Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Prawda. Sapphire jest nieznośnie głośny a elementy na pcb są delikatniejsze niż na gb.

1402456[/snapback]

No fajnie jak elementy na PCB są delikatniejsze to pewnie samo PCB też, a PCB od gigabyte też jest słabiutkie, wygina się (lekko co prawda) nawet ze standardowym radiatorem....

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku co ty chcesz od karty za 220zł która po oc ma wydajność 40~60% wyrzszą niż normalnie jak dlamnie to może sie wyginać jak kartka papieru byle by działała zresztą mój gf2 mx jak naciśniesz go palcem to też sie troche wygina ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm to z pcb mnie powalilo, ludzie jak w takie cos wierzycie to pamietajcie ze procesory produkowane sa z plutony i zwiekszenie napiecia spowoduje nastanie nowego porzadku swiata. A tak na serio to zalezy na jaka karte trafisz, niektore z obecnych gb sa fatalne ani sie nie kreca ani nie sa dobrze wykonane. Hmm? A kto mowil o glosnim wentylatorze na szafirze? Bo ja mam od 4 miechow otwarta bude i kupe kurzu na na nim i dotej pory sie kreci i nie moge mu zarzucic nic, tak samo cichy jak byl przed kupnem a kosiarka do trawy to jest na tych msi i hisach jak na moj sluch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku co ty chcesz od karty za 220zł która po oc ma wydajność 40~60% wyrzszą niż normalnie jak dlamnie to może sie wyginać jak kartka papieru byle by działała zresztą mój gf2 mx jak naciśniesz go palcem to też sie troche wygina ;-)

1402501[/snapback]

Spokojnie po co się tak unosisz :lol: ja się po prostu śmieję z jakości wykonania. A to,że jest za 220zł to nie ma nic do rzeczy bo na początku były po ok 400zł i też były giętkie jak cholera. ja tylko opisuję stan rzeczy a jak Ci się to nie podoba to nie czytaj...

EDIT: A mam jeszcze takie pytanie czy jak kupujecie zapałki to też się wam podoba jak się łamią albo jak odpryskuje z nich siarka przy zapalaniu, albo jak kupujecie zapinki do kabli to też nie przeszkadza wam jak się rozrywają? A one kosztują jeszscze mniej, mi się wydaje,że dobrej jakości wykonania można oczekiwać od wszystkiego co się kupuje ale w końcu może to tylko moje zdanie.

Mam takie szybkie pytanie: Czy wentylator Zalman VF700-Cu pasuje na tą karte? (Mam Gigabyte R9550) Bo na allegro taki gosc sprzedawal i tam byl link do strony, na ktorej byly wymienone obslugiwane karty i tej tam nie bylo. Znow w linku w sklepie benchmark'a jest napisane, ze obsluguje wszystkie karty z serii R9xxx. Ma ktos ten wiatraczek i moglby mi napisac czy bez problemu sie miesci?

Wracjąc do tego to najpierw sprawdź czy Ci się za bardzo nie wygnie PCB. Ostatnio zakładałem na GB9550 Zalmana ZM80C-HP (w spadku po 9500@pro któremu się padło) i było to całe za ciężkie, karta się wyginała (w miejscu gdzie jest rdzeń), niby wszystko działało ok ale jednak powstał poewien dyskomfort i wróciłem do standardu.

ignorancja mnie dobija czy jestes az tak leniwy zeby zajrzec ta 1 strone wstecz? nie chcem sie czepiac akurat ciebie ale pisze to do wszystkich ludzie szukajka istnieje, a jak ten topic na byc czytelny to proponuje pierw 3-4 razy pomyslec i dopiero pisac

Chyba Twoja własna...

Po co się mądrzysz zamiast wreszcie poprawić "coś co współtworzyłeś" i dzieki czemu nie ma być nOObowatych pytań? Sami tu wprowadzacie w błąd więc czemu się dziwicie, że ciągle są o to pytania?

Edytowane przez zayonnc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki mam ladne wyniki, miernik http://allegro.pl/show_item.php?item=47232815 przykladalem do radiatora karty [miedzye szczebelki] max temp to 63C, ale nie wiem ile moze wytrzymac max wiec powiedzcie...

Wiec dalem 425/540, 3dmark podskoczyl z 881 na 1378 :lol:, wersja oczywiscie 2005, test byl podawany 2x :) Jak myslicie dobre wyniki? Aktualnie karta ma 45C, ale wiadomo ze pomiar z radiatora nie jest najlepszym rozwiazaniem, a niestety nie wiem jak zmierzyc z rdzenia....

update, rdzen byl podkrecony o 70% a pamiec o 35%, po dotkniciu reka byla taka temp, jak na GeForce FX5200 normalnie w windowsie [nie wiem co by sie z nia stalo jak bym ja krecil tak jak tego radka :lol:]

Edytowane przez crash_zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe wyczytalem na allegro w opisie jednej z kart gigabyte radeona 9550 ze obsługuje jedynie plyty glowne z AGPx8 :|, to prawda???

1407095[/snapback]

Na AGP 4x też chodzi, testowane na Gigabyte GA-7ZX-1 na VIA KT133

PS. Jakoś GB nie pali się z podmianą walniętego BIOS'u F21. Na rzeźbę nie mam ochoty i wgrywać żadnych pociętych eksperymentów.

F1+F10+F21 ciekawe który artysta to wymyślił

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema ja mam SZAFIRKA od 3 dni i jestem bardzo zadowolony :D

1. Na starcie bez żadnych Vmodów rdzeń z 250 poszedł na 500 :lol: W atitrayu po 1 godzinie testow żadnych artów niewykrył, również ArtifactTester5 niczego niewykrył (hardcore test). W 3d markach i w grach też wszystko wygląda OK. Teraz już jestem prawie pewny zę to jest stabilne tylko chciąłbym jeszcze czymś sprawdzić czy napewno nie ma artów. Macie może jakieś pomysły na takie programy ???? Nie chce atitoolsa !!

2. Mógłby ktoś kto ma kartę na memkach 4ns dać screena z atitraya z TIMINGÓW 2 ?? Bo pamiec mi idze tylko na 460 stabilne, potem arty :cry: A mam hynixy 5ns na niej, vmodów nie chcę robic a wiem że timingi mogą coś dać w O/C :wink: W opracowaniu jest podane ale nie ma tam wyraźnie napisane jak w atitayu wpisać - tam są dane z innego programu, inna kolejność :mellow:

To tyle z mojej strony, proszę o pomoc...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko dla posiadaczy SZAFIRKOW - soft do krecenia Sapphire TRIXX

1413357[/snapback]

Programik dobry ale raczej nie do 9550. Przy ustawieniu HARDCORE wykrywa mi doscyć niskie ustawienia karty. 250/400@275/420. A mój radek idzie tak jak w podpisie, dlatego raczej pozostanę przy ATI Tray tools :wink: A jeśli ktoś ma jakiegoś lepszego radeona to progs spoko bo da się regulować speed wiatraczka i odczytywać tempy :razz:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

freelancer7 a wiesz dlaczego Ty nie mozesz dac wiecej pamieci???????????

Zmniejsz rdzen na 300 i zobaczysz

1414371[/snapback]

:blink: :blink: :blink:

Działa na 500Mhz i narazie niemartów, leci juz 15 minut. To niech mi ktoś t wytłumaczy dlaczego obie rzczy niemogą być wysoko tylko jedna ?? Albo rdzeń albo MEM ?? :-| Zobaczę jak będzie lepiej czy jak pamięc będzie wyżej czy rdzeń i tu wpiszę :] Dzięki za radę @crash_zero. Mam tą kartę narazie parę dni i to jest mój 1 Radeon ale narazie to jestem bardzo zadowolony :lol:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mi sie przypomnialo, ze kazdy kto kreci ustala sobie granice, jesli bez modow, to daje pamiec na 500 a potem rdzen na max jak sie da. Dlatego ja moglem max 425 na 500. Jezeli ktos robi moda to juz ma lepiiej bo moze dac 500 na 500 a jak ktos jesze ja naszprycuje to moze nawet 540 na 600 [ale tego nie potwierdzam bo nie pamietam dokladnie.]

Takze wytypuj sobie granice. Najlepiej tak jak ja, pamiec na 500 a potem rdzen na ile sie tylko da ;)

Wlasiciwie to ja nie wiem od czego to zalezy, musi ktos inny nam powiedziec :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszenie taktowania rdzenia raczej nie da więcej na pamięciach, musiał by zmniejszyć jeszcze napięcie na rdzeniu a to niewykonalne.

Btw, coś mi się wydaje że te shapire mają 1,4v standardowo a nie 1,21 na rdzeniu...

1414689[/snapback]

Możliwe że maja więcej jak u mnie leci na 500 na rdzeniu i nie ma żadnych zwisów itp. Według mnie to chyba lepiej mieć więcej na rdzeniu ale niejestem pewien :mellow: Bo jak widać na FUTURE an ORBIE to mam dosyć dobry wyni w 2003 :rolleyes: A i ejszcze jedna rzecz, mis ie coś zdaje że jak mam 500/4XX to jeśli dam na mem 460 to po 30 minutach grania jest zwis i się monitor wyłącza i trzeba reseta walnąć, a jak dam na MEM 430 to moge grac parę godzin i nic się niedzieje - sprawdzone 5 godzin grania w HL2 :wink: . Jak myślicie czy po założeniu radiatorków na MEM poprawi się to ?? To znaczy czy przy 450 będzie działał dobrze ?? Bo po tych 30 minutach jak jest 460 na MEM to one są dość ciepłe. Rdzeń w tych przypadkach zawsze na 500. Sorki za długiego posta B)

EDIT:

Znacie moze jakiegoś programa do wyszukiwania artefaktów ?? A i jakiś sposób zeby rdzeń a ATITRAy toolsie dałoby się dać powyżej 500Mhz ??

Edytowane przez freelancer7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

freelancer7 =>

jakiej firmy masz tego radka??

500mhz na rdzeniu bez dovoltowania ??

1416527[/snapback]

takiej firmy jak mój avatar :) A ostatnio robilem testy i jednak te 500Mhz podczas wczytywania Far Cry'a siada :cry: Ale działa dobrze przy 495 :lol: I to bez żadnych artów, wszystko spoko, karta niedovoltowywana i niezmianiane chłodzenie, pamieci cieple, rdzeń ciepły, radiator letni :wink: Jak widac Sapphire dobrze o rdzeń zadbał. Moje teraźniejsze taktowanie to 495/456 - mało na pamięci bo im widocznie zaciepło ale mi ten rdzeń wystarcza :rolleyes: A to że te 500 - 495 na rdzeniu stabilne to widać po 3D markach w sygnaturece które przechodziły bez błędnie :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema wszystkim. mam bardzo wielki problem:( kupuilem wczoraj karte gigabyte radeon 9550 128/128 hynix 4ns i po okolo godzinie grania (bez O/C)radiatora prawie niemozna dotknąc (jest tak gorący) wczoraj w atitool po znalezieniu maxa dla moich pamiątek (find max mem) radiator byl tak nagrzany ze nawet na sekunde niemozna bylo go dotknąc, to samo bylo z pamięciami:( to jest normalka??? dlatego z pamięci moge jedynie wycisnąc 240 (480) ???? czy jak umieszcze pod radiatorem paste termoprzewodząco arctic silver 5 i wentylator to czy to cos da?? odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takiej firmy jak mój avatar :) A ostatnio robilem testy i jednak te 500Mhz podczas wczytywania Far Cry'a siada  :cry:  Ale działa dobrze przy 495  :lol:  I to bez żadnych artów, wszystko spoko, karta niedovoltowywana i niezmianiane chłodzenie, pamieci cieple, rdzeń ciepły, radiator letni  :wink:  Jak widac Sapphire dobrze o rdzeń zadbał. Moje teraźniejsze taktowanie to 495/456 - mało na pamięci bo im widocznie zaciepło ale mi ten rdzeń wystarcza  :rolleyes:  A to że te 500 - 495 na rdzeniu stabilne to widać po 3D markach w sygnaturece które przechodziły bez błędnie :)

Pozdro

1417162[/snapback]

mój his tez sie kręci na rdzeniu 470 - ale po ~30sek grania wiesza sie i wył monitor, w koncu his i sapphire maja prawie identyczne chłodzenie a jednak mój rdzen grzeje sie jak diabli.

w tym teście goście podkręcili his'a na 470/550

http://www.hardwarelife.com/hardware/revie...isr9550_3.shtml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przeczytałem całą drugą część tego tematu (pierwszą pobieżnie) i nadal nie znalazłem żadnych konkretów na temat grafiki firmy MSI (na necie znalazłem dwa rodzaje z wentylem i bez). A dokładnie chodzi o czas dostępu pamięci (raz było podane 3,3 a raz 5 ns) i możliwości podkręcania. Interesuje mnie ta graga ponieważ teraz mam GeForca 4 mx 440 tej firmy i piknie się podkręca. Do tego ma czujnik temperatury i napięć na grafice dostępny spod windy. Dlatego interesi mnie czy 9550 MSI też ma czujnik. Jakby ktoś mógł odpowiedzieć na te pytania byłbym wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mój kumpel ma problem z karta Gigabyte 9550 128bit/128DDR,karta dzisiaj kupiona.Wszystko ładnie pięknie formacik zrobiony ,grafa w kompie,instalka sterów i tu pojawia się problem ,po restarcie komp nie wstaje a głosniczek piiiiiiiiiiiiiiii jak oszalały,myślałem ze AGP cos nie styka wyjąłem kartę włozyłem i działa,wszystko gites instalka programu next restart i znowu to samo,głośniczek znowu piiiiiiiiiiiiiii no to reset z przsycisku a komp wstał i wystartował bez problemów. Nie mam pojęcia co się dzieje ?????

Konfig kumpla: Cweleron 1,7|ECS P4vxASD2+|Gigabyte 9550 128bit/128DDR|256 DDR V-data|Seagate 80 Gb|CD-RW LG x52|Codeshit 300 Watt|

Ps.Sory że drugi raz ale na głównym mnie tu skierowali,a poza tym jak pisałem to nie byłem trzeżwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mój kumpel ma problem z karta Gigabyte 9550 128bit/128DDR,karta dzisiaj kupiona.Wszystko ładnie pięknie formacik zrobiony ,grafa w kompie,instalka sterów i tu pojawia się problem ,po restarcie komp nie wstaje a głosniczek piiiiiiiiiiiiiiii jak oszalały,myślałem ze AGP cos nie styka wyjąłem kartę włozyłem i działa,wszystko gites instalka programu next restart i znowu to samo,głośniczek znowu piiiiiiiiiiiiiii no to reset z przsycisku a komp wstał i wystartował bez problemów. Nie mam pojęcia co się dzieje ?????

Konfig kumpla: Cweleron 1,7|ECS P4vxASD2+|Gigabyte 9550 128bit/128DDR|256 DDR V-data|Seagate 80 Gb|CD-RW LG x52|Codeshit 300 Watt|

Ps.Sory że drugi raz ale na głównym mnie tu skierowali,a poza tym jak pisałem to nie byłem trzeżwy.

1418951[/snapback]

Ja nei wiem co jest... Ej ludziska a tak na marginesie. kumpel ma kompa na AMD. I pewnego dnia przynioslem do niego mojego radka zeby zobaczyl jak gry powinny chodzic (on am gf2 mx), wkladam, wlaczam kompa i nic. Dioda od dysku sie caly czas swieci a dioda POWER niezapalona. wyciagnalem i wlozylem i znowu tak samo. Wkladam spowrotem jego gf2 i od razu wstaje. czego to moze byc przyczyna ze z Radkiem nie dziala ?? Jego mobo jest na chipsecie VIA KT400, i ma agp8x !! Co mzoe byc tego przyczyna ??

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skladam wlasnie kompa, ktory jako ze mial byc cichy ma radka 9550 od gigabyta.

Karta niewygledna, maly srebrny radiatorek na rdzeniu, brak radiatorkow na pamieciach, malo "badziewia" na plytce drukowanej :wink:

Tak z ciekawosci zapuscilem 3dmarka 2k3 ( z ciekawosci bo komp nie ma byc do grania tylko do pracy i obslugi 2 monitorow) wyniczek jaki otrzymalem 2500, troche malo... juz na laptopie mam 3K. Zachecony jednak mozliwosciami o/c karty wgralem ATITool i wlasnie szukam najwyzszego taktowania rdzenia........

Zdziwilo mnie jaka wartosc zobaczylem po powrocie do kompa, na samym radiatorku ( ktory juz parzyl :wink: ) AtiTool dociagnol do 410 mhz na rdzeniu i ciagnaol jeszcze. Jako ze malenki radiatorek juz parzyl, ustawilem z boku wiatrak dmuchajacy na karte.

Ku mojemu zdziwieniu ATITool "dociagnol" do 450 mhz i nadal szuka najwyzszej wartosci :blink: Nie sadzilem ze ta karta ma az takie mozliwosci O/C :blink: i to na standardowym chlodzeniu.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie mam moze brzydkie pytanie ale nie mam czasu czytac calego tematu a w sumie nie ma takiego dzialu jak 9550 GT wiecie moze cos o tej karcie? jago mozliowsci OC?? czy ktos ma taka karte??

jezeli nic nie wiecie jezeli nikt je nie ma to dzisiaj wieczorkiem jak mi sie uda to napisze duzy artykuł ( w miare duzy) narazie doszedlem do czestotliwosci 480/277

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal poszukuje informacji o MSI 9550. :mur:

Znalazłem jednego kolesia i przeprowadziłem z niem rozmowę z której wynika że jest to jedna z lepiej podkręcalnych 9550. On wykręcił ją na 500/700 AtiToolem bez żadnego dodatkowego chłodzenia i żadnych vmodów. Zacytuje jego wypowiedź: "miałem ich w sklepie z 6 i każda się kręciła coś blisko tego (wybrałem najlepszą)". Warto zaznaczyć że pamięci ma 5 ns.

Na stronie komputronika (jedynego sklepu gdzie znalazłem tą grafę) jest cytowana już wypowieź o podobnych osiągach 520/710 (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16680).

Niestety wszelki strony jakie znalazłem odnośnie tej grafiki są po japońsku :sad: Ale na jednej z nich znalazłem zdjątko z którego wynika że MSI 9550 mają także pamięci 2.8 ns (http://www.52hardware.com/bbs/forum_posts.asp?TID=60568&PN=1).

Jak na razie pamięci tej grafy znalazłem w wersjach: 5 ns, 3.3ns, 2.8 ns <_<

Prosiłbym więc o jakieś konkretne dane na temat tej grafy jeżeli ktoś takie pośiada. I o wypowiedź tutejszych guru na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...