Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

A podobno ma, tak mowili tu na forum :/ tylko cos tam potrzeba zrobic aby to uaktywnic

1635206[/snapback]

Swego czasu chodziły takie plotki, że karta GB ma czujnik termiczny jednak mimo wielu prób nikomu nie udało się go uaktywnić. Zresztą R9550 jest tanią kartą więc producenci też oszczędzają na wszystkim co się ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

posiadam radka 9550 gigabyte, zrobiłem vmoda i bez puszczania wysokich napięć na gpu,mem,ddq (ze względów bezpieczeństwa) tzn. powyżej 2,8v na (mem,ddq) i 1,4 na gpu ,uzyskałem 540/540 to jest max. obecnie jest tak:

vgpu : 1,35

vddq : 1,63

vmem : 1,63

podnoszenie napięć wyżej nic nie daje , może dało by sie wycisnąć 550/550 , vmod na mem dał tylko 40 mhz na gpu 140 mhz. W związku z tym mam pytanie: czy są jakieś wmiare bezpieczne granice napięć?

ile można wycisnąć z tej karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

posiadam radka 9550 gigabyte, zrobiłem vmoda i bez puszczania wysokich napięć na gpu,mem,ddq (ze względów bezpieczeństwa) tzn. powyżej 2,8v na (mem,ddq) i 1,4 na gpu ,uzyskałem 540/540 to jest max. obecnie jest tak:

vgpu : 1,35

vddq : 1,63

vmem : 1,63

podnoszenie napięć wyżej nic nie daje , może dało by sie wycisnąć 550/550 , vmod na mem dał tylko 40 mhz na gpu 140 mhz. W związku z tym mam pytanie: czy są jakieś wmiare bezpieczne granice napięć?

ile można wycisnąć z tej karty?

1637029[/snapback]

Granice są inne dla każdego modelu. Mój (GB) chodzi spokojnie (z silencerem na LOW) na 550/580 mhz przy vcore 1,47v i vmem 2,6v. Zwiększanie vddq nie daje u mnie totalnie nic poza znacznym spadkiem stabilności,hynixy natomiast są calkiem niezle, ale tylko na niskich napięciach. Wysokie vmem nie dają już żadnego przyrostu powyżej tych wyżyłowanych 580mhz.

Za to zadowolony jestem z rdzenia bo widze że bardzo lubi dużo voltów, i spokojnie mogę przestawić go grubo powyżej 1,5v... jednak wtedy już silencera trzeba puścić na HI co niestetety już trochę słychać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz powiedziec ze masz takie taktowanie nie ruszjac vddq?

ehhh... sciema

przy zegarze na gpu 550 pamieci nie ruszysz!

1638107[/snapback]

„ULTI” to co napisał „halibut” to nie żadna ściema !! Zgadzam się z nim , i to co napisał to najprawdziwsza prawda !! Mój GB chodzi też z silencerem na LOW , z 1.42 V na GPU , i vddq i vmem , nie ruszane !! A rdzeń chodzi na 540 MHz , a pamięci na 572 MHz !! , a tak nawiasem , to nie zauważyłem żeby taktowanie vcore powyżej 500 MHz negatywnie wpływało na OC pamięci , przy 420 i 1.2 V na gpu pamięci kręciły się tak samo jak przy 540 i 1.42 V . Także to nie żadna ściema ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz powiedziec ze masz takie taktowanie nie ruszjac vddq?

ehhh... sciema

przy zegarze na gpu 550 pamieci nie ruszysz!

1638107[/snapback]

Przykro mi ale to najprawdziwsza prawda :) Nie na wszystkich kartach podniesienie vddq pomaga... a u mnie do tego stopnia (580mhz) pamięci idą bez wzgledu na to jakie jest napięcie rdzenia, dalej nawet przy vcore 1,2v nie chcą latać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co? mam wadliwy egzemplaz i dziwnym trafem moj qmpel tez?

Tak samo sie nasze karty zachowuja

Ja nie mowie ze jak zwiekszysz gpu to pamieci nie ida tylko jak zwieksze napiecie

A w ogole wszyscy tu tak pisali i maja tak samo!!!

u mnie przy 1,2V pamieci ida na 560 ale przy 1,3V juz tylko 520

a przy 1,4V pamieci nawet nie ruszam!

Albo jakies anomalia albo nigdy vmoda nie robiliscie bo przeczycie calemu temu forum!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest już ze sprzętem elektronicznym że nie wszystko jest takie jak być powinno z logicznego punktu widzenia.

U mnie karmienie rdzenia voltami nie ma żadnego wpływu na podkręcalność pamięci. Jest może różnica 3-5 mhz ale moim zdaniem mieści się to w granicy błedu Ati Tray Tools albo innego badziewia.

Możliwe że nowe GB mają jakąś dodatkową stabilizację i zwiększanie vcore nie odbywa się kosztem wachań vmem a co za tym idzie spadkiem OC.

Widać że nie tylko mi udało się osiągnąć takie wyniki, więc coś w tym musi być.

UPDATE:

Dla wszystkich niedowiarków załączam SCREENA

Edytowane przez halibut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupilem dzis karte His Radeon 9550 128MB/128bit. Ten chip ponoc obsluguje sprzetową akceleracje dekodowania. Uzywam program WinDVD 6 i jesli w opcjach wlacze funkcje "Uzyj sprzetowej akceleracji dekodowania" to obraz mi znika...jest caly czarny...dzwiek dalej dziala ale obrazu filmu DVD nie ma.. :blink: Uzycie procesora spada wtedy na 6-10% tylko ze nic nie widac. Natomiast jesli tą funkcje wylacze to jest obraz i dzwiek ale procesor juz jest obciazony ok 30-40%. W programie PowerDVD 6 czy ta funkcje wlacze czy wylacze obraz jest ale zawsze obciaza procek ok 60-70%. Uzywam win xp pro + SP2.. sterowniki sciagniete z www.ati.com w wersji 5.8 bez control center.

Wie ktos cos na ten temat?? Jakies rady? :)

Z gory dzieki za info

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupilem dzis karte His Radeon 9550 128MB/128bit. Ten chip ponoc obsluguje sprzetową akceleracje dekodowania. Uzywam program WinDVD 6 i jesli w opcjach wlacze funkcje "Uzyj sprzetowej akceleracji dekodowania" to obraz mi znika...jest caly czarny...dzwiek dalej dziala ale obrazu filmu DVD nie ma.. :blink:  Uzycie procesora spada wtedy na 6-10% tylko ze nic nie widac. Natomiast  jesli tą funkcje wylacze to jest obraz i dzwiek ale procesor juz jest obciazony ok 30-40%. W programie PowerDVD 6 czy ta funkcje wlacze czy wylacze obraz jest ale zawsze obciaza procek ok 60-70%. Uzywam win xp pro + SP2.. sterowniki sciagniete z www.ati.com w wersji 5.8 bez control center.

Wie ktos cos na ten temat?? Jakies rady? :)

Z gory dzieki za info

Pozdrawiam

1639683[/snapback]

sprzętowe dekodowanie mówisz.... z tego co widze w sterach to tak, ale wmv

a co do moda pamieci na nowych gigabyteach...

1) robiłem ołówkiem, mierzyłem woltomierzem i nic... nie da sie zmienić napięcia (na gpu poszło bez problemu... musieli coś na pcb pozmieniać)

2) standardowo jest 2,52V co daje max 550MHz na hynixach 4ns

Edytowane przez kroku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem ze swoim Radeonem 9550

Gram jakieś 30 min po czym komp mi sie zawiesza, wskakuje czarny ekran i pisze Brak Sygnału, musze resetować kompa i znowu mogę grać jakieś 30 min,

jeśli oglądam jakiś film to sie nie zawiesza tylko wtedy gdy gram.

Jeśli ktoś by wiedział o co z tym chodzi to bardzo bym prosił o pomoc

Edytowane przez AneK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem ze swoim Radeonem 9550

Gram jakieś 30 min po czym komp mi sie zawiesza, wskakuje czarny ekran i pisze Brak Sygnału, musze resetować kompa i znowu mogę grać jakieś 30 min,

jeśli oglądam jakiś film to sie nie zawiesza tylko wtedy gdy gram.

Jeśli ktoś by wiedział o co z tym chodzi to bardzo bym prosił o pomoc

1640947[/snapback]

Czytaj topic! Powodów takiego stanu może być mnóstwo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam !!! zakupilem radka gigabyte 128mb/128bit... stery najnowsze omegi/atitool do krecenia... jestem poprotu w szoku... nie mam radiatorow na mem tylko postawilem wielki wiatrak od gory i podobny ciut mniejiszy przykrecilem do radiatora na gpu i mi leci 450/280(560)... qrde czy to jest mozliwe bez radiatorow i roznych cudow?? w 3dmarku03 3300 pkt... komp slabiuski ASUS TUSL2-c(BIOS moded):Celina Tulipan 1,2@1,6:512ram'u... i to jeszcze nie koniec krecenia gdyz karta nie wywala artow w niczym:)...

Edytowane przez ki3x3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z rdzeniem ladnie poleciales, ale pamieci to nic specjalnego ;]

ja na swoim szicie kiedys krecilem po 430-435 na rdzen i gralem.

me.wa mi pozniej powiedzial ze u niego w asusie na rdzeniu jest glut ktory gowno robi a nie przewodzi ciepło. Zdjąłem coolerka z rdzenia, patrze pasta termoprzewodzaca jakas, ale ja zmienilem na artctic ceramique bo mialem w domu. i od tej pory jak ustawie 430 na rdzeniu to albo zwis albo sypie artami :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hi !!! ja uzywam omeg najnowyszch a krece atitool'em... z tego co wiem radiatorki przedluza ci zywotnosc pamiatek no ale ile mhz przybedzie to nie da sie okreslic ale mysle ze w granicach +-20Mhz(poprawcie mnie jak sie myle;))... ja narazie czekam na radiatorki na nie;)... 3401 w 3dmarku03(250/200@470/285(570)... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co z tym biosem czy wgrywal ktos np taki http://www.techpowerup.com/bios/Powercolor...ix33.040628.bin ? Ja

chcialbym wziac spisac te timingi rabitem do swojego biosu (oryginalnie 4.0 hynix) ale nie wiem czy nie sa za ostre i grafa nie padnie, bo nie mam innej na pci zeby radka ratowac.

Jakie kupiles radiatorki?

Edytowane przez michalski19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem się pochwalić jakie zrobiłem sobie radiatorki na pamięć:

http://apofiss.republika.pl/karta/IMGP2214.JPG

http://apofiss.republika.pl/karta/kokp.JPG

http://apofiss.republika.pl/karta/kosc.JPG

http://apofiss.republika.pl/karta/przod.JPG

http://apofiss.republika.pl/karta/wiatrak.JPG

Niestety wynika nie są super; pamięć dobrze się kręci do 560 MHz, pote, już w grach zaczyna miejscami sobie coś mrugać itp. Spróbuje z innym biosem to może jeszcze trochę podciągne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jednak ma znaczenie moc kompa ;)minimalne ale ma... luki_pc potwierdza tylko to wynikami ;)... ja wlasnie czekam na radiatorki na pamiatki i pojda wyzej mam nadzieje ;)... a wlasnie i tu tez pytanko jakie najlepiej brac miedziane czy alu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...