnie na wyzej podanych ustawieniach radiatorek ledwo cieply i mysle ze pociągnął by jescze v moda a pamięci to nawet puszczałem na 550 tylko było troszke artów(nie dużo ale zawsze jakieś tam były)i myśle że jakbym założył radiatorki to by spokojnie chodziły na 545 bo bez nich troszke sie grzeją

1319883[/snapback]

DOKLADNIE ... ja mam Radka sapphire 9550 bez zadnych modow zmiany tajmingow biosow i pierdul....

i jak ja zamontowalem zainstalowalem omegi ATi tool'a i wynik:

250/200 @ 420/260 zero artefaktow a jest tylko ten wiatraczek ktory miesza to powietrze

nawiasem mowiac kumpel na gigabajcie nie osiagnol takiego wyniku i sadzimy ze przez brak wiatraka

Jednak mam go na codzien ustawionego na 400/250 ... ladne okragle numerki i w zupelnosci wystarczajace

PS. teraz szukam jakiegos biosu jaki polecacie ... i jeszcze bym prosil i linka do instrukcji zmiany biosu

z gory tnx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

A poza tym ja mam takiego sapphirea tylko ze z pamieciami 4ns i bez jakichkolwiek modów czy radiatorków na pamięciach chodzi mi spokojnie na 410/530  albo na 420/510  i nie ma zadnych artów(timingi od gigabytea :wink: ) więc może trafił ci sie taki egzemplarz a nie odrazu że wentyl do bani bo tak nie jest.U mnie na wyzej podanych ustawieniach radiatorek ledwo cieply i mysle ze pociągnął by jescze v moda a pamięci to nawet puszczałem na 550 tylko było troszke artów(nie dużo ale zawsze jakieś tam były)i myśle że jakbym założył radiatorki to by spokojnie chodziły na 545 bo bez nich troszke sie grzeją

1319883[/snapback]

oj oj oj - 380 a 420 to normalnie kolosalna różnica !!! Sie czepiłeś- meritum jest takie, że wentyl ten jest totalnie do bani. Nie dość, że najgłośniejszy w całym moim kompie to jeszcze nic nie chłodzi. Pewnie nie wiesz ale na 400 rdzeń ten niewiele bardziej się grzeje niż na 250 .... w każdym razie o tyle że sam radiator od gigabyte'a by go schłodził.

Popatrz na wentyl Abitów- niby też tego samego typu, ale jednak jego jakość wykonania pozwala robić 500MHz i więcej i jeszcze zwiększać napięcie. A dlaczego? - bo jest znacznie grubszy i ma wiekszą powierzchnię odprowadzania, a pozatym jest też cichy, więc nie gadaj mi że ten szafirowski jest super, bo tak naprawde jest o dupe potłuc (podobnie jak te z XV 9800se).

Dłuższa praca przy takich ustawieniach jak twoje może się źle skończyc dla karciochy, nie mówiąc już o Vmodzie :lol:

A to że mi poszedł tylko na 380 znaczy że albo mi źle rozsmarowali paste pod wentylem, albo poprostu nie trafiłem na dobry egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...