Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przeglądając forum o R9550 szukalem odpowiedzi na pytanie czemu moj egzemplarz sie tak slabo kręci!!?? W obudowie jeden AC 3TC z tylu obudowy , 2 AC PRO TC na przedzie. Z standardowych ustawien 250/400 po zamontowaniu Arcitc Silencer Rev.3 poszlo 430/470 i 3130 benchmarków w 3DMark03. Wynik calkiem, calkiem ale te pamieci!! Powyżej 470 juz masakra ATT same arty... buuuu... Wszyscy trabia ze 500 to bez problemu bez chlodzenia :/ No wiec kombinowalem.... i nic. Az nagle oszalal mi zasilacz, resety, brak reakcji itp. (Zeby nie bylo i tak dobrze ze nic sie nie spalilo ;-) Wymienilem wiec megabjta 350ATX... na TAGANA330 :D 200zł ale co tam! Zasilka pozadna byc musi! Przy okazji Zelman NB47J na Northbridge. No i postanowilem pobawic sie znowu... pamiec od razu na 500 -> smiga, zadnych artow!!! mowie WOW.... nice :D Dajemy dalej... 520... arty :( no dobra wrocilem na 500 jedziemy z rdzeniem... ATT find max 440 :D calkiem nie zle... czas na 3d marka03 ..... ale to za chwile... ;-)

Generalne sugestie jak sie nie chce kręcic (i nie tylko wtedy):

1. Dobry zasilacz - bezpieczenstwo, moc i możliwości

2. Przeciąg w obudowie - niska temperatura to dobra sprawa (u mnie proc 35, MBO 32 po zmianie zasilki na procku 10 mniej :D)

3. Wytrwałość... w szukaniu info w necie... wszystko juz kiedys bylo zapisane ;-)

Edytowane przez Olo13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie panowie!!!

Nie wyrazam swojej wyzszosci nad nikim. Skrobnalem to co skrobnalem tylko dlatego ze spedzielem kilka dni na tym forum szukajac odpowiedzi na pytanie: czemu pamieci GB 9550 nie ida na 500, czemu poprostu NIE DA RADY W I E C E J :/ Przeczytalem opracowanie, prawie caly temat CZ.I i caly CZ.II o R9550. Probowalem wszystkiego i D.U.P.@. Nic nie pomoglo :( Oczywiscie byly sugestie w postaci "moze zasilka", ale nikt stanowczo tego nie powiedzial. Przez przypadek wyszlo ze wystarczy zmienic zasilacz na lepszy! Dlatego postanowilem napisac, moze tacy jak ja nie beda tracic czasu i kombinowac tylko spojrza na zasilacz i wezma pod uwage mozliwosc jegop winy w slabym podkęcaniu.

P.S. Poza tym znam duuuzo ludzi ktorzy nie przywiazuja zadnej wagi co za zasilacz maja w kompie... wazne ze jakos dziala.

P.S.2. Generalnie dzieki za wszelkie opinie, negatywne tez. Nastepnym razem 5 razy sie zastanowie jak bede chcial cokolwiek napisac ;-)

Aha jeszcze sprawa powtarzających sie tematow. OrGiUsZ masz racje ze sie powtarza... i bedzie... niestetety czasem brak wytrwalosci na przeczytanie wszystkiego. pozdro ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co sprawdź, to czy telewizor jest ustawiony jako główny wyświetlacz!!

Rozumiem, że na monitorze w trybie pełnoekranowym jest wszystko w porządku??

1476114[/snapback]

dzieki koles, pomogło to co mówiłes, ustawiłe tv jako głowny i chodzi luz tylze te teraz na monitorze jest w mijescu filmu czarno. Czy w kartach ATI tak musi byc ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze w koncu w przyszlym tygodniu kupie sobie jakiegos w miare taniego radka 9550 (128/128 oczywisce). Dysponuje kasa do 250 zloty(20 zloty jednakze roznicy nie robi), czyli nie tak duzo. Zobaczylem sobie w sklepach, ze Szafiki 9550 i Gigabyte sa w podobnej cienie, troche tanszy jest His. I tu pytanie, moglby mi ktos powiedziec, ktora z tych kart jest lepsza, wydajniejsza i no i w miare mozliwosci podatna na OC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie. Może akurat trafi na dobrze się krecace.

Samsungi tez nie maja dobrej opini a moje kreca sie jak widac :wink:

No pewnie ze zmieniaj, spory przyrost mocy jest po tej operacji

Edytowane przez pasażer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie ze zmieniaj, spory przyrost mocy jest po tej operacji

1477799[/snapback]

Mógłbyś sprecyzować pojęcie "spory przyrost" ??

Bo w swoim szafirku na samsungach 5ns nie ruszalem timingów a moze warto B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No karta jest poprostu wydajniejsza :wink:

Od gory w att w timings 2 ustaw 4-2-4-8 to sie przekonasz

ja mam zamiar dojść do 600 na pamiątkach więc chyba się przydadza

1477277[/snapback]

a ile masz aktualnie????

Edytowane przez pasażer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. jaki wiatraczek masz na myśli??

2. lepiej zamontować nawiew na kartę, niż mieszać przy radiatorze (np. z przodu obudowy) jeśli nie wiesz jak zacząć

3. jeśli masz dobrze wentylowaną obudowę nie musisz zakładać wentylatorka, bo R9550 nie grzeją się tak strasznie

4. dodatkowy wiatrak dodatkowy hałas

Jeśli dalej chcesz zmieniać, to napisz dokładnie jakie chłodzenie chcesz założyć!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. jaki wiatraczek masz na myśli??

2. lepiej zamontować nawiew na kartę, niż mieszać przy radiatorze (np. z przodu obudowy) jeśli nie wiesz jak zacząć

3. jeśli masz dobrze wentylowaną obudowę nie musisz zakładać wentylatorka, bo R9550 nie grzeją się tak strasznie

4. dodatkowy wiatrak dodatkowy hałas

Jeśli dalej chcesz zmieniać, to napisz dokładnie jakie chłodzenie chcesz założyć!

1479041[/snapback]

1. Najzwyklejszy byle zakrywał cały radiator

3. Wntylacja obudowy - mam ja całkowicie otwartą "Brak żadnych blach" a co do grzania to sie dowiedziałem ze lepiej założyć dla bezpieczenstwa

Ps. Co do zamontowania to radzili mi na kropelkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem kto ci radził, ale te karty nawet kręcone nie potrzebują nie wiadomo jakiego chłodzenia. Tym bardziej, że masz otwartą budę!

Najważniejsze przy pasywnym chłodzeniu jest to, żeby był obieg powietrza.

A, wracając do pytania, może być i kropelka. Wentylator, jeśli ma wtyk 3Pin to podpinasz albo w wolne miejsce w mobo, albo kupujesz przejściówkę i podpinasz pod molexa od zasiłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kiedys ta karte i ja polecam sposób : wez jakis wiatrak 8cm albo nawet 4cm (ja taki mialem ) i gumkami recepturkami zaluz go na radator !!! Podkrecalnosc wzrosnie znaczaco a co do podpiecia to albo na mobo albo przejsciowka i na molexa. Moze ten sposob jest primitywny ale po co placaic bog wie ile jak za 5 zl mozna miec wlasnej (prawie) roboty chlodzenia . A ten wiatrak 8 cm wialby jeszcze na pamieci z jednej strony !!! Ja dla takiego chlodzenai zrezygnowalem z SILENCERA 3 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Otóż niedawno padła mi karta radeon 9500. Tylko nie wiem czemu ponieważ cały czas wcześniej działała w 100% - zero problemów. Dzień przed zepsuciem grałem z 6h - czyli norma, wstaję rano, a tu nie ma prądu!! Czekam, o 17:00 włączyli włączam komp a tu monitor i cały komp zachowuje się jakby nie było w nim karty!!! tzn. czarny ekran komp się niby włącza ale nie idzie. Zaniosłem ją do 3 sklepów - martwa, reszta kompa działa, sprawdzałem z radeonem 9800pro. Nie śmierdzi nic , kondensatory w normie, rdzeń błyszczy jak wcześniej można się przejrzeć. Miał ktoś może już ten problem, co mam zrobić?????? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...