Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe…, dzięki ;) … ,staram się jak mogę ;) . Dzisiaj jeszcze bardziej dopracowałem timingi pamięci , wystarczyła poluźnić jedną wartość , a inne można zacieśnić i spokojnie idzie wycisnąć 612 MHz a pamiątek , z tym że czasami są arty , ale to i tak rzadko , natomiast przy 600 MHz już jest całkowicie bez artow , a wydajność jest dużo większa niż przy standardowych timingach i 570 MHz , około 150 marków . Właśnie udało mi się przekroczyć barierę 4400 punktów , teraz mój rekord to 4414 pkt. ;) , kurcze fajnie by było mieć tak 4500 pkt. , ale to już będzie trudne ;) . Pozdro

1657730[/snapback]

Jak mozesz, to podaj timingi dla tych 600MHz - sprobuje u siebie potestowac...

Choc widze, ze arty testujesz "na oko", to jednak spytam - do ilu doszedles przez sito skanera artefaktow Ati Tray Tool lub Ati Tool :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mozesz, to podaj timingi dla tych 600MHz - sprobuje u siebie potestowac...

Choc widze, ze arty testujesz "na oko", to jednak spytam - do ilu doszedles przez sito skanera artefaktow Ati Tray Tool lub Ati Tool  :?:

1657798[/snapback]

Arty wyłapuje ATT , albo w teście pixel shader 2 , w d3mark 2k3 ;) , a nie na oko ;)

post-15509-1127158578_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Dzisiaj jeszcze bardziej dopracowałem timingi pamięci , wystarczyła poluźnić jedną wartość , a inne można zacieśnić i spokojnie idzie wycisnąć 612 MHz a pamiątek , z tym że czasami są arty , ale to i tak rzadko , natomiast przy 600 MHz już jest całkowicie bez artow...

1657730[/snapback]

Gratulacje, co dokładnie poluźniłeś?

Jak poczekasz ze 2 tygodnie to sie pościgamy, bo czekam az mi ktoś zrobi vmody lutowane :)

Narazie pamięci idą słabo, bo nie mogę ustabilizować vddq, max dla nich to jakieś 235MHz bez artów, 250 z lekkimi artami.

Myślę, że 2200 punktów w 3dm2k5 możnaby kiedyś strzelić :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, co dokładnie poluźniłeś?

Jak poczekasz ze 2 tygodnie to sie pościgamy, bo czekam az mi ktoś zrobi vmody lutowane :)

Narazie pamięci idą słabo, bo nie mogę ustabilizować vddq, max dla nich to jakieś 235MHz bez artów, 250 z lekkimi artami.

Myślę, że 2200 punktów w 3dm2k5 możnaby kiedyś strzelić :rolleyes:

1658222[/snapback]

thx ;) . Myślę że 2200 było by trudno , bo ja już chyba ostatnie soki z swojego GB wyciskam ;) , chociaż jeszcze jakieś czas temu nie myślałem nawet o 4300 w 3dm2k3 , a tu pomad 4400 , pożyjemy zobaczymy , wiem że ponad 2100 jest osiągalne ;) , po co się ścigać ;) , lepiej połączyć siły hehe..., . Kurcze coś nie mogę załączyć screna z lepszymi timingami , jak spisze to puźniej zamieszcze na forum jakie mam timingi ;) Pozdrawiam i powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos spotkal sie z niemozliwoscia wgrania biosu do tej karty (GB 128bit 128 ram)? Ja mam obecnie wgrany swój bios z wyostrzonymi timingami i chcialbym wrocic do oryginalnego.Jednak proba flashowania (flashrom -f -p 0 bios.bin) konczy sie komunikatem Error block protect not disabled.Ponadto proba instalacji sterownkow (oryginalne catalysty i dna drivers) konczy sie komunikatem o niezgodnosci drivera z karta. Jak wgrac ten oryginalny bios? Iczy wtedy bedzie mozna instalowac stery ? Serwis raczej nie przyjmie karty z powodu biosu i radiatorow na pamieciach. Pomozcie

1658682[/snapback]

to jest zabezpieczenie ATI, sproboj softem od gigabyte wgrac z windowsa, ewentualnie byl kiedys artykul na www.in4.pl o tym, problem do rozwiazania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne chodzi o tego arta www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=221&rectr_str_numer=1. Czytalem ten artykul i nadal nie wiem jak powrocic do oryginalnego biosu.. Tam jest raczej pokazane jak do 9550 wrzucic bios od 9600 . Ja mam ciagle bios od swojej GB 9550 tylko ze zmienionymi timingami.A moze sa jakies dodatkowe parametry i wtedy mozna wrzucic ten bios? Pomozcie

1658734[/snapback]

Użyj programu Gigabyta @VGA BIOS Writer i wgrasz na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moglbys podac linka bo na stronie gigabyte.com.tw nie widze a i w googlach tez nie

1658830[/snapback]

no chyba plytke z grafa dostales no nie ?

hmm a ja w googlach go widze :) chyab masz okrojone google ;) http://www.google.pl/search?hl=pl&q=gigaby...aj+w+Google&lr=

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc mam takie ustawienia , idąc od góry :

TRCDRD – 5

TRCDWR – 2

TRP – 4

TRAS – 7

TRRD – 2

TR2W – CL + 3

TWR – 2

TW2R – 2

TW2RSame Bank – 2

TR2R – 2

Może nie miałem na nich najwięcej MHz , ale za to były najbardziej wydajne , a przy 600MHz na pewno nigdzie nie ma artów , pojawiają się dopiero przy 606 MHz , różnica między standardowymi timingami i 556 MHz , a 600MHz i te timingi co wyżej to 200 markow ;) . Życzę powodzenia panowie i do dzieła ;) , bo jak się okazało nie trzeba robić modów , aby mieć 600MHz na pamięciach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekroczyłem bariere psychiczną 2100pkt w 3dm2k5 ORB

Jest to 4 wynik na ORBie :)

Wynik uzyskany na marnych 255MHz na pamięciach.

Myslę, że 2200pkt jest w zasięgu ręki.

Jak tylko uda mi się znaleźć optymalne napięcie vddq to pamięci prawdopodobnie polecą na 270-280MHz (już kiedyś latały)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Marcin888, który bios masz wrzucony do swojego sprzęta??

Pozdrawiam

1660330[/snapback]

Bios mam oryginalny , z Biosami się nie bawiłem , bo nie widzę potrzeby ;) Pozdro

a dalbys rade zmierzyc ???

1660335[/snapback]

Napięcie na pamięciach to 2,52 V czyli tyle ile powinno być standardowo – przed chwilą mierzyłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcin888, a którą wersję biosu masz, bo w poszczególnych aktualizacjach biosu słyszałem, że producent (nieznacznie) zmieniał timingi. Obecnie najnowszy dostępny bios na stronie GB ma symbol f21 i zastanawiam się czy go pobrać.

Mam pytanko, jakim programem mogę zmienić w GB9550 bios z poziomu windowsa? Padł mi flop, stąd problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcin888, a którą wersję biosu masz, bo w poszczególnych aktualizacjach biosu słyszałem, że producent (nieznacznie) zmieniał timingi. Obecnie najnowszy dostępny bios na stronie GB ma symbol f21 i zastanawiam się czy go pobrać.

Mam pytanko, jakim programem mogę zmienić w GB9550 bios z poziomu windowsa? Padł mi flop, stąd problem.

1660740[/snapback]

Nie mam pojęcia jaką wersje Biosu posiadam , bynajmniej karta była kupowana w lipcu 2005 , ja i tak zmieniłem sobie timingi , wyszukałem sobie najwydajniejsze jakie mogą być , a jednocześnie dające większe OC pamięci w granicach 600-610 MHz ;) . I w końcu udało się przekroczyć 4500 marków ;) . Na płycie z tym GB powinien być program do flashowania Biosu z pod windowsa . Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorrki ze sie podpinam pod tak ważny temat z taką błachostką. mianowicie mam problem z 9550 i NFS:U2. Na jakich ustawieniach bym nie odpalił tej gierki to zawsze mam droge zbudowaną z olbrzymich pixeli:( możecie coś poradzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorrki ze sie podpinam pod tak ważny temat z taką błachostką. mianowicie mam problem z 9550 i NFS:U2. Na jakich ustawieniach bym nie odpalił tej gierki to zawsze mam droge zbudowaną z olbrzymich pixeli:( możecie coś poradzić...

1660875[/snapback]

z tym pytaniem to do tematu o nfs:u2.

z tego co pamietam to musisz miec jakas poprawke, poczytaj w tamtym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde z tym needem to jak sie wylaczy ''texture filtering'' na zero to tak jest !!!!boze co za ludzie... musicie miec to wlaczone chociaz zeby pasek do polowy byl... i reset gry zeby sie zastosowalo i juz jest ok... sam mam radka 9550... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin888: gratuluje skromnego wyniku :P Ciekawe czemu na ORBie w 2k3 masz takty 250/196 czyżby vpu recovery sie odezwało? Czym chłodzisz rdzeń na tych 550MHz ?

Ja sprawdzałem max mojego GB i na 460/560 + twoje takty, proc na 3.3, fsb 220MHz wyciągnąłem 4085 Marków, niestety bez orba, bo jakieś błędy przy próbie wysłania mam :mur:

gonzo911: problem pojawia sie nie tylko na 9550, a 100% rozwiązania chyba nie ma. U mnie patch nic nie poprawił, a na zagranicznych forach piszą, że pozostaje restartować gre i modlić sie żeby zaskoczyła. U mnie pare razy działała ok, potem zaś piksele itd.

1661133[/snapback]

Są takie takty na ORBie , bo zaraz po zakończeniu 3dmarka , przywróciłem domyślne takty , aby już karty nie katować , bo przez te 17 minut testów się namęczyła , zresztą CPU na 2.6 GHz i w ogóle , ciepło się zrobiło w obudowie ;) , a ORB odczytuje aktualnie takty , wiec dlatego są domyślne , a robiony ORB był przy taktach 556/619 ;). GPU chłodzę AC VGA Silencer rev. 3 , i spisuje się dobrze ;) . Może masz wpisany jakiś key w 3dmarku , i dlatego nie chce przyjąć wyniku , u mnie tak było .

qrde z tym needem to jak sie wylaczy ''texture filtering'' na zero to tak jest !!!!boze co za ludzie... musicie miec to wlaczone chociaz zeby pasek do polowy byl... i reset gry zeby sie zastosowalo i juz jest ok... sam mam radka 9550... pozdrawiam

1661231[/snapback]

Zgadza się u mnie jest tak samo , jak ''texture filtering'' jest na zero , to pixeloza na trasie , a jak jest na full , i restet gry , to wszystko wygląda normalnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc mam takie ustawienia , idąc od góry :

TRCDRD – 5

TRCDWR – 2

TRP – 4

TRAS – 7

TRRD – 2

TR2W – CL + 3

TWR – 2

TW2R – 2

TW2RSame Bank – 2

TR2R – 2

Może nie miałem na nich najwięcej MHz , ale za to były najbardziej wydajne , a przy 600MHz na pewno nigdzie nie ma artów , pojawiają się dopiero przy 606 MHz , różnica między standardowymi timingami i 556 MHz , a 600MHz i te timingi co wyżej to 200 markow ;) . Życzę powodzenia panowie i do dzieła ;) , bo jak się okazało nie trzeba robić modów , aby mieć 600MHz na pamięciach ;)

1658868[/snapback]

Po pierwszych pobieznych testach u mnie nie ma szans na stabilna (bez artow w ATT) prace pamieci na 600MHz z tymi timingami...

Edit:

~565MHz to granica wykrywania artow przez ATT z powyzszymi timingami

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno tu nie zagladalem :D

Widze ze na forum juz mnie przegonili :D

Trzeba bedzie troche pomeczyc radzia  :twisted:

1661693[/snapback]

Witam .., to teraz wiem , kogo przescignąłem w 3dmarku ;) ..,

Kurcze , dziwne , bo u mnie te timingi chodzą SUPER , wydajność , i nie ma artów do 606 , ale z tymi timingami ,to na kazdej karcie inaczej chodza , u mnie stabilnie , a u ki3x3k , juz inaczej . Chyba każdy musi sobie sam pobawic , bo to od roznych rzeczy chyba zalerzy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...