Olo13 Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 (edytowane) Witam! Przeglądając forum o R9550 szukalem odpowiedzi na pytanie czemu moj egzemplarz sie tak slabo kręci!!?? W obudowie jeden AC 3TC z tylu obudowy , 2 AC PRO TC na przedzie. Z standardowych ustawien 250/400 po zamontowaniu Arcitc Silencer Rev.3 poszlo 430/470 i 3130 benchmarków w 3DMark03. Wynik calkiem, calkiem ale te pamieci!! Powyżej 470 juz masakra ATT same arty... buuuu... Wszyscy trabia ze 500 to bez problemu bez chlodzenia :/ No wiec kombinowalem.... i nic. Az nagle oszalal mi zasilacz, resety, brak reakcji itp. (Zeby nie bylo i tak dobrze ze nic sie nie spalilo ;-) Wymienilem wiec megabjta 350ATX... na TAGANA330 :D 200zł ale co tam! Zasilka pozadna byc musi! Przy okazji Zelman NB47J na Northbridge. No i postanowilem pobawic sie znowu... pamiec od razu na 500 -> smiga, zadnych artow!!! mowie WOW.... nice :D Dajemy dalej... 520... arty :( no dobra wrocilem na 500 jedziemy z rdzeniem... ATT find max 440 :D calkiem nie zle... czas na 3d marka03 ..... ale to za chwile... ;-) Generalne sugestie jak sie nie chce kręcic (i nie tylko wtedy): 1. Dobry zasilacz - bezpieczenstwo, moc i możliwości 2. Przeciąg w obudowie - niska temperatura to dobra sprawa (u mnie proc 35, MBO 32 po zmianie zasilki na procku 10 mniej :D) 3. Wytrwałość... w szukaniu info w necie... wszystko juz kiedys bylo zapisane ;-) Edytowane 1 Czerwca 2005 przez Olo13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Pierwsze co sprawdź, to czy telewizor jest ustawiony jako główny wyświetlacz!! Rozumiem, że na monitorze w trybie pełnoekranowym jest wszystko w porządku?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo13 Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Spokojnie panowie!!! Nie wyrazam swojej wyzszosci nad nikim. Skrobnalem to co skrobnalem tylko dlatego ze spedzielem kilka dni na tym forum szukajac odpowiedzi na pytanie: czemu pamieci GB 9550 nie ida na 500, czemu poprostu NIE DA RADY W I E C E J :/ Przeczytalem opracowanie, prawie caly temat CZ.I i caly CZ.II o R9550. Probowalem wszystkiego i D.U.P.@. Nic nie pomoglo :( Oczywiscie byly sugestie w postaci "moze zasilka", ale nikt stanowczo tego nie powiedzial. Przez przypadek wyszlo ze wystarczy zmienic zasilacz na lepszy! Dlatego postanowilem napisac, moze tacy jak ja nie beda tracic czasu i kombinowac tylko spojrza na zasilacz i wezma pod uwage mozliwosc jegop winy w slabym podkęcaniu. P.S. Poza tym znam duuuzo ludzi ktorzy nie przywiazuja zadnej wagi co za zasilacz maja w kompie... wazne ze jakos dziala. P.S.2. Generalnie dzieki za wszelkie opinie, negatywne tez. Nastepnym razem 5 razy sie zastanowie jak bede chcial cokolwiek napisac ;-) Aha jeszcze sprawa powtarzających sie tematow. OrGiUsZ masz racje ze sie powtarza... i bedzie... niestetety czasem brak wytrwalosci na przeczytanie wszystkiego. pozdro ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaku666 Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Pierwsze co sprawdź, to czy telewizor jest ustawiony jako główny wyświetlacz!! Rozumiem, że na monitorze w trybie pełnoekranowym jest wszystko w porządku?? 1476114[/snapback] tak na monitorze jest wszytsko OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaku666 Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Pierwsze co sprawdź, to czy telewizor jest ustawiony jako główny wyświetlacz!! Rozumiem, że na monitorze w trybie pełnoekranowym jest wszystko w porządku?? 1476114[/snapback] dzieki koles, pomogło to co mówiłes, ustawiłe tv jako głowny i chodzi luz tylze te teraz na monitorze jest w mijescu filmu czarno. Czy w kartach ATI tak musi byc ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Nigdy nie oglądam inaczej, ale zdaje się, że jak dasz tryb teatralny to nakładka wyświetla się na obydwu wyjściach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 no to dzieki za wszystko biore ........szafira!!! w osiedlowym sklepie bez selekcji bo na zamowienie :-| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 :mur: Przecież tam tez jest Radeon 9550XT który połknie tego Szafirka... 1474982[/snapback] Pokaż mi chociaż jednego XT który tak połyka mojego sapphirka :-P joke :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Moze w koncu w przyszlym tygodniu kupie sobie jakiegos w miare taniego radka 9550 (128/128 oczywisce). Dysponuje kasa do 250 zloty(20 zloty jednakze roznicy nie robi), czyli nie tak duzo. Zobaczylem sobie w sklepach, ze Szafiki 9550 i Gigabyte sa w podobnej cienie, troche tanszy jest His. I tu pytanie, moglby mi ktos powiedziec, ktora z tych kart jest lepsza, wydajniejsza i no i w miare mozliwosci podatna na OC? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Szafirki i GB są do OC lepsze od HiSów ostatnio wymiatają szafirki (szczególnie z taktowaniami gpu) ale jak wiadomo to jest loteria... Także nie wiem może rzuć monetą? Ale tak czy inaczej GB lub szafir... pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Wystarczy wlaczyc klonowanie obrazu. Jak nic niepomoze to wyczys c stery do grafy i zainstaluj ponownie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
someone88 Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 co myślicie o takich radiatorka na pamięci w radku 9550 Gigabyta http://www.4max.pl/default.asp?g=25&gg=19&produkt=86? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 co myślicie o takich radiatorka na pamięci w radku 9550 Gigabyta 1477263[/snapback]do miedzi musisz miec jakis nawiew a poza tym radiatorki nie sa wogole potrzebne!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
someone88 Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 ja mam zamiar dojść do 600 na pamiątkach więc chyba się przydadza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 siemka wlasnie kupilem szafirowego radka nie wkladam go bo czekam na zasilke pamieci mam elixir N2DS12H16BT-5T dobre są??? i jak sprawdzic date produkcji? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=ostry=- Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 wziałes najgorsze mozliwe pamieci od Radka 9550..duzo na nich nie pokrecisz..moze jednak na rdzeniu dojdziesz do wiekszych taktowan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 a timingi od gb cos dadza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) Nie koniecznie. Może akurat trafi na dobrze się krecace. Samsungi tez nie maja dobrej opini a moje kreca sie jak widac :wink: No pewnie ze zmieniaj, spory przyrost mocy jest po tej operacji Edytowane 2 Czerwca 2005 przez pasażer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trovao Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 ja mam zamiar dojść do 600 na pamiątkach więc chyba się przydadza 1477277[/snapback] no to powodzenia panu życzymy ... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nofy Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 No pewnie ze zmieniaj, spory przyrost mocy jest po tej operacji 1477799[/snapback] Mógłbyś sprecyzować pojęcie "spory przyrost" ?? Bo w swoim szafirku na samsungach 5ns nie ruszalem timingów a moze warto B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) No karta jest poprostu wydajniejsza :wink: Od gory w att w timings 2 ustaw 4-2-4-8 to sie przekonasz ja mam zamiar dojść do 600 na pamiątkach więc chyba się przydadza 1477277[/snapback] a ile masz aktualnie???? Edytowane 3 Czerwca 2005 przez pasażer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Jak go na tej karcie zamontowac i gdzie podłączyć ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny10 Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Mam 9550 od MSI na Samsungach 5ns i nominalne timingi w ATT od góry to 4-2-4-8-3-cl+3-3-2-3-2. I teraz pytanie: czy to dobre ustawienia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 po co wiatraczek? :D a tak serio, to na tym pasywnym chłodzeniu karta idzie całkiem wysoko, jeśli chcesz dodatkowe chłodzenie, to może radiatorki na pamięci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 gigabytowe the best Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 1. jaki wiatraczek masz na myśli?? 2. lepiej zamontować nawiew na kartę, niż mieszać przy radiatorze (np. z przodu obudowy) jeśli nie wiesz jak zacząć 3. jeśli masz dobrze wentylowaną obudowę nie musisz zakładać wentylatorka, bo R9550 nie grzeją się tak strasznie 4. dodatkowy wiatrak dodatkowy hałas Jeśli dalej chcesz zmieniać, to napisz dokładnie jakie chłodzenie chcesz założyć! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 1. jaki wiatraczek masz na myśli?? 2. lepiej zamontować nawiew na kartę, niż mieszać przy radiatorze (np. z przodu obudowy) jeśli nie wiesz jak zacząć 3. jeśli masz dobrze wentylowaną obudowę nie musisz zakładać wentylatorka, bo R9550 nie grzeją się tak strasznie 4. dodatkowy wiatrak dodatkowy hałas Jeśli dalej chcesz zmieniać, to napisz dokładnie jakie chłodzenie chcesz założyć! 1479041[/snapback] 1. Najzwyklejszy byle zakrywał cały radiator 3. Wntylacja obudowy - mam ja całkowicie otwartą "Brak żadnych blach" a co do grzania to sie dowiedziałem ze lepiej założyć dla bezpieczenstwa Ps. Co do zamontowania to radzili mi na kropelkę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Nie wiem kto ci radził, ale te karty nawet kręcone nie potrzebują nie wiadomo jakiego chłodzenia. Tym bardziej, że masz otwartą budę! Najważniejsze przy pasywnym chłodzeniu jest to, żeby był obieg powietrza. A, wracając do pytania, może być i kropelka. Wentylator, jeśli ma wtyk 3Pin to podpinasz albo w wolne miejsce w mobo, albo kupujesz przejściówkę i podpinasz pod molexa od zasiłki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali990 Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Mialem kiedys ta karte i ja polecam sposób : wez jakis wiatrak 8cm albo nawet 4cm (ja taki mialem ) i gumkami recepturkami zaluz go na radator !!! Podkrecalnosc wzrosnie znaczaco a co do podpiecia to albo na mobo albo przejsciowka i na molexa. Moze ten sposob jest primitywny ale po co placaic bog wie ile jak za 5 zl mozna miec wlasnej (prawie) roboty chlodzenia . A ten wiatrak 8 cm wialby jeszcze na pamieci z jednej strony !!! Ja dla takiego chlodzenai zrezygnowalem z SILENCERA 3 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekus Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Witam! Otóż niedawno padła mi karta radeon 9500. Tylko nie wiem czemu ponieważ cały czas wcześniej działała w 100% - zero problemów. Dzień przed zepsuciem grałem z 6h - czyli norma, wstaję rano, a tu nie ma prądu!! Czekam, o 17:00 włączyli włączam komp a tu monitor i cały komp zachowuje się jakby nie było w nim karty!!! tzn. czarny ekran komp się niby włącza ale nie idzie. Zaniosłem ją do 3 sklepów - martwa, reszta kompa działa, sprawdzałem z radeonem 9800pro. Nie śmierdzi nic , kondensatory w normie, rdzeń błyszczy jak wcześniej można się przejrzeć. Miał ktoś może już ten problem, co mam zrobić?????? :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...