marcin888 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 a u mnie dziadostwo - nakleilem radiatory na pamieci to musialem zmniejszyc taktowanie o 10MHz ,troche mozna dola zalapac - zobacze teraz ,albo sie poprawi jak nalepka sie ulozy ,albo je zerwe ,bo wole miec 260MHz bez radiatorow ,ale z nawiewem ,niz 250MHz z radiatorami i nawiewem :lol: 1593088[/snapback] Hmmm..., dziwne , bo u kumpla chodzą na 550 MHz , fakt że są dość ciepłe , ale pamięci chodzą stabilnie , może to kwestia wentylacji budy ?? No nie wiem ... :blink: VPU Recovery , można wyłączyć w zakładce sterowników , jest taka opcja. Jeśli chodzi o stabilność w grach , to też zalerzy od gry , jedne chodzą stabilnie przy taktowaniu jak w 3dmarkach , a niektóre potrzebuje nieco niższego , bo po jakimś czasie wywala VPU Recovery. U mnie np. jeśli dam taktowanie o 10 MHz mniej niż w 3dmarku , to wiem że jest 100% stabilnie. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejko1 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Niedawno kupiłem Radeona 9550 128mb firmy Gigabyte. chciałem podłączyć telewizor do wyjscia tv. Zakupiłem odpowiedni kabelek i zdziwiło mnie coś. Na czarnobiałym kolorze telewizor wyswietla idealny obraz natomiast jak przełączę na Pal to obraz jest kolorowy ale dziwnie migoczą na nim jakieś fioletowo różowe nieregularne paseczki co bardzo męczy i sprawia że obraz jest wogóle niewyraźny. Próbowałem już wszystkiego w ustawieniach i nic. Mam najnowsze sterowniki OMEGA i zwykły kabelek TV out. W karcie posiadam wyjscie 7 pinowe natomiast na kabelku mam 4 piny ale ponoć te wejścia są kompatybilne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 lukasrz_2 no widzisz ,nie mogles tego napisac normalnie ,a nie wyskakiwac do mnie cewka to najmniej istotny element zasilania ,bardzo zadko sie pali i samo jej spalenie powoduje tylko troche smrodu i niemoznosc uruchomienia urzadzenia - nic innego sie przez to nie spali wymiana jest banalna ,wiec nie warto profilaktycznie wymieniac cewek na wieksze co do zimnych cewek to najzwyczajniej sa za duze - powierzchnia jest stosunkowo duza do plynacych pradow ,wiec i dzialanie takiego dlawika jest dyskusyjne jednak ja mowie o przypadkach zupelnego braku ruchu powietrza ,jezeli na karcie jest wentyl to sam maly podmoch moze chclodzic cewke no i roznica miedzy temp 30C jaka podawales na poczatku ,a 40C ktora podales pozniej jest spora ,wiec sadze jednak ze twoja cewka jest jednak dobra :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukasrz_2 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) lukasrz_2 no widzisz ,nie mogles tego napisac normalnie ,a nie wyskakiwac do mnie cewka to najmniej istotny element zasilania ,bardzo zadko sie pali i samo jej spalenie powoduje tylko troche smrodu i niemoznosc uruchomienia urzadzenia - nic innego sie przez to nie spali wymiana jest banalna ,wiec nie warto profilaktycznie wymieniac cewek na wieksze co do zimnych cewek to najzwyczajniej sa za duze - powierzchnia jest stosunkowo duza do plynacych pradow ,wiec i dzialanie takiego dlawika jest dyskusyjne jednak ja mowie o przypadkach zupelnego braku ruchu powietrza ,jezeli na karcie jest wentyl to sam maly podmoch moze chclodzic cewke no i roznica miedzy temp 30C jaka podawales na poczatku ,a 40C ktora podales pozniej jest spora ,wiec sadze jednak ze twoja cewka jest jednak dobra :D 1593890[/snapback] :rolleyes: wsumie jest to malo "odpowiedzialny" element, jego uszkodzenie jest jak piszesz nie groźne, unieruchamia tylko karte, mozna powiedziec ze pelni tez role zabezpieczenia samej karty, jednak jezeli koledze przeszkadza bzyczenie to moze sobie ja wymienic na nie bzyczącą ;) P.S niech uwaza tez na elektrolity wokol cewki, przy zwiekszonym napieciu moga wymieknąć i popuchnąć :mellow: lukasrz pozdrawiam Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez lukasrz_2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 no kondziory to inna bajka ,niby powinny wytrzymywac 6.3v ,ale ich pojemnosc jest niedostosowana do zwiekszonej mocy juz samo podkrecanie powoduje zwiekszenie pradu pobieranego przez uklad ,a gdy robimy vmoda to moc rosnie do kwadratu roznicy napiecia ,bo i prad sie zwieksza wiec jezeli spuchna kondziory to przydaloby sie je wymienic ^_^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Komar89 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) Tak sobie pomyslalem, poczytalem pierwsze wiadomosci w tym temacie... ahh, poszla nawet teza ze ta karta bedzie "rywalizowac" z FX 5200 :D a ja od tego FX wole juz 9000pro :D. Ale naszczescie ludzie szybko sie ucza juz niemoge sie doczekac kiedy wepne ma karte do kompa :D Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez Komar89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 ze ta karta bedzie "rywalizowac" z FX 5200 :D 1593977[/snapback] He he. Od 5200 :banana: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Radeon 9550 jest lepszy nawet od FX 5700 !!! :twisted2: Ale to wiadomo od dawna... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Komar89 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) Wiem, teraz wlasnie czytam czesc 1 tego tematu od poczatku jestem na... 6 stronie :) normalnie faza... najpierw krytykuja pozniej nagle wszyscy usmiechnieci niemoga uwierzyc, a po chwili duzo osob chce kupic :) Nieznalazlem jeszcze nic o gigabyte 9550 ale coz czytam dalej wspaniala lektura... polecam... :) Edit: Niemoge znaleść strony na ktorej 1 raz napisano slowa gigabyte 9550 :D Jak znacie strone na ktorej 1 raz zaczeto mowic o tej karcie to zapodajcie prosze. Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez Komar89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hub3rt Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Witam. Mam problem - kiedy chce pograc w Urban Terror (mod do Q3) po 2 min, 12 sec. zwiesza mi gre ;/ mysle, ze to wina OpenGL'a poniewaz gdy wylacze GL Existation w grze to chodzi dobrze ( ale no wlasnie jest ALE - 20 fpsow ;/) sprawdzalem juz nowe catalysty, stare catalysty (4.9,4.12 itp.), nowe omegi, ngo drivers, DNA i nic caly czas to samo. W innych grach np. Fifa 2005, Urban Freestyle Socer, Total Club Manager 2005, Sacred itp. itd. jest dobrze wszystko chodzi jak nalezy - nie sa to gry pod OGL. Dodam, ze karta nie byla @ o/c. Urban Terror jest to gra w ktora glownie gram (klan i wogle;/) i nie wiem co zrobic teraz ;/ Jak "naprawic" tego OpenGL'a ;/ jakie sterowniki zaisntalowac ? ;) Pozdrawiam. (nie wiem dlaczego ale moje tematy sa blokowane :/) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 to napewno kwestia sterkow ,ale niekoniecznie od karty - moga niegrac ze sba sterki do karty,do plyty i system operacyjny choc to dziwne bo Q3 jest stary jak swiat i powinien biegac na wszystkim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteks Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 co mam robic ? pliss jak odpalam kompa i trzesie mi sie obraz po rogach. na gigabyte 9550 co jest ? :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukasrz_2 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 co mam robic ? pliss jak odpalam kompa i trzesie mi sie obraz po rogach. na gigabyte 9550 co jest ? :| 1594300[/snapback] hahaha, ze co ci sie tam robi ? :lol: uspokoj sie, wszystko bedzie dobrze, opisz problem a my go za ciebie rozwiążemy :] 1. Jaka masz płyte główną 2. Jaki zasilacz i jakie napiecia (odczytasz je z biosa) 3. Kiedy ci sie trzesie, jak dlugo i jak to wygląda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Komar89 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Mam pytanko, co w zestawie posiada karta gigabyte 9550? Napewno karte, płyte ze sterownikami i ... no właśnie i co? niewiem czy niezostałem wrobiony w balona :)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) ja w swoim msi nie mialem kabelka do tv,przejsciowki d-sub na dvi, a co ty tez nie masz :P ? Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez dzik86 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 ja do swojego Sapphira dostalem komplet (wiem bo kupowalem komus wczesniej identyczna karte): pudelko male karta sterki naklejka przejsciowka PS/chinch (do wyjscia TV) kabel z dwoch stron chinch (do telewizora) przejsciuwki DVI na 9pin raczej nie daja do r9550 (moze do tych wypasionych z vivo daja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukasrz_2 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) dobra panowie ale to co dostajecie z karta zależy tylko i wyłacznie od tego czy karta sprzedawana jest w wersji OEM czy BOX chyba o tym wiecie... P.S no i od sprzedawcy ;) w sumie takie kabelki i przejsciowki to niezly zarobek, chociazby na allegro...... Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez lukasrz_2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejko1 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Ja do swojego Gigabyte 9550 BOX dostałem tylko przejściówkę Svideo-Chinch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Komar89 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Ja kupilem karte od kolegi i niewiem czy wszystko dostalem, Mam karte, cd z sterami, jakas zolta przejsciowka, i wszystko wersja box. Mam gigabyte. Ale tam olewam okej koniec tematu :) Dzieki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumis144 Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 do do hisa otrzymałem : karte :P , sterowniki , pudełko , kabel s-video-chinch, przejsciowke dvi-vga, instrukcje itp. szkoda że nie ma przejsciowki s-videio chinch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Komar89 Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 (edytowane) Okej niemam tylko kabla. Dzisiaj przychodzi umazony zasilacz, a ja dalej mam obawy podłączyć karte pod AGPx4, napewno nic sie niestanie? Niechcem czekac na nowa plyte glowna, :) zachowuje sie jak paranoik (cokolwiek to znaczy) ^_^ Jak mozecie to uzasadnijcie jakoś, a jak nie to i tak napiszcie czy bedzie dobrze czy nie :D tak dla wbicia noza w plecy albo dodania otuchy :D Edytowane 15 Sierpnia 2005 przez Komar89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Śmiało możesz podłączyć tego Gigabyte pod AGP x4. Ja na poprzednim kompie miałem tak FX 5200. Nic się nie stanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 (edytowane) a ja dalej mam obawy podłączyć karte pod AGPx4, napewno nic sie niestanie? Niechcem czekac na nowa plyte glowna, :) 1596465[/snapback] Nie ma róznicy czy grafika chodzi na AGP 8x czy 4x. I tak tego nie zauważysz. To odnosi się do jakiś "bardziej zaawansowanych" spraw ;) EDIT: Polecam lekturę tego artykułu ;) Edytowane 16 Sierpnia 2005 przez [RONIN] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 agp4x czyli agp uniwersal slot mozna wlozyc do tego karty od agp1x do agp8x nie wkladaj kart isa ,ani pci :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumis144 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 dlaczego na telewizorze mam czarno biały obraz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 dlaczego na telewizorze mam czarno biały obraz? 1596893[/snapback] przelacz sobie z PAL na NTSC ,albo na odwrot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumis144 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 przełaczalem i nic :/ mam rużne pal ,d,g,h.... i jedno ntsc-m Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 nie czytałem całego wątku o wyjściu tv ale na swoim hisie mam zworke na karcie do przełanczania trybów-bawiłeś sie już tym ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumis144 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Do gumis144: Przeczytaj post nr. 1431 tego topicu ;) 1596935[/snapback] Pewnie tak bo nie miałem przejściówki i brałem od brata fx5700ultra taki kabele z dwiema końcówkami... e kupa :P nie bede miał koloru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukasrz_2 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 (edytowane) ,Aug 16 2005, 12:38]Nie prawda :wink: Oto AGP 1x/2x: 1596935[/snapback] dziwny jestes...KGB ma racje...wczytaj sie i zrozum co napisal, chodzi mu o gniazdo na plycie glownej, wejdzie w nie kazda karta.... to oczywiste ze karty maja nieco inne złacza ale gniazdo na płycie obsłuży kazde z nich. Czy nie tak ? Edytowane 16 Sierpnia 2005 przez lukasrz_2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 (edytowane) ,Aug 16 2005, 12:38]Nie prawda :wink: Oto AGP 1x/2x: (Fotka mojego starego VooDoo 3 3000) A to AGP 4x/8x: (Fotka obecnego radeona 9550) A u GeForce'ów jeszcze ciekawiej: Różnica widoczna gołym okiem ;) Do gumis144: Przeczytaj post nr. 1431 tego topicu ;) 1596935[/snapback] ale co nie prawda? napisalem wyraznie ,ze AGP4x to agp uniwersal slot czyli wlozysz do plyty z agp4x kazda karte : agp1x ,agp2x ,agp4x ,agp8x a to dlatego ze agp4x nie ma zadnej przegrody karty agp4x ktore maja dwa wyciecia pasuja do wszystkich slotow agp ,czyli agp1x ,agp2x ,agp8x i agp4x (specjalnie w takiej kolejnosci bo do agp4x gnizada wchodza wszystkie karty agp) wiec to co pokazales oznacza tylko tyle ze voodoo3 nie wlozysz do plyty agp8x (tez mam voodoo3 i ubolewam) r9550 nie wlozysz do plyty agp2x (czyli np. intel i440BX) ale r9700/9800 mimoz ze wspiera tryb agp8x to ma dwa wyciecia i wlozysz do plyty agp2x/1x i bedzie dzialal (co potwierdzaja testy r9700 na p2 266MHz) sa wyjatki kart agp2x ktore maja dwa wyciecia i wtedy wlozenie do plyty agp8x powoduje jakis dymek (karty lub plyty) ,te wyjatki to np. Kyro2 i ati rangeMAX nie wiem jak to bardziej lopatologicznie wytlumaczyc - na drugi raz zastanow sie dwa razy zanim podwazysz czyjas wypowiedz Edytowane 16 Sierpnia 2005 przez KGB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...