Adyan Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Prawdopodobnie za bardzo karta się grzeje i VPU resetuje grafe. Powinieneś zmienić firmowe chlodzenie na lepsze typu Pentagram lub Zalman i będzie ok. Możesz także na początek rdzeń karty przesmarować lepszą pastą. Proponuję też jeśli nie masz budy wentylowanej zamontować coolery (zasysający i wyciągający powietrze) lub po prostu otwórz budę na czas grania i zobaczysz czy dalej resetuje Tobie grafę. Możesz dotknąć w trakcie gry radiatora i pamiątek i zobaczysz czy są gorące czy nie, jeśli tak to odpoiwiedź masz wyżej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Mam pytanie do posiadaczy- jakie ta karta ma wyposażenie? Ja dostałem wielkie pudło a w srodku tragedia- his przy tym to miał wypas... :blink: Taa, pudlo wielkie, a w srodku jedynie woreczek z karta, sterowniki i przejsciowka S-Video -> Chinch :razz: A teraz z innej beczki:) Czy radiator na Waszych Gigabyte'ach 9550 tez jest taki goracy, nawet bez podkrecania? Bo az sie cholera boje krecic... Co prawda karta ma 3 lata gwarancji i nie wieszala sie na 375/480 (wiecej nie probowalem), ale nie chcialbym jej popsuc przez nadmierne podkrecanie... Czy kazdego Gigabajta mozna spokojnie krecic (bez zakladania dodaktowego chlodzenia) na 400/500? Bo slyszalem, ze tylko stare modele tak szly, a te nowe to chodza na hmm... 360/480 czy cos podobnego... I czy to mozliwe, aby pojawialy mi sie artefakty w 2D, w dodatku kiedy ATi Tray Tools zmienia taktowanie karty na standardowe? Bo kilka razy mialem takie chyba dwa pionowe pasy na ekranie... Ale moze to wina Windowsa skoro w 3D zadnych bledow nie widac? Jeszcze jedno pytanie - czy w trybie 2D mozna obnizyc zegary na mniej niz 250/400, aby karta grzala sie jeszcze mniej? Czy nie warto, bo mozna cos popsuc? Jakie Wy macie zegary w 2D? Czytalem tez, ze to wlasnie nadmierne przegrzewanie pamieci powoduje wyswietlanie artefaktow - czy zatem jesli szybko obnizy sie zegary, nie ma ryzyka uszkodzenia karty (to samo pytanie przy nadmiernym podkreceniu rdzenia)? Mowiac krotko - czy trzeba mocno katowac grafike, aby sie 'zjarala', czy wystarczy jedynie chwila nieuwagi? PS Dlaczego cholerny NFS Most Wanted tak sie tnie?:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaZ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) mam pentagrama XC-80 AlCu puszczonego na 5v ale na 12v tez sie dizeje to samo bude mam wentylaowana dobrze ale przy otwartej tez jzu testowalem i nic nie pomaga Edytowane 29 Grudnia 2005 przez RaZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 jako stary radkowiec a teraz majacy jeszcze gb powiem tak: rdzeń mi właśnie w atitraytools poszedł 482 :blink: fajnie na hisie max 425... Zamontowałem mu na tasme-rzep 3m wentylek od p200 i sprawdzałem właśnie temperature-nic nie parzy... z memkami nawet nie bardzo jest sens cos schładzać jak nie elćą wysoko... Miałem na hisie alu coolermastera ale nie miały wielkiego sensu-teraz czekam na taśme termo i gołe heńki na 533 są ledwo ciepłe.... giguś dziś odbierany to chyba z "tych nowych" tak ogolie to 482/533 to przywoity winik jak na obecne gigusie? Kiedyś na memkach szły przewaznie te 450-480... :? Będzie mi sie mocno nudzić to walne chyba pencil moda. Wreszcie moge sie bawić bo do hisa przez 1,5 roku nikrt nie opracował :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 po ch... do tej kart RADEON 9550 pentagram ???? to just glupota mozliwe ze przy wymianie chlodzenia uszkodziles karte he Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 kurde jest jakaś szansa podciagniecia memków w gb bez moda ?... zmiana timingów cy coś? te 533 to ciut mało... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaZ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 to jak co moze byc przyczyna bo karta jest nie uszkodzona sprawdzalem wszystko :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 kufa.. jak rdzeń idzie 480 to memki tylko 500..kurde brakuje prądu już w standardzie to co będzie przy v-modach...rcheń poleci na 550 to memki na 400? :lol: nie no masakra... w ghisie to było dobre,zę linia dla gpu i dla memów były separowane i jedno nie wpływało na 2... Widze,zę w gb to wrzucono do 1 wora.... :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 inf3ction << robiłeś moda na VMem ..?? jakie masz napięcie na pamięciach ..?? jakie osiągałeś wyniki przed modami ..?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 inf3ction << robiłeś moda na VMem ..?? jakie masz napięcie na pamięciach ..?? jakie osiągałeś wyniki przed modami ..??V-mod pamięci niewiele daje. Była o tym już wielokrotnie dyskusja. #99tomcat: Zamiast kupować tego GB w sklepie trzeba było go kupić na Allegro. Wówczas miałbyś możliwość trafić na okaz który loto 450/580 ;) U mnie max był 435/580 bez v-modów ale z big chłodzeniem :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 a czy ja kupowałem? wymiana grarancyjna.... w komputroniku.... i tak fuks bo pierwotnie mi powercolora wciskali.... saphire było na elixirach to gb został... acha poprosze linki do v-modów bo wcieło tre strony z faq.... v-mem mało daje? to dolina podgonił bym memki :angry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniochu Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Hey Chlopaki Pomocy!!!! Mialem Radka Sapphira 9550 z pamiastaki 5ns Hynixa i padl mi w nim wnetylator a ze byla na gwarancji to oddalem do serwisu (bo sobie pomyslalem po co mam sie meczyc i wydawac kase na nowego coolera:P) Nie wiem czemu zamiast wymiany Coolera dali mi nowa karte graficzna na pamiatkach Elixir oznaczenie jakies 5YB nie wiem co to oznacza ale mniejsza z tym... noi po zmianie timmingow grafa strasznie sypie artami po malym podkreceniu pmiatek tez nie wiem dlaczego ustawienia sa takie jak na tamtym radku i chodzil na nich na luziku a ta ma wielki problem :( czy juz sie nic z ta karta nie zrobi?? Przeciez to straszna kara moze to sie robi dlatego ze podczas gdy tamta grafika byla w serwisie mialem wlozona jakas stara 4MB ale po PCI czy jest to mozliwe ze od tego? A moze pomorze cos zmiana biosu ale odrazu nasuwa mi sie pytanie czy jesli grafika zdechnie mozna w jakis sposob wrocic ze starym biosem? Czy nie bo przeciez wtedy nie uznaja gwarancji :( Jesli by ktos mogl to bardzo bym prosil o PW poniewaz zalezy mi na tym. Z gory dzieki i pozdro. 4 all :) Aha w 3D marku 03 w tabeli system jak klikam na Details to w opisie grafy jest cos takiego: RADEON 9550 Driver 6.14.10.6561 Description RADEON 9550 Manufacturer ATI Technologies Inc. Total Local Video Memory 256 MB Total Local Texture Memory 256 MB Total AGP Memory 128 MB Driver File ati2dvag.dll Driver Version 6.14.10.6561 Driver Details 8.162-050803a2-026336C-ATI Driver Date 8-3-2005 Driver WHQL Certified true Max Texture Width 2048 px Max Texture Height 2048 px Max User Clipping Planes 6 Max Active Hardware Lights 8 Max Texture Blending Stages 8 Fixed Function Textures In Single Pass 8 Vertex Shader Version 2.0 Pixel Shader Version 2.0 Max Vertex Blend Matrices 37 Max Texture Coordinates 8 VGA Memory Clock 200.3 MHz VGA Core Clock 249.8 MHz co to jest to co zaznaczylem gruba czcionka???? Bo nie wiem skad tam sie wzielo 256MB :| skoro karta ma 128MB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) elixiry są nędzne-dlatego ja w ramach wymiany z hisa wolałem gb na hynixach... acha zmieniłem timingi na te z gb 9600pro chyba z ati tray tools: Zakładka Timings2 TRCDRD 6 TRCDRW 1 TRP 4 TRAS 10 TRRD 3 TR2W CL+3 TRW 3 TRW2R 0 i z 533 poszły na 555 przy skanie artefaktów.. Nie wiem jak z wydajnoscia-nowe timingi pewnie spowodują,ze niewiele wzrośnie mimo lepszych taktów, ale pamietam kiedyś sie hisem bawiłem i zaróqwno te jak inne timingi nie dawały tam wzrostu o/c mimo,ze też były hynixy 4ns... Odziwo podniesienie napiecia agp dało dobre wyniki- o 0,1 v prawie już nie musiałem zchodzić z pamieci przy kręceniu rdenia. Przy + 0,1v 480/555 pękło w ati tray tools. Jutto puuszcze smarki ale czy nie ma bezpieczniejszej metody dowoltowania grafy? Radki podobno podnoszenia napięcia na agp nie lubia.... Edytowane 29 Grudnia 2005 przez 99tomcat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tweaker Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Odziwo podniesienie napiecia agp dało dobre wyniki- o 0,1 v prawie już nie musiałem zchodzić z pamieci przy kręceniu rdenia. Przy + 0,1v 480/555 pękło w ati tray tools. Jutto puuszcze smarki ale czy nie ma bezpieczniejszej metody dowoltowania grafy? Radki podobno podnoszenia napięcia na agp nie lubia.... czy na ati9550 , 9600 jest jakas blokada jesli chodzi o podkrecanie ? jesli zmienie bios na standardowy z wyzszymi taktowaniami nic to nie daje podkrecanie ati toolem tez nic nie daje za to jesli w atitool zmienie timingi cos zaczyna sie dziac pojawiaja sie artefakty pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaZ Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 ElO.mam taki problem moj radeon sie dziwnie zachowuje to znaczy w 2d czyli pulpit filmy itp pieknie chodzi lecz jak jzu wlacze 3dsmarka 01 lub counter-strike:source'a albo jakakolwiek gre to menu sie wlacza laduje sie juz gra no i wielkie bum a mianowice w 3dm01 zaladuej sie pierwszy test ale wlaczy sie tylko pierwsza klatka i ekran jest znacznei przyciemniony i dalej jzu nei rusza po okolo 3-5 sekundach widze przez sekunde (losowo) ze jaksi blad wyskoczyl i test idzie normalnie i pyk 3dm01 wylacza sie i wyskakuej blad Vpu recover zadzialal i ekran sie zrobil na 60Hz w Cs:S jak zrobie test karty to sie zaladuje widac chwile zawaisu idzie dalje i zwis po jakis 10 sekundach sie sam wylaczy do pulpitu ale VPU recover jzu nei dziala podobnei jest jak wejde na obojetnie jaki serwer widac mapke lecz ekran zawisl i wyjscie na pulpit:(((( nei jestem pewien czy to grafa lecz jak ja kupilem to widzialem slady ze byka juz gdizes wkladana ale nei sadzilem ze moze byc zje**** Wiec co poradzicie mi na to ? nie moge dluzej zwlekac bo juz od 2och tygodni nie gram w zadna gre i jest wielki bull shit POMOCY aha probowalem metody z fastwrites ON/OFF lecz to nei pomaga reset biosu zworka/bateria tez nie wyjalem jedna kosc ramu i odrotnei ale zadnej roznicy. Pomozcie no mnie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 kurde nie jest tak pięknie- mimo podniesienia agp albo 560 na mem albo 483 na rdzeniu.... Jak chce oba na raz nie da rady :mur: kurde czy ołówkowy mod vddq czy jak to sie nazywa w tym wypadku pomoże? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neilA.pl Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 (edytowane) mam problem, kupiłem kartę graficzną radeon 9550 gigabyte 128mb bo na forum przeczytałem że nieźle się kręci poza tym cena była kusząca, a teraz koleś mówi mi że karty zepsuły się i że wysłał powercolor radeon 9550 bez żadnych informacji jak i gdzie i w ogóle jaką kartę czy 64bity czy 128 no nic... i teraz pytanie co wiecie o tych kartach szukałem coś o nich na necie jakieś porównania z gigabytem najlepiej znalazłem po angielsku http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/tul9550/ ale szczerze mówiąc dużo nie mówi bo porównań nie ma koleś nie wie nawet jakie pamięci mają czasy dostępu wg mnie chyba 5ns.. a ich producentem jest mira firma o której nie słyszałem nigdy.... sprawa w toku.... czekam na wasze odpowiedzi i sugestie..... POZDRAWIAM Edytowane 30 Grudnia 2005 przez neilA.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 jeśli tak zrobił to zgłoś tą sprawe do NIK-u :] oni sie nim zajmą ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neilA.pl Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 chłopie ale pomogłeś :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 kurde nie jest tak pięknie- mimo podniesienia agp albo 560 na mem albo 483 na rdzeniu.... Jak chce oba na raz nie da rady :mur: kurde czy ołówkowy mod vddq czy jak to sie nazywa w tym wypadku pomoże? lutuj- wcale nie trudno jest później zdjąć mody tak żeby nie bylo widać a zabawa przednia :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Co tu dużo mówić oszust... co moge ci więcej powiedzieć.. pewnie sprzeda ci 128 bit jakieś 5 ns taki jak mój a to coś do gigabyta nie dorasta do pięt. Ja kupiłem jako Non Pro więc napięcie rdzenia troche wyższe to moge lecieć i teoretycznie bije na głowe gigabity.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neilA.pl Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 chodzi mi o to jaka to karta, "powercolor" szczerze mówiąc nie słyszałem o niej dużo co śwaidczyło by raczej o tym że nie jest zbyt dobra a co do sprzedawcy to może jeszcze uda mi się odkręcić całą sprawe ale nie mam dużo czasu bo powercolor już w drodze i jak napisał dodał gratis o wartości 100 zł :) także nie wiem co on tam dał :) zaraz dzwonie do niego i się dowiem jaką kartę wysłał bo jak 64bity to się zdenerwuje.... dzięki za odp drake POZDRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Dlaczego VMem niewiele daje ..?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 No mam nadzieje że nie 64 bity daj spokój powercolor nie robi takich kart [chyba] :-P nie bój sie moze wsadzi ci na niego pentagrama :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniochu Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 A czy warto sie przesiąść z z radka 9550 Sapphire 128/128 na jakiegoś np. Radeona 9600 PRO Gigabyte 128/128Taki Jak ten czy lepiej na GeCube 9600 XT Ultra GT 128/128? TAKI A może wy cos zapropobujecie tylko w przyblizonych cenach poniewaz nie dysponuje zbyt duza gotwoka :( z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neilA.pl Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 heh dzwoniłem do gościa mówi że ten powercolor jest szybszy niż gigabyte , że ma wiatraczek na procu dostęp do pamięci 3,6 na 128 bitowej szynie gigabyte ma 4ns a ten gratis to 2 gry jedi knight i jedi academy :) a co do tych gigabytów to podobno cała ich dostawa miała wadliwe pamięci.... co myślicie o niej może jakiś link..... POZDRO zgodnie ze stroną producenta... http://de.powercolor.com/product_Series.asp?int=agp&chp=9550 PowerColor 9550 Produkt Name R96U-LD3K Artikel Nummer R9550 256MB Speicherbreite und Busbreite 256 MB DDR / 128bit Core Speed 250 MHz Memory Speed 200 MHz x 2 Ausgabe DVI/ / CRT/ / Interface AGP 4X/8X Pixel Pipelines 4 PowerColor 9550 Produkt Name R9550256MB128BIT Artikel Nummer 47108109 36166 Speicherbreite und Busbreite 256 MB DDR / 128 bit Core Speed 250 MHz Memory Speed 200 MHz x 2 Ausgabe DVI/ TV Out/ CRT/ N/A/ N/A Interface AGP 4x / 8x Pixel Pipelines 4 PowerColor 9550 SE Produkt Name R9550128MB64BIT Artikel Nummer 47108109 36159 Speicherbreite und Busbreite 128 MB DDR / 64 bit Core Speed 250 MHz Memory Speed 200 MHz x 2 Ausgabe DVI/ TV Out/ CRT/ N/A/ N/A Interface AGP 4x / 8x Pixel Pipelines 4 nie ma żadnej wzmianki o 128 mb karcie ze 128 bitową szyną ja nie wiem może są dwaj producenci o nazwie PowerColor ja nie wiem... ale koleś powiedział że jak coś się nie będzie podobać to wymienią no ja myśle:), jak karta przyjdzie to zasiadam do testów i sprawdzimy co w niej siedzi :) POZDRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 (edytowane) jak 3,6ns to moze byc :D , gierki se prezedasz i bedziesz mial dodatkowa kase jak sie okaze lipa , to im oddasz co do gigabyte'a to ostatnio jakos poszly w dol, ale jezeli chodzi o firme ,to wiadomo ze bardziej renomowany jest gigabyte Edytowane 30 Grudnia 2005 przez dzik86 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 nie oplaca sie , bo po co ci karta niemal ze taka sama :?: przeciez sapphire'a mozesz se podkrecic do takiej wartosci i bedziesz mial 9600pr0 , lepiej jak juz wymieniac to cos z gf6600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 (edytowane) nooo Bga widze :D ahh trafiła ci sie niezła okazja nie dośc że dostałeś na BGA i pewnie RV360 to 2 gierki ;) po prostu gut :) To będzie takie coś jak GCube reev 2.1 :) brakuje im V :) Edytowane 30 Grudnia 2005 przez -=drake=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 proste że sie nie opłaca!! do takich wartości swojego radka możesz podkrecić on ma tam zlekka ponad 3tys w marku to ja mam przy mniejszych ustawienia na rdzeniu coś ok. 3750 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...