Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

a czy wiesz o tym ze gdy pojawiaja sie arty to wynik spada ?

1532983[/snapback]

to np dlaczego przy 570(bez artów) na pamięciach wynik miałem ~3590 a po podkręceniu do 600(z artami) - ~3620 ...a jednak wynik wyższy Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ale nadal nie uzyskałem dopowiedzi szukałem wszedzie jak podkręcić Radeona 9550 firmy Xpert Vision ale znajdowało mi tylko jak podkrecić radka firmy sharppire i gigabyte no i hisa a codo tej modyfikacji biosa możesz mi pomoc bo nie wiem jak :C z góry dzieki

1532974[/snapback]

Zainstaluj omegi i nic nie bedziesz musial zmieniac

omegi=zmodyfikowane sterowniki ktore pozwalaj podkrecic twoja karte graficzna :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktos jest ciekawy to zmierzylem napiecia na moim nowym Sapphire i wynosza odpowiednio :

GPU 1,27V

MEM 2,45V

bez obciazenia.

PS. Wlasnie zauwazylem ze nalepili mi gwarancje na karcie z data. 5 VIII 05 na 24miesiace :D

czyli co jak sie zepsuje przed tym czasem to musze czekac ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktos jest ciekawy to zmierzylem napiecia na moim nowym Sapphire i wynosza odpowiednio :

GPU 1,27V

MEM 2,45V

bez obciazenia.

PS. Wlasnie zauwazylem ze nalepili mi gwarancje na karcie z data. 5 VIII 05 na 24miesiace :D

1533255[/snapback]

na rdzeń daj napiecie 1.45v-1.5v max- na mem 2.7v -2.8v max (max oznacza granice bezpieczeństwa )

zrób mod ołówkiem bo jak coś zwalisz najwyzej zmarzesz ołówek i oddasz karte do serwisu, oczywiście oddajac sprzęt do serwisanta zawsze czekasz (najczęściej od 2tygodni do miesiąca)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawdzic czy karta ma kosci Hynix 4ns czy 5ns???

1533278[/snapback]

Jesus ... ile mozna !

TAK wygląda kość 4ns !!! a wiesz dlaczego?? bo na końcu po myślniku pisze -4 a jak pisze 5 to 5 ns!!! a jak pisze 33 lub 28 to odpowiednio 3.3ns i 2.8 ns ... itd

Dołączona grafika

ehh... panowie ale chciałbym sie tez dowiedziec czy warto bawić sie z podmienianiem biosa z radeona 9550 na biosa radeona 9600 warto sie w to bawic??

1533295[/snapback]

to juz od Ciebie zależy, jak podnieca Cie to ze zamiast r9550 pisze 9600 to podmieniaj !

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesus ... ile mozna !

TAK wygląda kość 4ns !!! a wiesz dlaczego?? bo na końcu po myślniku pisze -4 a jak pisze 5 to 5 ns!!! a jak pisze 33 lub 28 to odpowiednio 3.3ns i 2.8 ns ... itd

Dołączona grafika

1533302[/snapback]

Co kurde bez nerwów proszę bo ci żyłka pęknie :D

I DZIĘKUJE ZA WYJAŚNIENIE!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co kurde bez nerwów proszę bo ci żyłka pęknie :D

I DZIĘKUJE ZA WYJAŚNIENIE!!!  :D

1533314[/snapback]

HIS ale chciałbym wiedzieć czy te podmienianie oprócz tego ze pokazuje mi radka 9600 coś daje !!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmiana biosu daje to, że masz zegary na starcie od 9600 i tyle. Karte jako 9600 wykrywa np Everest ale możesz swoj bios wyedytować rabitem i też ustawić w nim odpowiednie taktowania i timingi pamiątek. A możesz to wszystko olać i poprostu zrobić to Ati Toolem lub Ati Tray Toolsem. Jak nigdy tego nie robiłeś mimo, że nie jest to super skomplikowane i wielokrotnie opisywane to daj sobie spokój z podmianą biosu zwłaszcza jeśli kartę masz na gwarancji. Na 99% podmiana się udaję ale ten 1% może paść i wtedy jest troszkę zachodu a z programami to w naj naj najgorszym przypadku format i już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na rdzeń daj napiecie 1.45v-1.5v max- na mem 2.7v -2.8v max (max oznacza  granice bezpieczeństwa )

zrób mod ołówkiem bo jak coś zwalisz najwyzej zmarzesz ołówek i oddasz karte do serwisu, oczywiście oddajac sprzęt do serwisanta zawsze czekasz (najczęściej od 2tygodni do miesiąca)

1533267[/snapback]

ale po co mi mody ?????

poprostu ktos sie pytal jakie jest napiecie na nowych Sapphire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :

mozecie mi podac oznaczenia kostek pamieci tych 5ns co sie okazalo ze bylo 4ns

1533579[/snapback]

o ile pamiętam to tak było z kościami samsung 5ns ale jesli chodzi o hynix to nie wydaje mi sie aby miało to miejsce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to np dlaczego przy 570(bez artów) na pamięciach wynik miałem ~3590 a po podkręceniu do 600(z artami) - ~3620 ...a jednak wynik wyższy

1533172[/snapback]

to jakiegos farta miales:) u mnei zwykle na kazdej grafie jest wynik gorszy nieco albo bez zmian, podkrec kosci do 650 zobaczymy czy tez bedzie wiekszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jakiegos farta miales:) u mnei zwykle na kazdej grafie jest wynik gorszy nieco albo bez zmian, podkrec kosci do 650 zobaczymy czy tez bedzie wiekszy ;)

1533605[/snapback]

Przy drobnych artach wynik jest ZAWSZE większy niż bez artów, jak arty są na pół ekranu to dopiero 3dMark łapie, że coś jest nei tak.

I nei wmówisz mi że u Ciebie jest inaczej, bo 3dmarka wszyscy mają tego samego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to juz apel jest nieaktualny ,

gadalem z ludkiem z forum in4 co ma takiego radzia jak ja, takie same oznaczenia na pamieciach i robi na tej karcie 500/700 :legal:

ale sa pewne minusy, moja rozni sie od niego kolorem laminatu i to ze on ma wiatrak na coolerze

juz sie nie moge doczkac OC bo jak ja bede robil takie cos jak on, to bede troszke wymiatal :banana:

no to musze zbierac kase na zasilke,bo na tym co mam sie boje cokolwiek robic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to juz apel jest nieaktualny ,

gadalem z ludkiem z forum in4 co ma takiego radzia jak ja, takie same oznaczenia na pamieciach i robi na tej karcie 500/700  :legal:

ale sa pewne minusy, moja rozni sie od niego kolorem laminatu i to ze on ma wiatrak na coolerze

juz sie nie moge doczkac OC bo jak ja bede robil takie cos jak on, to bede troszke wymiatal :banana:

no to musze zbierac kase na zasilke,bo na tym co mam sie boje cokolwiek robic

1533719[/snapback]

powiem ci cos w tajemnicy. tylko ciiiiiiiii..........

on ma Sapphire a ty Gigabyte. a jakie masz te oznaczenia na pamieciach ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze. Widzę że jest już 55 stron także przejde do rzeczy:

Mam radka Gigabyta 955128D i jest problem z nim.

Otóż zainstalowałem zwykłe stery na nowy system, nie podkręcałęm i w grach wiesza mi się po najdalej 30 minutach a 3DMarka 03-2416, '05-885 przechodzi bez problemu. Po zainstalowaniu nowego systemu, znaczy XP i sterów Omega sytuacja identyczna. Nawet wgranie zmodowanego biosu tj.9600series tez nic nie daje, ani ustawianie AGP*4, czy podnoszenie napięcia AGP, czy odkręcenie procka Sempron 2400@2800.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym począć. Karta ma gwarancje, ale musiałbym czekać 2 tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem ci cos w tajemnicy. tylko ciiiiiiiii..........

on ma Sapphire a ty Gigabyte. a jakie masz te oznaczenia na pamieciach ???

1533748[/snapback]

nie , ja mam MSI :lol:

co do pamieci to Samsung k4d261638f-tc50 <-- i nad tym ubolewam 5ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze. Widzę że jest już 55 stron także przejde do rzeczy:

Mam radka Gigabyta 955128D i jest problem z nim.

Otóż zainstalowałem zwykłe stery na nowy system, nie podkręcałęm i w grach wiesza mi się po najdalej 30 minutach a 3DMarka 03-2416, '05-885 przechodzi bez problemu. Po zainstalowaniu nowego systemu, znaczy XP i sterów Omega sytuacja identyczna. Nawet wgranie zmodowanego biosu tj.9600series tez nic nie daje, ani ustawianie AGP*4, czy podnoszenie napięcia AGP, czy odkręcenie procka Sempron 2400@2800.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym począć. Karta ma gwarancje, ale musiałbym czekać 2 tygodnie.

1533765[/snapback]

a nie przegrzewa sie karta ??? przeciez niema wentylatora :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie, radiator jest ciepławy, pamięci też, przy 250/400. A co ciekawe moge ją podkręcić do 500/700mem. Powyżej pojawiają się arty w testach. Chyba jakiś feralny model albo płyta gł. , sam już nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU 1,27V

MEM 2,45V

bez obciazenia.

1533255[/snapback]

Hmm to sa chyba podobne do tych ze starej partii szafirow, wiec skad ich taka dobra podkrecalnosc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to sa chyba podobne do tych ze starej partii szafirow, wiec skad ich taka dobra podkrecalnosc ?

1533865[/snapback]

stara partia? hmm ze starej to mam ja i mam 1.20 core i 2.43 mem a v-mod nie wyszedl why? a no multimetr se roz********* i nie nie dziala mi opcja testowania diod potrzeban do spradzenie scalakow :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stara partia? hmm ze starej to mam ja i mam 1.20 core i 2.43 mem a v-mod nie wyszedl why? a no multimetr se roz********* i nie nie dziala mi opcja testowania diod potrzeban do spradzenie scalakow :/

1533918[/snapback]

A jakiego robiles, potencjometrowego czy olowkowego ?

Z tymi napieciami cos mi sie pomylilo, ale vmem miedzy starymi i nowymi jest praktycznie takie same... wiec moze w nowych dali wiecej na vqq.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Skinny500 co ty masz za chłodzenie na karcie że nie pali Ci sie tak podkręcona?

Ja mam 385/500 i jak zapuszcze 3dmark'a to nie mogę dotknąc pamięci bo są zarąbiscie nagrzane.A może byście mi coś polecili tak do 50zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Skinny500 co ty masz za chłodzenie na karcie że nie pali Ci sie tak podkręcona?

Ja mam 385/500 i jak zapuszcze 3dmark'a to nie mogę dotknąc pamięci bo są zarąbiscie nagrzane.A może byście mi coś polecili tak do 50zł?

1533940[/snapback]

Ja mam Gigabajta 9550 + 2 wentylatory 80x80, jeden pod nia wisi na sznurku skierowany na rdzen a drugi lezy na plastykowych koleczkach od plyty glownej na karcie. no i zmiana pasty z tego co tambylo klejacego sie na Arctic Ceramique. A wyniki jak sam widzisz w sygnaturce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1533940[/snapback]

Tutaj masz foty mojego chłodzenia: [LINK]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz foty mojego chłodzenia: 1533997[/snapback]

Chyba slowo 'cisza' to obce tobie zjawisko... :lol:

No, ale bez odpowiedniego chlodziwa nie ma wynikow.

Ja jednak preferuje cisza > wydajnosc. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie, radiator jest ciepławy, pamięci też, przy 250/400. A co ciekawe moge ją podkręcić do 500/700mem. Powyżej pojawiają się arty w testach. Chyba jakiś feralny model albo płyta gł. , sam już nie wiem.

1533847[/snapback]

:blink: :blink: :blink: :blink: :blink: Jestes pewny??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...