lukasrz Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 moj HIS na chlodzeniu pasywnym ! gdzie nei mozna dotknac sie po O/C przy graniu do radiatora jak narazie wyciaga jakies 420-430Mhz na rdzeniu i 580MHz na pamieciach mysle ze jak zamontouje jakos pod nim wentylator 80mm to rdzen na ok 500MHz powinien chodzic, bo naprawde dotknac sie nei mozna do radiatora podczas grania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Przeleciałem temat i co sie okazuje, nowe sapphirki maja inne pcb i niestety nie zrobie pencilmoda :cry: A juz dzisiaj rano mialem sie po olowek wybierac :lol: Chyba ze ktos wie jak zrobic vmoda na nowym sapphirku?????? EDIT: @510/590 HCtimings wlaczylem opcje FWi jest 2 miejsce na ORBIE 2090!!! :twisted: :twisted: :twisted: 1523712[/snapback] Czemu nie pokazuje Taktowań Twojej karty na ORBie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonardo Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Siemka ,kupiłem właśnie gigabyte 9550 128 i za cholere nie moge wrzucić biosu od Powercolora 9600ez.Udało mi się zapisać stary bios ale jak chce dać nowy to mam błąd pomimo że daje -p -f.Wyskakuje mi block coś tam not disabled.Robię wszystko w/g tego http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=221&rectr_str_numer=3 ale i tak nie działa.Proszę o szybką odpowiedż bo chce pograć dzisiaj jeszcze w coś i porównać 9550 do mojego starego GF2mx 200. Mógłby mi ktoś odpisać??!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenny-f Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 (edytowane) Witam. z tego powodu, iż temat ma juz sporo stron, a szukałem juz dosc, to chciałbym zapytac o pare rzeczy zwiazanych z moim Gigabytem... 1. Póki co przekręciłem rdzeń na 359, a pamięci na 503 - artefaktów nie zauważyłem (aquamark, 3dmarki), czy moge tak ciągnąć bez dodatkowego chłodzenia? 2. Jaka jest najbezpieczniejsza 'kombinacja' dla mojego radka (taka, żebym nie musiał uzywac dodatkowego chłodzenia, ale żeby osiągi były możliwie najwieksze)? 3. Jakie i ile radiatorów kupic na moje pamiątki? (al, cu, 4 czy 8?) 4. Gdzie najlepiej kupic takie radiatory? Jestem prawie pewien ze takie pytania juz były, ale szukanie zajęłoby mi duzo czasu, a tym samym mój post może być przydatny dla innych osób, które chciałyby o to zapytac... PS. czy moglby tez podac link do strony z osiągami OC kart graficznych, głównie R9550 PS2. Mam ostatnie Omegi z Catalystami 5.6 Pozdrawiam :) Siemka ,kupiłem właśnie gigabyte 9550 128 i za cholere nie moge wrzucić biosu od Powercolora 9600eza po co wrzucać bios? jesli chcesz podkręcić gpu i pamięci to proponuje ostatnie omegi z catalystami + ati tray tool (w jednej paczce wszystko), tam kręcisz 9550 bez problemu Edytowane 1 Lipca 2005 przez kenny-f Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Siemka ,kupiłem właśnie gigabyte 9550 128 i za cholere nie moge wrzucić biosu od Powercolora 9600ez.Udało mi się zapisać stary bios ale jak chce dać nowy to mam błąd pomimo że daje -p -f.Wyskakuje mi block coś tam not disabled.Robię wszystko w/g tego 1524065[/snapback]Nie da rady. Edytuj biosa rabitem, podkręć rdzeń i pamięć, device id dsaj na 1450 i wgraj programem od gigabyta @VGA Bios writter. I masz wtedy radka 9600. Porównywałem timingi i są takie same jak w radku 9600 gigabyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Siemka ,kupiłem właśnie gigabyte 9550 128 i za cholere nie moge wrzucić biosu od Powercolora 9600ez.Udało mi się zapisać stary bios ale jak chce dać nowy to mam błąd pomimo że daje -p -f.Wyskakuje mi block coś tam not disabled.Robię wszystko w/g tego 1524065[/snapback]Ale uparciuch z ciebie :? Znowu ten sam post :mur: Dobra. Widze że jedyną rozsądną metodą na powstrzymanie cię od pisania xx razy tego samego jest dobra odpowiedz. Teraz tak: Tego biosu nie wgrasz bo GB ma blokade na grywanie biosów innych niż od R9550. Więc co nalezy zrobić? Edytować wyciągniety bios w Rabicie, zmienić taktowania, timingi i grać spowrotem do karty. Żadna filozofia. A jeżeli chcesz mieć R9600 (aby tak się ta karta utożsamiała) musisz sobie tego poszukać (jest na forum a w razie potrzeby Google). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Czemu nie pokazuje Taktowań Twojej karty na ORBie? 1524023[/snapback] Zrob test na najnowszych omegach i wrzuc na orba i zobacz czy masz taktowania :wink: , wydaje mi sie ze teraz na orbie pokazuje wtedy taktowanie jezeli zrobi sie test na catalystach czyli sterownikach zatwierdzonych przez orba :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 @ lukasrz No jadac 430 na rdzeniu na samym radiatorku jestes na najlepszej drodze do usmazenia karty. Niepotrzebnie wymieniales sapphirea na hisa, wartosc ktora osiagnoles jest juz chyba krytyczna, wiecej bez vmoda nie pojedzie. Co do odswiezania to wchodzisz w wlasciwosci:ekran -> zaawansowane -> ekrany -> klikasz na monitor -> ustaw max. rozdzielczosc, max. czestotliwosc odswiezania (ja mam 1024@75hz) i wymuszona czestotliwosc odswiezania : tak jak pulpit i tym sposobem mam w kazdej rozdzielce 75hz (malo ze wzgledu na stary moniek). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox17 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Witam! jestem nowy na forum i tak od paru godzin czytam sobie o 9550 bo wczoraj kupilem Gigabajta 9550 128 no i od razu podkrecilem na 325/500 i w 3dmark2003 = 3521 a w 3dmark2001 = 9452 troszeczke slabo ale jeszcze z nim popracuje dzisiej. I mam dwa pytanka: 1) czy 9550 to 9600 ale z obnizonym taktowaniem?? czy to co innego?? 2) odswiezanie :( nie moge w power stripa zablokowac odswiezania dlaczego?? poprostu ikonka jest nie aktywna a mam stery monitor i jak tego nie zrobie to w grach mi przeskakuje na 60hz :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Witam. z tego powodu, iż temat ma juz sporo stron, a szukałem juz dosc, to chciałbym zapytac o pare rzeczy zwiazanych z moim Gigabytem... 1. Póki co przekręciłem rdzeń na 359, a pamięci na 503 - artefaktów nie zauważyłem (aquamark, 3dmarki), czy moge tak ciągnąć bez dodatkowego chłodzenia? 2. Jaka jest najbezpieczniejsza 'kombinacja' dla mojego radka (taka, żebym nie musiał uzywac dodatkowego chłodzenia, ale żeby osiągi były możliwie najwieksze)? 3. Jakie i ile radiatorów kupic na moje pamiątki? (al, cu, 4 czy 8?) 4. Gdzie najlepiej kupic takie radiatory? Jestem prawie pewien ze takie pytania juz były, ale szukanie zajęłoby mi duzo czasu, a tym samym mój post może być przydatny dla innych osób, które chciałyby o to zapytac... PS. czy moglby tez podac link do strony z osiągami OC kart graficznych, głównie R9550 PS2. Mam ostatnie Omegi z Catalystami 5.6 1524083[/snapback] Ad 1) Z tego co pamietam, to GB mógł bez problemu chodzić nawet do 400Mhz bez aktywnego chłodzenia ale zawsze lepiej kupić i założyć jakiś wentylatorek (choćby za grosze z Allegro); Ad 2) To już muszisz sam stwierdzić bo nikt na tym forum wróżką nie jest i trudno powiedzieć ile ci ta karta wyciągnie; Ad 3) Najlepiej miedziane, po jednym radiatorku na jednej kostce pamięci (w przypadku 128 bitowego R9550 musisz mieć 8 radiatorków czyli jedną paczuszke :wink: ; Ad 4) Na Allegro ale ostatnio zauważyłem że i w zwykłych sklepach pojawiają się takie rzeczy w sprzedaży (zwrasta zainteresowanie oc i tuningiem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Zrob test na najnowszych omegach i wrzuc na orba i zobacz czy masz taktowania :wink: , wydaje mi sie ze teraz na orbie pokazuje wtedy taktowanie jezeli zrobi sie test na catalystach czyli sterownikach zatwierdzonych przez orba :? 1524168[/snapback] Zrobiłem test i pokazuje taktowania: ORB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonardo Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 (edytowane) Ale w Rabicie rdzeń nie idzie mi wyżej niż 357!!!Mam wersję 1.7,na 1.4 też idzie tylko na 357!!! http://img292.imageshack.us/my.php?image=rabit8oe.png Edytowane 1 Lipca 2005 przez leonardo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Czy aby puscic pamieci na 250 trzeba zalozyc dodatkolwe radiatory na pamieci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 (edytowane) Czy aby puscic pamieci na 250 trzeba zalozyc dodatkolwe radiatory na pamieci? 1524359[/snapback] A masz artefakty na 250MHz? __ Ale w Rabicie rdzeń nie idzie mi wyżej niż 357!!!Mam wersję 1.7,na 1.4 też idzie tylko na 357!!! Daj 357MHz, zapisz, otwórz tego edytowanego i daj tyle ile chcesz, jak chcesz jeszcze więcej to znów na max, zapisz, otwórz i jazda ;) Może być bład CRC - nie przejmuj sie ;) Edytowane 1 Lipca 2005 przez bakupl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonardo Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 LoL tego programu VGA BIOS Writter nie ma nawet w goglach:PNa stronie Gigabyte jest tylko GVFLASH i z tym popróbuje:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 A masz artefakty na 250MHz? Jak na razie nie mam (na 235). Puscilem pare razy 3 d marka i wszystko jest ok. Sprobuje przekroczyc ta magiczna granice. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 A masz artefakty na 250MHz? Jak na razie nie mam (na 235). Puscilem pare razy 3 d marka i wszystko jest ok. Sprobuje przekroczyc ta magiczna granice. 1524406[/snapback] To daj 250MHz na pamiątki, włacz gre, jeśli po jakims czasie zaczna sie pojawiac to kup radiatorki, jak nie to looz ;) i jedź dalej. Jak odrazu będą daj looz, i 245MHz daj itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 (edytowane) I mam dwa pytanka: 1) czy 9550 to 9600 ale z obnizonym taktowaniem?? czy to co innego?? 2) odswiezanie :( nie moge w power stripa zablokowac odswiezania dlaczego?? poprostu ikonka jest nie aktywna a mam stery monitor i jak tego nie zrobie to w grach mi przeskakuje na 60hz :sad: 1524274[/snapback] :arrow: Ad 1) To znaczy tak: rdzeń jest żywcem wzięty z R9600 (RV350) tyle tylko że sztucznie spowolniony (dlatego mozna go prawie o 100% podkręcać :wink: ) ; :arrow: Ad 2) Problem omówiony kilka postów wyżej :lol: :wink: LoL tego programu VGA BIOS Writter nie ma nawet w goglach:PNa stronie Gigabyte jest tylko GVFLASH i z tym popróbuje:P Człowieku :mur: jak ty sobie dajesz rade w życiu? :blink: A płyty to tej karty nie masz? Tam jest ten program.... Boże, patrzysz i nie grzmisz...... Edytowane 1 Lipca 2005 przez [RONIN] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonardo Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 No to chyba mam wyrąbaną wersję gdzie są jedynie jakieś [ciach!]iane stery po których nie da się wogóle karty kręcić!!! http://img149.imageshack.us/my.php?image=vga3cs.png Sprawdzałem też folder po folderze i są tylko stery,Power DVD i nie ma nic o biosie!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 No to chyba mam wyrąbaną wersję gdzie są jedynie jakieś [ciach!]iane stery po których nie da się wogóle karty kręcić!!! 1524502[/snapback] Jak się pojawia główne okno płyty wybierasz GIGABYT Utility (cały zestaw), a potem >> tam gdzie masz zagraek systemowy << pojawi się ikonka firmy (G). Klikasz prawym i wybierasz pozycje @VGA . Dalej już sobie chyba poradzisz nie :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 (edytowane) LoL tego programu VGA BIOS Writter nie ma nawet w goglach:PNa stronie Gigabyte jest tylko GVFLASH i z tym popróbuje:P 1524401[/snapback] plik startowy sie tak nazywa gvflash. Ale przecież przy kupnie karty powinienieś dostać płytke cd i tam jest ten program. Instalujesz i tak jak kolega wyżej napisał. Edytowane 1 Lipca 2005 przez apofiss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonardo Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Dobra zadziałało,mam domyślne ustawienia rdzeń na 405,a pamiątki na 513.A właśnie co mi da to żę ustawie Device ID na 1450,tak jak napisał apofis?Będę mogł wtedy instalować oryginalne Catalysty i na nich podkręcać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 (edytowane) Dobra zadziałało,mam domyślne ustawienia rdzeń na 405,a pamiątki na 513.A właśnie co mi da to żę ustawie Device ID na 1450,tak jak napisał apofis?Będę mogł wtedy instalować oryginalne Catalysty i na nich podkręcać? 1524675[/snapback] Jeżeli rabitem zmienisz device id na 4150 to karta będzie widziana jako radeon 9600 series w sterownikach a programy takie jak aida czy everest również nawet jako 9600xt. Trzeba zmienić na 4150 a nie tak jak wcześniej sie machłem 1450. Edytowane 1 Lipca 2005 przez apofiss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 sorki że wam przerywam dyskusje ale którym 3dmarkiem najlepiej testować radka 9550? czy to ma jakieś znaczenie? 1524705[/snapback] 2005, następnie 2003 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 to ja widze że mam przerąbane... rdzeń puściłem na 420 i wyżej nie pójdzie. mimo że na domowej roboty chłodzeniu rdzeń nie jest nawet cieplutki, nawet letni nie jest... :( czyżby mój HIS poprostu wyżej nie chciał ??? :/ ehhh 1523823[/snapback] tez mam HiS'a - porąbana karta, zmienilem chłodzenie na trochę wiekszy radiator, kupiłem srebrna paste, nawiew na karte zapewniaja dwa wentyle 80mm połaczone ze soba tak ze tworza prostokąt :] i chłodza karte na "cała długość" - wentyle te dziłaja na max swoich mozliwosci (12v) ... i co z tego mam ?? 380 na rdzeniu ... na szczęscie pamięci hynix 4ns 560 wyrabiaja, pkt w 3dMark03 to 3620 , mark05 - 1510... - rdzeń dosłownie letni a karta wiesza sie po kilku sek (w grach)... jako ciekawostke popatrz tu : http://www.hardwarelife.com/hardware/revie...isr9550_3.shtml kolesie podkręcili his'a na 470/550 !!! shit, jak oni to zrobili ... mieli big szczęscie ze trafili na taki egzemplarz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maslosky Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 no u mnie rdzeń chodzi na 410... po zmianie sterów na najnowsze omegi i umieszczeniu jeszcze wentyla 80x80 pod duzym radiatorem na który jest naklejony klejem termoprzewodzącym wentylatorek boxowy... pamięci kombinuje ale max 520... (tez 4ns) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 @ lukasrz No jadac 430 na rdzeniu na samym radiatorku jestes na najlepszej drodze do usmazenia karty. Niepotrzebnie wymieniales sapphirea na hisa, wartosc ktora osiagnoles jest juz chyba krytyczna, wiecej bez vmoda nie pojedzie. Co do odswiezania to wchodzisz w wlasciwosci:ekran -> zaawansowane -> ekrany -> klikasz na monitor -> ustaw max. rozdzielczosc, max. czestotliwosc odswiezania (ja mam 1024@75hz) i wymuszona czestotliwosc odswiezania : tak jak pulpit i tym sposobem mam w kazdej rozdzielce 75hz (malo ze wzgledu na stary moniek). 1524234[/snapback] dzieki mistrzu dziala tylko ze z tego co widze to mozna przypisac tylko jedna czestotliwsc poprzez wymuszenie ? a mnie interesowalo by ustawien ie dlakazdej rozdzailki inne odswiezanie :P jak to zrobic ?:> oprocz power stripa ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonardo Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Kurcze właśnie odpaliłem sobie drag na nas:u2 i musze powiedzieć że zwaliło mnie z nóg,wcześniej nie wierzyłem ze gry mogą tak wyglądać a teraz sam mam to na moim monitorze!!!Otworzyłem obudowę i dotknąłem radiatorka który jest na rdzeniu,i bk że był tak gorący że prawie sie oparzyłem,pamiątki też nagrzane ale nie aż tak.Jak uważacie obniżyć taktowanie.bo narazie nie mam sianka na radiatorki i wiatrak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Ja bez wiatraczka miałem rdzeń na 364 MHz a pamięci mam na 250(500 ddr) bez radiatorków. Jednak kupie sobie radiatorki na pamięć i dam powyżej 500. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Zrobiłem test i pokazuje taktowania: 1524281[/snapback] To nie wiem o co chodzi ale ocmaster pozyzcja 5 na orbie rowniez nie ma taktowan na tych samych sterach :blink: I jeszcze jedno zauwazylem, nie pokazuje mi tez jakie mam agp a przedtem bylo :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...