Gość [RONIN] Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Jesli podkercilem zegary do tych co ma radek 9600, to jest sens wgrywania biosu. Czy to wogole cos daje? Bo naprawde im wiecej czytam tym mniej wiem :/ 1510325[/snapback] Nie - że nic po za tym nie daje no chyba że chcesz kogoś przy sprzedaży oszukać :lol: Wybór należy do ciebie. Ja uważam że lepiej jedanak wgrać bios od Radka 9600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Nie - że nic po za tym nie daje no chyba że chcesz kogoś przy sprzedaży oszukać :lol: Wybór należy do ciebie. Ja uważam że lepiej jedanak wgrać bios od Radka 9600. 1510686[/snapback] NIe mam zamiarku sprzedawac tej karty, ani nikogo oszukiwac :). Narazie zostane przy firmowym biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Nie - że nic po za tym nie daje no chyba że chcesz kogoś przy sprzedaży oszukać :lol: Wybór należy do ciebie. Ja uważam że lepiej jedanak wgrać bios od Radka 9600. 1510686[/snapback] A dlaczego lepiej :blink: jekies uzasadnienie poprosze :? Jak dla mnie nie ma to najmniejszego sensu bo i tak nic nie zmienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Moze ktos podac linki albo zdjecia do olowkowych modow do karty Sapphire ? Czy jest to ta sama procedura co w przypadku karty Gigabyte ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 A dlaczego lepiej :blink: jekies uzasadnienie poprosze :? Jak dla mnie nie ma to najmniejszego sensu bo i tak nic nie zmienia 1511203[/snapback] W wydajności nie ma, ale zawsze masz psychiczną świadomość że to Radek 9600 a nie 9550 :) Od tego głowa nie boli więc warto taką "kosmetyke" sobie zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dż0ki Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Ej, mam pytanie. Czy jest jakas zasadnicza różnica w wydajności/OC między pamięciami Hynixa, a Samsunga na Radeonie 9550 Gigabyte'a? Jeśli tak to na korzysc której? Moge miec obydwie i nie wiem na którą karte sie zdecydowac :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 W wydajności nie ma, ale zawsze masz psychiczną świadomość że to Radek 9600 a nie 9550 :) Od tego głowa nie boli więc warto taką "kosmetyke" sobie zrobić. 1511484[/snapback] Aby windows wykrywał ci karte jako radka 9600 wcale nie musisz wgrywać biosa od 9600; wystarczy rabbitem zmienić device id na 1450 i już jest radek 9600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Czy ktos podkrecal HISa 9550 128/128. Mam wersje z radiatorkem i chce sobie do niego zalozyc mocniejsze chlodzenie (najlepiej pasywne), tylko jakie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Duży radiator od proca, przyciac, dziurki wywiercic i przykrecic na sprezynkach :wink: Mozana tez zrobic opaskami tak jak jest to opisane w poradniku :) Najtaniej i najlepiej. Koszt okolo 10-20zł. I najlepiej dac jeszcze na to jakic wiatrak puszczony na 5v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Ja na radiatorek kupiłem wiatraczek na allegro za 9,5 zł z kosztem wysyłki, ma 4500 rpm jest dość cichy i wydajny. Jeszcze tylko radiatorki na pamięc i będzie git. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeman Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Gdzie na karcie (gigabyte r9550) jest przełącznik ntsc/pal ? Na laminacie jest napisane, ze defaultowo jest ntsc i ze zmienia sie przy SW1, ale przy SW1 nie ma nic :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Żadnegp przełącznika nie mam, tak tylko pisze na karcie. PCB jest chyba z radka 9600 a tam chyba jest zworka ale nie jestem pewien. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Mam kolejne pytanko - jak sprawdzis ile ns maja pamieci na mojej karcie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Jak będą krzaczki wystarczy podniesć tCL o 1, chociaż nie wiem jak tam u Ciebie będzie na takich taktowaniach :blink: Tylko dziwna sprawa, bo AtiTool pokazuje, że CL jest 4, no ale mniejsza z tym :) Wzrost wydajnoci w stusunku do stockowych timingów to ok 200-250 pkt w 3DM03. 1497512[/snapback] Witam Przy taktach core 400 / memory 500 mój radek sapphire 9550 128/128 momentami sypie krzaczkami (trojkąty szare w Cod, jakies czarne krechy w gtasa), to wina pamięci, ale ja i tak chce wiecej z nich wyciagnąć :evil: Który parametr w Atitool w zakładce Mem to odpowiednik 'tCL' z rabita ? Chce większe fsb kosztem timingów, jakie ustawienia timingów polecacie dla memorek hynix4? Moje stockowe timingi: Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Ostatnie Sapphiry 9550 są idealne. Kupiłem trzy sztuki Każda się kręci na 475MHz rdzeń, a jedna na 515MHz! (oczywiście bez vmodów). Pamięci idą kolejno 475/525 - samsung tc40 475/517 - samsung tc50 515/590 - hynix Bez artów,bez zwiech.... Ah, życie jest piękne, a karty mialem za 219zł; ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 czli sapphirki rzadza :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 czli sapphirki rzadza :lol: 1514346[/snapback] Teraz tak :) I za tą cene...hm, miodzio! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Przepraszam ze post pod poste, ale jak chce edytować to akurat teraz mam 403 ;\ Mniejsza .. Moja karta idzie GPU:515 i memki 605.... Jak edytuje bios i go wgram to nie wstaje... Czemu? Druga sprawa Moja druga karta, jak podkrece GPU do 480 a memki do 525, to po jakimś czasie grania, zmienia sie rozdzielczosc pulpitu, i standartowe taktowania powracaja, jak temu zaradzić? Błagam o pomoc! Licze na Was! ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Wyłacz VPU Recover Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Wyłacz VPU Recover 1514504[/snapback] Ok ;] Miło :) A co do problemu pierwszego ktos pomoże? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) mam pytanie odnośnie vmoda na pamięci... http://unix5.20host.pl/~bobson/overclockin...od/gfx/vmem.jpg czy da rade zrobić vmoda wg tej fotki, ale ołówkiem... który rezystor mam zamalować :mur: :?: a propo tego powyżej, to sprawdź czy crc jest ok... np otwierając rabitem i bioseditem... mi sie zdarzyło, że rabit źle crc zapisywał, ale biosedit naprawił to :) chociaż nie wiem, czy crc biosa na coś do wstawania karty... a poza tym, jak zmieniałem zegary w moim starym gf2, to też tak miałem, że od pewnej wertości zegarów (u mnie to zależało akurat od pamięci) bios nie wstawał, ale pod windą dało się więcej wyciągnąć (jakieś 20-30MHz)... jak to sie mówi... widocznie ten typ tak ma ;) Edytowane 25 Czerwca 2005 przez kroku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 mam pytanie odnośnie vmoda na pamięci... 1515134[/snapback] Mniejsza, te VPU wyłącze i zobacze ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Moze mi ktos wytlumaczyc jak czytac oznaczenia na pamieciach samsung (na karcie his), ktora z tych cyfr oznacza dostepnosc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) Moze mi ktos wytlumaczyc jak czytac oznaczenia na pamieciach samsung (na karcie his), ktora z tych cyfr oznacza dostepnosc? 1515207[/snapback] TEORETYCZNIE OSTATNIA (po myślniku), zresztą zależy od pamieci Jeśli Samsung to: TC50 - 5ns TC40 - 4ns Jeżeli Hynix to: -5 - 5ns -4 - 4ns itd. Teraz wsumie nie ma na to metody. Każdy którego dostajemy 9550 ma 4ns pamieci. Wiec nie ma problemu. Kolega ma 5ns, a ida na 540 bez kłopotów ;0 Edytowane 25 Czerwca 2005 przez bakupl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 TEORETYCZNIE OSTATNIA (po myślniku), zresztą zależy od pamieci Jeśli Samsung to: TC50 - 5ns TC40 - 4ns Jeżeli Hynix to: -5 - 5ns -4 - 4ns itd. Teraz wsumie nie ma na to metody. Każdy którego dostajemy 9550 ma 4ns pamieci. Wiec nie ma problemu. Kolega ma 5ns, a ida na 540 bez kłopotów ;0 1515272[/snapback] Dzieki za wyjasnienie :) Niestety Samsung TC50 :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Dzieki za wyjasnienie :) Niestety Samsung TC50 :/ 1515302[/snapback] Ja na Asusie miałem TC50, a pamiątki szly na 580 bez artów ;) Wiesz, to wsumie wszystko zależy od timmingów oraz dovoltagowania wsumie...:] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Dzieki za wyjasnienie :) Niestety Samsung TC50 :/ 1515302[/snapback] Dlaczego niestety :blink: Ja mam samsungi 5ns i prosze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Dlaczego niestety :blink: Ja mam samsungi 5ns i prosze 1516006[/snapback] Masz radiatorki na pamięciach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nofy Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Niestety Samsung TC50 :/ 1515302[/snapback] Ja tam na swoje 5ns nie narzekam :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ketler Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Witam. Mam problem z programikiem Rabit v.1.5 wszystkie opcje są nie aktywne, jak to zmienic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...