Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli podkercilem zegary do tych co ma radek 9600, to jest sens wgrywania biosu. Czy to wogole cos daje? Bo naprawde im wiecej czytam tym mniej wiem :/

1510325[/snapback]

Nie - że nic po za tym nie daje no chyba że chcesz kogoś przy sprzedaży oszukać :lol:

Wybór należy do ciebie. Ja uważam że lepiej jedanak wgrać bios od Radka 9600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - że nic po za tym nie daje no chyba że chcesz kogoś przy sprzedaży oszukać  :lol:

1510686[/snapback]

NIe mam zamiarku sprzedawac tej karty, ani nikogo oszukiwac :). Narazie zostane przy firmowym biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - że nic po za tym nie daje no chyba że chcesz kogoś przy sprzedaży oszukać  :lol:

1510686[/snapback]

A dlaczego lepiej :blink: jekies uzasadnienie poprosze :? Jak dla mnie nie ma to najmniejszego sensu bo i tak nic nie zmienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego lepiej  :blink: jekies uzasadnienie poprosze :? Jak dla mnie nie ma to najmniejszego sensu bo i tak nic nie zmienia

1511203[/snapback]

W wydajności nie ma, ale zawsze masz psychiczną świadomość że to Radek 9600 a nie 9550 :) Od tego głowa nie boli więc warto taką "kosmetyke" sobie zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, mam pytanie. Czy jest jakas zasadnicza różnica w wydajności/OC między pamięciami Hynixa, a Samsunga na Radeonie 9550 Gigabyte'a? Jeśli tak to na korzysc której? Moge miec obydwie i nie wiem na którą karte sie zdecydowac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wydajności nie ma, ale zawsze masz psychiczną świadomość że to Radek 9600 a nie 9550 :) Od tego głowa nie boli więc warto taką "kosmetyke" sobie zrobić.

1511484[/snapback]

Aby windows wykrywał ci karte jako radka 9600 wcale nie musisz wgrywać biosa od 9600; wystarczy rabbitem zmienić device id na 1450 i już jest radek 9600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duży radiator od proca, przyciac, dziurki wywiercic i przykrecic na sprezynkach :wink: Mozana tez zrobic opaskami tak jak jest to opisane w poradniku :) Najtaniej i najlepiej. Koszt okolo 10-20zł. I najlepiej dac jeszcze na to jakic wiatrak puszczony na 5v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Jak będą krzaczki wystarczy podniesć tCL o 1, chociaż nie wiem jak tam u Ciebie będzie na takich taktowaniach  :blink:

Tylko dziwna sprawa, bo AtiTool pokazuje, że CL jest 4, no ale mniejsza z tym :)

Wzrost wydajnoci w stusunku do stockowych timingów to ok 200-250 pkt w 3DM03.

1497512[/snapback]

Witam

Przy taktach core 400 / memory 500 mój radek sapphire 9550 128/128 momentami sypie krzaczkami (trojkąty szare w Cod, jakies czarne krechy w gtasa), to wina pamięci, ale ja i tak chce wiecej z nich wyciagnąć :evil: Który parametr w Atitool w zakładce Mem to odpowiednik 'tCL' z rabita ? Chce większe fsb kosztem timingów, jakie ustawienia timingów polecacie dla memorek hynix4?

Moje stockowe timingi:

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie Sapphiry 9550 są idealne. Kupiłem trzy sztuki Każda się kręci na 475MHz rdzeń, a jedna na 515MHz! (oczywiście bez vmodów). Pamięci idą kolejno

475/525 - samsung tc40

475/517 - samsung tc50

515/590 - hynix

Bez artów,bez zwiech....

Ah, życie jest piękne, a karty mialem za 219zł; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ze post pod poste, ale jak chce edytować to akurat teraz mam 403 ;\

Mniejsza

..

Moja karta idzie GPU:515 i memki 605....

Jak edytuje bios i go wgram to nie wstaje... Czemu?

Druga sprawa

Moja druga karta, jak podkrece GPU do 480 a memki do 525, to po jakimś czasie grania, zmienia sie rozdzielczosc pulpitu, i standartowe taktowania powracaja, jak temu zaradzić? Błagam o pomoc! Licze na Was! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie odnośnie vmoda na pamięci...

http://unix5.20host.pl/~bobson/overclockin...od/gfx/vmem.jpg

czy da rade zrobić vmoda wg tej fotki, ale ołówkiem...

który rezystor mam zamalować :mur: :?:

a propo tego powyżej, to sprawdź czy crc jest ok... np otwierając rabitem i bioseditem... mi sie zdarzyło, że rabit źle crc zapisywał, ale biosedit naprawił to :)

chociaż nie wiem, czy crc biosa na coś do wstawania karty...

a poza tym, jak zmieniałem zegary w moim starym gf2, to też tak miałem, że od pewnej wertości zegarów (u mnie to zależało akurat od pamięci) bios nie wstawał, ale pod windą dało się więcej wyciągnąć (jakieś 20-30MHz)...

jak to sie mówi... widocznie ten typ tak ma ;)

Edytowane przez kroku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze mi ktos wytlumaczyc jak czytac oznaczenia na pamieciach samsung (na karcie his), ktora z tych cyfr oznacza dostepnosc?

1515207[/snapback]

TEORETYCZNIE OSTATNIA (po myślniku), zresztą zależy od pamieci

Jeśli Samsung to:

TC50 - 5ns

TC40 - 4ns

Jeżeli Hynix to:

-5 - 5ns

-4 - 4ns

itd. Teraz wsumie nie ma na to metody. Każdy którego dostajemy 9550 ma 4ns pamieci. Wiec nie ma problemu.

Kolega ma 5ns, a ida na 540 bez kłopotów ;0

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEORETYCZNIE OSTATNIA (po myślniku), zresztą zależy od pamieci

Jeśli Samsung to:

TC50 - 5ns

TC40 - 4ns

Jeżeli Hynix to:

-5 - 5ns

-4 - 4ns

itd. Teraz wsumie nie ma na to metody. Każdy którego dostajemy 9550 ma 4ns pamieci. Wiec nie ma problemu.

Kolega ma 5ns, a ida na 540 bez kłopotów ;0

1515272[/snapback]

Dzieki za wyjasnienie :) Niestety Samsung TC50 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...