zayonnc Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Przyjrzałem się dokładniej Radkowi i nie widzę żeby się wyginał. Abit NF7-S ma dość sztywne mocowanie karty w slocie AGP, karta pewnie siedzi w slocie. Używam tego Zalmana bez dodatkowego wentyla. Radiatorki na pamięci wrzuciłem aluminiowe od Zalmana, przy naklejałem je parami takby pokrywały całą kostkę. Starczyło na połowę, więc na resztę nakleiłem aluminiowe CoolerMastery. Miedzianych pozbyłem się przy najbliższej okazji. 1449334[/snapback] Thx za odpowiedź. Tak się zastanawiam bo mam zalmana ZM80C-HP w domu ale jak go założyłem to karta była wygięta (tzn. PCB było wygięte), także trochę się zestresowałem, bo w końcu niedawno padł mi 9500@pro i teraz nie wiem czy coś,źle robię(za mocna dokręcłem) czy moja grafa jest jakaś delikatniejsza... Ale jak będę miał czas (po sesji) to spróbuję jeszcze powalczyć o to żeby zalman na niej był. pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) Swoją grafę przykręciłem tak by swobodnie nie zwisała i jest ok. Wiele zależy też od jakości obudowy. Mam teraz Enlight'a i wszystko jest miodzio. Wcześniej miałem noname'a który pod względem sztywności konstrukcji był beznadziejny. Efekt wystarczyła drobna odchyłka i ostatnia karta w moim przypadku SB Live! nie zawsze był wykrywany po starcie systemu. Wyjąłem Radka i jeszcze dokładniej mu się przyjrzałem. PCB jest proste pomimo tego, że te stalowe uchwyty przykręcane do bloku wygięły się przez przykręcenie śrub. Edytowane 17 Maja 2005 przez Grimlock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Swoją grafę przykręciłem tak by swobodnie nie zwisała i jest ok. Wiele zależy też od jakości obudowy. Mam teraz Enlight'a i wszystko jest miodzio. Wcześniej miałem noname'a który pod względem sztywności konstrukcji był beznadziejny. Efekt wystarczyła drobna odchyłka i ostatnia karta w moim przypadku SB Live! nie zawsze był wykrywany po starcie systemu. 1449462[/snapback] No ja na jakość budy nie mogę nażekać (Chieftec - co by nie mówić o zasilaczach, to obudowy robi niezłe). No nic i tak jeszcze będę musiał zaopatrzyć się w Arctic Ceramique bo ta którą mam już się kończy, ale i tak jest cholernie wydajna, kilka rdzeni (może kilkanaście) od Athonów, kilka razy GPU i jeden chipset BF2, który jest dość duży... Jak ją kupię i wreszcie będę miał czas to powalcze dalej, ale może najpierw jeszcze mody? pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayman Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 help może mi ktoś pomoże Mam Radeona 9550 firmy Sapphire robiłem moda na vdd i poszło na 2.65V ale zaczeło sypać artefaktami wiec odlutowalem rezystor.Niestety wtedy odpadł ten smd do którego sie lutuje vdd mod był z tej ruskiej strony rezytor poszedł pod biurko i tyle go widziałem. Szukałem na forum ale nie znalazłem jak miał on wartość wystarczy mi napis jaki na nim jest.Podejrzewam że miał ok 900 omów ale chciałbym sie upewnic to rezystor ponizej 43IL patrzac od góry karty w samym rogu tam gdzie przychodzi zapinka na agp poniżej 4 wolne pady.Czy komuś poszedł vdd mod bez artefaktów powyżej 2.65V mam już moda na gpu i krta chodzi na max. (atitoll) 490/256 gpu/mem pam samsung 5ns Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vectra Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) EDIT: Pluskwa nie wiem co ci moge wiecej doradzic jezeli wszystko zrobiłeś to co opisywałeś :-| ja sam nic wielkiego nie robiłem poprostu miałem szczęście, nawet nie zmieniałem pasty na rdzeniu tylko zamontowałem wiekszy radiator bo moj orginalny strasznie buczał ale musze przyzanć ze GPU prawie wogule mi sie nie grzeje teraz. Chyba pozostał ci tylko vmod EDIT: A masz wylonczony szybki zapis??? może to cosik pomoże 1448590[/snapback] tylko znajdz teraz vmoda do HiS'a :wink: pasażer masz jakies chłodzenie na pamięciach ?? Edytowane 17 Maja 2005 przez Vectra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 no rzeczywiście nie ma :blink: tak mam radiatorki spire pociete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) panowie mam pytanko bo zastanawiam sie nad kupnem radiatorkow jakis na zwykle pamieci i przy okazji na pamieci na grafice... i wyczailem nie drogi aluminium na zwykly ram za 3zeta za szt. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50983790 -chyba mi wystarcza :) i kupil bym jeszcze dodatkowo 2 szt. na grafike ale do pociecia na kawaleczki :) jak myslicie dalo by to cos gdybym pokroil na kilka czesci (dokladnie to na 2 czesci, i jedna z czesci przykleil na 2 pamieci ktore sa w jednym rzedzie)) i przykleim tasma termoprzewodzaca??? co o tym myslicie??? PS. i czy gdyby przyklo mi reklamowac i odklejac taka tasme to czy sa z nia problemy oraz czy przejechaniu po pamieciach szmatka nasaczona spirytem nie zmyje takze tych napisow na pamieciach :)??? Edytowane 17 Maja 2005 przez Szpakos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 szpakos .... dobre to sam sie zastanawiam nad zakupem tego alu ;) i przy okazji podpinam sie do twojego pytanie odnosnie tego radiatorka ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Czy da sie zrobic na szafirka vmoda olowkiem (czy tylko lutowanie), wybaczcie, ze pytam, ale dawno nie wchodzilem na topic o 9550 i jestem troche w plecy, a na czytanie 31 stron nie moge sobie pozwolic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Czy da sie zrobic na szafirka vmoda olowkiem (czy tylko lutowanie), wybaczcie, ze pytam, ale dawno nie wchodzilem na topic o 9550 i jestem troche w plecy, a na czytanie 31 stron nie moge sobie pozwolic. 1451749[/snapback] Witam! Mam ASUS 9550GE Rdzeń idzie na 450 Pamięci idą..hm na 300 mam maleńkie arty, na 285 jest alles oka... Czy jak dam aluminiowe radiatory coolmastera to czy na 300MHz nie bedzie artów? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7726 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Podczepiam się do pytania @ath, tylko ja się pytam o Vmoda MEM, bo rdzeń mam wystarczająco :twisted: A jak niepójdize to chyba zrobie vmoda normalnie, Tylko mam 1 problem - nie mam miernika :blink: Jak myślicie można robic Moda w ciemno ?? dałbym max oporik 10 na mem, wtedy by było chyba bezpiecznie, co ?? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Witam! Mam ASUS 9550GE Rdzeń idzie na 450 Pamięci idą..hm na 300 mam maleńkie arty, na 285 jest alles oka... Czy jak dam aluminiowe radiatory coolmastera to czy na 300MHz nie bedzie artów? 1451830[/snapback] Szczerze? Lipne bo za małe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 ja sie zastanawiam nad tymi :> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50897666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Szczerze? Lipne bo za małe... 1451875[/snapback] Czyli 300 bez artów nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Czyli 300 bez artów nie? 1451924[/snapback] Myślisz, że Ci tu ludzie będą wróżyć jakie taktowania może osiągnąć Twoja karta,czy co :mur: ? Zamiast napisać jaką mają temp, ile ns to nie, bo po co :angry: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Myślisz, że Ci tu ludzie będą wróżyć jakie taktowania może osiągnąć Twoja karta,czy co :mur: ? Zamiast napisać jaką mają temp, ile ns to nie, bo po co :angry: . 1451940[/snapback] Weź koleś się pyknij w głowe! Pisałem że na 285 chodza bardzo pięknie, na 300 są maleńkie arty... Nie chcesz odpowiadać to nie, a jak chcesz coś glupiego pisać to odpal notatknika... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 (edytowane) Weź koleś się pyknij w głowe! Pisałem że na 285 chodza bardzo pięknie, na 300 są maleńkie arty... Nie chcesz odpowiadać to nie, a jak chcesz coś glupiego pisać to odpal notatknika... 1452009[/snapback] Nie rozumie twojich pretensji :blink: Skinny500 ma 5racje, A skąd mamy wiedziec czy ci pojda na 300 po załozeniu radiatorków???? Załóż i sprawdz, jednemu to cos da a drugiemu kapletnie nic, wszystko zalezy od karty :wink: EDIT: A co do radiatorków to polecam to trzeba tylko pociac, wyjdzie akurat 8 kostek idealnie pasujacych i przykleic :D nawet daja rady i sa tanie Edytowane 18 Maja 2005 przez pasażer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Podczepiam się do pytania @ath, tylko ja się pytam o Vmoda MEM, bo rdzeń mam wystarczająco :twisted: A jak niepójdize to chyba zrobie vmoda normalnie, Tylko mam 1 problem - nie mam miernika :blink: Jak myślicie można robic Moda w ciemno ?? dałbym max oporik 10 na mem, wtedy by było chyba bezpiecznie, co ?? Pozdro 1451868[/snapback] A ty jakiej masz firmy grafe i jak robiles vmoda na core (lutowanie ?) czy jest jakas inna bezpieczniejsza metoda, bo jeszcze na gwar. mam i wole nic nie spawac. :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JxC Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Mam powazny problem, a nie chce zakladac nowego tematu, wiec moze napisze tutaj. Mianowicie zdobylem ostatnio karte Radeon 9550 128 MB DDR RAM 128 bit firmy Gigabyte. Z zapalem zainstalowalem ja w komputerze, zainstalowalem stery z plytki, elegancko restart, po czym... system odpalil sie normalnie, jednak w podzwyzszonej rozdzielczosci. Szybko obnizylem rozdzielczosc zeby cos widziec na pulpicie, a po ok 30 sekundach win xp = zawieszka. Znowu restartnalem kompa, ale teraz, tuz po logo windows pojawia sie czarny ekran z kursorem na srodku ekranu, ktory po 2 sekundach znika, potem juz tylko czarny czarny ekran, monitor zachowuje sie jakby nie bylo obrazu [wylacza sie], a kompa nie moge nawet zresetowac [reset nie dziala, musze przytrzymac power off]. Poeksperymentowalem troche, po czym stwierdzilem, ze najlepiej bedzie format c: [wczesniej mialem GeForce'a i moglby sie stery rabac] i reinstal windy. Tak tez zrobilem, zainstalowalem soft z cd od plyty glownej [2x drivery, do agp portu i lana], sciagnalem najnowsze catalysty, restart, i znowu, dziala przez 30 sekund i pad totalny, reset przyciskiem power off i juz potem nawet "zapraszamy" nie zobaczylem, od razu czarny ekran. Mam plyte ECS K7SEM 3.0A z fabrycznym biosem [bez update'u]. Nie wiem co jest nie tak, z jednej strony dopoki nie zainstaluje driverow to wszystko dziala bez problemu, dopiero po zainstalowaniu shitalistow wszystko pada. Myslalem ze: 1) cos jest fabrycznie zwalone z grafa, no ale czemu dziala przed instalka driverow? 2) mam dosyc cieplo w pokoju, wiec moze sie grzeje za bardzo, w koncu to Gigabyte i tylko radiator, no ale to przy fabrycznych ustawieniach, bez o/c? 3) cos jest nie tak z reszta sprzetu [plyta, bios?] Nie wiem co z tym robic, czy wymieniac, czy probowac z czyms? Moze inne stery, omegi etc.? Ale chyba na oryginalnych powinno chodzic najlepiej... Jesli gdzies juz ktos sie borykal z tym problemem, zapodajcie linka, jesli nie, to all help welcome :) Dzieki z gory za pomoc, sorki ze nie szukalem zbyt doglebnie, ale troche zrezygnowany jestem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny10 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 JxC 1.Są dwa rodzaje (kleju) termoprzewodzacego w GB jeden to tasma obustronna a drugi to jakis marny klej. Mozliwe ze radiator podczas instalowania karty w AGP delikatnie ci sie obruszył i ten marny klej nie przewodzi tak jak powinien. 2. Moze to byc równiez zasilacz ?? nie na pisales jaki masz. na referencyjnych sterach karta nie jest wykorzystywana nawet w 40%, jak zainstalujesz stery karta pobiera wiecej prądu i nie starcza na to zeby GPU prawidłowo pracowało. Ale ze nawet na starcie windy :| to mnie dziwi 3. zrób mały test wejdz np do biosu i poczekaj z pięc minut jak bedzie ok tzn ze zasialcz Oczywiscie moge sie mylic :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 :arrow: JxC sciagnij sobie omegi i sprawdz czy jest lepiej, wczesniej odinstaluj stare stery. w biosie wylacz fast write. jak to nie pomoze to aktualizacja biosu. podaj swoj konfig, bo rzeczywiscie zasilka moze nie wyrabiac. jak masz mozliwosc to sprawdz karte na innym kompie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 ja sie zastanawiam nad tymi :> 1451919[/snapback]Też średnie bo za niskie... Żeby mieć dobre chłodzenie radiatory muszą jakąś wysokośc mieć :wink: RADIATORYTe już są konkretniejsze ale i tak najlepsze byłyby od jakiegoś procka pocięte :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 (edytowane) I tak będziecie musieli ciąć te radiatory (większość podanych) więc nie lepiej tak jak nuras_en mówi- pociąć radiator z procka? Radiator kupiony za 12 zł: Edytowane 19 Maja 2005 przez skinny500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafka Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Wiem ze to troche pytanie nooba ale jestem starsznei zmeczony :) i nei mam sily czytac tego wszystkiego moze ktos ma pod reka linki do najnowszych sterownuikow lub najlepszych do radeona 9550 bardzo bylbym wdzieczny i do tego programu ktorym sie podkreca z gory dzieki i dzieki za wyrozumialosc :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 (edytowane) Te spire tez daja rady ale napewno z proca beda lepsze :) na mosfetach mam indentycznie :) Edytowane 19 Maja 2005 przez pasażer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 ale zwroc uwage na przewodnosc cieplna, w porownaniu do reszty ... z reszta ja potrzebuje radiatorki zeby po prostu miec stabilne 500 bez wzgledu na pogode a nie zeby probowac podkrecac do 600 tak jak pasazer ;) w koncu to tylko 5ns ...:] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 jakie pamiatki sa lepsze na 9550 samsungi czy inne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Trudno powiedziec, wiekszosc powie ze hynixy ale ja uwazam ze samsungi 5ns widac to po mojich wynikach :D i takze po asusach na samsungach 5ns. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 5ns lepsze niz 4ns??? ten swiat schodzi na psy.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nofy Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 W przypadku Szafirków na kościach Samsunga 5ns i 4ns to te same kości tylko inne oznaczenia B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...