Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

ath napisał(a):

@ lukasrz

No jadac 430 na rdzeniu na samym radiatorku jestes na najlepszej drodze do usmazenia karty.

Niepotrzebnie wymieniales sapphirea na hisa, wartosc ktora osiagnoles jest juz chyba krytyczna, wiecej bez vmoda nie pojedzie.

Co do odswiezania to wchodzisz w wlasciwosci:ekran -> zaawansowane -> ekrany -> klikasz na monitor -> ustaw max. rozdzielczosc, max. czestotliwosc odswiezania (ja mam 1024@75hz) i wymuszona czestotliwosc odswiezania : tak jak pulpit i tym sposobem mam w kazdej rozdzielce 75hz (malo ze wzgledu na stary moniek).

1524234[/snapback]

ladnie to chodzi dzieki ci bardzo jeszce raz, w max rozdz ustawiasz max rozdz jaka monitor wyciaga a w max odswiezanie maksymalne odswiezanie przy najnizszej rozdzailce? ustawilem sobie 1280x1024 bo tylu max teoretycznie moj monit wyciaga i dalem 120Hz bo 120Hz jest przy 640x480 ale nie do konca to dziala dobrze bo np przy 800x600 ustawia mi 85Hz zamiast 100Hz, na pulpicie przy 1024 ustawia mi 75Hz a w grze poprawnie 85HZ :D ale i tak pracuje na pulpicie w 1152 :P dziwnie ale zajbeiscie mi pomogles :]

a da sie tyms jakos przypisac czestotliwosci rozne dla roznych rozdzailek ??

BIG DZIEKI TESH DLA STE3AN-a

Dzieki stary brachu ;)

pozdr

ide do piwnicy konstruowac chlodzenie a raczej konstrukcje dal wentyla 80mm tak zeby go umocowac pod grafika a wtedy powalcze dopiero z grafa :]

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz chyba wiem w czym problem :-P bo ostatnio jak formatowalem kompa to sformatowalem tylko dysk c: a marki sa na d: a d: nie ruszalem i marki dzialaja ze starego systemu ale nie ma ich w rejestrze wiec moze w tym problem :wink: napewno sprawdze chociaz niechce juz patrzec jak moja karta sie meczy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]
  pasażer napisał(a):

Juz chyba wiem w czym problem :-P bo ostatnio jak formatowalem kompa to sformatowalem tylko dysk c: a marki sa na d: a d: nie ruszalem i marki dzialaja ze starego systemu ale nie ma ich w rejestrze wiec moze w tym problem :wink: napewno sprawdze chociaz niechce juz patrzec jak moja karta sie meczy :lol:

1524904[/snapback]

Pasażer, nie wiem czy zauważyłeś, ale jeszcze tylko 10 MHz na pamiątki i możesz się szczycić Radeonem 9600 XT !!! (500/600) :wink: A teraz sobie oblicz ile dzięki temu kaski zaoszczędziłeś :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A słuchajcie duże jest prawdopodobieństwo że spali mi sie karta jak będę jechał rdzeń 400,pamieć 510 na standardowym chłodzeniu gigabyte?Wiecie może jak sprawdzić temperaturę rdzenia i w jakiej może się spalić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]
  leonardo napisał(a):

A słuchajcie duże jest prawdopodobieństwo że spali mi sie karta jak będę jechał rdzeń 400,pamieć 510 na standardowym chłodzeniu gigabyte?Wiecie może jak sprawdzić temperaturę rdzenia i w jakiej może się spalić?

1524927[/snapback]

Nie da się zmieżyć temp. rdzenia, co najwyżej radiatora (chyba wiesz jak nie). Czy się spali? Jak by się miała spalić to już by się spaliła :lol: proste i logiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem,może jak zaczne grać tak jak to zwykle robię,komp włączony non-stop przez ponad 24 godziny z czego gdzieś 12 to jakaś gierka typu SA to może wtedy padnie.A właśnie te subsystem id i subvednor id też zmieniać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[RONIN] napisał(a):

Pasażer, nie wiem czy zauważyłeś, ale jeszcze tylko 10 MHz na pamiątki i możesz się szczycić Radeonem 9600 XT !!! (500/600)  :wink: A teraz sobie oblicz ile dzięki temu kaski zaoszczędziłeś  :lol:

1524912[/snapback]

No probuje zrobic pencilmoda na pamieciach bo chyba jest taki sam patrzac na pcb starego i nowego sapphirka ale cos mi nie wychodzi :? moze olowek nie ten bo twardy strasznie :? no bedzie 9600xt, nawet wiecej 510 na rdzeniu :lol: ale niestabilnie niestety :-| A co do tych timingow to zainstaluj program Ati tray tools i z tam ustawisz pamiatki wedlug tego co pisalem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasażer napisał(a):

No probuje zrobic pencilmoda na pamieciach bo chyba jest taki sam patrzac na pcb starego i nowego sapphirka ale cos mi nie wychodzi :? moze olowek nie ten bo twardy strasznie :? no bedzie 9600xt, nawet wiecej 510 na rdzeniu :lol: ale niestabilnie niestety :-| A co do tych timingow to zainstaluj program Ati tray tools i z tam ustawisz pamiatki wedlug tego co pisalem :wink:

1524951[/snapback]

To mozesz tu napisac (na PW nie chcesz...) jak robi sie te 'olowkowe mody' na szafirkach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]

Hmm, wstyd się przyznać ale mam mały problem....

Chodzi o wyjście TV w moim GB. Podłączam kabelkiem go z TV i.....cofam się w czasie do ery panowania telewizorów czarno-białych. Brak koloru. Zmiana ustawień w sterach karty nic nie można zrobić (zmiana na PAL nic nie daje). Ma ktoś jakiś pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[RONIN] napisał(a):

Hmm, wstyd się przyznać ale mam mały problem....

Chodzi o wyjście TV w moim GB. Podłączam kabelkiem go z TV i.....cofam się w czasie do ery panowania telewizorów czarno-białych. Brak koloru. Zmiana ustawień w sterach karty nic nie można zrobić (zmiana na PAL nic nie daje). Ma ktoś jakiś pomysł?

1525006[/snapback]

Mialem ten sam problem. Okazlalo sie, ze byla to wina kabla. Orginalny kabelek od HISa zaczynal i konczyl sie na wtyczke s-video (TV obsluguje jedynie euro oraz composite). Kupilem w sklepie kabel s-video - composite (bardzo cienki) - podlaczam, a tu.. czaro-bialy ekran. Probowalem wszystkoch PAL'pwi nadal to samo. Pozyczylem od kumpla kabel od szafira 9550 (juz grubszy i widac, ze porzadny), po podlaczeniu od razu kolory sie pojawily. Dlatego trzeba poprostu uzywac kabli dobrych jakosci - najlepiej od producenta karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy da sie podkrecic radeona 9550 bez zmieniania biosu??

Bo podkrecam ati tools i ten praszek wiruje z predkascia 200fps ale w grach nie widac zadnej roznicy

O teraz jak podkrecilem na maxa to ilosc fps sie nei zwiekszyla a pojawily sie artefakty

Edytowane przez mik_druid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]
  stregobor napisał(a):

Mialem ten sam problem. Okazlalo sie, ze byla to wina kabla. Orginalny kabelek od HISa zaczynal i konczyl sie na wtyczke s-video (TV obsluguje jedynie euro oraz composite). Kupilem w sklepie kabel s-video - composite (bardzo cienki) -  podlaczam, a tu.. czaro-bialy ekran. Probowalem wszystkoch PAL'pwi nadal to samo. Pozyczylem od kumpla kabel od szafira 9550 (juz grubszy i widac, ze porzadny), po podlaczeniu od razu kolory sie pojawily. Dlatego trzeba poprostu uzywac kabli dobrych jakosci - najlepiej od producenta karty.

1525230[/snapback]

Być może. Ale używałem tego samego kabla do GF 4 MX o kolory były. Czyżby w tym czasie coś się zmieniło :blink: A programy typu TvTool? Tyle tylko że pod produkty Ati. Moga coś zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[RONIN] napisał(a):

Być może. Ale używałem tego samego kabla do GF 4 MX o kolory były. Czyżby w tym czasie coś się zmieniło  :blink: A programy typu TvTool? Tyle tylko że pod produkty Ati. Moga coś zmienić?

1525447[/snapback]

Cos mi sie wydaje ze gniazdko w GF 4 mx jest inne niz w ATI ma tylko 4 wtyki a ATI 5

i kabel tak samo czyli sie nie nadaje Ale glowy se nie dam uciac. Powiem tyle ze kumpel mial ten sam proble i to wlasnie bylo to wlkadal kabel od GF do ATI dopiero jak dal kabelek od ATI to dzialalo.

post-115980-1120291826_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczorej zmodyfikowalem bios w GB z 9550 na 9600 ustawilem go na 350/500 dziala stabilnie i w 3dmarku2003 wyciaga mi 3612 calkiem calkiem mysle ale w dmarku2001se tylko 9426 dlaczego tak malo jak powinno cos ok. 11000???

a mam AGP tylko x4 al i tak ladnie idzia:)

jeszcze jedno jak ustawie 400/500 3dmark2003 = 3850:)

400/600 to dziala ale grafika znika (tylko przy 400/600 ale to pewnie pamiec a wcale nie sa cieple??) a przy 410/530 , 420/520 , 450/550 3dmark szarpie coekawe co to tak jak by cos nie wyrabaialo ale zobaczymy jeszcze dzisiej go pomecze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]
  fox17 napisał(a):

Cos mi sie wydaje ze gniazdko w GF 4 mx jest inne niz w ATI ma tylko 4 wtyki a ATI 5

i kabel tak samo czyli sie nie nadaje Ale glowy se nie dam uciac. Powiem tyle ze kumpel mial ten sam proble i to wlasnie bylo to wlkadal kabel od GF do ATI dopiero jak dal kabelek od ATI to dzialalo.

1525488[/snapback]

Faktycznie! Na kabelku mam tylko cztery "dziurki" a z wyjście TV w karcie nie pięć jak pisałeś ale sześć :blink: Ale to nie szkodzi bo jak wiesz do karty GB dodana została przejściówka która mój problem rozwiązuje :) Wielkie dzięki za rozwiązanie mojego problemu.

PS. Nie pisz postu pod postem tylko edytuj wcześniejszy. Nie bedziesz miał problemów z moderami :wink:

Edytowane przez [RONIN]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mik_druid napisał(a):

Poki co jest taktowana 340/500 ale skali nie ma zeby z niej zrobic 400/600

Jak wy to robicie :P ?? , a wogole to slyszalem ze ludzie posuwaja sie dalej i robia z niej xt :P

1525901[/snapback]

A to dobrze slyszales :lol:

Skale powiekszasz w nastepujacy sposob:

1. otwierasz ati try tools

2. nastepnie tools & options

3. general options

4. overclocking limits

5. jestes w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj bylem na gieldzie komputerowej w celu zanabycia radka 9550 low profile. Nikt nie mial :( Oprocz tego wszyscy mi ja odradzali, mowili, ze jest to okrojony. Mowili tez, ze low profile sa 64 a nie 128bitowe... Teraz pytanko czym sie rozni (oprocz rozmiarow) ten nisko profilowy? Czy faktycznie jest 64bitowy i jezeli tak to jak odbija sie to na osiagach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]

Musiałeś zakładać nowy topic? Musziałeś......

Nie bierz wersji 64-bitowej......wolniejsza nawet o 50% w porówaniu do 128-bitowej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musialem, bo w tym topicu chodzi o cos innego - jezeli nie zauwazyles...

Tez mysle, ze ten GB to dobry wybor tylko nie daje mi spokoju te 64bit - nigdzie nic ciekawego na ten temat nie moge znalesc - moze ktos cos wie.

Ps. dzisiaj np. proponowali mi cos takiego.

Edytowane przez pavliq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie mogłem wyjść z domu (byłem po operacji <_< ) i moje pierwsze kroki zaniosły mnie do sklepu papierniczego gdzie nabyłem ołówek 6B (mercedes wśrod ołówków do v-modów :D) Miernik i wszystko juz mam ale jako, że poprzednia próba nie wypaliła zapytam sie Was:

Jak zrobić vgpu?

(1) Zamalować nóżki rezystora?

Dołączona grafika

(2) Połaczyć nóżki rezystora?

Dołączona grafika

(3) Zamalować i połączyć nózki rezystora?

Dołączona grafika

AD 2,3

No i tak jak trzeba połączyc to jak? Bo ta nożka 6 o ile dobrze licze (ta miedzy) musi zostać zaizolowana. W jaki sposób to połączyć kawałkiem grafitu czy może drutem miedzianym?

BTW: Wiem, że jestem upierdliwy, ale dziś mam taki dzień bo się nie wyspałem :D, a no i pochwalcie to że "piszę" (składam) ten post na łaczu o prędkości modemu 28,8kbps bo upload mam zawalony (wysyłam foty z imprezy znajomym :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...